Mooi aan deze wandeling zijn de weidse vergezichten over de polder. En mooi is ook De Groenvelder, een van de oudste poldermolens van Nederland. Toch haalt deze Wissel het niet bij andere poldertochten, zoals die rond Wogmeer. Reden: de wandeling gaat vrijwel uitsluitend over steen. En steen, daar hebben we bij Frankwandelt een broertje dood aan.
Het eerste stuk over de Omringdijk – met prachtige vergezichten – gaat over een asfaltweggetje. Drommen auto’s komen er niet langs, maar wel elke halve minuut eentje. Nogal irritant: je moet telkens de berm in. Afgezien van het autoverkeer vind ik de wandeling wel de moeite waard.
Na het vrij saaie Schagen (Toppertje Gerard Joling groeide er op) en een stuk langs weilanden en akkerlanden, kom je bij een van de hoogtepunten: de Westfriese Omringdijk.
Daar komen de beloofde vergezichten ruimschoots aan bod. Je kijkt uit over het weidse polderlandschap. En even lijkt het alsof Nederland echte bergen heeft: heel in de verte lonken de duinen (bij inderdaad... Bergen).
Na het dorpje Sint Maarten verandert het karakter van de wandeling. Je komt langs een prachtige molen omgeven door boerenvelden met schapen. Over modderige en steenvrije (!) grasdijkjes loop je terug richting Schagen.
Sint Maarten, je ligt daar zo stil, middenin die holle polder. Een typisch Hollands dorp, dat ben je. Spuuglelijk kerkje, handjevol mooie huizen, nieuwbouw-ellende die niet aan je voorbijging. Een bejaardenhuis met vergeten oudjes achter vergeten geraniums.
Sint Maarten, met je bruisend middelpunt: Café Biljart De Klimop. Waar vanavond Kimberley optreedt, “bekend van NCRV’s Man bijt Hond”.
Sint Maarten, op een plakkaat bij je dorpshuis staat dat je leven “een nieuwe impuls heeft gekregen middels een leefbaarheidsplan dat kracht geeft aan de gemeenschap”.
Sint Maarten, misschien ben ik stiekem wel verliefd op je.
Gerard Joling zou het ongetwijfeld met me eens zijn: toppertje van deze wandeling is het gebied rond molen De Groenlander. En dat heeft alles met die molen te maken.
Schilderachtig ligt hij erbij in het vlakke landschap. Je ziet hem al van verre, scherp afgetekend tussen hemel en aarde. En hoe meer je hem nadert, hoe mooier hij wordt. Deze nog steeds ‘maalvaardige’ molen is een oudje: hij stamt uit 1560 en heeft nog geholpen de polder droog te malen.
Wat molens zo leuk maakt is de combinatie van pracht en kracht. Ze staan niet alleen te pronken als een pauw, maar kunnen ook massa’s water verstouwen. Tot wel 90 kubieke meter per minuut. Respect!
Deze wandeling heb ik gedaan in november 2012. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.
De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.