De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Castricum (nr. 29) | Noord-Hollands Duinreservaat

Groene Wissel Castricum (nr. 29) | Noord-Hollands Duinreservaat

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling19 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingCastricum (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Bekijk wandelgids op Bol.comBekijk de wandelgids

Het Noord-Hollands Duinreservaat bij Castricum is een van de mooiste duingebieden van Nederland. Deze Groene Wissel doet die schoonheid eer aan. De afwisseling is enorm: stille eikenbossen, uitgestrekte duinvlaktes, romantische meertjes. Strand, zee en leuke horeca staan ook op het wandelrepertoire.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Groene Wissels >>

Pannenkoeken bij Johanna’s Hof

Na een kilometer of zes kom je langs Johanna’s Hof, buiten corona-tijd altijd goed voor een kop koffie of een pannenkoek. Op zonnige zondagen kan het erg druk zijn, maar nu scharrelen er alleen wat kippen en hun haan. Ook halverwege de wandeling kun je je trek stillen in een van de strandtenten van Castricum aan Zee. Maar nu even niet, vanwege corona.

Groene Wissel Castricum (nr. 29) | Noord-Hollands Duinreservaat

NS-wandeling Castricum

Dit gebied telt verschillende uitgezette wandelingen. De bekendste is de NS-wandeling van Castricum naar Egmond aan Zee. Ook erg mooi, alleen wat lastiger te doen met openbaar vervoer. Mijn favoriet was tot nog toe de 'zwarte wandeling': een rondwandeling van 17 kilometer vanaf bezoekerscentrum De Hoep vlakbij Castricum aan Zee, die met zwarte tekens is aangegeven.

Groene Wissel Castricum (nr. 29) | Noord-Hollands Duinreservaat

Duinen, meertjes & strand

Deze Groene Wissel is met stip op plaats 1 gekomen. Want behalve door gemengd bos en over meer open duinvlaktes, wandel je ook door een schitterend gebied met heldere meertjes en je gaat een stuk over mooi, breed strand.

Groene Wissel Castricum (nr. 29) | Noord-Hollands Duinreservaat

Merengebied

Telt elk duingebied wel een aantal meren, in de duinen bij Castricum zijn ze dik gezaaid. Bij een van die meren vertoeft een heuse kolonie van aalscholvers, die in de bomen langs het meer hun nesten bouwen. Bijzonder gezicht. Jammer dat ze die bomen kaal schijten.

Groene Wissel Castricum (nr. 29) | Noord-Hollands Duinreservaat Groene Wissel Castricum (nr. 29) | Noord-Hollands Duinreservaat De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

De Kwal: 25 miljard liter drinkwater

De glasheldere waterpartijen zijn niet alleen mooi, ze vervullen ook een nuttige functie: water uit het IJsselmeer wordt hier via een 52 kilometer lange leiding de duinen ingepompt, waar het gezuiverd wordt tot drinkwater. Zo’n 25 miljard liter per jaar. Als je in de routebeschrijving bij punt 4 waar sprake is van een ‘infopaneel’ even naar rechts gaat, zie je De Kwal, onderdeel van de drinkwaterzuivering in dit gebied.

Groene Wissel Castricum (nr. 29) | Noord-Hollands Duinreservaat

Het strand op

Op warme zondagen kan het flink druk zijn op het strand tussen Castricum en Egmond. Maar op deze doordeweekse dag eind april is het rustig op het strand. Een visserman – type ruwe bolster, blanke pit – poseert voor m’n foto. Een pittig noorderwindje blaast alle corona-hersenspinsels uit m’n hoofd. Lekkere tocht!

Provinciewandelgids Noord-Holland

Dit is een van de wandelingen uit de heerlijke provinciewandelgids Noord-Holland van Bart van der Schagt. Met 22 leuke rondwandelingen door de veelzijdige wandelprovincie Noord-Holland. Wandelen door de natuur, maar ook in de stad. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer!

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling: april 2020

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

Foto’s van deze wandeling: december 2011

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: rondwandelingen, 15-20 km, Groene Wissels

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>