De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Obdam (nr. 204) | Polder Wogmeer

Groene Wissel Obdam (nr. 204) | Polder Wogmeer

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling17 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingObdam (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 82/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Bekijk wandelgids op Bol.comBekijk wandelgids op Bol.com

Knisperend weer is het. Graadje vorst, felle zon, windstil. Uitstekende omstandigheden voor een wandeling rond Wogmeer, een polder tussen Hoorn en Heerhugowaard. Geen tocht voor watjes. Je wandelt over grasdijken en kluunt over kluiten aarde. Je klautert over 65 overstapjes en soms over een hek. Is dat leuk? Ja, méér dan leuk zelfs.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Groene Wissels >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Onverharde paden

De wandeling voert grotendeels over onverharde paden, en soms dwars door weilanden, waarbij schapen je achterdochtig aanstaren. Hoge waterdichte schoenen zijn geen overbodige luxe. En trek ook maar je oude broek aan.

Wogmeerpolder

Na een stukje door Obdams nieuwbouw-ellende en door een dertien-in-een-dozijn natuurgebied breekt het grote genieten aan: je wandelt langs de Ringsloot een rondje om de Wogmeerpolder.

Groene Wissel Obdam (nr. 204) | Polder Wogmeer

Grasdijkjes, weilanden & akkers

Ruim tien kilometer bijna uitsluitend over grasdijkjes, door weilanden en langs akkerranden. Halverwege tref je het karakteristieke dorpje Spierdijk op je pad. Let even op de fraaie stolpboerderijen. Er zijn ook drie cafés (twee waren gesloten op maandag).

Schapen, paarden & ganzen

Is het altijd zo muisstil in de Wogmeerpolder? Op deze maandag trof ik in ieder geval geen andere wandelaars. Wel een kudde schapen die een stuk met me meeliep, nieuwsgierige paarden die me besnuffelden, een troep ganzen die geïrriteerd gakkend opvloog.

Groene Wissel Obdam (nr. 204) | Polder Wogmeer

Monumentale molen ‘Nieuw Leven’

Een prachtig stuk is dat rond de monumentale molen ‘Nieuw Leven’. Zo’n molen is altijd een vertrouwd Hollands gezicht. Nieuw Leven is een bijzonder fraai exemplaar, een ‘achtkantige grondzeiler’ uit 1608. Je ziet hem al van verre liggen, in het open landschap dat doorsneden wordt door rietgekraagde sloten. Zonder meer schilderachtig.

Kerktorentjes

Na de molen verbreedt de Ringsloot zich tot een brede vaart, en het landschap verandert van akkerland met vette aarde in zacht glooiende, bijna lieflijke weides, waarop schapen schouder aan schouder fotogeniek staan te suffen. Aan de einder houden kerktorentjes van omliggende dorpjes de wacht. Holland is mooi.

Groene Wissel Obdam (nr. 204) | Polder Wogmeer

Drooglegging van de polder

Even wat saaie feiten. De polder Wogmeer werd in 1608 drooggelegd en verkaveld onder het toeziend oog van de Alkmaarse landmeter Gerrit Dirksz Langedijk.

Molen Nieuw Leven

Molen Nieuw Leven, een van de zes molens die bij de drooglegging gebruikt is, staat nog in al z’n glorie te pronken op de westzijde van de ruim 12 kilometer lange dijk die om Wogmeer ligt. De polder telt 680 hectare land, dat wordt gebruikt voor bloembollenteelt, akkerbouw en voedselwinning voor de veeteelt.

Dat is allemaal mooi meegenomen. Maar voor een wandelaar is het natuurlijk vooral fijn dat je over die dijk prachtig kunt wandelen.

Groene Wissel Obdam (nr. 204) | Polder Wogmeer

Verboden toegang?

In Nederland is alles keurig geregeld: terrein waar je niet mag komen, daar staat een hek omheen. Misschien lomp, maar wel lekker helder. Op deze wandeling is dat soms ingewikkeld.

Driemeerhuizen

Dan sta je voor een hek zónder overstapje maar mét een bordje ‘privé-terrein, verboden toegang’ erop. Bijvoorbeeld bij het gehucht Driemeerhuizen. Mag je daar dan toch overheen?

Groene Wissel Obdam (nr. 204) | Polder Wogmeer

Woeste waakhond

Ja, zegt de routebeschrijving zelfverzekerd. Maar wat doe ik als een woeste waakhond op me afstormt, waaraan alles vals is behalve z’n gebit? Zwaaien met m’n routebeschrijving? Om m’n moeder roepen?

Recht van overpad

Wat ik begrijp van internet: je banjert inderdaad over privéterrein, maar daar zijn afspraken over gemaakt en je hebt recht van overpad. Ook dat is gelukkig goed geregeld (luisteren jullie mee, woeste waakhonden?).

Provinciewandelgids Noord-Holland

Dit is een van de wandelingen uit de heerlijke provinciewandelgids Noord-Holland van Bart van der Schagt. Met 22 leuke rondwandelingen door de veelzijdige wandelprovincie Noord-Holland. Wandelen door de natuur, maar ook in de stad. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer!

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: rondwandelingen, 15-20 km, Groene Wissels

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>