Deze OV-stapper (= oude NS-wandeling) is een superleuke rondwandeling vanuit station Bussum-Zuid over de heerlijke buitenplaatsen en landgoederen van 's-Graveland in het Gooi.
De hele route gaat over prachtige ‘s-Gravelandse buitenplaatsen en landgoederen, zoals Bantam, Spanderswoud en Schaep en Burgh. Je hebt een lange en een korte variant. Ik adviseer de lange, want buitenplaats Gooilust, met rododendron-vallei, is niet te versmaden.
Je wandelt hier door de Gooi en Vechtstreek, twee gebieden die landschappelijk sterk van elkaar verschillen. Het Gooi bestaat uit droge zandgrond en heel veel BN’ers, de Vechtstreek uit natte veengebieden. De buitenplaatsen waar we overheen wandelen, liggen in het Gooi. Hier werd in vroeger eeuwen het zand afgegraven waarop de Amsterdamse grachtengordels zijn gebouwd.
De hoofdstad speelt hier nóg een rol: vele rijke Amsterdamse kooplieden zochten hun verblijf buiten de stad. Zowel het Gooi als het gebied langs de Vecht waren favoriete verblijfplaatsen voor de zomer. Zo verrezen halverwege de 17e eeuw in ‘s-Graveland en langs de Vecht prachtige buitenplaatsen.
Buitenplaatsen Bantam, en Schaep en Burgh zijn eigenlijk één geheel. Schaep en Burgh stamt uit het begin van de 17e eeuw. In de loop van de 19e eeuw maakte de Franse barokstijl plaats voor een Engelse landschapsstijl. De kronkelende paadjes, afwisselende doorkijkjes en natuurlijke waterpartijen zijn typische kenmerken van de Engelse stijl. Sinds 1975 is op de buitenplaats het hoofdkantoor van de Vereniging Natuurmonumenten gevestigd.
Minstens zo leuk is het op Boekesteyn (heeft niks met boeken te maken: ‘boeke’ is Oud-Hollands voor beuk). Deze buitenplaats bestaat deels uit weilanden en akkers, maar ook uit mooie vijvers, een lange laan en oude loofbossen, bevolkt met vier soorten spechten, bosuil, ijsvogel en vleermuizen. Het sobere maar statige landhuis Boekesteyn is omstreeks 1770 gebouwd. Let bij het landhuis even op de twee historische beuken die op het gazon prijken.
Even iets heel grappigs voor alle 50-plussers: het souterrain van Boekesteyn figureerde in de jaren ’70 als de keuken van Saartje, de beroemde huishoudster van de burgemeester in ‘Swiebertje’. Deze razend populaire televisieserie ging over landloper en bon vivant Swiebertje, gespeeld door Joop Doderer. De serie werd tussen 1955 en 1975 uitgezonden door de NCRV.
Elk landgoed bezit ook weer z’n eigen parel op de kroon: het landhuis. Je ziet ze niet allemaal vanaf de route. Huis Hilverbeek, bijvoorbeeld: om dat goed in het vizier te krijgen moet je de route even verlaten. Zeker de moeite waard: Hilverbeek valt op door de gracieuze bouw van de gevel. Het park rondom het huis kwam in 1634 in het bezit van Anthonis Oetgens van Waveren. Anthonis was – behalve heer van Waveren, Botshol en Ruige Wilnis – ook burgemeester van Amsterdam. Ongeveer een eeuw later wordt het huis gebouwd door de nieuwe eigenaar Hendrik Bicker, óók al burgemeester van Amsterdam.
Loop je de lange variant (18 km) – aanrader – dan krijg je nóg iets heel moois te zien: Gooilust. Deze buitenplaats staat bekend om de exotische gewassen die de toenmalige bewoner Frans Blaauw verzamelde rond 1900. Frans hield ook van exotische beesten: Japanse reigers, kangoeroes, bizons en trompetzwanen zette hij uit in zijn tuin. Het parkbos is aangelegd in de Engelse landschapsstijl, met speelse elementen als een rododendron-vallei. Wil je die zien bloeien dat het een lieve lust is? Ga dan in mei en juni. Bloemenweelde gegarandeerd. Met dank aan Frans Blaauw.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.