Groene Wissel langs De Slufter | Rondwandeling vanuit De Koog op Texel

Groene Wissel-wandeling over Texel vanuit De Koog

Op de heetste dag van het jaar tuf ik puffend naar Texel voor de Groene Wissel vanuit badplaats De Koog. Texel, daar was het toch altijd koeler? Dat klopt, hier is het goed uit te houden dankzij een zeebriesje. En wat een prachtige wandeling: door bossen, duinen en over strand. En opeens sta je oog in oog met De Slufter, een brede duinvallei waar het zeewater vrij in- en uitstroomt.

Zee & strand

Natuurlijk ga je naar Texel voor zee en strand. Deze Wissel komt er twee keer langs, dus twee keer gelegenheid om een duik te nemen. Heerlijk!

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Texel

Groene Wissel-wandeling over Texel vanuit De KoogAhhhh, wat is Texel toch een heerlijk en veelzijdig eiland. Je kunt er zoveel kanten op: strand, zee, duinen, bos, polder met schaapjes en bollenvelden, gezellige dorpjes en natuurlijk het wad. En maar een dik kwartiertje varen vanaf Den Helder. Ik kom er regelmatig om te skaten, te cocoonen in een huisje, of, zoals nu, te wandelen.

Teksel of Tessel?

Texel is het grootste Nederlandse Waddeneiland, 20 kilometer lang, 8 kilometer breed. In 1415 heeft Texel stadsrechten gekregen, het eiland telt bijna 14.000 inwoners. Al tijdens het Mesolithicum (8000-4500 v. Chr.) leefden er mensen op het eiland. Overigens: je mag zowel Tessel als Teksel zeggen, doen ze niet moeilijk over op Texel.

Vogeleiland

Texel is ook een geliefd oord voor vogelliefhebbers. Er broeden in het voorjaar vooral in de duingebieden ongeveer 80 verschillende vogelsoorten, maar in totaal zijn zo'n 300 soorten op Texel waargenomen. De Muy, een duingebied tussen De Koog en De Slufter is een beschermd gebied; het is de broedplaats van de oudste lepelaarkolonie van Nederland.

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.

Bekijk een filmpje van deze wandeling

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!