De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Texel De Koog (nr. 325) | De Sluftervallei

Groene Wissel Texel De Koog (nr. 325) | De Sluftervallei

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling17km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingDe Koog (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Bekijk wandelgids op Bol.comBekijk wandelgids op Bol.com

Prachtige Groene Wissel vanuit de Texelse badplaats De Koog. Je wandelt door bossen, over de blanke top der duinen en het heerlijke strand. En opeens sta je oog in oog met De Slufter, een brede duinvallei waar het zeewater vrij in- en uitstroomt.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Groene Wissels >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Zee & strand

Natuurlijk ga je naar Texel voor zee en strand. Deze Wissel komt er twee keer langs, dus twee keer gelegenheid om een duik te nemen. Heerlijk!

Texel: heerlijk & veelzijdig

Ahhhh, wat is Texel toch een heerlijk en veelzijdig eiland. Je kunt er zoveel kanten op: strand, zee, duinen, bos, polder met schaapjes en bollenvelden, gezellige dorpjes en natuurlijk het wad. En maar een dik kwartiertje varen vanaf Den Helder. Ik kom er regelmatig om te skaten, te cocoonen in een huisje, of, zoals nu, te wandelen.

Groene Wissel Texel De Koog (nr. 325) | De Sluftervallei

Teksel of Tessel?

Texel is het grootste Nederlandse Waddeneiland, 20 kilometer lang, 8 kilometer breed. In 1415 heeft Texel stadsrechten gekregen, het eiland telt bijna 14.000 inwoners. Al tijdens het Mesolithicum (8000-4500 v. Chr.) leefden er mensen op het eiland. Overigens: je mag zowel Tessel als Teksel zeggen, doen ze niet moeilijk over op Texel.

Vogeleiland

Texel is ook een geliefd oord voor vogelliefhebbers. Er broeden in het voorjaar vooral in de duingebieden ongeveer 80 verschillende vogelsoorten, maar in totaal zijn zo'n 300 soorten op Texel waargenomen. De Muy, een duingebied tussen De Koog en De Slufter is een beschermd gebied; het is de broedplaats van de oudste lepelaarkolonie van Nederland.

Groene Wissel Texel De Koog (nr. 325) | De Sluftervallei

Strand & duinen

Grote delen van de route voeren door rustige duinen. En opeens openen die zich voor... breed wit strand en een eindeloze zee. Wat een heerlijk gevoel van vrijheid geeft dat toch. De wandelschoenen gaan uit, en m’n blote pootjes bespelen de vloedlijn.

Groene Wissel Texel De Koog (nr. 325) | De Sluftervallei

De Slufter

Waar je bij De Koog het strand opgaat, is een lekkere strandtent voor koffie. Daarna wandel je een kilometertje over steeds rustiger wordend zandstrand waar schelpjes naar je knipogen. Een heel eind verder, na lange grassige paden door de duinen, arriveer je weer bij het strand van De Slufter.

Groene Wissel Texel De Koog (nr. 325) | De Sluftervallei

IJstijd-botten

Het Texelse strand telt 30 kilometertjes schoon aan de haak. Waarom liggen er eigenlijk zoveel stenen op het strand? Dit is het antwoord: regelmatig wordt het strand opgehoogd met zand uit de zee om duinafslag tegen te gaan. Dat heet zandsuppletie. Door de zandsuppleties komen er veel stenen op het strand terecht en soms zelfs botten van dieren uit de laatste ijstijd. Jurassic Park is er niets bij.

Naaktstrand

Als naaktzwemmen jouw ding is, kun je ook op Texel goed terecht: bij Den Hoorn en De Cocksdorp (what’s in a name...). Nudisten mogen alleen op het strand en in het water vertoeven, in de duinen is het niet toegestaan in je blote billen te lopen. Wat er gebeurt als je het toch doet? Billenkoek van de duinwachter!

Groene Wissel Texel De Koog (nr. 325) | De Sluftervallei

De Slufter

Absoluut hoogtepunt van deze wandeling is De Slufter, waar je halverwege langskomt. Het is een heerlijke plek om rond te dwalen, de zoute zee te zoenen, te kletsen met de vogels.

Kreken & geulen

De Slufter bestaat uit een brede duinvallei. Een gebied vol kreken en geulen, dat in open verbinding staat met de Noordzee. Dat is te danken aan een zeer zware storm in 1858 die de duinenrij openbrak. Bij vloed loopt een deel van De Slufter onder water en bij eb loopt het water door de geulen weer terug naar zee. Bij extreem hoogwater staat het overgrote deel van De Slufter blank.

Groene Wissel Texel De Koog (nr. 325) | De Sluftervallei

Lamsoor & zeekraal

Doordat er steeds zout water in- en uitstroomt, is slibvorming en verzilting ontstaan. De vegetatie heeft eieren voor haar geld gekozen en zich aangepast. De zoutminnende begroeiing kleurt in juni paars vanwege de lamsoor en in oktober rood door de zeekraal. Verderop tussen twee duinruggen bevindt zich een zoete natte vallei boordevol orchideeën.

Eidereend & lepelaar

In De Slufter broeden en foerageren veel vogelsoorten, zoals eidereend, lepelaar en steltlopers. Ook leuk: in De Slufter spoelen veel fossiele schelpen aan die afkomstig zijn uit het Eemien, de warme periode voor de laatste ijstijd.

Groene Wissel Texel De Koog (nr. 325) | De Sluftervallei Groene Wissel Texel De Koog (nr. 325) | De Sluftervallei

Jac. P. Thijsse

Vroeger zette Texel alles op alles om De Slufter van de zee af te sluiten. Gelukkig heeft de natuur de strijd gewonnen, anders hadden we deze prachtige duinvallei niet gehad. Jac. P. Thijsse, de bekende Amsterdamse natuurbeschermer schreef het al: “Eigenlijk is het toch aardiger dat die Slufter open blijft met alle kansen daaraan verbonden.” Toffe Thijsse.

Groene Wissel Texel De Koog (nr. 325) | De Sluftervallei

De Koog

Start en finish van deze Wissel is het ‘gezellige’ dorpje De Koog. Wat de één gezellig vindt, vindt de ander... verschrikkelijk. Meestal behoor ik tot die laatste categorie. Zwartkijker is my middlename. Afijn, het zag inderdaad wel zwart van de mensen in de koop- en vreetgoot van het dorp.

Groene Wissel Texel De Koog (nr. 325) | De Sluftervallei

Kerkje uit 1415

Maar let toch even op, zo halverwege die goot: daar staat opeens een wel erg snoeperig kerkje, daterend uit 1415 (in de muurankers van de kerk staat 1719, waarschijnlijk heeft toen een verbouwing plaatsgevonden). En laat je ogen ook even strelen door het boerderijtje naast de kerk. Kerk en boerderijtje zijn rijksmonumenten.

Meest geliefde badplaats

Omstreeks 1930 schreef de Kamer van Koophandel in Alkmaar over De Koog: “Wij twijfelen er niet aan, of binnen afzienbare tijd zal De Koog behoren tot de meest geliefde badplaatsen in ons land, omdat hier alle factoren aanwezig zijn, die een plaats voor vreemdelingen aantrekkelijk kunnen maken.”

Groene Wissel Texel De Koog (nr. 325) | De Sluftervallei

Superheerlijk strand

Een van de belangrijkste factoren is natuurlijk de nabijheid van strand en zee. De Koog is de enige echte badplaats van het eiland. Het dorp ligt vrijwel direct aan zee, alleen gescheiden door een duinenrij. Dat is een enorm pre, want dat strand is superheerlijk.

Vissersdorp

Lang voordat De Koog naam maakte als badplaats kende het dorp een bloeiperiode als vissersdorp. De naam De Koog ontleent het dorp aan de 'Cooghen', de naam van inpolderingen in het begin van de 14e eeuw.

Provinciewandelgids Waddeneilanden

Dit is een van de wandelingen uit de heerlijke provinciewandelgids Waddeneilanden van Bart van der Schagt. Met 22 leuke rondwandelingen op de Wadden, inclusief het Duitse Waddeneiland Borkum. Verschillende afstanden, puur natuur, voor elk wat wils!

Deze wandelgids op Bol.com >>

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: rondwandelingen, 15-20 km, Groene Wissels

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>