De mooiste Kerstcadeaus bij Cameranu

Groene Wissel Schoorlse Duinen & De Kerf | Rondwandeling vanuit Bergen

Groene Wissel-wandeling door Schoorlse Duinen vanuit Bergen

Je kunt je niet voorstellen dat de Schoorlse duinen nog maar een eeuw geleden een enorme zandbak vormden. Nu is het daar een gevarieerde cocktail van strand, duin, bos en heide. Een lekker lange route die dit gebied in al z’n glorie voor de wandelaar toegankelijk maakt, was er nog niet. Nu wel: deze Groene Wissel trekt er dwars doorheen en laat je tussendoor flink uitwaaien op het strand.

Hoogste duinen van Nederland

De Schoorlse duinen zijn de hoogste en breedste duinen van Nederland (op sommige plekken wel vijf kilometer breed). En de mooiste, vind ik. Misschien omdat ze verder van de Randstad liggen, is het er rustiger dan bijvoorbeeld in de Kennemerduinen, met soms wel erg aanwezig vliegverkeer en racelawaai van het circuit op Zandvoort.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Duinen & strand

Groene Wissel-wandeling door Schoorlse Duinen vanuit Bergen

Bij Bergen en Schoorl zijn de hoogste duinen van Nederland te vinden. Af en toe kun je – pufpuf – naar een mooi uitzichtpunt klimmen waar je het uitgestrekte duingebied kunt overzien: van IJmuiden in het zuiden tot de Hondsbossche Zeewering in het Noorden.

Bossen & heide

Bos en open duingebied wisselen elkaar mooi af in dit gebied. Toch: de vele bossen met naaldhout kunnen wat eentonig en gaapverwekkend worden op den duur. Maar als de bossen zich openen, loop je door prachtige heidegebieden, die zelfs fraai ogen als de heide niet bloeit.

Superbreed strand

Halverwege ga je het strand op. En dit is strand zoals strand bedoeld is: superbreed, lekker rustig en met twee strandtenten bij Bergen aan Zee (even van de route af). Ik kwam een briesend paardje tegen dat een wagentje met een briesend mannetje op sleeptouw had, een verliefd stel en verder alleen meeuwen en steltlopers die het met elkaar aan de stok hadden. Heerlijk!

Kwarrige eiken

Deel twee van de wandeling trekt door bossen vol eiken. Geen statige eiken zoals op de Veluwe. Ze zijn nogal, wat ze in ‘t Noord’n noem’n, kwarrig: je kunt zien dat ze moeite hebben gehad om het hoofd boven het maaiveld te krijgen en te houden, en in allerlei kronkels en bochten zijn gegroeid.

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Bekijk een filmpje van deze wandeling

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpeditiesFOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!