Groene Wissel Sint Bavo & Spaarne | Rondwandeling vanuit Haarlem

Bavo en Spaarne: Groene Wissel-wandeling door Haarlem

Zin in een stevige stadswandeling? Deze wandeling door Haarlem en omgeving heeft veel in huis. Je komt door de charmante binnenstad met een keur aan leuke straatjes en pittoreske pleintjes, en je bezoekt uiteraard de imposante Sint Bavo-kerk aan de Grote Markt. Vervolgens laat je de stadse drukte achter je. Via het Haarlemmerhout loop je de stad uit naar Heemstede. Dan volgt nog het sluitstuk: een prachtige route langs Spaarne en monumentale molens voert je Haarlem weer binnen.

Frans Hals & Teylers

Ook voor wie wandelen wil combineren met cultuur is deze Groene Wissel een aanrader. De Sint Bavo is natuurlijk een bezoek waard, maar de route komt ook pal langs twee mooie musea: het Frans Hals en het Teylers.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Binnenstad

Bavo en Spaarne: Groene Wissel-wandeling door HaarlemVanaf het schitterende station (let vooral even op de wachtkamers eerste en tweede klasse) loop je over een van Haarlems mooie singels de binnenstad in. Je komt natuurlijk langs bekende plekken, zoals de Grote Markt met de Sint Bavo en het oude stadhuis uit 1370.

Koopgoot Grote Houtstraat

Ook wie ondanks de alarmerende crisis nog moed heeft om te shoppen, komt lekker aan z’n trekken met bekende koopgoten als de Grote Houtstraat. Maar het leukste zijn natuurlijk de onbekende pittoreske straatjes, steegjes en hofjes waar je doorheen of langs wandelt.

Carillon van de Sint Bavo

Daar daalt opeens een dorpse rust neer. Terwijl het carillon van de Sint Bavo in de verte z’n lied speelt, strekt een kat zich lodderig uit in een zonnig vensterbankje van de Ceciliasteeg. Een oude vrouw begiet de geraniums in haar geveltuintje terwijl verderop uitgelaten kinderen touwtjespringen. Heerlijk dit soort achterafsteegjes. Kijk ook hier en daar even brutaal naar binnen. Vinden ze niet erg in Haarlem. Muggen zijn aardig en beschaafd.

Beschermd stadsgezicht

Vergis je intussen niet, die binnenstad is niet zomaar iets. Het centrum is een beschermd stadsgezicht met een keur aan rijksmonumenten (heel Haarlem telt er 1200). Veel gebouwen in de binnenstad stammen uit de 16e en 17e eeuw. En die sfeer uit vroeger tijden tref je nog op veel plekken.

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.

Bekijk een filmpje van deze wandeling

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!