Een bijzondere tocht hoeft niet per se rustig te zijn. Dat merkte ik op deze OV-stapper (= oude NS-wandeling): een flinke tippel tussen Hoofddorp en Haarlem. Nergens is het echt stil, en je houdt steeds zicht op bebouwing. Toch is deze wandeling zeker de moeite waard door de combinatie van historie en afwisseling.
Direct vanaf station Hoofddorp beklim je die historie: de Geniedijk. Vanaf die dijk, een eeuw geleden aangelegd om het achterland te beschermen tegen vijanden, heb je een weids uitzicht over de ommelanden: Hoofddorp met 75.000 inwoners, Schiphol, een fort, een gemaal en het Floriadeterrein.
De beroemdste (maar fictieve) inwoner van Hoofddorp was Dik Trom, de ondeugende held uit de kinderboekenserie van Hoofddorper C. Joh. Kluitman.
De eerste helft van de wandeling voert grotendeels over de Geniedijk, die zich over elf kilometer uitstrekt. Na drooglegging van de Haarlemmermeer werd deze dijk rond 1900 aangelegd om het zuidelijke deel van de polder juist weer onder water te kunnen zetten. Doel: vijanden afslaan.
De dijk was onderdeel van de Stelling van Amsterdam, die de hoofdstad moest beschermen tegen aanvallen. Bij de dijk verrezen forten, geschut en een vaart met 'bombestendige' sluizen.
Alle moeite was voor niets: enkele jaren na de aanleg was de dijk achterhaald doordat vanuit de lucht oorlog gevoerd kon worden. Maar niet getreurd: we houden er een mooie dijk aan over. Bijvoorbeeld om overheen te wandelen.
De afwisseling op deze wandeling is enorm. Na de Geniedijk en diverse forten, word je onthaald op een mooi stuk langs de Ringvaart. Vervolgens ga je over een jaagpad langs het Spaarne, met tal van imposante villa’s, molens en kleine jachthaventjes.
Tot slot kom je aan in stijl: een wandeling door het historische hart van Haarlem. Je komt onder meer langs het Frans Hals museum, de prachtige Sint Bavo-kerk en de Grote Markt. Die Sint Bavo werd overigens gebouwd zonder een enkele heipaal te slaan, dankzij de stevige ondergrond
Het is de moeite waard om even pas op de plaats te maken bij Fort Vijfhuizen: het oudste voltooide fort van de Stelling van Amsterdam.
Het heeft een dubbele gracht en de enige overgebleven metalen genieloods (uit 1897), die werd gebruikt voor de opslag van kanonnen.
Iets verderop liggen twee betonnen ‘voorstellingen’, met opstelplaatsen voor geschut en scherfvrije schuilplaatsen. Ze zijn aangelegd tussen 1917-1919 en daarmee de oudste militaire verdedigingswerken van versterkt beton ter wereld.
Tegenwoordig is Fort Vijfhuizen een kunstfort met restaurant. Een van de kunstwerken is 'De Sluipweg' van Hans van Houwelingen. Dit kunstwerk vormt met grafstenen uit geruimde graven een pad over de dijk rond het fort. Hiermee biedt Van Houwelingen deze stenen 'een tweede leven'.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.