Korte wandelroute door de Haarlemse binnenstad, volgepakt met moois. Je wandelt over groene singels, kijkt uit over het weidse Spaarne. Door nauwe steegjes kom je langs serene hofjes. Uitnodigende winkeltjes en heerlijke horeca staan ook op het program. Museumliefhebber? Je komt langs Teylers en Frans Hals.
Echt groen is deze wandeling niet. Bij de start kom je nog door een fraai plantsoen langs de singel van de Bolwerken. En uiteraard zijn de hofjes en tuinen in groen getooid. Dan houdt het wel zo'n beetje op. Maar alleen voor kniesoren is dat een minpunt, want het is gewoon een heerlijke stadswandeling.
Alleen de aankomst op station Haarlem is al een genot. Ik ben er al zo vaak geweest, maar nog steeds kan ik genieten van de bijzondere architectuur van een van de eerste stations van Nederland (naar een ontwerp uit 1908 van Dirk Margadant). Let vooral op de wachtruimtes. Daar kun je op zaterdagavonden overigens de salsa dansen.
De wandeling voert langs nogal wat hofjes en dat geeft een rustieke draai aan deze wandeling. Leuk om uit de drukte van een winkelstraat de serene sfeer van een hofje binnen te stappen. Zo'n heerlijk hofje bezoeken geeft je wel een beetje het gevoel dat je in iemands achtertuin belandt, met een hoog gluren-bij-de-buren-gehalte. Met stip het leukste hofje: het 'Hofje van Guurtje de Waal', in 1616 gesticht door Guertie Jansdr. de Wael, dochter van een rijke textielhandelaar. Het was bedoeld voor gereformeerde oude vrijsters.
Na wat kruip-door-sluip-door-steegjes waarvoor je niet al te veel vet op de botten moet hebben, glinstert opeens het weidse Spaarne je tegemoet. De rivier is niet alleen bijzonder mooi, vóór de komst van de spoorwegen was het ook de levensader die Haarlem met de wereld verbond, voor vervoer van mensen en goederen. De naam Spaarne is overigens afgeleid van 'Spier', dat riet betekent.
Molen De Adriaan ligt schilderachtig te zonnebaden aan het water. Het is een replica uit 2002 van een eeuwenoude molen die in 1932 in vlammen opging.
Als je Haarlem niet kent, zul je je ogen uitkijken op de Grote Markt, een van de mooiste pleinen van Nederland. De Grote Markt telt bijzondere historische gebouwen: het stadhuis uit 1370, de Vleeshal uit 1386 en natuurlijk de klapper: de Grote of Sint-Bavokerk met zijn 80 meter hoge toren. Mozart bespeelde ooit het wereldberoemde Müllerorgel in de kerk.
Z’n naam ontleent de kerk aan de heilige Sint Bavo, een Belg die rond het jaar 600 een losbandig bestaan leidde. Hij kwam tot inkeer en ging als kluizenaar leven. Bij z’n uitvaart geschiedde een wonder: een door de duivel bezeten vrouw raakte zijn lijk aan en werd onmiddellijk genezen.
Wij sloten de wandeling af met een bezoek aan het mooie Teylers Museum uit 1784, het oudste museum van Nederland. Alleen al het interieur van het museum, met als pronkjuweel de monumentale Ovale Zaal, is een bezoek waard. De kleine maar fijne expositie 'De Romantische Ziel' draaide er, met inderdaad zeer romantische doeken van Nederlandse en Russische meesters. Waarmee ik graag afsluit met een lezersvraag: romantische schilderijen, zijn die kunst of kitsch?
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.