natuurhuisje banner 750px

Groene Wissel Castricum (nr. 29) | Noord-Hollands Duinreservaat

Groene Wissel Castricum (nr. 29) | Noord-Hollands Duinreservaat

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling19 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingCastricum (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Het Noord-Hollands Duinreservaat bij Castricum is een van de mooiste duingebieden van Nederland. Deze Groene Wissel doet die schoonheid eer aan. De afwisseling is enorm: stille eikenbossen, uitgestrekte duinvlaktes, romantische meertjes. Strand, zee en leuke horeca staan ook op het wandelrepertoire.

Snel prachtig wandelen? Bekijk de 7 mooiste Groene Wissels >>

Pannenkoeken bij Johanna’s Hof

Na een kilometer of zes kom je langs Johanna’s Hof, altijd goed voor een kop koffie of een pannenkoek. Op zonnige zondagen kan het erg druk zijn. Ook halverwege de wandeling kun je je trek stillen in een van de strandtenten van Castricum aan Zee.

NS-wandeling Castricum

Dit gebied telt verschillende uitgezette wandelingen. De bekendste is de NS-wandeling van Castricum naar Egmond aan Zee. Ook erg mooi, alleen wat lastiger te doen met openbaar vervoer. Mijn favoriet was tot nog toe de 'zwarte wandeling': een rondwandeling van 17 kilometer vanaf bezoekerscentrum De Hoep vlakbij Castricum aan Zee, die met zwarte tekens is aangegeven.

Groene Wissel Castricum (nr. 29) | Noord-Hollands Duinreservaat

Duinen, meertjes & strand

Deze Groene Wissel is met stip op plaats 1 gekomen. Want behalve door gemengd bos en over meer open duinvlaktes, wandel je ook door een schitterend merengebied en je gaat een stuk over mooi, breed strand.

Merengebied

Telt elk duingebied wel een aantal meren, in de duinen bij Castricum zijn ze dik gezaaid. Bij een van die meren vertoeft een heuse kolonie van aalscholvers, die in de bomen langs het meer hun nesten bouwen.

Groene Wissel Castricum (nr. 29) | Noord-Hollands Duinreservaat

Hollands Licht

 

In de documentaire ‘Hollands Licht’ komt naar voren dat juist het vele water in Nederland zorgt voor het typische licht waar grote landschapsschilders als Van Goyen en Van Ruisdael zich door hebben laten inspireren. Op deze winderige maar zonnige herfstdag kon ik me daar echt iets bij voorstellen.

De Kwal: 25 miljard liter drinkwater

Die glasheldere waterpartijen zijn niet alleen mooi, ze vervullen ook een nuttige functie: water uit het IJsselmeer wordt hier via een 52 kilometer lange leiding de duinen ingepompt, waar het gezuiverd wordt tot drinkwater. Zo’n 25 miljard liter per jaar. Als je in de routebeschrijving bij punt 4 waar sprake is van een ‘infopaneel’ even naar rechts gaat, zie je De Kwal, onderdeel van de drinkwaterzuivering in dit gebied.

Groene Wissel Castricum (nr. 29) | Noord-Hollands Duinreservaat

Het strand op

Op warme zondagen kan het flink druk zijn op het strand tussen Castricum en Egmond. Maar deze winderige herfstdag was het strand zowat verlaten. Meneer Beaufort blies niet alleen alle hersenspinsels uit m’n hoofd, maar stuwde ook de golven flink op. Gecombineerd met de lage herfstzon leverde dat prachtige taferelen op.

Wandelsokken

Ter hoogte van Castricum aan Zee was het uit met de stille pret: vanuit de lucht scheerde het ene na het andere zweefvliegtuig laag over, en uit het noorden naderden roedels stoere mannen in strakke pakken op glimmende mountainbikes. Die leken niet veel aandacht te hebben voor verwaaide wandelaars. Werd bijna van m’n wandelsokken gereden.

Snel prachtig wandelen? Bekijk alle Groene Wissels >>

 

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

 

Tags: rondwandelingen, 15-20 km, Groene Wissels

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>