Kerstwandeling door Amsterdam | Gijs & Floor Kerstwandeling door Amsterdam | Gijs & Floor
Noord-Holland – rondwandeling – 10km

Kerstwandeling door Amsterdam | Gijs & Floor

Kerstwandeling door Amsterdam | Gijs & Floor Kerstwandeling door Amsterdam | Gijs & Floor
Noord-Holland – rondwandeling – 10km

Kerstwandeling door Amsterdam | Gijs & Floor

Rond de kerstdagen is het knus wandelen in Amsterdam, zelfs tijdens een lockdown. De straten zijn prachtig verlicht en achter veel ramen fonkelen met zilver en goud versierde kerstbomen en -kransen. Deze leuke stadswandeling uit het boek ‘Amsterdam door! Gijs & Floor’ voert je langs tal van ‘kerst hot spots’ in de historische binnenstad.

Aan de wandel

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Kerstwandeling
  • Levendige Amsterdamse binnenstad
  • Over de Walletjes
  • Amstel en Amstelhotel
  • Kerstboom op de Dam
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Mooiste wandelingen in Amsterdam >>

Langs de Amstel

Zelfs het miezerige weer houdt ons niet tegen. Sterker nog: het verhoogt ons kerstgevoel als we starten bij de Magere Brug (het officiële startpunt is De Dam). De Amstel ligt er guur en grauw bij, dat wel. Maar kom je hier aan het eind van de middag, dan verlicht ‘Moonburn’ je gemoed. Dit kunstwerk is onderdeel van het Amsterdam Light Festival 2021. Als bijvangst van deze wandeling komen we vandaag trouwens meer lichtkunstwerken tegen.

Hermitage & Corvershof

We wandelen de tuin in van museum De Hermitage. In andere jaargetijden een prachtige tuin, maar in de winter een kale bedoening. We warmen ons aan een koffie to go bij het plezierige café-restaurant Dignita Hoftuin. Om de hoek treffen we ons eerste kerstverhaal: het monumentale 17e-eeuwse Corvershof. Destijds gebouwd om ‘te helpen waar geen helper is’ werden hier onder meer bejaarden en zieken gehuisvest.

Kerstwandeling door Amsterdam | Gijs & Floor

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Holocaust Namenmonument

In het hart van het Joods Kwartier komen we langs het Holocaust-monument, met z’n spiegelende vormgeving ontworpen door de wereldberoemde architect Daniel Libeskind. Op de 102.000 bakstenen zijn naam, geboortedatum en leeftijd bij overlijden gegraveerd van alle Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. We vinden de steen van Anne Frank (onder haar volledige voornaam Annelies). Indrukwekkend monument.

Kerstwandeling door Amsterdam | Gijs & Floor

Duizend kaarsen in kroonluchters

De wandeling voert langs de Portugese synagoge uit 1675, waar ze met het joodse feest Chanoeka duizend kaarsen ontsteken in geelkoperen kroonluchters. Volgens Gijs en Floor “de mooiste en meest indrukwekkende verlichting in de stad”. Helaas zijn we daar te laat voor, het feest was in 2021 eind november, begin december. Verderop op de Jodenbreestraat treffen we onze eerste kerstboom.

Kerstwandeling door Amsterdam | Gijs & Floor

Grootste kerstboomleverancier van NL

We wandelen de Nieuwmarkt op. Hier worden al sinds decennia kerstbomen verkocht door Sanny van Davidsboom, de grootste kerstboomleverancier van Nederland. Een enorme kerstboom pal voor De Waag luistert de Nieuwmarkt flink op. Koek & zopie vind je hier ook.

Kerstwandeling door Amsterdam | Gijs & Floor

Wallen in lockdown

Gijs & Floor nemen ons mee naar de wallen, waar we heel wat toeristen zien rondlopen met een wezenloze blik in de ogen. Vanwege de lockdown is hun enige vertier: een jointje roken en de supermarkt bezoeken. Kerst 2021 in Amsterdam hadden ze zich iets anders voorgesteld. Wel lonkt achter de raampjes een woest aantrekkelijke rooie kater.

Kerstwandeling door Amsterdam | Gijs & Floor

Kerstborrels sinds 17de eeuw

We komen langs de Oude Kerk en schieten een schemerig steegje in, waar we de oudste proeflokalen van de stad vinden: Wynand Fockink, die hier al sinds de 17de eeuw gevestigd is. Gesloten natuurlijk, maar we gluren door raampjes en zien koperen ketels waar ze likeuren en ook de speciale kerstborrel distilleren.

Kerstwandeling door Amsterdam | Gijs & Floor

Kerstboom op de Dam: 40.000 lampjes

Was de kerstboom op de Nieuwmarkt al uit de kluiten gewassen, die wordt flink afgetroefd door de boom op De Dam, waar het borrelsteegje op uitloopt. Die kerstboom komt uit de Duitse Ardennen, is 20 meter hoog en telt 40.000 led-lampjes, weten Gijs & Floor. En ook de (gesloten) Bijenkorf haalt het plein flink op met z’n kerstverlichting. Even verder kun je in normale jaren mooie kerstconcerten bezoeken in de Nieuwe Kerk, maar dit jaar blijft het stil.

Kerstwandeling door Amsterdam | Gijs & Floor Kerstwandeling door Amsterdam | Gijs & Floor

Kerstdiner voor daklozen

Met Kerst is er in Amsterdam ook aandacht voor de minderbedeelden. Zo organiseert het Leger des Heils jaarlijks een inmiddels beroemd kerstdiner voor 400 daklozen in de Koepelkerk, waar deze wandeling langskomt. Net als in 2020 kan dit diner ook in 2021 natuurlijk niet doorgaan vanwege de lockdown.

Last Christmas onder de douche

Bij Kerst hoort natuurlijk ook kerstmuziek. Die horen we in gedachten klinken als we de Keizersgracht aflopen. Op nummer 149, schuin tegenover het homomonument, logeerde ooit George Michael, die hier misschien wel z’n hit ‘Last Christmas’ onder de douche heeft gezongen.

Tesselschade Arbeid Adelt

En zo wandelen we langs tal van ‘kerst highlights’. De ‘rode rozen’ kerstverlichting van de Rozengracht leidt ons via de barmhartige Samaritanen van het Stoelenproject voor daklozen naar het Leidseplein met z’n oliebollenkraam en de etalages in kerstsfeer van Tesselschade Arbeid Adelt. Dat is niet alleen een ‘dameswinkel’ in handwerkartikelen, maar is in 1871 ook opgericht als eerste Nederlandse Vrouwenvereniging.

Kerstwandeling door Amsterdam | Gijs & Floor

Mooist verlichte winkelstraat

De route vervolgt door de Kerkstraat, gevuld met populaire gayclubs, komt langs het Amstelveld met z’n mooie houten Amstelkerk en kruist de Utrechtsestraat, volgens Gijs & Floor de mooist verlichte winkelstraat van Amsterdam.

Kerstwandeling door Amsterdam | Gijs & Floor

All I want for Christmas

Dan koersen we weer af op de Amstel. We komen langs het chique Amstelhotel, waar kerstdiva Maria Carey ooit logeerde. Leuk om te weten dat ze jou als kerstcadeau wil. Vlak bij ons eindpunt vinden we Carré, waar je in normale tijden het wereldberoemde kerstcircus kunt bijwonen. Wij doen het met een laatste blik op kunstwerk Moonburn dat inmiddels zachtjes gloeit in de schemering.

Kerstwandeling door Amsterdam | Gijs & Floor Kerstwandeling door Amsterdam | Gijs & Floor

Wandelgids ‘Amsterdam Door!’ van Gijs & Floor

Dit is een van de wandelingen uit de prachtige wandelgids ‘Amsterdam Door!’ van Gijs & Floor. De gids bevat negen rondwandelingen, allemaal startend op de Dam. Een wandelboek waar het plezier van afspat

Bekijk mijn recensie >>

Deze gids op Bol.com >>

Gidswandelingen op Frankwandelt

De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.

 

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
kerstwandeling amsterdam gijs floor-10
kerstwandeling amsterdam gijs floor-11
kerstwandeling amsterdam gijs floor-12
kerstwandeling amsterdam gijs floor-13
kerstwandeling amsterdam gijs floor-14
kerstwandeling amsterdam gijs floor-15
kerstwandeling amsterdam gijs floor-16
kerstwandeling amsterdam gijs floor-17
kerstwandeling amsterdam gijs floor-18
kerstwandeling amsterdam gijs floor-19
kerstwandeling amsterdam gijs floor-20
kerstwandeling amsterdam gijs floor-21
kerstwandeling amsterdam gijs floor-22
kerstwandeling amsterdam gijs floor-23
kerstwandeling amsterdam gijs floor-24
kerstwandeling amsterdam gijs floor-25
kerstwandeling amsterdam gijs floor-26
kerstwandeling amsterdam gijs floor-27
kerstwandeling amsterdam gijs floor-28
kerstwandeling amsterdam gijs floor-29
kerstwandeling amsterdam gijs floor-30
kerstwandeling amsterdam gijs floor-31
kerstwandeling amsterdam gijs floor-32
kerstwandeling amsterdam gijs floor-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy