Groene Wissel Obdam (nr. 204): polder Wogmeer Groene Wissel Obdam (nr. 204): polder Wogmeer
Noord-Holland – Groene Wissel – 17km

Groene Wissel Obdam (nr. 204): polder Wogmeer

Groene Wissel Obdam (nr. 204): polder Wogmeer Groene Wissel Obdam (nr. 204): polder Wogmeer
Noord-Holland – Groene Wissel – 17km

Groene Wissel Obdam (nr. 204): polder Wogmeer

Knisperend weer is het. Graadje vorst, felle zon, windstil. Uitstekende omstandigheden voor een wandeling rond Wogmeer, een polder tussen Hoorn en Heerhugowaard. Geen tocht voor watjes. Je wandelt over grasdijken en kluunt over kluiten aarde. Je klautert over 65 overstapjes en soms over een hek. Is dat leuk? Ja, méér dan leuk zelfs.

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Echte poldertocht
  • Alleen maar over graspaden
  • Fraaie stolpboerderijen
  • Boerenlandgevoel
  • Kan heel modderig zijn
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Onverharde paden

De wandeling voert grotendeels over onverharde paden, en soms dwars door weilanden, waarbij schapen je achterdochtig aanstaren. Hoge waterdichte schoenen zijn geen overbodige luxe. En trek ook maar je oude broek aan.

Wogmeerpolder

Na een stukje door Obdams nieuwbouw-ellende en door een dertien-in-een-dozijn natuurgebied breekt het grote genieten aan: je wandelt langs de Ringsloot een rondje om de Wogmeerpolder.

Groene Wissel Obdam (nr. 204) | Polder Wogmeer

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Grasdijkjes, weilanden & akkers

Ruim tien kilometer bijna uitsluitend over grasdijkjes, door weilanden en langs akkerranden. Halverwege tref je het karakteristieke dorpje Spierdijk op je pad. Let even op de fraaie stolpboerderijen. Er zijn ook drie cafés (twee waren gesloten op maandag).

Schapen, paarden & ganzen

Is het altijd zo muisstil in de Wogmeerpolder? Op deze maandag trof ik in ieder geval geen andere wandelaars. Wel een kudde schapen die een stuk met me meeliep, nieuwsgierige paarden die me besnuffelden, een troep ganzen die geïrriteerd gakkend opvloog.

Groene Wissel Obdam (nr. 204) | Polder Wogmeer

Monumentale molen ‘Nieuw Leven’

Een prachtig stuk is dat rond de monumentale molen ‘Nieuw Leven’. Zo’n molen is altijd een vertrouwd Hollands gezicht. Nieuw Leven is een bijzonder fraai exemplaar, een ‘achtkantige grondzeiler’ uit 1608. Je ziet hem al van verre liggen, in het open landschap dat doorsneden wordt door rietgekraagde sloten. Zonder meer schilderachtig.

Kerktorentjes

Na de molen verbreedt de Ringsloot zich tot een brede vaart, en het landschap verandert van akkerland met vette aarde in zacht glooiende, bijna lieflijke weides, waarop schapen schouder aan schouder fotogeniek staan te suffen. Aan de einder houden kerktorentjes van omliggende dorpjes de wacht. Holland is mooi.

Groene Wissel Obdam (nr. 204) | Polder Wogmeer

Drooglegging van de polder

Even wat saaie feiten. De polder Wogmeer werd in 1608 drooggelegd en verkaveld onder het toeziend oog van de Alkmaarse landmeter Gerrit Dirksz Langedijk.

Molen Nieuw Leven

Molen Nieuw Leven, een van de zes molens die bij de drooglegging gebruikt is, staat nog in al z’n glorie te pronken op de westzijde van de ruim 12 kilometer lange dijk die om Wogmeer ligt. De polder telt 680 hectare land, dat wordt gebruikt voor bloembollenteelt, akkerbouw en voedselwinning voor de veeteelt.

Dat is allemaal mooi meegenomen. Maar voor een wandelaar is het natuurlijk vooral fijn dat je over die dijk prachtig kunt wandelen.

Groene Wissel Obdam (nr. 204) | Polder Wogmeer

Verboden toegang?

In Nederland is alles keurig geregeld: terrein waar je niet mag komen, daar staat een hek omheen. Misschien lomp, maar wel lekker helder. Op deze wandeling is dat soms ingewikkeld.

Driemeerhuizen

Dan sta je voor een hek zónder overstapje maar mét een bordje ‘privé-terrein, verboden toegang’ erop. Bijvoorbeeld bij het gehucht Driemeerhuizen. Mag je daar dan toch overheen?

Groene Wissel Obdam (nr. 204) | Polder Wogmeer

Woeste waakhond

Ja, zegt de routebeschrijving zelfverzekerd. Maar wat doe ik als een woeste waakhond op me afstormt, waaraan alles vals is behalve z’n gebit? Zwaaien met m’n routebeschrijving? Om m’n moeder roepen?

Recht van overpad

Wat ik begrijp van internet: je banjert inderdaad over privéterrein, maar daar zijn afspraken over gemaakt en je hebt recht van overpad. Ook dat is gelukkig goed geregeld (luisteren jullie mee, woeste waakhonden?).

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling heb ik gedaan in december 2012. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Provinciewandelgids Noord-Holland

Dit is een van de wandelingen uit de heerlijke provinciewandelgids Noord-Holland van Bart van der Schagt. Met 22 leuke rondwandelingen door de veelzijdige wandelprovincie Noord-Holland. Wandelen door de natuur, maar ook in de stad. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer!

Meer info over deze gids >>

Deze wandelgids op Bol.com >>

Gidswandelingen op Frankwandelt

De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.

 

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

GW-Obdam 015
GW-Obdam 019
GW-Obdam 024
GW-Obdam 025
GW-Obdam 030
GW-Obdam 032
GW-Obdam 038
GW-Obdam 039
GW-Obdam 048
GW-Obdam 056
GW-Obdam 058
GW-Obdam 062
GW-Obdam 063
GW-Obdam 068
GW-Obdam 070
GW-Obdam 088
GW-Obdam 089
GW-Obdam 093
GW-Obdam 094
GW-Obdam 095
GW-Obdam 100
GW-Obdam 103
GW-Obdam 112
GW-Obdam 118
GW-Obdam 125
GW-Obdam 128
GW-Obdam 130
GW-Obdam 134
GW-Obdam 135
GW-Obdam 136
GW-Obdam 138
GW-Obdam 146
GW-Obdam 147
GW-Obdam 150
GW-Obdam 151
GW-Obdam 152
GW-Obdam 156
GW-Obdam 161
GW-Obdam 167
GW-Obdam 171
GW-Obdam 172
GW-Obdam 175
GW-Obdam 177
GW-Obdam 179

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy