De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Castricum (nr. 29) | Noord-Hollands Duinreservaat

Groene Wissel Castricum (nr. 29) | Noord-Hollands Duinreservaat

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling19 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingCastricum (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Het Noord-Hollands Duinreservaat bij Castricum is een van de mooiste duingebieden van Nederland. Deze Groene Wissel doet die schoonheid eer aan. De afwisseling is enorm: stille eikenbossen, uitgestrekte duinvlaktes, romantische meertjes. Strand, zee en leuke horeca staan ook op het wandelrepertoire.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Groene Wissels >>

Pannenkoeken bij Johanna’s Hof

Na een kilometer of zes kom je langs Johanna’s Hof, buiten corona-tijd altijd goed voor een kop koffie of een pannenkoek. Op zonnige zondagen kan het erg druk zijn, maar nu scharrelen er alleen wat kippen en hun haan. Ook halverwege de wandeling kun je je trek stillen in een van de strandtenten van Castricum aan Zee. Maar nu even niet, vanwege corona.

Groene Wissel Castricum (nr. 29) | Noord-Hollands Duinreservaat

NS-wandeling Castricum

Dit gebied telt verschillende uitgezette wandelingen. De bekendste is de NS-wandeling van Castricum naar Egmond aan Zee. Ook erg mooi, alleen wat lastiger te doen met openbaar vervoer. Mijn favoriet was tot nog toe de 'zwarte wandeling': een rondwandeling van 17 kilometer vanaf bezoekerscentrum De Hoep vlakbij Castricum aan Zee, die met zwarte tekens is aangegeven.

Groene Wissel Castricum (nr. 29) | Noord-Hollands Duinreservaat

Duinen, meertjes & strand

Deze Groene Wissel is met stip op plaats 1 gekomen. Want behalve door gemengd bos en over meer open duinvlaktes, wandel je ook door een schitterend gebied met heldere meertjes en je gaat een stuk over mooi, breed strand.

Groene Wissel Castricum (nr. 29) | Noord-Hollands Duinreservaat

Merengebied

Telt elk duingebied wel een aantal meren, in de duinen bij Castricum zijn ze dik gezaaid. Bij een van die meren vertoeft een heuse kolonie van aalscholvers, die in de bomen langs het meer hun nesten bouwen. Bijzonder gezicht. Jammer dat ze die bomen kaal schijten.

Groene Wissel Castricum (nr. 29) | Noord-Hollands Duinreservaat Groene Wissel Castricum (nr. 29) | Noord-Hollands Duinreservaat De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

De Kwal: 25 miljard liter drinkwater

De glasheldere waterpartijen zijn niet alleen mooi, ze vervullen ook een nuttige functie: water uit het IJsselmeer wordt hier via een 52 kilometer lange leiding de duinen ingepompt, waar het gezuiverd wordt tot drinkwater. Zo’n 25 miljard liter per jaar. Als je in de routebeschrijving bij punt 4 waar sprake is van een ‘infopaneel’ even naar rechts gaat, zie je De Kwal, onderdeel van de drinkwaterzuivering in dit gebied.

Groene Wissel Castricum (nr. 29) | Noord-Hollands Duinreservaat

Het strand op

Op warme zondagen kan het flink druk zijn op het strand tussen Castricum en Egmond. Maar op deze doordeweekse dag eind april is het rustig op het strand. Een visserman – type ruwe bolster, blanke pit – poseert voor m’n foto. Een pittig noorderwindje blaast alle corona-hersenspinsels uit m’n hoofd. Lekkere tocht!

Snel prachtig wandelen? Alle Groene Wissels >>

Groene Wissels & Trage Tochten: betaald per 2021

Groene Wissels en Trage Tochten waren altijd gratis te downloaden. Helaas zijn dit vanaf 2021 betaalde routes geworden. Kijk voor meer informatie op Wandelzoekpagina.nl.

Ga naar Wandelzoekpagina.nl >>

 

 

Bekijk de wandelreizen van SNPPlan je wandelvakantie bij SNP voor 2021

Actieve wandelreizen: SNP Natuurreizen is erin gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen. Bekijk de mogelijkheden voor als we weer mogen!

Vakantieplannen maken

Uiteraard houdt SNP zich aan het advies om tot medio maart 2021 niet naar het buitenland op vakantie te gaan. Maar plannen maken voor daarna mag natuurlijk wel. Dat kan zonder zorgen: je mag bij SNP tot 30 dagen voor vertrek je reis kosteloos omboeken of annuleren. En ze vragen géén aanbetaling. Zo kun jij met een goed gevoel nu al je vakantie voor 2021 boeken.

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

Foto’s van deze wandeling: april 2020

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

Foto’s van deze wandeling: december 2011

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

Tags: rondwandelingen, 15-20 km, Groene Wissels

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>