Sinterklaas bij CameraNU.nl

NS-wandeling Geniedijk & Spaarne | Hoofddorp - Haarlem

NS-wandeling Geniedijk & Spaarne | Hoofddorp - Haarlem Een bijzondere tocht hoeft niet per se rustig te zijn. Dat merkte ik op de NS-wandeling Geniedijk: een flinke tippel tussen Hoofddorp en Haarlem. Nergens is het echt stil, en je houdt steeds zicht op bebouwing. Toch is deze wandeling zeker de moeite waard door de combinatie van historie en afwisseling.

NS-wandeling = OV-stapper

De NS heeft deze wandeling uit de collectie gehaald. Gelukkig heeft Wandelnet hem overgenomen. En zijn de routebeschrijving, kaart en GPS-track te vinden op de website van Wandelnet.

Bekijk op Wandelnet >>

Dik Trom

Direct vanaf station Hoofddorp beklim je die historie: de Geniedijk. Vanaf die dijk, een eeuw geleden aangelegd om het achterland te beschermen tegen vijanden, heb je een weids uitzicht over de ommelanden: Hoofddorp met 75.000 inwoners, Schiphol, een fort, een gemaal en het Floriadeterrein.

De beroemdste (maar fictieve) inwoner van Hoofddorp was Dik Tromns-geniedijk tooltip Dik Trom, "een bijzondere jongen, en dat is-ie", de ondeugende held uit de kinderboekenserie van Hoofddorper C. Joh. Kluitman.

NS-wandeling Geniedijk & Spaarne | Hoofddorp - Haarlem

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling19 km

Wat voor soort wandeling?NS-wandeling

Startplaats of station van deze wandelingHoofddorp (station)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 68/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

De Geniedijk

De eerste helft van de wandeling voert grotendeels over de Geniedijk, die zich over elf kilometer uitstrekt. Na drooglegging van de Haarlemmermeer werd deze dijk rond 1900 aangelegd om het zuidelijke deel van de polder juist weer onder water te kunnen zetten. Doel: vijanden afslaan.

Stelling van Amsterdam

De dijk was onderdeel van de Stelling van Amsterdam, die de hoofdstad moest beschermen tegen aanvallen. Bij de dijk verrezen forten, geschut en een vaart met 'bombestendige' sluizen.

Mooie dijk

Alle moeite was voor niets: enkele jaren na de aanleg was de dijk achterhaald doordat vanuit de lucht oorlog gevoerd kon worden. Maar niet getreurd: we houden er een mooie dijk aan over. Bijvoorbeeld om overheen te wandelen.

Jaagpad langs het Spaarne

De afwisseling op deze wandeling is enorm. Na de Geniedijk en diverse forten, word je onthaald op een mooi stuk langs de Ringvaart. Vervolgens ga je over een jaagpad langs het Spaarne, met tal van imposante villa’s, molens en kleine jachthaventjes.

Sint Bavo-kerk

Tot slot kom je aan in stijl: een wandeling door het historische hart van Haarlem. Je komt onder meer langs het Frans Hals museum, de prachtige Sint Bavo-kerk en de Grote Markt. Die Sint Bavo werd overigens gebouwd zonder een enkele heipaal te slaan, dankzij de stevige ondergrond

 

Fort Vijfhuizen

Het is de moeite waard om even pas op de plaats te maken bij Fort Vijfhuizen: het oudste voltooide fort van de Stelling van Amsterdam.

Genieloods uit 1897

Het heeft een dubbele gracht en de enige overgebleven metalen genieloods (uit 1897), die werd gebruikt voor de opslag van kanonnen.

Militaire verdedigingswerken

Iets verderop liggen twee betonnen ‘voorstellingen’, met opstelplaatsen voor geschut en scherfvrije schuilplaatsen. Ze zijn aangelegd tussen 1917-1919 en daarmee de oudste militaire verdedigingswerken van versterkt beton ter wereld.

De Sluipweg van Hans van Houwelingen

Tegenwoordig is Fort Vijfhuizen een kunstfort met restaurant (meer info: www.kunstfort.nl). Een van de kunstwerken is 'De Sluipweg' van Hans van Houwelingen. Dit kunstwerk vormt met grafstenen uit geruimde graven een pad over de dijk rond het fort. Hiermee biedt Van Houwelingen deze stenen 'een tweede leven'.

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 

Tags: NS-wandelingen, 15-20 km, lijnwandelingen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!