Groene Wissel Kerkepad & Stompe Toren | Rondwandeling vanuit Halfweg

Groene Wissel-wandeling rond Spaarndam en SpaarnwoudeAls je herrie van vliegtuigen en snelwegen op de koop toe neemt, is dit een bijzondere Groene Wissel. Je gaat over grasdijken, landwegen en slingerpaadjes. Doet pittoreske dorpjes aan. Dwars door modderige weilanden loop je over een Kerkepad terwijl troepen ganzen opvliegen. Tal van ‘gekke plekken’ tref je in dit niemandsland onder de rook van Haarlem en Amsterdam. Een haven die te koop staat, een verlaten boerderij, een luguber moeras. En Mooie Nel maakt avances.

Halfweg & Sugar City

De start van de wandeling in Halfweg is al bijzonder. Ruim een eeuw lang liet de trein dit merkwaardige dorp halverwege Amsterdam en Haarlem links liggen. Nu is er een NS-station. Let even op Sugar City, de vroegere suikerfabriek uit 1863. Tegenwoordig doen hippe bedrijfjes in dit industrieel erfgoed hun creatieve ding.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Spaarnwoude

Groene Wissel-wandeling rond Spaarndam en SpaarnwoudeDe wandeling gaat grotendeels door Spaarnwoude, een geliefd recreatiegebied tussen Haarlem en Amsterdam. Tot de aanleg werd eind jaren zestig besloten als herbestemming van een stortplaats. Je kunt er skiën en klimmen, en jaarlijks worden hier massale festiviteiten georganiseerd, waarvan Dance Valley de bekendste is.

Foeragerende vogels

Nou word ik altijd een tikje somber van recreatiegebieden. Ze vallen voor mij in de categorie waarin ook sportscholen, zwembaden en pretparken thuishoren. Maar er valt hier toch wel veel moois te beleven. De polders zijn weids, het barst van de natuurgebiedjes en foeragerende weidevogels. Ik zag de eerste Kieviten alweer met hun kenmerkende ‘Kloekoewiet Kiwiet Kiwiet Kloekoewiet’ (of zoiets).

Mooie Nel

En het gebied telt een aantal bijzondere kreken, zoals Mooie Nel en De Liede. De Liede is oud en kronkelig en is van oorsprong een veenrivier die water van het hoogveengebied dat de Haarlemmermeer vroeger was, naar het IJ bracht. Nu schuilen er wat landschappelijke verrassingen.

Fort Penningsveer

Zoals het boomrijke Fort Penningsveer en de rietjungle op de oevers. En door de bijzonder samenstelling van de bodem groeien hier meer dan honderd soorten drasplanten, zoals waterdrieblad, cranberry en zonnedauw.

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!