Groene Wissel Haarlem | Stadswandeling langs hofjes, Spaarne en Bavo

Groene Wissel Haarlem langs hofjes, Spaarne en Bavo

Deze korte wandelroute door de Haarlemse binnenstad zit volgepakt met moois. Je wandelt over groene singels en kijkt uit over het weidse Spaarne. Een Hollandse molen aan de oever lijkt weggelopen uit een ansicht. Door nauwe steegjes kom je langs serene hofjes. Tel daar uitnodigende winkeltjes en heerlijke horeca bij op en je hebt een prachtmiddag. Cultuursnuivers kunnen hun hart nog ophalen in Teylers of Frans Hals.

'Groene' Wissel

Echt groen is deze wandeling niet. Bij de start kom je nog door een fraai plantsoen langs de singel van de Bolwerken. En uiteraard zijn de hofjes en tuinen in groen getooid. Dan houdt het wel zo'n beetje op. Maar alleen voor kniesoren is dat een minpunt, want het is gewoon een heerlijke stadswandeling.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

  Groene Wissel Haarlem langs hofjes, Spaarne en Bavo
 

Aan de wandel?

  Afstand van deze wandeling7 km
  Wat voor soort wandeling is het?Stadswandeling
  Startplaats of station van deze wandelingHaarlem CS
  Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100
  Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling
  Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Alleen de aankomst op station Haarlem is al een genot. Ik ben er al zo vaak geweest, maar nog steeds kan ik genieten van de bijzondere architectuur van een van de eerste stations van Nederland (naar een ontwerp uit 1908 van Dirk Margadant). Let vooral op de wachtruimtes. Daar kun je op zaterdagavonden overigens de salsa dansen.

Heerlijke hofjes

De wandeling voert langs nogal wat hofjes en dat geeft een rustieke draai aan deze wandeling. Leuk om uit de drukte van een winkelstraat de serene sfeer van een hofje binnen te stappen. Zo'n heerlijk hofje bezoeken geeft je wel een beetje het gevoel dat je in iemands achtertuin belandt, met een hoog gluren-bij-de-buren-gehalte. Met stip het leukste hofje: het 'Hofje van Guurtje de Waal', in 1616 gesticht door Guertie Jansdr. de Wael, dochter van een rijke textielhandelaar. Het was bedoeld voor gereformeerde oude vrijsters.

Spaarne & Molen De Adriaan

Na wat kruip-door-sluip-door-steegjes waarvoor je niet al te veel vet op de botten moet hebben, glinstert opeens het weidse Spaarne je tegemoet. De rivier is niet alleen bijzonder mooi, vóór de komst van de spoorwegen was het ook de levensader die Haarlem met de wereld verbond, voor vervoer van mensen en goederen. De naam Spaarne is overigens afgeleid van 'Spier', dat riet betekent.

Molen De Adriaan ligt schilderachtig te zonnebaden aan het water. Het is een replica uit 2002 van een eeuwenoude molen die in 1932 in vlammen opging.

Grote Markt & Sint-Bavokerk

Als je Haarlem niet kent, zul je je ogen uitkijken op de Grote Markt, een van de mooiste pleinen van Nederland. De Grote Markt telt bijzondere historische gebouwen: het stadhuis uit 1370, de Vleeshal uit 1386 en natuurlijk de klapper: de Grote of Sint-Bavokerk met zijn 80 meter hoge toren. Mozart bespeelde ooit het wereldberoemde Müllerorgel in de kerk.

Z’n naam ontleent de kerk aan de heilige Sint Bavo, een Belg die rond het jaar 600 een losbandig bestaan leidde. Hij kwam tot inkeer en ging als kluizenaar leven. Bij z’n uitvaart geschiedde een wonder: een door de duivel bezeten vrouw raakte zijn lijk aan en werd onmiddellijk genezen.

Teylers Museum

Wij sloten de wandeling af met een bezoek aan het mooie Teylers Museum uit 1784, het oudste museum van Nederland. Alleen al het interieur van het museum, met als pronkjuweel de monumentale Ovale Zaal, is een bezoek waard. De kleine maar fijne expositie 'De Romantische Ziel' draaide er, met inderdaad zeer romantische doeken van Nederlandse en Russische meesters. Waarmee ik graag afsluit met een lezersvraag: romantische schilderijen, zijn die kunst of kitsch?

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!