natuurhuisje banner 750px
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

OV-stapper De Weelen | Wandeling van Hoogkarspel naar Enkhuizen

OV-stapper De Weelen | Wandeling van Hoogkarspel naar Enkhuizen

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling17 km

Wat voor soort wandeling?OV-stapper / NS-wandeling

Startplaats of station van deze wandelingBovenkarspel (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 68/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Toen deze OV-stapper nog een NS-wandeling was, kreeg hij een onvoldoende op Eropuit.nl. Moet ik die dan wel gaan lopen? Op een zonovergoten winterdag trek ik m’n stoute maar aarzelende schoenen aan. Gelukkig: het valt mee. Al is De Weelen geen schoonheidskoningin, toch is het best aardig wandelen over de graspaden van West-Friesland. En de aankomst in Enkhuizen: dat is een feest.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste NS-routes >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Buitenwijken van Hoogkarspel

De eerste kilometers moet je even je verstand op nul en je blik op oneindig zetten: je loopt door de weinig charmante buitenwijken van Hoogkarspel, een groeikern uit de jaren 70, en langs een verkeersweg. Daarna duik je graspaden in.

Waterdichte schoenen

De graspaden waren, by the way, bikkelhard van de vorst. Maar anders was het een drassige bedoening geweest. Trek daarom waterdichte schoenen aan.

OV-stapper De Weelen | Wandeling van Hoogkarspel naar Enkhuizen

Akkers & piepjong bos

Die graspaden, daar komt bijna geen einde aan. En dat is best aangenaam wandelen, ook al is de horizon vervuild met kassen, windmolens en schuren. De wandeling voert door natuurgebied De Weelen. Akkers, piepjong bos, vergezichten. En wielen.

De Weelen

Wielen? Jazeker. Wielen (of weelen) zijn plassen die ontstonden na een dijkdoorbraak. Lutjebroekerweel is zo’n plas waar je langskomt, ontstaan in een ver verleden. Vanwege al die wielen/weelen heet dit natuurgebied ook De Weelen. Logisch toch?

OV-stapper De Weelen | Wandeling van Hoogkarspel naar Enkhuizen

Boeren & tuinders

In De Weelen kun je nog ervaren hoe het karakteristieke oude vaarland van West-Friesland er vroeger uitzag. Het jonge bos dat je ziet, was er toen natuurlijk nog niet. De meeste percelen waren alleen per schuit bereikbaar. Het was het werkgebied van boeren en tuinders. De mini-perceeltjes lagen vaak op grote afstand van bedrijfsgebouwen en veiling.

Agrarisch gebied

Vanaf eind jaren zestig is dit landschap compleet op de schop gegaan. Sloten werden gedempt, wegen aangelegd en nieuwe bedrijfsgebouwen gebouwd. De weidse vaarpolder verdween, een strak ingericht gebied met akkers en kassen kwam ervoor in de plaats. Alleen natuurgebied De Weelen bleef zoals het oorspronkelijk was. Gelukkig maar.

OV-stapper De Weelen | Wandeling van Hoogkarspel naar Enkhuizen

Streekbos

Na De Weelen wandel je door het Streekbos. Stel je van dat bos niet al te veel van voor, het is meer een hondenuitlaatplaats waar ook nog wat bomen staan. En even verder is een recreatieplas waar ik, geheel tegen mijn natuur in, verliefd werd op een hond, een woest badderende Golden Retriever.

Volkssterrenwacht Orion

Dit is een prima plaats om even pas op de plaats te maken, want er zit een uitstekend, beetje hip café-restaurant: IJgenwijs. Daarboven zit een sterrenwacht met observatorium, expositieruimte én een planetarium. Je schijnt er – zelfs bij slecht weer – de sterrenhemel te kunnen bewonderen. Hoe ze dat doen blijft voor mij in nevelen gehuld: het planetarium was gesloten. Orion is alleen op zondagmiddag open van 13 tot 17 uur. www.volkssterrenwachtorion.nl

OV-stapper De Weelen | Wandeling van Hoogkarspel naar Enkhuizen

Blotevoetenpad

Zelf word ik er niet warm of koud van, maar mocht het jouw ding zijn: even verderop zit nog een bijna 3 kilometer lang blotevoetenpad. Dat schijnt heel gezond te zijn, zeggen ze. Door op blote voeten te lopen krijg je meer innerlijke rust, en je blote voeten krijgen een natuurlijke voetenmassage. Voor meer info en openingstijden zie www.gouwevoeten.nl.

Enkhuizen

Enkhuizen val je zeker niet op de meest charmante plek binnen. Maar als je er eenmaal bent, is het keihard genieten. Wat een heerlijk stadje is het! Ik moest er op de race-stand doorheen om mijn trein te halen, maar ik kom zeker nog een keer terug.

OV-stapper De Weelen | Wandeling van Hoogkarspel naar Enkhuizen

Langs het weidse IJsselmeer

Leuk zijn de oude grachtjes waar je overheen komt, de haven boordevol prachtige boten en vissersschepen, de mooie oude kerk. En het is geweldig wandelen over de prachtige promenade langs het weidse IJsselmeer. Enkhuizen heeft de sfeer die je ook op de Waddeneilanden treft.

OV-stapper De Weelen | Wandeling van Hoogkarspel naar Enkhuizen

VOC-pakhuizen

Zo’n 200 jaar geleden was dat heel anders. Toen de Engelse reiziger Johnson in 1816 Enkhuizen binnenreed, vergeleek hij de stad met een afgeleefde grijsaard. Huizen waren vervallen of gesloopt. In de VOC-pakhuizen lagen geen kostbare specerijen maar Hollandse kazen. En de ooit zo belangrijke haringvisserij liep op z’n laatste benen. Maar nu is Enkhuizen een levendig stadje. De bewoners spreken nog Enkhuizens, een West-Fries dialect. Als er één reden is om deze wandeling te doen, dan is het wel: Enkhuizen zien.

Snel prachtig wandelen? Alle NS-routes >>

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

Tags: NS-wandelingen, 15-20 km, OV-stappers

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>