Moderne architectuur aan het IJ: architectuurwandeling Moderne architectuur aan het IJ: architectuurwandeling
Noord-Holland – rondwandeling – 8km

Moderne architectuur aan het IJ: architectuurwandeling

Moderne architectuur aan het IJ: architectuurwandeling Moderne architectuur aan het IJ: architectuurwandeling
Noord-Holland – rondwandeling – 8km

Moderne architectuur aan het IJ: architectuurwandeling

Bijzondere architectuurwandeling rond het Amsterdamse IJ. Hier kregen stedenbouw en architectuur eind vorige eeuw nieuwe kansen. Je kunt je hart ophalen aan wijken en bouwwerken van architecten die internationaal hun sporen hebben verdiend. En het is ook gewoon een lekkere wandeling met veel uitzichten over weids water.

Aan de wandel

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Bijzondere architectuur
  • Gebouwen De Walvis en Pacman
  • Weids uitzicht over het IJ
  • Kronkelende Pythonbrug
  • Java-eiland
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Een hele middag genieten

Deze architectuurwandeling telt slechts 8 kilometer, maar ik ben er toch een hele middag mee zoet geweest. Er valt zoveel te zien en te beleven dat het zonde is om erdoorheen te jakkeren. Vertraag je pas en geniet. Extra lekker is dat er veel leuke horeca op je pad ligt.

Hoop, Liefde en Fortuin

Genieten kan al vanaf de start bij tramhalte De Rietlanden. Vanaf de tram loop je recht aan op Hoop, Liefde en Fortuin. Dat gun ik je allemaal, maar in dit geval gaat het om een enorm bouwcomplex met een opvallende, voorover hellende witte gevel. De naam van dit bijzondere gebouw van architect Rudy Uytenhaak uit 2002 is afgeleid van drie molens die hier vroeger stonden.

Architectuurwandeling Oostelijk Havengebied Amsterdam

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Geen star masterplan

De Rietlanden, de wijk waar je nu doorheen loopt, is het centrum van het Oostelijk Havengebied. Aan de ontwikkeling van dit voormalige havengebied uit de 19de eeuw ligt geen star, allesomvattend masterplan ten grondslag. Het is in de loop van de jaren 90 van de vorige eeuw en daarna in brokjes tot stand gekomen. Daardoor was er telkens weer ruimte voor nieuwe opvattingen en voortschrijdend inzicht.

Buurten met een eigen karakter

Dat flexibele bouwen werd nog bevorderd doordat elk wijkje en schiereiland zijn eigen bouwkundig supervisor kreeg. Die mocht z’n creativiteit de ruimte geven, waardoor iedere buurt een uniek karakter kreeg.

Architectuurwandeling Oostelijk Havengebied Amsterdam

Heerlijk gevarieerde wandeling

En dat zie je al wandelend terug. Je komt door wijken met veel laagbouw, wijken waar enorme kolossen het aanzicht domineren, wijken met aaneengesloten hoogbouw. In weer andere buurten was er veel ruimte voor zelfbouw door bewoners. Dat maakt deze wandeling zo heerlijk gevarieerd.

De Walvis

De indrukwekkendste kolossen vind je allemaal terug op deze wandeling. Meest opvallende is het gebouw in de wijk Sporenburg met de grappige bijnaam ‘The Whale’, De Walvis. Die grijze reus heeft inderdaad iets weg van een gigantische grijze walvis, met een merkwaardige knik in z’n rug.

Architectuurwandeling Oostelijk Havengebied Amsterdam

Pacman: cruiseschip of Oostblok-gebouw?

Vrij snel in het begin passeer je een andere kolos: Pacman, van architect Koen van Velsen. Hij wilde z’n enorme woongebouw als een cruiseschip laten opdoemen uit de zee van donkere laagbouw. Een recensent van NRC Handelsblad zag dat anders. Hij noemde het een grimmig gebouw met Oostblok-achtige allure. Ik ben het daar geheel mee eens, maar oordeel vooral zelf.

Dorps grachtje

Vlak na Van Velsens cruiseschip voert de wandeling langs een gemoedelijk, bijna dorps grachtje, met veelkleurige achtergevels van laagbouwwoningen. Hier mochten crea bea bewoners aan de slag met hun eigen ontwerp of dat van hun architect. Het resultaat stemt (mij) vrolijk: de gevels ogen zeer gevarieerd zonder als geheel een zootje ongeregeld te worden.

Architectuurwandeling Oostelijk Havengebied Amsterdam

Huis met een boom

Vervolgens voert de wandeling langs de voorkant van deze zelfbouwpakketten. Mooie pandjes zie je, van beroemde architecten. Een woning met een volkomen dichte houten gevel van architecten Höhne en Rapp staat vlakbij een pandje met geroeste platen van Heren 5 Architecten. Meest opvallende ontwerp is dat van Koen van Velsen, die ook cruiseschip Pacman ontwierp. Hier prijkt middenin het huis een boom die over 3 woonlagen omhooggroeit.

Weids uitzicht over het IJ

Aan het einde van dit bijzondere smalle straatje krijg je ineens een schitterend weids uitzicht over het water: rechts het Amsterdam-Rijnkanaal en links het IJ. Ook dit is het Oostelijk Havengebied. Indrukwekkend.

Architectuurwandeling Oostelijk Havengebied Amsterdam

Kronkelende Pythonbrug

Via de bijzondere Pythonbrug van architect Adriaan Geuze kronkel je mee over het brede water van het Spoorwegbassin. De brug staat bekend als een van de highlights van het Oostelijk Havengebied en een eyecatcher is het zeker.

Zonnige Walvis

Dan komt de al genoemde Walvis in zicht: een kolos van een bouwwerk uit 2000. Dit gebouw van architect Frits van Dongen moest een statement zijn tegenover de zee aan laagbouwwoningen op het schiereiland Sporenburg. De knik in de daklijn was nodig om voldoende zon in de huizen te laten komen.

Architectuurwandeling Oostelijk Havengebied Amsterdam

IJ-toren, Pireaus & Barcelona

En zo rijgt het ene architectonische hoogtepunt zich aan het andere. Te veel om op te noemen. De 19 verdiepingen hoge IJ-toren, het sobere, streng ogende wooncomplex Pireaus, het Barcelona-complex, genoemd naar de stad waarmee de Koninklijke Stoomboot Maatschappij (KNSM) een lijndienst onderhield.

Grachtengordel van het Java-eiland

Dat gaan we het Java-eiland op, een woonwijk met een volstrekt ander uiterlijk. Aaneengesloten hoogbouw langs het ruime sop van de IJ-haven, doorsnede door 4 dwarsgrachten. Die moesten het gebied het karakter van de Amsterdamse grachtengordel geven. Jonge architecten hebben voor deze grachtjes speciale grachtenpanden ontworpen, sommige in wonderlijke vormen. Bijzonder geslaagd.

Architectuurwandeling Oostelijk Havengebied Amsterdam

Muziekgebouw aan ‘t IJ

Via een lange brug met de toepasselijke bijnaam De Hagedis kom je op de Piet Heinkade, waar je nog een handvol mooie gebouwen treft. Meest in het oog springende bouwwerk is natuurlijk het Muziekgebouw aan ‘t IJ met Het Bimhuis dat als een zwarte schoenendoos uit de gevel steekt. Moderne muziek en swingende jazz vind je hier. In de zomer kun je op het heerlijk ruime terras genieten van uitzichten over het IJ.

Architectuurwandeling Oostelijk Havengebied Amsterdam

Rondje van de zaak

Overigens vond ik 8 kilometer een beetje te kort. Daarom heb ik er zelf een rondwandeling van gemaakt, terug naar tramhalte De Rietlanden. Je komt dan langs de Openbare Bibliotheek. Als je met de lift naar de bovenste etage gaat, krijg je schitterende uitzichten over Amsterdam. Andere bezienswaardigheden zijn: Nemo, het botenmuseum, het Scheepvaartmuseum en de hippe Czaar Peterstraat. Benieuwd?

Architectuurwandeling Oostelijk Havengebied Amsterdam

 

Wandelgids 'Amsterdam acht keer anders'

De mooie gids waarin deze wandeling beschreven staat, is onmisbaar. Hij maakt er een ware ontdekkingstocht van door dit deel van Amsterdam. Met veel achtergrondinformatie en allerlei leuke weetjes over wat je onderweg tegenkomt. En gelardeerd met mooie foto's.

De gids is van de hand van Gerard Goudriaan. Gerard is gepokt en gemazeld als stadsgids in Amsterdam. En daarom is hij bij uitstek geschikt om de Amsterdamse schatten voor je op te delven.

Meer info over deze gids >>

Deze gids op Bol.com >>

Gidswandelingen op Frankwandelt

De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.

 

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
architectuurwandeling oostelijk havengebied amsterdam-10
architectuurwandeling oostelijk havengebied amsterdam-11
architectuurwandeling oostelijk havengebied amsterdam-12
architectuurwandeling oostelijk havengebied amsterdam-13
architectuurwandeling oostelijk havengebied amsterdam-14
architectuurwandeling oostelijk havengebied amsterdam-15
architectuurwandeling oostelijk havengebied amsterdam-16
architectuurwandeling oostelijk havengebied amsterdam-17
architectuurwandeling oostelijk havengebied amsterdam-18
architectuurwandeling oostelijk havengebied amsterdam-19
architectuurwandeling oostelijk havengebied amsterdam-20
architectuurwandeling oostelijk havengebied amsterdam-21
architectuurwandeling oostelijk havengebied amsterdam-22
architectuurwandeling oostelijk havengebied amsterdam-23
architectuurwandeling oostelijk havengebied amsterdam-24
architectuurwandeling oostelijk havengebied amsterdam-25
architectuurwandeling oostelijk havengebied amsterdam-26
architectuurwandeling oostelijk havengebied amsterdam-27
architectuurwandeling oostelijk havengebied amsterdam-28
architectuurwandeling oostelijk havengebied amsterdam-29
architectuurwandeling oostelijk havengebied amsterdam-30
architectuurwandeling oostelijk havengebied amsterdam-31
architectuurwandeling oostelijk havengebied amsterdam-32
architectuurwandeling oostelijk havengebied amsterdam-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy