OV-stapper Geniedijk & Spaarne: van Hoofddorp naar Haarlem OV-stapper Geniedijk & Spaarne: van Hoofddorp naar Haarlem
Noord-Holland – OV-stapper – 19km

OV-stapper Geniedijk & Spaarne: van Hoofddorp naar Haarlem

OV-stapper Geniedijk & Spaarne: van Hoofddorp naar Haarlem OV-stapper Geniedijk & Spaarne: van Hoofddorp naar Haarlem
Noord-Holland – OV-stapper – 19km

OV-stapper Geniedijk & Spaarne: van Hoofddorp naar Haarlem

Een bijzondere tocht hoeft niet per se rustig te zijn. Dat merkte ik op deze OV-stapper (= oude NS-wandeling): een flinke tippel tussen Hoofddorp en Haarlem. Nergens is het echt stil, en je houdt steeds zicht op bebouwing. Toch is deze wandeling zeker de moeite waard door de combinatie van historie en afwisseling.

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Over een historische dijk
  • Stelling van Amsterdam
  • Jaagpad langs het Spaarne
  • Hart van Haarlem
  • Nergens is het stil…
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Dik Trom

Direct vanaf station Hoofddorp beklim je die historie: de Geniedijk. Vanaf die dijk, een eeuw geleden aangelegd om het achterland te beschermen tegen vijanden, heb je een weids uitzicht over de ommelanden: Hoofddorp met 75.000 inwoners, Schiphol, een fort, een gemaal en het Floriadeterrein.

De beroemdste (maar fictieve) inwoner van Hoofddorp was Dik Trom, de ondeugende held uit de kinderboekenserie van Hoofddorper C. Joh. Kluitman.

De Geniedijk

De eerste helft van de wandeling voert grotendeels over de Geniedijk, die zich over elf kilometer uitstrekt. Na drooglegging van de Haarlemmermeer werd deze dijk rond 1900 aangelegd om het zuidelijke deel van de polder juist weer onder water te kunnen zetten. Doel: vijanden afslaan.

OV-stapper Geniedijk & Spaarne | Hoofddorp – Haarlem

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Stelling van Amsterdam

De dijk was onderdeel van de Stelling van Amsterdam, die de hoofdstad moest beschermen tegen aanvallen. Bij de dijk verrezen forten, geschut en een vaart met 'bombestendige' sluizen.

Mooie dijk

Alle moeite was voor niets: enkele jaren na de aanleg was de dijk achterhaald doordat vanuit de lucht oorlog gevoerd kon worden. Maar niet getreurd: we houden er een mooie dijk aan over. Bijvoorbeeld om overheen te wandelen.

OV-stapper Geniedijk & Spaarne | Hoofddorp – Haarlem

Jaagpad langs het Spaarne

De afwisseling op deze wandeling is enorm. Na de Geniedijk en diverse forten, word je onthaald op een mooi stuk langs de Ringvaart. Vervolgens ga je over een jaagpad langs het Spaarne, met tal van imposante villa’s, molens en kleine jachthaventjes.

Sint Bavo-kerk

Tot slot kom je aan in stijl: een wandeling door het historische hart van Haarlem. Je komt onder meer langs het Frans Hals museum, de prachtige Sint Bavo-kerk en de Grote Markt. Die Sint Bavo werd overigens gebouwd zonder een enkele heipaal te slaan, dankzij de stevige ondergrond

OV-stapper Geniedijk & Spaarne | Hoofddorp – Haarlem

Fort Vijfhuizen

Het is de moeite waard om even pas op de plaats te maken bij Fort Vijfhuizen: het oudste voltooide fort van de Stelling van Amsterdam.

Genieloods uit 1897

Het heeft een dubbele gracht en de enige overgebleven metalen genieloods (uit 1897), die werd gebruikt voor de opslag van kanonnen.

OV-stapper Geniedijk & Spaarne | Hoofddorp – Haarlem

Militaire verdedigingswerken

Iets verderop liggen twee betonnen ‘voorstellingen’, met opstelplaatsen voor geschut en scherfvrije schuilplaatsen. Ze zijn aangelegd tussen 1917-1919 en daarmee de oudste militaire verdedigingswerken van versterkt beton ter wereld.

De Sluipweg van Hans van Houwelingen

Tegenwoordig is Fort Vijfhuizen een kunstfort met restaurant. Een van de kunstwerken is 'De Sluipweg' van Hans van Houwelingen. Dit kunstwerk vormt met grafstenen uit geruimde graven een pad over de dijk rond het fort. Hiermee biedt Van Houwelingen deze stenen 'een tweede leven'.

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

ns-geniedijk003
ns-geniedijk006
ns-geniedijk007
ns-geniedijk008
ns-geniedijk009
ns-geniedijk010
ns-geniedijk015
ns-geniedijk016
ns-geniedijk017
ns-geniedijk019
ns-geniedijk022
ns-geniedijk023
ns-geniedijk033
ns-geniedijk039
ns-geniedijk044
ns-geniedijk048
ns-geniedijk050
ns-geniedijk052
ns-geniedijk053
ns-geniedijk055
ns-geniedijk059
ns-geniedijk063
ns-geniedijk070
ns-geniedijk073
ns-geniedijk075
ns-geniedijk077
ns-geniedijk079
ns-geniedijk081
ns-geniedijk082
ns-geniedijk084
ns-geniedijk085
ns-geniedijk086
ns-geniedijk087
ns-geniedijk092

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy