De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Schagen (nr. 52) | De Westfriese Omringdijk

Groene Wissel Schagen (nr. 52) | De Westfriese Omringdijk

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling17 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingSchagen (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 65/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Bekijk wandelgids op Bol.comBekijk wandelgids op Bol.com

Mooi aan deze wandeling zijn de weidse vergezichten over de polder. En mooi is ook De Groenvelder, een van de oudste poldermolens van Nederland. Toch haalt deze Wissel het niet bij andere poldertochten, zoals die rond Wogmeer. Reden: de wandeling gaat vrijwel uitsluitend over steen. En steen, daar hebben we bij Frankwandelt een broertje dood aan.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Groene Wissels >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

De berm in

Het eerste stuk over de Omringdijk – met prachtige vergezichten – gaat over een asfaltweggetje. Drommen auto’s komen er niet langs, maar wel elke halve minuut eentje. Nogal irritant: je moet telkens de berm in. Afgezien van het autoverkeer vind ik de wandeling wel de moeite waard.

Saai Schagen en Topper Joling

Na het vrij saaie Schagen (Toppertje Gerard Joling groeide er op) en een stuk langs weilanden en akkerlanden, kom je bij een van de hoogtepunten: de Westfriese Omringdijk.

Groene Wissel Schagen (nr. 52) | De Westfriese Omringdijk

Weidse polder

Daar komen de beloofde vergezichten ruimschoots aan bod. Je kijkt uit over het weidse polderlandschap. En even lijkt het alsof Nederland echte bergen heeft: heel in de verte lonken de duinen (bij inderdaad... Bergen).

Grasdijkjes

Na het dorpje Sint Maarten verandert het karakter van de wandeling. Je komt langs een prachtige molen omgeven door boerenvelden met schapen. Over modderige en steenvrije (!) grasdijkjes loop je terug richting Schagen.

Groene Wissel Schagen (nr. 52) | De Westfriese Omringdijk

Sint Maarten

Sint Maarten, je ligt daar zo stil, middenin die holle polder. Een typisch Hollands dorp, dat ben je. Spuuglelijk kerkje, handjevol mooie huizen, nieuwbouw-ellende die niet aan je voorbijging. Een bejaardenhuis met vergeten oudjes achter vergeten geraniums.

Café Biljart De Klimop

Sint Maarten, met je bruisend middelpunt: Café Biljart De Klimop. Waar vanavond Kimberley optreedt, “bekend van NCRV’s Man bijt Hond”.

Groene Wissel Schagen (nr. 52) | De Westfriese Omringdijk

Leefbaarheidsplan

Sint Maarten, op een plakkaat bij je dorpshuis staat dat je leven “een nieuwe impuls heeft gekregen middels een leefbaarheidsplan dat kracht geeft aan de gemeenschap”.

Verliefd

Sint Maarten, misschien ben ik stiekem wel verliefd op je.

Groene Wissel Schagen (nr. 52) | De Westfriese Omringdijk

Molen De Groenvelder

Gerard Joling zou het ongetwijfeld met me eens zijn: toppertje van deze wandeling is het gebied rond molen De Groenlander. En dat heeft alles met die molen te maken.

Maalvaardige molen

Schilderachtig ligt hij erbij in het vlakke landschap. Je ziet hem al van verre, scherp afgetekend tussen hemel en aarde. En hoe meer je hem nadert, hoe mooier hij wordt. Deze nog steeds ‘maalvaardige’ molen is een oudje: hij stamt uit 1560 en heeft nog geholpen de polder droog te malen.

Groene Wissel Schagen (nr. 52) | De Westfriese Omringdijk

Pronken als een pauw

Wat molens zo leuk maakt is de combinatie van pracht en kracht. Ze staan niet alleen te pronken als een pauw, maar kunnen ook massa’s water verstouwen. Tot wel 90 kubieke meter per minuut. Respect!

Provinciewandelgids Noord-Holland

Dit is een van de wandelingen uit de heerlijke provinciewandelgids Noord-Holland van Bart van der Schagt. Met 22 leuke rondwandelingen door de veelzijdige wandelprovincie Noord-Holland. Wandelen door de natuur, maar ook in de stad. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer!

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: rondwandelingen, 15-20 km, Groene Wissels

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>