Kroegloper Santpoort-Noord - Haarlem | Kennemerduinen & Jopenkerk Kroegloper Santpoort-Noord - Haarlem | Kennemerduinen & Jopenkerk
Noord-Holland – rondwandeling – 17km

Kroegloper Santpoort-Noord - Haarlem | Kennemerduinen & Jopenkerk

Kroegloper Santpoort-Noord - Haarlem | Kennemerduinen & Jopenkerk Kroegloper Santpoort-Noord - Haarlem | Kennemerduinen & Jopenkerk
Noord-Holland – rondwandeling – 17km

Kroegloper Santpoort-Noord - Haarlem | Kennemerduinen & Jopenkerk

Briljant idee: een mooie wandeling met aan de finish een geweldige kroeg. Aan de leiband van deze kroegloper wandel je door de schitterende Kennemerduinen, waarna je je kunt laven aan het beroemde Haarlemse Jopenbier, gebrouwen in de Jopenkerk. Smaakt naar meer. Veel meer.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Schitterend duingebied
  • Lekkere schelpen- en zandpaadjes
  • Landgoed Duin & Kruidberg
  • Lekkere horeca onderweg
  • Jopen Brouwerij
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Update: Kroegloper = Trage Tocht

Deze Kroegloper is getransformeerd tot Trage Tocht Santpoort Noord - Overveen. Op mysterieuze wijze is daarbij het laatste stukje naar de brouwerij verdwenen. Jammer, maar niets belet je natuurlijk om na afloop van deze tocht de Jopenkerk te bezoeken...

Trage Tocht Santpoort Noord - Overveen >>

Flinke tocht

Vergis je niet: deze wandeling is geen makkie. Een stevige tocht is het van 18 kilometer. Soms door rul zand en voortdurend duintje op duintje af. Gelukkig ben ik in de duinen nog volslagen nuchter.

Favoriet wandelgebied

De Kennemerduinen zijn een van mijn favoriete wandelgebieden in Nederland. Deze kroegloper leidt me langs tal van onbekende paadjes. En dat mag gerust een prestatie van formaat heten, want ik ken deze duinen na ruim 25 jaar op m'n duimpje (dacht ik).

Kroegloper Santpoort-Noord - Haarlem | Kennemerduinen & Jopenkerk

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Mooiste duingebied van NL

Je wandelt door een van de rijkste en mooiste duingebieden van Nederland. Met een wijde boog loop je via oude bossen, door struweelrijke duinvalleien en langs meertjes en uitzichtpunten. Met wat geluk sta je oog in oog met een ree of een damhert.

Landgoed Duin & Kruidberg

Direct na station Santpoort-Noord begin je al goed: via een mooie beukenlaan wandel je over landgoed Duin & Kruidberg, met een kast van een landhuis. Dat huis werd in 1907 gebouwd in opdracht van tabak- en theehandelaar Jacob Theodoor Cremer.

Kroegloper Santpoort-Noord - Haarlem | Kennemerduinen & Jopenkerk

De Vrienden van Jacob

Met zijn vrouw Annie Hogan woonde hij in het grootste woonhuis van Nederland. Tegenwoordig huisvest Duin & Kruidberg een hotel met 75 kamers plus restaurant De Vrienden van Jacob, dat een Michelinster voert.

Zicht vanaf duintoppen

Na het landgoed slinger je over kleine, onverharde slingerpaadjes door de duinen. Bos en open duinen wisselen elkaar perfect af. Een paar keer beklim je een hoge top die je mooi zicht geeft op de omliggende duinen en de zee in de verte. Die zee, die bereik je niet op deze tocht. Wel kom je langs het Vogelmeer.

Kroegloper Santpoort-Noord - Haarlem | Kennemerduinen & Jopenkerk

Mooiste duinmeer

Wat mij betreft is dit het mooiste duinmeer van Nederland en omstreken. Vogels en vogelaars zullen dat beamen. Het meer oogt alsof het daar al ligt sinds mensenheugenis. Niet is minder waar: het is in de jaren vijftig van de vorige eeuw gegraven, net als de andere duinmeertjes in dit gebied.

IJsvogel & roerdomp

Op de zanderige oevers van het Vogelmeer broeden grauwe ganzen, kievieten, kleine plevieren en drie soorten futen. Het ijsvogeltje en de roerdomp worden er regelmatig gesignaleerd in de oevervegetatie. Een kolonie stoere aalscholvers deelt de lakens uit op het eilandje.

Kroegloper Santpoort-Noord - Haarlem | Kennemerduinen & Jopenkerk

Zeer brede duinen

De duinen zijn hier nog jong, gevormd vanaf de 10de eeuw na Christus. En ze zijn lekker breed: zo’n 5 kilometer. Genoeg ruimte om te dwalen dus. Extra leuk wordt het overigens tegen de avond in mei, als de vele nachtegalen hun hoogste lied zingen.

Abelen-iepenbossen

Als je eenmaal de weg naar Zandvoort bent overgestoken verandert het karakter van deze kroegloper. Je loopt in de binnenduinen, pal langs een aantal buitenplaatsen. Anders dan in de schrale duinen waar je eerst doorheen kwam, stikt de grond hier van de humus. Abelen-iepenbossen tieren welig. In het voorjaar is de bodem bedekt met een deken van bloemen als bosanemoon, voorjaarshelmbloem en daslook.

Kroegloper Santpoort-Noord - Haarlem | Kennemerduinen & Jopenkerk

50 brouwerijen

Via het lange en lekkere Houtmanpad langs de Brouwersvaart loop je langzaam maar zeker Haarlem binnen. Bij de naam Brouwersvaart denk je natuurlijk direct aan bier. En dat klopt: in de Gouden Eeuw werd hier in wel 50 brouwerijen het bier voor Amsterdam gemaakt.

Kroegloper Santpoort-Noord - Haarlem | Kennemerduinen & Jopenkerk

Jopen Brouwerij

En dan komt het einddoel van deze wandeling in zicht: de Jopen Brouwerij, verrassend gevestigd in een voormalige kerk. Het historische godshuis is omgetoverd tot een moderne stadsbrouwerij, grand café en restaurant. Onder het genot van een Jopen-biertje kun je het brouwproces met eigen ogen aanschouwen. Kijk, dát noem ik nou nog eens een happy end.

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

kroegloper kennemerduinen-10
kroegloper kennemerduinen-11
kroegloper kennemerduinen-12
kroegloper kennemerduinen-13
kroegloper kennemerduinen-14
kroegloper kennemerduinen-15
kroegloper kennemerduinen-16
kroegloper kennemerduinen-17
kroegloper kennemerduinen-18
kroegloper kennemerduinen-19
kroegloper kennemerduinen-20
kroegloper kennemerduinen-21
kroegloper kennemerduinen-22
kroegloper kennemerduinen-23
kroegloper kennemerduinen-24
kroegloper kennemerduinen-25
kroegloper kennemerduinen-26
kroegloper kennemerduinen-27
kroegloper kennemerduinen-28
kroegloper kennemerduinen-29
kroegloper kennemerduinen-30

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy