Mooie rondwandeling door maritiem Amsterdam Mooie rondwandeling door maritiem Amsterdam
Noord-Holland – rondwandeling – 15km

Mooie rondwandeling door maritiem Amsterdam

Mooie rondwandeling door maritiem Amsterdam Mooie rondwandeling door maritiem Amsterdam
Noord-Holland – rondwandeling – 15km

Mooie rondwandeling door maritiem Amsterdam

Heerlijke stadswandeling door maritiem Amsterdam. Als rasechte Mokummer kom ik op deze fikse tocht langs bekende, maar ook veel onbekende plekken. Wat een leuke manier om m'n eigen stad te herontdekken. En wat heeft onze hoofdstad een rijke zeevaarthistorie! Aanrader van jewelste.

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Zeevaarthistorie van Amsterdam
  • Bijzondere architectuur
  • A'DAM Toren
  • Filmtheater EYE
  • Oude pakhuizen
  • Scheepvaartmuseum
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Amsterdam acht keer anders

Deze rondwandeling uit de mooie wandelgids 'Amsterdam acht keer anders' van stadsgids Gerard Goudriaan is voor mij een thuiswedstrijd. Letterlijk: hij komt pal langs m'n huis bij het Scheepvaartmuseum. Als je van ver moet komen kun je lekker makkelijk beginnen bij het Centraal Station.

CS: gebouw van Pierre Cuypers

Kijk als je het Centraal Station uitloop beslist even om. Mooi gebouw is het, uit 1890. Van de bekende architect Pierre Cuypers die ook het Rijksmuseum ontwierp. Dan wandel je een aaneenschakeling van hoogtepunten uit Amsterdams zeevaartverleden binnen. Te veel om op te noemen.

Stadswandeling door maritiem Amsterdam

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Volgeladen containerschip

Je begint met een wandeltocht naar de Silodam, vroeger Het Steenen Hoofd geheten. Een belangrijke aanlegplaats voor buitenlandse oorlogsbodems en andere joekels van schepen. Het nieuwe, felgekleurde gebouw op de dam doet denken aan een volgeladen containerschip.

Fabuleuze uitzichten

Loop zeker even naar de vlonder aan het eind, want daar krijg je fabuleuze uitzichten over het IJ richting Amsterdam Noord. Even lekker genieten, terwijl het ruime sop aan je voeten klotst.

Stadswandeling door maritiem Amsterdam

A'DAM Toren & EYE

Aan de overkant zie je het oude Shell-gebouw, nu A'DAM Toren geheten. Op de top draait een duizelingwekkend restaurant. Daarnaast de bijzondere architectuur van bioscoop EYE. Kijk je naar links, dan zie je de Oude Houthaven liggen, met binnenschepen-in-ruste.

Westerdok & Zandhoek

Door de havens van het Westerdok wandel je, waar flink wat moderne flats zijn opgetrokken. Mooi? Lelijk? Laat ik het maar houden op: apart. En nog steeds zie je goed dat dit vroeger een onvervalst havengebied was. Af en toe zie je een mooi rijtje oude huizen. Zoals bij De Zandhoek, waar een dorpse rust heerst. Een verscholen plekje van Amsterdam met prachtig gerestaureerde pandjes. Vroeger woonden hier zeekapiteins.

Stadswandeling door maritiem Amsterdam

Hoofdkwartier West-Indische Compagnie

Dan loop je de oude stad weer in, via de Haarlemmerdijk. Let daar even op het prachtige maritieme monument. Het West-Indisch Huis heet het, in de Gouden Eeuw het hoofdkwartier van de West-Indische Compagnie.

Oude kroegjes & dames van lichte zeden

Je kruist het drukke Damrak en nu breekt een heel ander chapiter van deze wandeling aan: de rosse buurt met z'n burgwallen. Vroeger was deze buurt sterk verbonden met de scheepvaart. Zeelui zochten hier vertier in doorrookte kroegjes en bij de dames van lichte zeden. Ondanks dat het hier nu vergeven is van de al dan niet blowende toeristen is en blijft het een bijzondere buurt.

Stadswandeling door maritiem Amsterdam

Verenigde Oost-Indische Compagnie

Loop op de Oude Hoogstraat zeker even onder het poortje door van nummer 24. Opeens sta je op de binnenplaats van het Oost-Indisch Huis. Vroeger vergaderde hier het bestuur van de machtige Verenigde Oost-Indische Compagnie. Vergaap je aan de gul versierde gevels aan de binnenplaats.

Pakhuizen voor de scheepvaart

Mijn eigen buurtje rond het Entrepotdok is het volgende hoogtepunt van deze bijzondere stadswandeling. Vroeger was het een afgeschermd pakhuisgebied, waar schepen hun goederen tijdelijk konden opslaan zonder invoerrechten te hoeven betalen. Nu zijn de pakhuizen prachtig verbouwd tot woningen. Langs het Entrepotdok zelf zie je nog oude hijskranen op de kade staan. Mooie monumenten van een rijk verleden.

Stadswandeling door maritiem Amsterdam

Werf 't Kromhout

Je komt langs de bezienswaardige Werf 't Kromhout, die nog steeds in functie is en tegelijk dienst doet als museum. Oude schepen worden hier opgelapt. Hier prikkelt de geur van diesel je reukorgaan. En je hoort scheepsmotoren stampen, terwijl ambachtslieden zich in het zweet werken met vakmanschap dat meesterschap is.

Kan Niet Slechter Meer-eiland

Langs nog veel meer maritieme relikwieën uit het verleden wandel je een compleet ander gebied binnen: de havens aan het weidse IJ. Langs de oude Ertshaven loop je, en je ziet het KNSM-eiland liggen. Letters die staan voor: Koninklijke Nederlandse Stoomboot Maatschappij. 'Kan Niet Slechter Meer', grapten werknemers cynisch, toen die Maatschappij steeds verder in het slob raakte.

Stadswandeling door maritiem Amsterdam

Lloyd Hotel & Java-eiland

Een heerlijke tocht volgt, langs het indrukwekkende gebouw waarin nu het Lloyd Hotel gevestigd is. En dan pal langs het IJ, terwijl je ogen vastkleven aan de bijzondere woningbouw van het Java-eiland in de verte.

Scheepvaartmuseum & Nemo

Via het bezoekwaardige Scheepvaartmuseum wandel je. En pal langs de prachtige oude schepen van Museumhaven Amsterdam. Over de drukke Prins Hendrikkade loop je weer richting Amsterdam CS.

Stadswandeling door maritiem Amsterdam

Scheepvaarthuis & Admiraal de Ruyter

Twee hoogtepunten krijg je dan nog: het schitterende Scheepvaarthuis in Amsterdamse Schoolstijl. Nu een 4-sterrenhotel, vroeger het kantoor van grote rederijen. En wat ik heel leuk vond: je komt langs het huis waar Admiraal De Ruyter van 1655 tot 1676 heeft gewoond.

Stadswandeling door maritiem Amsterdam

Grootste admiraal van zijn tijd

Michiel Adriaenszoon de Ruyter werd beschouwd als echte zeeheld en als de grootste admiraal van zijn tijd. Zoals echte helden betaamt sneuvelde hij bij een zeeslag. Naar boven kijkend stel ik me voor dat hij er nog steeds woont. Een verschrompeld oud mannetje dat vanachter verschoten gordijntjes mijmerend uitkijkt over de stad en zijn bewoners.

 

Wandelgids 'Amsterdam acht keer anders'

De mooie gids waarin deze wandeling beschreven staat, is onmisbaar. Hij maakt er een ware ontdekkingstocht van door dit deel van Amsterdam. Met veel achtergrondinformatie en allerlei leuke weetjes over wat je onderweg tegenkomt. En gelardeerd met mooie foto's.

De gids is van de hand van Gerard Goudriaan. Gerard is gepokt en gemazeld als stadsgids in Amsterdam. En daarom is hij bij uitstek geschikt om de Amsterdamse schatten voor je op te delven.

Meer info over deze gids >>

Deze gids op Bol.com >>

Gidswandelingen op Frankwandelt

De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.

 

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
amsterdam maritiem stadswandeling-10
amsterdam maritiem stadswandeling-11
amsterdam maritiem stadswandeling-12
amsterdam maritiem stadswandeling-13
amsterdam maritiem stadswandeling-14
amsterdam maritiem stadswandeling-15
amsterdam maritiem stadswandeling-16
amsterdam maritiem stadswandeling-17
amsterdam maritiem stadswandeling-18
amsterdam maritiem stadswandeling-19
amsterdam maritiem stadswandeling-20
amsterdam maritiem stadswandeling-21
amsterdam maritiem stadswandeling-22
amsterdam maritiem stadswandeling-23
amsterdam maritiem stadswandeling-24
amsterdam maritiem stadswandeling-25
amsterdam maritiem stadswandeling-26
amsterdam maritiem stadswandeling-27
amsterdam maritiem stadswandeling-28
amsterdam maritiem stadswandeling-29
amsterdam maritiem stadswandeling-30
amsterdam maritiem stadswandeling-31
amsterdam maritiem stadswandeling-32
amsterdam maritiem stadswandeling-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy