De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Haarlem (nr. 468) | Steegjes, hofjes, Spaarne & Bavo

Groene Wissel Haarlem (nr. 468) | Steegjes, hofjes, Spaarne & Bavo

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling7 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingHaarlem (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Korte wandelroute door de Haarlemse binnenstad, volgepakt met moois. Je wandelt over groene singels, kijkt uit over het weidse Spaarne. Door nauwe steegjes kom je langs serene hofjes. Uitnodigende winkeltjes en heerlijke horeca staan ook op het program. Museumliefhebber? Je komt langs Teylers en Frans Hals.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Groene Wissels >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

'Groene' Wissel

Echt groen is deze wandeling niet. Bij de start kom je nog door een fraai plantsoen langs de singel van de Bolwerken. En uiteraard zijn de hofjes en tuinen in groen getooid. Dan houdt het wel zo'n beetje op. Maar alleen voor kniesoren is dat een minpunt, want het is gewoon een heerlijke stadswandeling.

Haarlem: bijzonder treinstation

Alleen de aankomst op station Haarlem is al een genot. Ik ben er al zo vaak geweest, maar nog steeds kan ik genieten van de bijzondere architectuur van een van de eerste stations van Nederland (naar een ontwerp uit 1908 van Dirk Margadant). Let vooral op de wachtruimtes. Daar kun je op zaterdagavonden overigens de salsa dansen.

Groene Wissel Haarlem (nr. 468) | Steegjes, hofjes, Spaarne & Bavo

Heerlijke hofjes

De wandeling voert langs nogal wat hofjes en dat geeft een rustieke draai aan deze wandeling. Leuk om uit de drukte van een winkelstraat de serene sfeer van een hofje binnen te stappen. Zo'n heerlijk hofje bezoeken geeft je wel een beetje het gevoel dat je in iemands achtertuin belandt, met een hoog gluren-bij-de-buren-gehalte. Met stip het leukste hofje: het 'Hofje van Guurtje de Waal', in 1616 gesticht door Guertie Jansdr. de Wael, dochter van een rijke textielhandelaar. Het was bedoeld voor gereformeerde oude vrijsters.

Groene Wissel Haarlem (nr. 468) | Steegjes, hofjes, Spaarne & Bavo

Spaarne & Molen De Adriaan

Na wat kruip-door-sluip-door-steegjes waarvoor je niet al te veel vet op de botten moet hebben, glinstert opeens het weidse Spaarne je tegemoet. De rivier is niet alleen bijzonder mooi, vóór de komst van de spoorwegen was het ook de levensader die Haarlem met de wereld verbond, voor vervoer van mensen en goederen. De naam Spaarne is overigens afgeleid van 'Spier', dat riet betekent.

Groene Wissel Haarlem (nr. 468) | Steegjes, hofjes, Spaarne & Bavo

Molen De Adriaan ligt schilderachtig te zonnebaden aan het water. Het is een replica uit 2002 van een eeuwenoude molen die in 1932 in vlammen opging.

Grote Markt & Sint-Bavokerk

Als je Haarlem niet kent, zul je je ogen uitkijken op de Grote Markt, een van de mooiste pleinen van Nederland. De Grote Markt telt bijzondere historische gebouwen: het stadhuis uit 1370, de Vleeshal uit 1386 en natuurlijk de klapper: de Grote of Sint-Bavokerk met zijn 80 meter hoge toren. Mozart bespeelde ooit het wereldberoemde Müllerorgel in de kerk.

Losbandige heilige

Z’n naam ontleent de kerk aan de heilige Sint Bavo, een Belg die rond het jaar 600 een losbandig bestaan leidde. Hij kwam tot inkeer en ging als kluizenaar leven. Bij z’n uitvaart geschiedde een wonder: een door de duivel bezeten vrouw raakte zijn lijk aan en werd onmiddellijk genezen.

Groene Wissel Haarlem (nr. 468) | Steegjes, hofjes, Spaarne & Bavo

Teylers Museum

Wij sloten de wandeling af met een bezoek aan het mooie Teylers Museum uit 1784, het oudste museum van Nederland. Alleen al het interieur van het museum, met als pronkjuweel de monumentale Ovale Zaal, is een bezoek waard. De kleine maar fijne expositie 'De Romantische Ziel' draaide er, met inderdaad zeer romantische doeken van Nederlandse en Russische meesters. Waarmee ik graag afsluit met een lezersvraag: romantische schilderijen, zijn die kunst of kitsch?

Snel prachtig wandelen? Alle Groene Wissels >>

Groene Wissels & Trage Tochten: betaald per 2021

Groene Wissels en Trage Tochten waren altijd gratis te downloaden. Helaas zijn dit vanaf 2021 betaalde routes geworden. Kijk voor meer informatie op Wandelzoekpagina.nl.

Ga naar Wandelzoekpagina.nl >>

 

Bekijk de wandelreizen van SNPPlan je wandelvakantie bij SNP voor 2021

Actieve wandelreizen: SNP Natuurreizen is erin gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen. Bekijk de mogelijkheden voor als we weer mogen!

Vakantieplannen maken

Uiteraard houdt SNP zich aan het advies om tot medio maart 2021 niet naar het buitenland op vakantie te gaan. Maar plannen maken voor daarna mag natuurlijk wel. Dat kan zonder zorgen: je mag bij SNP tot 30 dagen voor vertrek je reis kosteloos omboeken of annuleren. En ze vragen géén aanbetaling. Zo kun jij met een goed gevoel nu al je vakantie voor 2021 boeken.

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

Tags: rondwandelingen, stadswandelingen, Groene Wissels

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>