De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Bergen (nr. 359) | Schoorlse Duinen & De Kerf

Groene Wissel Bergen (nr. 359) | Schoorlse Duinen & De Kerf

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling18 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissels

Startplaats of station van deze wandelingBergen NH (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Bekijk wandelgids op Bol.comBekijk de wandelgids

De Schoorlse Duinen waren nog maar een eeuw geleden een enorme zandbak. Nu vind je er een gevarieerde cocktail van strand, duin, bos en heide. Deze lekker lange Groene Wissel trekt dwars door dit prachtige, ruige natuurgebied. Tussendoor kun je flink uitwaaien op het brede strand.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Groene Wissels >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Hoogste duinen van Nederland

De Schoorlse duinen zijn de hoogste en breedste duinen van Nederland (op sommige plekken wel vijf kilometer breed). En de mooiste, vind ik. Misschien omdat ze verder van de Randstad liggen, is het er rustiger dan bijvoorbeeld in de Kennemerduinen, met soms wel erg aanwezig vliegverkeer en racelawaai van het circuit op Zandvoort.

Look-a-like: Trage Tocht Bergen

Laatst bewandelde ik Trage Tocht Bergen. Die is even prachtig. Dat is geen wonder, want beide wandelingen lijken flink op elkaar, met soms net even andere paadjes. Dus ik zou ze gewoon allebei op m’n wandelagenda zetten als ik jou was...

Bekijk Trage Tocht Bergen >>

Groene Wissel Bergen (nr. 359) | Schoorlse Duinen & De Kerf

Duinen & strand

Bij Bergen en Schoorl zijn de hoogste duinen van Nederland te vinden. Af en toe kun je – pufpuf – naar een mooi uitzichtpunt klimmen waar je het uitgestrekte duingebied kunt overzien: van IJmuiden in het zuiden tot de Hondsbossche Zeewering in het Noorden.

Bossen & heide

Bos en open duingebied wisselen elkaar mooi af in dit gebied. Toch: de vele bossen met naaldhout kunnen wat eentonig en gaapverwekkend worden op den duur. Maar als de bossen zich openen, loop je door prachtige heidegebieden, die zelfs fraai ogen als de heide niet bloeit.

Groene Wissel Bergen (nr. 359) | Schoorlse Duinen & De Kerf

Superbreed strand

Halverwege ga je het strand op. En dit is strand zoals strand bedoeld is: superbreed, lekker rustig en met twee strandtenten bij Bergen aan Zee (even van de route af). Ik kwam een briesend paardje tegen dat een wagentje met een briesend mannetje op sleeptouw had, een verliefd stel en verder alleen meeuwen en steltlopers die het met elkaar aan de stok hadden. Heerlijk!

Groene Wissel Bergen (nr. 359) | Schoorlse Duinen & De Kerf Groene Wissel Bergen (nr. 359) | Schoorlse Duinen & De Kerf

Kwarrige eiken

Deel twee van de wandeling trekt door bossen vol eiken. Geen statige eiken zoals op de Veluwe. Ze zijn nogal, wat ze in ‘t Noord’n noem’n, kwarrig: je kunt zien dat ze moeite hebben gehad om het hoofd boven het maaiveld te krijgen en te houden, en in allerlei kronkels en bochten zijn gegroeid.

De Kerf

Een prachtig natuurgebiedje vlakbij de zee is De Kerf: een inham in de duinen bij Schoorl aan Zee, waar zeewater bij hoogtij de duinen in kan stromen. In 1997 is De Kerf gegraven en ze geldt als eerste grote voorbeeld van ‘dynamisch kustbeheer’, dat nu overal elders langs de kust opgeld doet.

Groene Wissel Bergen (nr. 359) | Schoorlse Duinen & De Kerf

Parnassiavallei

De natuur profiteert volop van het brakke water in deze ‘Parnassiavallei’. Hou je vast: de gelobde melde, de strandbiet, de gewortelde champignonzwam en het zilt torkruid gedijen goed in dit gebied. Allemaal soorten die op de rode lijst van bedreigde planten staan.

Groene Wissel Bergen (nr. 359) | Schoorlse Duinen & De Kerf

Bontbekplevier & rugstreeppad

Ook de bontbekplevier en de rugstreeppad lopen hier lekker brak rond. En zie je al die levende have niet, zoals mij natuurlijk weer overkwam, dan kun je genieten van het fascinerende landschap dat hier is ontstaan door het samenspel van stuivend zand en zeewater.

Heide

De heidevelden behoren tot de pronkjuwelen van de Schoorlse Duinen. Die zijn natuurlijk op hun mooist vanaf half augustus als ze in bloei staan. Maar ook nu zorgen ze voor veel kleurrijke tekening in de duinen. Bijzonder aan deze heide is dat ze hier van nature voorkomt.

Groene Wissel Bergen (nr. 359) | Schoorlse Duinen & De Kerf

Zwarte Angus

Die heide, daar moet je wel wat voor doen. De open gebieden zouden snel dichtgroeien als de natuur z’n gang zou gaan. Om dat te voorkomen zet Staatsbosbeheer runderen in, van het ras Black Aberdeen Angus. Dat zijn toffe lobbessen, die weinig nodig hebben om gelukkig te zijn. Ze zijn al content met opkomende bomen als voedsel, waardoor het gebied mooi open blijft. Duinparelmoervlinders, zandhagedissen en duinroosjes zijn enthousiaste fans van zwarte Angus.

Pyromaan van Bergen

Een veel minder fijn diersoort is de pyromaan. In 2009 en 2010 heeft hij flink toegeslagen in dit gebied. Vooral de heide heeft erg te lijden gehad onder de branden die pyro heeft aangestoken. Ook hier zorgt zwarte Angus ervoor dat de heide weer kans krijgt om zich te herstellen. Kon Angus die pyromaan maar opvreten...

Groene Wissel Bergen (nr. 359) | Schoorlse Duinen & De Kerf

Bergen

De wandeling start en eindigt in Bergen. Dat is geen straf want het is een aangenaam dorp. Dit vonden ook veel schilders, schrijvers en architecten die zich er rond 1900 vestigden, waardoor het de naam ‘kunstenaarsdorp’ kreeg. Het Museum Kranenburgh in Bergen exposeert kunstwerken van deze Bergense School.

Park Meerwijk

Even zeuren. Gemiste kans van deze Groene Wissel is namelijk dat ze niet een omtrekkende beweging maakt door Park Meerwijk, met stip het meest bijzondere buurtje van Bergen. Deze wijk werd tussen 1915 en 1918 geheel in de stijl van de Amsterdamse School gebouwd. Loop er als je puf hebt zelf nog even doorheen, de schitterende villa’s laten je ogen uit hun kassen rollen.

Groene Wissel Bergen (nr. 359) | Schoorlse Duinen & De Kerf

Adriaan Roland Holst

Bij de grote kerkruïne, waar de Wissel wél langs voert, passeer je het beeld van Adriaan Roland Holst. De ‘Prins der Nederlandse Dichters’ is wellicht de beroemdste bewoner van het dorp. Hij woonde er van 1918 tot zijn dood in 1976. Sinds 2002 wordt het A. Roland Holsthuis aan de Nesdijk bij toerbeurt bewoond door verschillende schrijvers en dichters, die er vaak de laatste hand leggen aan nieuw te publiceren werk. Frankwandelt houdt zich aanbevolen...

Provinciewandelgids Noord-Holland

Dit is een van de wandelingen uit de heerlijke provinciewandelgids Noord-Holland van Bart van der Schagt. Met 22 leuke rondwandelingen door de veelzijdige wandelprovincie Noord-Holland. Wandelen door de natuur, maar ook in de stad. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer!

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: rondwandelingen, 15-20 km, Groene Wissels, Schoorlse Duinen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>