Groene Wissel Texel Den Burg (nr. 509): Oudeschild & Hoge Berg Groene Wissel Texel Den Burg (nr. 509): Oudeschild & Hoge Berg
Noord-Holland – Groene Wissel – 22km

Groene Wissel Texel Den Burg (nr. 509): Oudeschild & Hoge Berg

Groene Wissel Texel Den Burg (nr. 509): Oudeschild & Hoge Berg Groene Wissel Texel Den Burg (nr. 509): Oudeschild & Hoge Berg
Noord-Holland – Groene Wissel – 22km

Groene Wissel Texel Den Burg (nr. 509): Oudeschild & Hoge Berg

Mooie zomerse wandeling over Texel. Vandaag knoop ik twee Groene Wissels op dit Waddeneiland aan elkaar, die helaas allebei uit de collectie zijn gehaald. En ik geef er nog een creatieve draai aan. Intussen geniet ik van natuurreservaat De Hoge Berg, de dorpjes Den Burg en Oudeschild, en het uitgestrekte Wad. Aanrader!

Aan de wandel

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Waddeneiland Texel
  • Vakantiegevoel
  • Natuurreservaat Hoge Berg
  • Pittoreske dorpjes
  • Heerlijke kilometers langs het wad
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Combi van 2 Groene Wissels

Voor wandelingen van 11 kilometer kom ik m’n bed niet uit. Laat staan dat ik er in totaal 5 uur reizen voor overheb. Daarom combineer ik vandaag 2 korte Groene Wissels op het heerlijke Waddeneiland Texel. Na afloop zal er 22 kilometer op m’n GPS staan, dus een lange wandeldag is het wel.

Shoppen in Den Burg

Die dag start in het centrum van het levendige dorpje Den Burg. Daar kun je lekker shoppen, als dat je ding is. Of chillen op een lekker terrasje. Ik doe dat allemaal niet, want ik ben hier op wandelmissie.

Groene Wissel Texel Den Burg (nr. 509) | Oudeschild & Hoge Berg

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Achterafsteegjes

Groene Wissel Den Burg voert me niet alleen langs winkels en horeca, maar ook door grappige achterafsteegjes met mooie houten huizen. Om me vervolgens de polder in te leiden. Eerst slijt ik m’n schoenzolen nog aan steen. Maar dat verandert snel in sappig gras. Hoewel, sappig: het is de zinderende zomer van 2018 en de natuur is gort-en-gort-droog.

Puffende schapen & Doolhof

Maar mooi is het wel, op dit paadje tussen de weilanden vol puffende schapen. Nogal wat bloemen met vrolijke vlinders en bijen langs het pad fleuren m’n wandeltocht flink op. Het kleine bos ‘Doolhof’ en een rustieke begraafplaats brengen nog meer afwisseling.

Groene Wissel Texel Den Burg (nr. 509) | Oudeschild & Hoge Berg

Natuurreservaat De Hoge Berg

En dan wandel ik natuurreservaat De Hoge Berg in, letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van deze waddentocht. Prachtige uitzichten krijg ik. Op glooiende akkers, graslanden en in de ijle verte de eindeloze Waddenzee. Boerenwandelpad Brakenstein leidt me dwars door bloemrijke weilanden. Over hobbelige paden en wankele houten bruggetjes, langs sloten vol angstige kikkers en azende reigers. Schitterend!

Groene Wissel Oudeschild

Langs de Waddenzeedijk check ik uit bij Groene Wissel Den Burg en stap ik over op Groene Wissel Oudeschild. Die brengt me snel naar het gelijknamige pittoreske dorpje. Houten huisjes en 2 mini-kerkjes zorgen voor veel sfeer. In de levendige haven vol vissersboten met drogende netten kun je merken dat Oudeschild de thuishaven van de Texelse vissersvloot is.

Groene Wissel Texel Den Burg (nr. 509) | Oudeschild & Hoge Berg

Visrestaurant ‘t Pakhuus

Op het terras van het oude en mooie visrestaurant ‘t Pakhuus strijk ik neer voor de onvermijdelijke koffie met appeltaart. En geniet ik van het vertier in de haven. Mensen kijken, het verveelt nooit.

Mooi én saai

En verder ga ik, op Groene Wissel Oudeschild. Langs de Waddenzeedijk (móói) en vervolgens over asfaltweggetjes weer terug (sáái). Je kunt dit stukje ten oosten van Oudeschild ook met een gerust hart skippen.

Groene Wissel Texel Den Burg (nr. 509) | Oudeschild & Hoge Berg

Zelfpluktuin & De Schans

Over nog meer asfalt wandel ik langs uitgedroogde weiden, dorstige schapen en ‘De Zelfpluktuin’ weer terug naar De Hoge Berg. Daar haak ik weer aan bij Groene Wissel Den Burg. Langs de Waddenzeedijk gaat het. En al gauw heb ik mooi zicht op De Schans: een stervormig fort, in 1574 aangelegd in opdracht van Willem van Oranje. Zo wilde hij het voor de scheepvaart belangrijke Texel beschermen tegen de Spanjaarden.

Een keuze maken

Met 16 kilometer in de benen sta ik nu op een belangrijk kruispunt in m’n leven: volg ik heel braaf Groene Wissel Den Burg, terug naar de bushalte? Met toch wel weer flink wat asfalt. Of wandel ik via de mooie Waddenzeedijk naar ‘t Horntje, waar ik de veerboot naar Den Helder kan pakken?

Groene Wissel Texel Den Burg (nr. 509) | Oudeschild & Hoge Berg

Prachtige kilometers langs het Wad

Het besluit is snel gemaakt: ik kies voor het weidse uitzicht over het Wad. Een juiste keuze. Kilometers lang wandel ik langs het ruime sop. Scholeksters vliegen verbolgen op en schelden me de huid vol. Aalscholvers scheren loerend voorbij. In de verte een scheefhangend zeilbootje. En geen mens zover m’n oog reikt. Puur genieten.

Mijn GPS-track

Beide Groene Wissels bestaan helaas niet meer. Gelukkig heb ik wel een GPS-track van de route die ik heb gelopen gemaakt.

Download mijn GPS-track (22km) >>

 

Provinciewandelgids Waddeneilanden

Dit is een van de wandelingen uit de heerlijke provinciewandelgids Waddeneilanden van Bart van der Schagt. Met 22 leuke rondwandelingen op de Wadden, inclusief het Duitse Waddeneiland Borkum. Verschillende afstanden, puur natuur, voor elk wat wils!

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
groene wissel texel den burg-10
groene wissel texel den burg-11
groene wissel texel den burg-12
groene wissel texel den burg-13
groene wissel texel den burg-14
groene wissel texel den burg-15
groene wissel texel den burg-16
groene wissel texel den burg-17
groene wissel texel den burg-18
groene wissel texel den burg-19
groene wissel texel den burg-20
groene wissel texel den burg-21
groene wissel texel den burg-22
groene wissel texel den burg-23
groene wissel texel den burg-24
groene wissel texel den burg-25
groene wissel texel den burg-26
groene wissel texel den burg-27
groene wissel texel den burg-28
groene wissel texel den burg-29
groene wissel texel den burg-30
groene wissel texel den burg-31
groene wissel texel den burg-32
groene wissel texel den burg-33
groene wissel texel den burg-34
groene wissel texel den burg-35
groene wissel texel den burg-36

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy