Groene Wissel Castricum (nr. 29): Noordhollands Duinreservaat Groene Wissel Castricum (nr. 29): Noordhollands Duinreservaat
Noord-Holland – Groene Wissel – 19km

Groene Wissel Castricum (nr. 29): Noordhollands Duinreservaat

Groene Wissel Castricum (nr. 29): Noordhollands Duinreservaat Groene Wissel Castricum (nr. 29): Noordhollands Duinreservaat
Noord-Holland – Groene Wissel – 19km

Groene Wissel Castricum (nr. 29): Noordhollands Duinreservaat

Het Noord-Hollands Duinreservaat bij Castricum is een van de mooiste duingebieden van Nederland. Deze Groene Wissel doet die schoonheid eer aan. De afwisseling is enorm: stille eikenbossen, uitgestrekte duinvlaktes, romantische meertjes. Strand, zee en leuke horeca staan ook op het wandelrepertoire.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Schitterende duinen
  • Lekker langs het strand wandelen
  • Stille eikenbossen
  • Spiegelgladde meertjes
  • Veel vogels
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Pannenkoeken bij Johanna’s Hof

Na een kilometer of zes kom je langs Johanna’s Hof, buiten corona-tijd altijd goed voor een kop koffie of een pannenkoek. Op zonnige zondagen kan het erg druk zijn, maar nu scharrelen er alleen wat kippen en hun haan. Ook halverwege de wandeling kun je je trek stillen in een van de strandtenten van Castricum aan Zee. Maar nu even niet, vanwege corona.

Groene Wissel Castricum (nr. 29) | Noord-Hollands Duinreservaat

NS-wandeling Castricum

Dit gebied telt verschillende uitgezette wandelingen. De bekendste is de NS-wandeling van Castricum naar Egmond aan Zee. Ook erg mooi, alleen wat lastiger te doen met openbaar vervoer. Mijn favoriet was tot nog toe de 'zwarte wandeling': een rondwandeling van 17 kilometer vanaf bezoekerscentrum De Hoep vlakbij Castricum aan Zee, die met zwarte tekens is aangegeven.

Groene Wissel Castricum (nr. 29) | Noord-Hollands Duinreservaat

Duinen, meertjes & strand

Deze Groene Wissel is met stip op plaats 1 gekomen. Want behalve door gemengd bos en over meer open duinvlaktes, wandel je ook door een schitterend gebied met heldere meertjes en je gaat een stuk over mooi, breed strand.

Groene Wissel Castricum (nr. 29) | Noord-Hollands Duinreservaat

Merengebied

Telt elk duingebied wel een aantal meren, in de duinen bij Castricum zijn ze dik gezaaid. Bij een van die meren vertoeft een heuse kolonie van aalscholvers, die in de bomen langs het meer hun nesten bouwen. Bijzonder gezicht. Jammer dat ze die bomen kaal schijten.

Groene Wissel Castricum (nr. 29) | Noord-Hollands Duinreservaat Groene Wissel Castricum (nr. 29) | Noord-Hollands Duinreservaat

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

De Kwal: 25 miljard liter drinkwater

De glasheldere waterpartijen zijn niet alleen mooi, ze vervullen ook een nuttige functie: water uit het IJsselmeer wordt hier via een 52 kilometer lange leiding de duinen ingepompt, waar het gezuiverd wordt tot drinkwater. Zo’n 25 miljard liter per jaar. Als je in de routebeschrijving bij punt 4 waar sprake is van een ‘infopaneel’ even naar rechts gaat, zie je De Kwal, onderdeel van de drinkwaterzuivering in dit gebied.

Groene Wissel Castricum (nr. 29) | Noord-Hollands Duinreservaat

Het strand op

Op warme zondagen kan het flink druk zijn op het strand tussen Castricum en Egmond. Maar op deze doordeweekse dag eind april is het rustig op het strand. Een visserman – type ruwe bolster, blanke pit – poseert voor m’n foto. Een pittig noorderwindje blaast alle corona-hersenspinsels uit m’n hoofd. Lekkere tocht!

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling heb ik gedaan eind april 2021. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Provinciewandelgids Noord-Holland

Dit is een van de wandelingen uit de heerlijke provinciewandelgids Noord-Holland van Bart van der Schagt. Met 22 leuke rondwandelingen door de veelzijdige wandelprovincie Noord-Holland. Wandelen door de natuur, maar ook in de stad. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer!

Meer info over deze gids >>

Deze wandelgids op Bol.com >>

Gidswandelingen op Frankwandelt

De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.

 

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
groene wissel castricum-10
groene wissel castricum-11
groene wissel castricum-12
groene wissel castricum-13
groene wissel castricum-14
groene wissel castricum-15
groene wissel castricum-16
groene wissel castricum-17
groene wissel castricum-18
groene wissel castricum-19
groene wissel castricum-20
groene wissel castricum-21
groene wissel castricum-22
groene wissel castricum-23
groene wissel castricum-24
groene wissel castricum-25
groene wissel castricum-26
groene wissel castricum-27
groene wissel castricum-28
groene wissel castricum-29
groene wissel castricum-30
groene wissel castricum-31
groene wissel castricum-32
groene wissel castricum-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy