Actieve vakanties bij SNP Natuurreizen
Boek een actieve vakantie op Snp.nl

Groene Wissel Texel | Den Burg, Oudeschild & Hoge Berg

Groene Wissel Texel | Den Burg, Oudeschild & Hoge Berg Mooie zomerse wandeling over vakantie-eiland Texel. Vandaag knoop ik 2 Groene Wissels op dit Waddeneiland aan elkaar. En ik geef er nog een creatieve draai aan. Intussen geniet ik van natuurreservaat De Hoge Berg, de dorpjes Den Burg en Oudeschild, en het uitgestrekte Wad. Aanrader!

Snel prachtig wandelen? Bekijk de 7 mooiste Groene Wissels >>

Combi van 2 Groene Wissels

Voor wandelingen van 11 kilometer kom ik m’n bed niet uit. Laat staan dat ik er in totaal 5 uur reizen voor overheb. Daarom combineer ik vandaag 2 korte Groene Wissels op het heerlijke Waddeneiland Texel. Na afloop zal er 22 kilometer op m’n GPS staan, dus een lange wandeldag is het wel.

Groene Wissel Texel | Den Burg, Oudeschild & Hoge Berg

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling11 / 14 / 22 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingDen Burg

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 80/100

Een wandeling door het hart van de Betuwe, en dat betekent in april en mei: heel veel bloeiende fruitbomen. Deze Groene Wissel is wel voor asfaltliefhebbers: je krijgt nogal wat steen voor je kiezen. Wel een zalig graspad plus de prachtige Oranjestad Buren halverwege.


Groene Wissel-wandeling Geldermalsen door het Betuwehart Een wandeling door het hart van de Betuwe, en dat betekent in april en mei: heel veel bloeiende fruitbomen. Deze Groene Wissel is wel voor asfaltliefhebbers: je krijgt nogal wat steen voor je kiezen. Wel een zalig graspad plus de prachtige Oranjestad Buren halverwege.

Snel prachtig wandelen? Bekijk de 7 mooiste Groene Wissels >>

Laaiend enthousiast

Op Wandelzoekpagina.nl, thuisbasis van alle Groene Wissels, waren bezoekers laaiend enthousiast over deze wandeling. Misschien ben ik een zuurpruim, maar ik vond hem tegenvallen. Niet alleen door het vele asfalt: als de fruitbomen niet bloeien zitten er tergend saaie stukken tussen.

Bloesemwandelingen in de buurt

Twee bloesemwandelingen vond ik een stuk mooier dan deze Groene Wissel: NS-wandeling Mariënwaerdt (22 kilometer) en ANWB-wandeling Parels langs de Linge. Ik heb ze beide beschreven:

Groene Wissel-wandeling Geldermalsen door het Betuwehart

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling19 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingGeldermalsen (station)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 68/100

Bekijk het wandelkaartjeKaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Bloesen: half april – half mei

Deze wandeltocht doe je natuurlijk voor de bloesem. En als het raak is, van half april tot half mei, zit je hier op de eerste rang. Niet voor niets gaat de jaarlijkse Rode Kruis Bloesemwandeling door dit gebied. Het barst hier gewoon van de fruitbomen. De Rode Kruisers liepen dit jaar op 18 april, ook nog veel te vroeg.

Late bloesem in 2015?

De pruimen zijn het eerst aan de beurt. En toen ik er wandelde, zag je ze al voorzichtig ontluiken. Het gekke is: vorig jaar, op 4 april 2014, liep ik hier ook en toen waren de pruimen en kersenbomen al vol in bloei. Dit jaar, in 2015, loopt de natuur flink achter. Het zal de kou wezen. Of was de bloesem van 2014 gewoon erg vroeg?

Heerlijke graspaden & vrolijke koeien

Afijn, na een paar kilometer laat je het saaie asfalt achterwege en duik je de graspaden op. Heerlijke graspaden, langs bos, slootjes, akkers en weiden. Ik zag boeren op tractors het land omploegen. En de eerste koeien die, na een winter op de benauwde stal, vrolijk genoten van frisse buitenlucht.

De Tichelgaten van Buren

Dat graspad slingert prachtig door het vlakke, groene land. Ik werd er opeens heel gelukkig van, zo stil was het hier, en zo weids. Over gras loop je ‘De Tichelgaten van Buren’ in, een klein natuurgebied dat ook wel de Put van Buren wordt genoemd. Vóór 1940 heeft een steenfabriek de klei in de grond gebruikt voor de productie van stenen. Onder de klei kwamen zandgronden tevoorschijn die nu een voedingsbodem vormen voor allerlei bijzondere planten, zoals moeraswespenorchissen, brunel, duizendguldenkruid en vierzadige wikke.

Mooiste actieve vakanties op Snp.nl

Buren: bijzonder mooi stadje

Dan loop je het mooie Buren binnen. En dat is echt genieten, want het is een bijzonder mooi plaatsje met ruim 100 rijksmonumenten en beschermd dorpsgezicht. Hoe klein Buren ook is, het is een echte stad met al sinds 1395 stadsrechten. Het vestingstadje is nogal eens belegd. De vestingwerken van Buren zijn nog grotendeels intact. Er zijn nog wallen, muren en een stadspoort: de Culemborgse- of Huizenpoort.

Oranjestad

Buren is ook een Oranjestad. Dit vanwege de band met de koninklijke familie. Willem van Oranje trouwde er in 1551 met Anna van Buren. Prinses Beatrix en koning Willem-Alexander zijn hierdoor gravin en graaf van Buren. De korenmolen op de wallen draagt dan ook de toepasselijke naam De Prins van Oranje. In Buren stond een van de grootste kastelen van Nederland: het Huis Buren. Laatste bewoner was Frederik Hendrik, prins van Oranje.

Elfstedenspeldje voor W.A. van Buren

Grappig: de Oranjes gebruiken soms de schuilnaam Van Buren als ze incognito willen zijn. En opeens kon ik me dat herinneren van vroeger: bij de Elfstedentocht van 1986 deed Willem-Alexander mee onder de naam W.A. van Buren.

Traag stromende Linge

Met spijt neem ik afscheid van Buren. En weer gaat het over voornamelijk asfalt langs voornamelijk niet bloeiende fruitbomen. Niets aan te doen. Het is best aangenaam en vrij rustig wandelen. De laatste kilometer door Geldermalsen is weer leuk, met nog een mooi traject door een park met heemtuin langs de traag stromende Linge.

Snel prachtig wandelen? Bekijk alle Groene Wissels >>

 

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

De 10 leukste hotels van GelderlandDe 10 leukste hotels van Gelderland!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen. Met een superlekker hotelletje als hoogtepunt. Ik selecteerde de 10 allerleukste hotels van Gelderland. Ze staan voor je op een rij. Mis deze hotels niet!

10 leukste hotels van Gelderland >>

 

 

Kaartje Den BurgKaartje van deze wandeling

Kaartje OudeschildKaartje van deze wandeling

Kaartje Frank-routeKaartje van deze wandeling

Route GW-Den BurgDownload de routebeschrijving

Route GW-OudeschildDownload de routebeschrijving

Mijn GPS-trackDownload mijn GPS-track

Shoppen in Den Burg

Die dag start in het centrum van het levendige dorpje Den Burg. Daar kun je lekker shoppen, als dat je ding is. Of chillen op een lekker terrasje. Ik doe dat allemaal niet, want ik ben hier op wandelmissie.

Achterafsteegjes

Groene Wissel Den Burg voert me niet alleen langs winkels en horeca, maar ook door grappige achterafsteegjes met mooie houten huizen. Om me vervolgens de polder in te leiden. Eerst slijt ik m’n schoenzolen nog aan steen. Maar dat verandert snel in sappig gras. Hoewel, sappig: het is de zinderende zomer van 2018 en de natuur is gort-en-gort-droog.

Puffende schapen & Doolhof

Maar mooi is het wel, op dit paadje tussen de weilanden vol puffende schapen. Nogal wat bloemen met vrolijke vlinders en bijen langs het pad fleuren m’n wandeltocht flink op. Het kleine bos ‘Doolhof’ en een rustieke begraafplaats brengen nog meer afwisseling.

Natuurreservaat De Hoge Berg

En dan wandel ik natuurreservaat De Hoge Berg in, letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van deze waddentocht. Prachtige uitzichten krijg ik. Op glooiende akkers, graslanden en in de ijle verte de eindeloze Waddenzee. Boerenwandelpad Brakenstein leidt me dwars door bloemrijke weilanden. Over hobbelige paden en wankele houten bruggetjes, langs sloten vol angstige kikkers en azende reigers. Schitterend!

Mooiste actieve vakanties op Snp.nl

Groene Wissel Oudeschild

Langs de Waddenzeedijk check ik uit bij Groene Wissel Den Burg en stap ik over op Groene Wissel Oudeschild. Die brengt me snel naar het gelijknamige pittoreske dorpje. Houten huisjes en 2 mini-kerkjes zorgen voor veel sfeer. In de levendige haven vol vissersboten met drogende netten kun je merken dat Oudeschild de thuishaven van de Texelse vissersvloot is.

Visrestaurant ‘t Pakhuus

Op het terras van het oude en mooie visrestaurant ‘t Pakhuus strijk ik neer voor de onvermijdelijke koffie met appeltaart. En geniet ik van het vertier in de haven. Mensen kijken, het verveelt nooit.

Mooi én saai

En verder ga ik, op Groene Wissel Oudeschild. Langs de Waddenzeedijk (móói) en vervolgens over asfaltweggetjes weer terug (sáái). Je kunt dit stukje ten oosten van Oudeschild ook met een gerust hart skippen.

Zelfpluktuin & De Schans

Over nog meer asfalt wandel ik langs uitgedroogde weiden, dorstige schapen en ‘De Zelfpluktuin’ weer terug naar De Hoge Berg. Daar haak ik weer aan bij Groene Wissel Den Burg. Langs de Waddenzeedijk gaat het. En al gauw heb ik mooi zicht op De Schans: een stervormig fort, in 1574 aangelegd in opdracht van Willem van Oranje. Zo wilde hij het voor de scheepvaart belangrijke Texel beschermen tegen de Spanjaarden.

Een keuze maken

Met 16 kilometer in de benen sta ik nu op een belangrijk kruispunt in m’n leven: volg ik heel braaf Groene Wissel Den Burg, terug naar de bushalte? Met toch wel weer flink wat asfalt. Of wandel ik via de mooie Waddenzeedijk naar ‘t Horntje, waar ik de veerboot naar Den Helder kan pakken?

Prachtige kilometers langs het Wad

Het besluit is snel gemaakt: ik kies voor het weidse uitzicht over het Wad. Een juiste keuze. Kilometers lang wandel ik langs het ruime sop. Scholeksters vliegen verbolgen op en schelden me de huid vol. Aalscholvers scheren loerend voorbij. In de verte een scheefhangend zeilbootje. En geen mens zover m’n oog reikt. Puur genieten.

Alle routes op een rij

Links naar de routebeschrijvingen van beide Groene Wissels plus de GPS-track van de route die ik heb gelopen, vind je hieronder.

Snel prachtig wandelen? Bekijk alle Groene Wissels >>

 

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

Tags: rondwandelingen, 15-20 km, Groene Wissels, 10-15 km, Texel

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>