Groene Wissel Schagen (nr. 52): de Westfriese Omringdijk Groene Wissel Schagen (nr. 52): de Westfriese Omringdijk
Noord-Holland – Groene Wissel – 17km

Groene Wissel Schagen (nr. 52): de Westfriese Omringdijk

Groene Wissel Schagen (nr. 52): de Westfriese Omringdijk Groene Wissel Schagen (nr. 52): de Westfriese Omringdijk
Noord-Holland – Groene Wissel – 17km

Groene Wissel Schagen (nr. 52): de Westfriese Omringdijk

Mooi aan deze wandeling zijn de weidse vergezichten over de polder. En mooi is ook De Groenvelder, een van de oudste poldermolens van Nederland. Toch haalt deze Wissel het niet bij andere poldertochten, zoals die rond Wogmeer. Reden: de wandeling gaat vrijwel uitsluitend over steen. En steen, daar hebben we bij Frankwandelt een broertje dood aan.

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Een echte poldertocht
  • Weidse vergezichten
  • Oude poldermolens
  • Heel veel asfalt
  • Saaie stukken
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

De berm in

Het eerste stuk over de Omringdijk – met prachtige vergezichten – gaat over een asfaltweggetje. Drommen auto’s komen er niet langs, maar wel elke halve minuut eentje. Nogal irritant: je moet telkens de berm in. Afgezien van het autoverkeer vind ik de wandeling wel de moeite waard.

Saai Schagen en Topper Joling

Na het vrij saaie Schagen (Toppertje Gerard Joling groeide er op) en een stuk langs weilanden en akkerlanden, kom je bij een van de hoogtepunten: de Westfriese Omringdijk.

Groene Wissel Schagen (nr. 52) | De Westfriese Omringdijk

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Weidse polder

Daar komen de beloofde vergezichten ruimschoots aan bod. Je kijkt uit over het weidse polderlandschap. En even lijkt het alsof Nederland echte bergen heeft: heel in de verte lonken de duinen (bij inderdaad... Bergen).

Grasdijkjes

Na het dorpje Sint Maarten verandert het karakter van de wandeling. Je komt langs een prachtige molen omgeven door boerenvelden met schapen. Over modderige en steenvrije (!) grasdijkjes loop je terug richting Schagen.

Groene Wissel Schagen (nr. 52) | De Westfriese Omringdijk

Sint Maarten

Sint Maarten, je ligt daar zo stil, middenin die holle polder. Een typisch Hollands dorp, dat ben je. Spuuglelijk kerkje, handjevol mooie huizen, nieuwbouw-ellende die niet aan je voorbijging. Een bejaardenhuis met vergeten oudjes achter vergeten geraniums.

Café Biljart De Klimop

Sint Maarten, met je bruisend middelpunt: Café Biljart De Klimop. Waar vanavond Kimberley optreedt, “bekend van NCRV’s Man bijt Hond”.

Groene Wissel Schagen (nr. 52) | De Westfriese Omringdijk

Leefbaarheidsplan

Sint Maarten, op een plakkaat bij je dorpshuis staat dat je leven “een nieuwe impuls heeft gekregen middels een leefbaarheidsplan dat kracht geeft aan de gemeenschap”.

Verliefd

Sint Maarten, misschien ben ik stiekem wel verliefd op je.

Groene Wissel Schagen (nr. 52) | De Westfriese Omringdijk

Molen De Groenvelder

Gerard Joling zou het ongetwijfeld met me eens zijn: toppertje van deze wandeling is het gebied rond molen De Groenlander. En dat heeft alles met die molen te maken.

Maalvaardige molen

Schilderachtig ligt hij erbij in het vlakke landschap. Je ziet hem al van verre, scherp afgetekend tussen hemel en aarde. En hoe meer je hem nadert, hoe mooier hij wordt. Deze nog steeds ‘maalvaardige’ molen is een oudje: hij stamt uit 1560 en heeft nog geholpen de polder droog te malen.

Groene Wissel Schagen (nr. 52) | De Westfriese Omringdijk

Pronken als een pauw

Wat molens zo leuk maakt is de combinatie van pracht en kracht. Ze staan niet alleen te pronken als een pauw, maar kunnen ook massa’s water verstouwen. Tot wel 90 kubieke meter per minuut. Respect!

 

Provinciewandelgids Noord-Holland

Dit is een van de wandelingen uit de heerlijke provinciewandelgids Noord-Holland van Bart van der Schagt. Met 22 leuke rondwandelingen door de veelzijdige wandelprovincie Noord-Holland. Wandelen door de natuur, maar ook in de stad. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer!

Meer info over deze gids >>

Deze wandelgids op Bol.com >>

Gidswandelingen op Frankwandelt

De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.

 

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

GW-Schagen 010
GW-Schagen 018
GW-Schagen 021
GW-Schagen 024
GW-Schagen 027
GW-Schagen 038
GW-Schagen 039
GW-Schagen 041
GW-Schagen 042
GW-Schagen 043
GW-Schagen 045
GW-Schagen 052
GW-Schagen 054
GW-Schagen 058
GW-Schagen 064
GW-Schagen 066
GW-Schagen 071
GW-Schagen 073
GW-Schagen 077
GW-Schagen 079
GW-Schagen 083
GW-Schagen 087

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy