Groene Wissel Schoorl | Wandeling door bossen, duinen & polders

Groene Wissel-wandeling rond Schoorl en Groet

De wandeling over de toppen van de hoogste duinen van Nederland is een pareltje. Zeker met het prachtige weer dat wij hadden. We keken uit over het vlakke polderland waar we later doorheen liepen – over boerenland, met schaapjes op het droge en zwanen in de sloot. Twee lammetjes kondigden met bokkensprongetjes de lente aan. De klapper: je daalt af over het machtige klimduin van Schoorl. Lonkt naar Frankwandelt-rating AAA+.

Fotogedichten

Loop vlak na Schoorl even binnen bij het bezoekerscentrum voor de leuke expositie met mooie foto’s van de omgeving en bijbehorende gedichten. Een combinatie die, in de woorden van de kunstenaars, “werkt als een glas wijn bij een gerecht”.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Klimduin 1

Groene Wissel-wandeling rond Schoorl en GroetMag ik jullie even lastigvallen met een persoonlijke herinnering? Nee? Echt niet? Dan doe ik het lekker toch:

Naar beneden hollen

Toen Frankwandelt nog een Frankjewandelt was, vijf jaartjes oud en evenveel turfjes hoog, was hij met zijn moeder, oudere broer en zus op vakantie in Schoorl. Natuurlijk gingen ze naar het toen al wereldberoemde klimduin: een hoog en steil zandduin aan de voet van Schoorl. De grootste lol voor kinderen was toen, en is ook nu nog: puffend en zwetend naar de top klimmen en dan als een idioot naar beneden hollen, gekatapulteerd door de zwaartekracht.

Hakken tegen hoofd

Toen ik het klimduin zag, borrelde opeens die herinnering weer op: broer, zus en ik, naar boven sjouwend. Broer en zus gingen natuurlijk veel sneller. Dus toen ik halverwege was, kwamen zij alweer met een enorme rotgang naar beneden zetten. Het kan niet waar wezen, maar in mijn herinnering raakten hun hakken hun achterhoofd, zulke grote passen maakten ze.

Zelfstandige beentjes

Even later ging ik dan ook naar beneden. Ik deed enorm mijn best om ook zulke megapassen te maken als grote Broe en Zu. Maar al snel verloor ik elke controle over mijn lichaam en gingen mijn kleine beentjes een geheel eigen leven leiden. Ik struikelde over die loslopende pootjes en hapte jankend zand. Zielig....

Jeugdtrauma

Wat een sensatie om aan de finish van deze Groene Wissel weer op de top van datzelfde klimduin te staan en langzaam af te zakken tot zeeniveau. Ik had geen behoefte om mijn jeugdtrauma te helen door als middelbare (dolle)man naar beneden te hollen. Dat zou pas echt zielig geweest zijn!

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!