Kroegloper | Via Kennemerduinen naar Jopenkerk

Kroegloper Santpoort Noord, Kennemerduinen, JopenkerkBriljant idee: een mooie wandeling met aan de finish een geweldige kroeg. Aan de leiband van deze kroegloper wandel je door de schitterende Kennemerduinen, waarna je je kunt laven aan het beroemde Haarlemse Jopenbier, gebrouwen in de Jopenkerk. Smaakt naar meer. Veel meer.

Flinke tocht

Vergis je niet: deze wandeling is geen makkie. Een stevige tocht is het van 18 kilometer. Soms door rul zand en voortdurend duintje op duintje af. Gelukkig ben ik in de duinen nog volslagen nuchter.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Kroegloper Santpoort Noord, Kennemerduinen, Jopenkerk

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling18 km

Wat voor soort wandeling?Kroegloper

Startplaats of station van deze wandelingSantpoort-Noord

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 78/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

De Kennemerduinen zijn een van mijn favoriete wandelgebieden in Nederland. Deze kroegloper leidt me langs tal van onbekende paadjes. En dat mag gerust een prestatie van formaat heten, want ik ken deze duinen na ruim 25 jaar op m'n duimpje (dacht ik).

Mooiste duingebied van NL

Je wandelt door een van de rijkste en mooiste duingebieden van Nederland. Met een wijde boog loop je via oude bossen, door struweelrijke duinvalleien en langs meertjes en uitzichtpunten. Met wat geluk sta je oog in oog met een ree of een damhert.

Landgoed Duin & Kruidberg

Direct na station Santpoort-Noord begin je al goed: via een mooie beukenlaan wandel je over landgoed Duin & Kruidberg, met een kast van een landhuis. Dat huis werd in 1907 gebouwd in opdracht van tabak- en theehandelaar Jacob Theodoor Cremer.

De Vrienden van Jacob

Met zijn vrouw Annie Hogan woonde hij in het grootste woonhuis van Nederland. Tegenwoordig huisvest Duin & Kruidberg een hotel met 75 kamers plus restaurant De Vrienden van Jacob, dat een Michelinster voert.

Zicht vanaf duintoppen

Na het landgoed slinger je over kleine, onverharde slingerpaadjes door de duinen. Bos en open duinen wisselen elkaar perfect af. Een paar keer beklim je een hoge top die je mooi zicht geeft op de omliggende duinen en de zee in de verte. Die zee, die bereik je niet op deze tocht. Wel kom je langs het Vogelmeer.

Mooiste duinmeer

Wat mij betreft is dit het mooiste duinmeer van Nederland en omstreken. Vogels en vogelaars zullen dat beamen. Het meer oogt alsof het daar al ligt sinds mensenheugenis. Niet is minder waar: het is in de jaren vijftig van de vorige eeuw gegraven, net als de andere duinmeertjes in dit gebied.

IJsvogel & roerdomp

Op de zanderige oevers van het Vogelmeer broeden grauwe ganzen, kievieten, kleine plevieren en drie soorten futen. Het ijsvogeltje en de roerdomp worden er regelmatig gesignaleerd in de oevervegetatie. Een kolonie stoere aalscholvers deelt de lakens uit op het eilandje.

Zeer brede duinen

De duinen zijn hier nog jong, gevormd vanaf de 10de eeuw na Christus. En ze zijn lekker breed: zo’n 5 kilometer. Genoeg ruimte om te dwalen dus. Extra leuk wordt het overigens tegen de avond in mei, als de vele nachtegalen hun hoogste lied zingen.

Abelen-iepenbossen

Als je eenmaal de weg naar Zandvoort bent overgestoken verandert het karakter van deze kroegloper. Je loopt in de binnenduinen, pal langs een aantal buitenplaatsen. Anders dan in de schrale duinen waar je eerst doorheen kwam, stikt de grond hier van de humus. Abelen-iepenbossen tieren welig. In het voorjaar is de bodem bedekt met een deken van bloemen als bosanemoon, voorjaarshelmbloem en daslook.

Wandelgids Kroeglopers

De wandelgids 'Kroeglopers' stuurt je naar de kroeg, maar dan via een flinke omweg. Een wandelgids met 12 stevige routes en een gezellige kroeg halverwege of aan het eind. Niet te veel poespas en niet al te complexe routes. Lekker aan de boemel met je vrienden. Zeker ook geschikt voor vrouwen.

50 brouwerijen

Via het lange en lekkere Houtmanpad langs de Brouwersvaart loop je langzaam maar zeker Haarlem binnen. Bij de naam Brouwersvaart denk je natuurlijk direct aan bier. En dat klopt: in de Gouden Eeuw werd hier in wel 50 brouwerijen het bier voor Amsterdam gemaakt.

Jopen Brouwerij

En dan komt het einddoel van deze wandeling in zicht: de Jopen Brouwerij, verrassend gevestigd in een voormalige kerk. Het historische godshuis is omgetoverd tot een moderne stadsbrouwerij, grand café en restaurant. Onder het genot van een Jopen-biertje kun je het brouwproces met eigen ogen aanschouwen. Kijk, dát noem ik nou nog eens een happy end.

Hotel Bleecker in BloemendaalMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekendje. Mijn tip: Hotel Bleecker in Bloemendaal

Hotel Bleecker in hartje Bloemendaal is een prachtig klein boutiquehotel in het gezellige centrum en toch op loopafstand van de duinen. Krijgt van 425 gasten op Trivago.nl een 8,7. “Leuk hotel, prima uitvalsbasis voor een fiets- of wandeltocht in de prachtige Kennemerduinen.”

Bekijk mijn foto's van deze wandeling


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Tags: 15-20 km, Kroeglopers, Kennemerduinen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!