NS-wandeling Ankeveense Plassen | Wandeltocht van Bussum naar Weesp

NS-wandeling Ankeveen door de Ankeveense Plassen

Voor wie zin heeft in een lekker lange en afwisselende tocht is deze NS-wandeling Ankeveense Plassen een aanrader. Maar liefst 22 kilometertjes, door mooie bossen, over heide, buitenplaatsen en de graskaden van het bekendste plassengebied van Nederland. Trek waterdichte schoenen aan, anders loop je op het drassige gras te soppen in je sokken.

Markering laat te wensen over

Het is echt een hele mooie wandeling, al krijg je wat doorbijtstukjes over asfalt voor je kiezen. En houd de routebeschrijving bij de hand, want de wandeling is hier en daar niet fantastisch gemarkeerd. Ik liep een paar keer te dwalen, en 22 kilometer is al meer dan zat.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Plassen

NS-wandeling Ankeveen door de Ankeveense PlassenHoogtepunt is de wandeltocht dwars door de Ankeveense Plassen, tevens een geliefd schaatsgebied. Je loopt kilometerslang over grassige kaden omzoomd met riet, eiken en knotwilgen. Een intiem landschap. Drassig is het wel: de modder liep ongegeneerd m’n waterdichte stappers binnen, aiiiii! Trek bij voorkeur hoge schoenen aan.

Tussen Vecht & Heuvelrug

De Ankeveense Plassen vormen samen met de Kortenhoefse plassen en het Naardermeer een waterrijk gebied tussen Vecht en Heuvelrug. Plassen, moerasbos en grasland wisselen aangenaam stuivertje. Nadat het hoogveen in de 15e eeuw was afgegraven voor turfwinning, werd het veen uit de ‘petgaten’ opgebaggerd en op zogeheten legakkers te drogen gelegd.

Dammerkade

De Dammerkade, waar de tocht overheen voert, was zo’n legakker. Door wind en golven verdwenen legakkers en ontstonden grotere plassen. Natuurmonumenten beheert het gebied en houdt de plassen open (hulde aan de vrijwilligers!). Op de voormalige legakkers leggen nu vogels hun eieren, waaronder zwarte stern, waterral, rietzanger en kleine karekiet. En bijzondere planten als groot nimfkruid, blaasjeskruid en drijvend fonteinkruid zijn ook dol op natte voeten.

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
 • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
 • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpeditiesFOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

 • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
 • Verre rondreizen, ruim 50 landen
 • Goede kwaliteit, scherpe prijs
 • Winnaar Vakantie Award 2016!

Bergsportreizen: de mooiste bergvakanties

Bekijk de mooiste bergvakanties op Bergsportreizen.nl Bergsportreizen.nl biedt bijzondere trekkings in de bergen. In Frankrijk, Italië, Spanje, Zwitserland, Oostenrijk en veel andere berglanden. Onderdeel van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging.

 • Scherpe prijzen zonder winstoogmerk
 • Grootste aanbod van Nederland
 • 115 jaar dé specialist in bergsport
 • Deskundige begeleiding
 • Kleine groepen