Mooie rondwandeling door maritiem Amsterdam

Stadswandeling door maritiem Amsterdam Heerlijke stadswandeling door maritiem Amsterdam. Als rasechte Mokummer kom ik op deze fikse tocht langs bekende, maar ook veel onbekende plekken. Wat een leuke manier om m'n eigen stad te herontdekken. En wat heeft onze hoofdstad een rijke zeevaarthistorie! Aanrader van jewelste.

Amsterdam acht keer anders

Deze rondwandeling uit de mooie wandelgids 'Amsterdam acht keer anders' van stadsgids Gerard Goudriaan is voor mij een thuiswedstrijd. Letterlijk: hij komt pal langs m'n huis bij het Scheepvaartmuseum. Als je van ver moet komen kun je lekker makkelijk beginnen bij het Centraal Station.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Stadswandeling door maritiem Amsterdam

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling15 km

Wat voor soort wandeling?Stadswandeling

Startplaats of station van deze wandelingAmsterdam CS

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 83/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Bekijk de gidsDownload de routebeschrijving

Kijk als je het Centraal Station uitloop beslist even om. Mooi gebouw is het, uit 1890. Van de bekende architect Pierre Cuypers die ook het Rijksmuseum ontwierp. Dan wandel je een aaneenschakeling van hoogtepunten uit Amsterdams zeevaartverleden binnen. Te veel om op te noemen.

Volgeladen containerschip

Je begint met een wandeltocht naar de Silodam, vroeger Het Steenen Hoofd geheten. Een belangrijke aanlegplaats voor buitenlandse oorlogsbodems en andere joekels van schepen. Het nieuwe, felgekleurde gebouw op de dam doet denken aan een volgeladen containerschip.

Fabuleuze uitzichten

Loop zeker even naar de vlonder aan het eind, want daar krijg je fabuleuze uitzichten over het IJ richting Amsterdam Noord. Even lekker genieten, terwijl het ruime sop aan je voeten klotst.

A'DAM Toren & EYE

Aan de overkant zie je het oude Shell-gebouw, nu A'DAM Toren geheten. Op de top draait een duizelingwekkend restaurant. Daarnaast de bijzondere architectuur van bioscoop EYE. Kijk je naar links, dan zie je de Oude Houthaven liggen, met binnenschepen-in-ruste.

 

Westerdok & Zandhoek

Door de havens van het Westerdok wandel je, waar flink wat moderne flats zijn opgetrokken. Mooi? Lelijk? Laat ik het maar houden op: apart. En nog steeds zie je goed dat dit vroeger een onvervalst havengebied was. Af en toe zie je een mooi rijtje oude huizen. Zoals bij De Zandhoek, waar een dorpse rust heerst. Een verscholen plekje van Amsterdam met prachtig gerestaureerde pandjes. Vroeger woonden hier zeekapiteins.

Hoofdkwartier West-Indische Compagnie

Dan loop je de oude stad weer in, via de Haarlemmerdijk. Let daar even op het prachtige maritieme monument. Het West-Indisch Huis heet het, in de Gouden Eeuw het hoofdkwartier van de West-Indische Compagnie.

Oude kroegjes & dames van lichte zeden

Je kruist het drukke Damrak en nu breekt een heel ander chapiter van deze wandeling aan: de rosse buurt met z'n burgwallen. Vroeger was deze buurt sterk verbonden met de scheepvaart. Zeelui zochten hier vertier in doorrookte kroegjes en bij de dames van lichte zeden. Ondanks dat het hier nu vergeven is van de al dan niet blowende toeristen is en blijft het een bijzondere buurt.

Verenigde Oost-Indische Compagnie

Loop op de Oude Hoogstraat zeker even onder het poortje door van nummer 24. Opeens sta je op de binnenplaats van het Oost-Indisch Huis. Vroeger vergaderde hier het bestuur van de machtige Verenigde Oost-Indische Compagnie. Vergaap je aan de gul versierde gevels aan de binnenplaats.

Pakhuizen voor de scheepvaart

Mijn eigen buurtje rond het Entrepotdok is het volgende hoogtepunt van deze bijzondere stadswandeling. Vroeger was het een afgeschermd pakhuisgebied, waar schepen hun goederen tijdelijk konden opslaan zonder invoerrechten te hoeven betalen. Nu zijn de pakhuizen prachtig verbouwd tot woningen. Langs het Entrepotdok zelf zie je nog oude hijskranen op de kade staan. Mooie monumenten van een rijk verleden.

Werf 't Kromhout

Je komt langs de bezienswaardige Werf 't Kromhout, die nog steeds in functie is en tegelijk dienst doet als museum. Oude schepen worden hier opgelapt. Hier prikkelt de geur van diesel je reukorgaan. En je hoort scheepsmotoren stampen, terwijl ambachtslieden zich in het zweet werken met vakmanschap dat meesterschap is.

Kan Niet Slechter Meer-eiland

Langs nog veel meer maritieme relikwieën uit het verleden wandel je een compleet ander gebied binnen: de havens aan het weidse IJ. Langs de oude Ertshaven loop je, en je ziet het KNSM-eiland liggen. Letters die staan voor: Koninklijke Nederlandse Stoomboot Maatschappij. 'Kan Niet Slechter Meer', grapten werknemers cynisch, toen die Maatschappij steeds verder in het slob raakte.

Lloyd Hotel & Java-eiland

Een heerlijke tocht volgt, langs het indrukwekkende gebouw waarin nu het Lloyd Hotel gevestigd is. En dan pal langs het IJ, terwijl je ogen vastkleven aan de bijzondere woningbouw van het Java-eiland in de verte.

Scheepvaartmuseum & Nemo

Via het bezoekwaardige Scheepvaartmuseum wandel je. En pal langs de prachtige oude schepen van Museumhaven Amsterdam. Over de drukke Prins Hendrikkade loop je weer richting Amsterdam CS.

Scheepvaarthuis & Admiraal de Ruyter

Twee hoogtepunten krijg je dan nog: het schitterende Scheepvaarthuis in Amsterdamse Schoolstijl. Nu een 4-sterrenhotel, vroeger het kantoor van grote rederijen. En wat ik heel leuk vond: je komt langs het huis waar Admiraal De Ruyter van 1655 tot 1676 heeft gewoond.

Grootste admiraal van zijn tijd

Michiel Adriaenszoon de Ruyter werd beschouwd als echte zeeheld en als de grootste admiraal van zijn tijd. Zoals echte helden betaamt sneuvelde hij bij een zeeslag. Naar boven kijkend stel ik me voor dat hij er nog steeds woont. Een verschrompeld oud mannetje dat vanachter verschoten gordijntjes mijmerend uitkijkt over de stad en zijn bewoners.

Amsterdam acht keer andersOnmisbare gids

De mooie gids waarin deze wandeling beschreven staat, is onmisbaar. Hij maakt er een ware ontdekkingstocht van door dit deel van Amsterdam. Met veel achtergrondinformatie en allerlei leuke weetjes over wat je onderweg tegenkomt. En gelardeerd met mooie foto's.

De gids is van de hand van Gerard Goudriaan. Gerard is gepokt en gemazeld als stadsgids in Amsterdam. En daarom is hij bij uitstek geschikt om de Amsterdamse schatten voor je op te delven.

 


Hotel Estheréa in AmsterdamMooi hotelletje in de buurt: Estheréa

Het schitterende Hotel Estheréa ligt aan de rustige Singel in hartje Amsterdam. Ingericht in een klassieke stijl. Krijgt van 4.904 gasten op Trivago.nl een 9.1: “Super hotel, in alles. Zeer gastvrije en vriendelijke ontvangst. Prachtige kamer, een plaatje.”

Foto's van deze wandeling


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Tags: rondwandelingen, stadswandelingen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!