De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Egmond aan den Hoef (nr. 405) | Duinen & Bloembollen

Groene Wissel Egmond aan den Hoef (nr. 405) | Duinen & Bloembollen

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling13 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingEgmond aan den Hoef (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 78/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk het wandelkaartje

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Wandeling die het leukst is als de bloembollen bloeien (april-juni). Hij voert je namelijk langs nogal wat bollenvelden. Staan ze in bloei, dan is het genieten geblazen. Maar deze Groene Wissel heeft nog meer troeven: het idyllische Egmond aan den Hoef, een poldertocht plus een duinwandeling.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Groene Wissels >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Middeleeuws slot

De wandeling start in Egmond aan den Hoef, een schattig dorpje met karakteristieke stolpboerderijen en de opvallende ruïne van het middeleeuwse 'Slot op den Hoef'. Het kasteel werd in de 11de eeuw gebouwd, maar is vele malen verwoest en opnieuw opgebouwd. Na de laatste verwoesting hebben ze het opgegeven. En dus kijken we nu naar een verzameling afgebrokkelde muurtjes.

1000 bruidsparen

Door je wimpers en met wat fantasie zie je het enorme kasteel wel voor je. Wat je met je ogen open ziet is in ieder geval de slotkapel uit 1229 die ernaast staat. Prachtige kerk die niet voor niets een geliefde trouwlocatie is. Al meer dan 1000 bruidsparen hebben elkaar hier het ja-woord gegeven.

Groene Wissel Egmond aan den Hoef (nr. 405) | Duinen & Bloembollen

Ik denk dus ik ben

Leuke weetjes: de beroemde Franse filosoof René Descartes ('Ik denk, dus ik ben') heeft hier gewoond. En begin 20ste eeuw streek er een Amerikaanse schilderskolonie neer, met onder meer de kunstenaars Gari Melchers en George Hitchcock, de belangrijkste voorman van de Egmondse School. Zijn schilderij ‘De tulpentuin’ bracht 1,7 miljoen dollar op bij Sotheby’s. Schitterend doek. Bekijk dit schilderij >>

Dwars door de weilanden

Maar wij komen niet om te trouwen, noch om te schilderen. We komen om te wandelen. En bloeiende bloembollen te spotten. Dat wandelen gaat heel goed. Nadat we over een krakkemikkig hekje zijn geklommen volgen we een lang pad dwars door de weilanden.

Groene Wissel Egmond aan den Hoef (nr. 405) | Duinen & Bloembollen

Koeien, paarden, maar waar zijn de tulpen?

We ontmoeten gezellige koeien en grazende paarden. In de verte zien we eeuwenoude boerderijen en kerktorentjes. En af en toe, tegen de horizon geplakt, een minuscuul kleurig streepje: bloeiende bollenvelden. Leuk, maar dit is toch niet alles?

Velden, velden en nog eens velden

Gelukkig niet: na een mooi met knotwilgen afgebiesd weggetje en een handvol polderhuizen arriveren we bij een hele rij bollenvelden. We zien narcissen die net over hun hoogtepunt heen zijn, kaalgeplukte velden en velden die nog op stoom moeten komen.

Groene Wissel Egmond aan den Hoef (nr. 405) | Duinen & Bloembollen

Tulpen met felle kleuren

Dan zien we ze in volle glorie: tulpen met zulke felle kleuren dat we bijna onze zonnebril nodig hebben. Prachtig gezicht, vooral nu het zonnetje erop schijnt. M’n camera draait overuren. En opeens snap ik dat toeristen pontificaal tussen de tulpen gaan liggen om zich te laten fotograferen. Al zouden wij dat natuurlijk nóóóóit doen!

Gasterij Het Woud

Helaas is het al snel weer uit met de tulpenpret. Bij Gasterij Het Woud gaan we aan de koffie en lekkere taart. Is de eigenaar een oude zeerot? Binnen hangen de muren in ieder geval vol met scheepsmodellen, strandvondsten en andere parafernalia die aan een zeemansbestaan doen denken.

Groene Wissel Egmond aan den Hoef (nr. 405) | Duinen & Bloembollen Groene Wissel Egmond aan den Hoef (nr. 405) | Duinen & Bloembollen

Mooie duintocht

Dan hebben we nog een mooie duintocht voor de boeg. We scheren langs de binnenrand van de duinen. Af en toe schemert de polder tussen de bomen door. En al snel komen de eerste bollenvelden in zicht. Buiten het seizoen zullen ze niet opvallen. Maar nu staan ze overdreven te bloeien.

Landjes in de Wimmenummerduinen

Beroemd is ook het zeedorpenlandschap waar we nu doorheen lopen. We wandelen over een netwerk van akkertjes die uitgegraven zijn in de duinpannen: ‘de landjes in de Wimmenummerduinen’. De ontginning van de duinlandjes is direct verbonden met de komst van de aardappel. Na de Gouden Eeuw was het gedaan met de welvaart en kwamen regelmatig hongersnoden voor. De zetmeelknol uit Zuid-Amerika bleek een hemels geschenk dat de hongersnood kon helpen oplossen.

Groene Wissel Egmond aan den Hoef (nr. 405) | Duinen & Bloembollen Groene Wissel Egmond aan den Hoef (nr. 405) | Duinen & Bloembollen

Visafval & poeptonnetje

Als mest diende visafval vermengd met de kostbare inhoud van de poeptonnetjes van de Egmonders. Geloof het of niet maar de ‘duinpiepers’ werden destijds geroemd om hun exquise smaak en kruimigheid. Met een gezonde eetlust springen we weer op de bus.

Snel prachtig wandelen? Alle Groene Wissels >>

Groene Wissels & Trage Tochten: betaald per 2021

Groene Wissels en Trage Tochten waren altijd gratis te downloaden. Helaas zijn dit vanaf 2021 betaalde routes. Kijk voor meer informatie op Wandelzoekpagina.nl.

Ga naar Wandelzoekpagina.nl >>

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: rondwandelingen, Groene Wissels, 10-15 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>