Groene Wissel Egmond aan den Hoef (nr. 405): duinen & bloembollen Groene Wissel Egmond aan den Hoef (nr. 405): duinen & bloembollen
Noord-Holland – Groene Wissel – 13km

Groene Wissel Egmond aan den Hoef (nr. 405): duinen & bloembollen

Groene Wissel Egmond aan den Hoef (nr. 405): duinen & bloembollen Groene Wissel Egmond aan den Hoef (nr. 405): duinen & bloembollen
Noord-Holland – Groene Wissel – 13km

Groene Wissel Egmond aan den Hoef (nr. 405): duinen & bloembollen

Wandeling die het leukst is als de bloembollen bloeien (april-juni). Hij voert je namelijk langs nogal wat bollenvelden. Staan ze in bloei, dan is het genieten geblazen. Maar deze Groene Wissel heeft nog meer troeven: het idyllische Egmond aan den Hoef, een poldertocht plus een duinwandeling.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Bloembollenvelden
  • Idyllisch dorpje
  • Middeleeuws kasteel
  • Breed duingebied
  • Dwars door de weilanden
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Middeleeuws slot

De wandeling start in Egmond aan den Hoef, een schattig dorpje met karakteristieke stolpboerderijen en de opvallende ruïne van het middeleeuwse 'Slot op den Hoef'. Het kasteel werd in de 11de eeuw gebouwd, maar is vele malen verwoest en opnieuw opgebouwd. Na de laatste verwoesting hebben ze het opgegeven. En dus kijken we nu naar een verzameling afgebrokkelde muurtjes.

1000 bruidsparen

Door je wimpers en met wat fantasie zie je het enorme kasteel wel voor je. Wat je met je ogen open ziet is in ieder geval de slotkapel uit 1229 die ernaast staat. Prachtige kerk die niet voor niets een geliefde trouwlocatie is. Al meer dan 1000 bruidsparen hebben elkaar hier het ja-woord gegeven.

Groene Wissel Egmond aan den Hoef (nr. 405) | Duinen & Bloembollen

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Ik denk dus ik ben

Leuke weetjes: de beroemde Franse filosoof René Descartes ('Ik denk, dus ik ben') heeft hier gewoond. En begin 20ste eeuw streek er een Amerikaanse schilderskolonie neer, met onder meer de kunstenaars Gari Melchers en George Hitchcock, de belangrijkste voorman van de Egmondse School. Zijn schilderij ‘De tulpentuin’ bracht 1,7 miljoen dollar op bij Sotheby’s. Schitterend doek. Bekijk dit schilderij >>

Dwars door de weilanden

Maar wij komen niet om te trouwen, noch om te schilderen. We komen om te wandelen. En bloeiende bloembollen te spotten. Dat wandelen gaat heel goed. Nadat we over een krakkemikkig hekje zijn geklommen volgen we een lang pad dwars door de weilanden.

Groene Wissel Egmond aan den Hoef (nr. 405) | Duinen & Bloembollen

Koeien, paarden, maar waar zijn de tulpen?

We ontmoeten gezellige koeien en grazende paarden. In de verte zien we eeuwenoude boerderijen en kerktorentjes. En af en toe, tegen de horizon geplakt, een minuscuul kleurig streepje: bloeiende bollenvelden. Leuk, maar dit is toch niet alles?

Velden, velden en nog eens velden

Gelukkig niet: na een mooi met knotwilgen afgebiesd weggetje en een handvol polderhuizen arriveren we bij een hele rij bollenvelden. We zien narcissen die net over hun hoogtepunt heen zijn, kaalgeplukte velden en velden die nog op stoom moeten komen.

Groene Wissel Egmond aan den Hoef (nr. 405) | Duinen & Bloembollen

Tulpen met felle kleuren

Dan zien we ze in volle glorie: tulpen met zulke felle kleuren dat we bijna onze zonnebril nodig hebben. Prachtig gezicht, vooral nu het zonnetje erop schijnt. M’n camera draait overuren. En opeens snap ik dat toeristen pontificaal tussen de tulpen gaan liggen om zich te laten fotograferen. Al zouden wij dat natuurlijk nóóóóit doen!

Gasterij Het Woud

Helaas is het al snel weer uit met de tulpenpret. Bij Gasterij Het Woud gaan we aan de koffie en lekkere taart. Is de eigenaar een oude zeerot? Binnen hangen de muren in ieder geval vol met scheepsmodellen, strandvondsten en andere parafernalia die aan een zeemansbestaan doen denken.

Groene Wissel Egmond aan den Hoef (nr. 405) | Duinen & Bloembollen Groene Wissel Egmond aan den Hoef (nr. 405) | Duinen & Bloembollen

Mooie duintocht

Dan hebben we nog een mooie duintocht voor de boeg. We scheren langs de binnenrand van de duinen. Af en toe schemert de polder tussen de bomen door. En al snel komen de eerste bollenvelden in zicht. Buiten het seizoen zullen ze niet opvallen. Maar nu staan ze overdreven te bloeien.

Landjes in de Wimmenummerduinen

Beroemd is ook het zeedorpenlandschap waar we nu doorheen lopen. We wandelen over een netwerk van akkertjes die uitgegraven zijn in de duinpannen: ‘de landjes in de Wimmenummerduinen’. De ontginning van de duinlandjes is direct verbonden met de komst van de aardappel. Na de Gouden Eeuw was het gedaan met de welvaart en kwamen regelmatig hongersnoden voor. De zetmeelknol uit Zuid-Amerika bleek een hemels geschenk dat de hongersnood kon helpen oplossen.

Groene Wissel Egmond aan den Hoef (nr. 405) | Duinen & Bloembollen Groene Wissel Egmond aan den Hoef (nr. 405) | Duinen & Bloembollen

Visafval & poeptonnetje

Als mest diende visafval vermengd met de kostbare inhoud van de poeptonnetjes van de Egmonders. Geloof het of niet maar de ‘duinpiepers’ werden destijds geroemd om hun exquise smaak en kruimigheid. Met een gezonde eetlust springen we weer op de bus.

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling hebben we gedaan in april 2019. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Provinciewandelgids Noord-Holland

Dit is een van de wandelingen uit de heerlijke provinciewandelgids Noord-Holland van Bart van der Schagt. Met 22 leuke rondwandelingen door de veelzijdige wandelprovincie Noord-Holland. Wandelen door de natuur, maar ook in de stad. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer!

Meer info over deze gids >>

Deze wandelgids op Bol.com >>

Gidswandelingen op Frankwandelt

De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.

 

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
gw egmond hoef-10
gw egmond hoef-11
gw egmond hoef-12
gw egmond hoef-13
gw egmond hoef-14
gw egmond hoef-15
gw egmond hoef-16
gw egmond hoef-17
gw egmond hoef-18
gw egmond hoef-19
gw egmond hoef-20
gw egmond hoef-21
gw egmond hoef-22
gw egmond hoef-23
gw egmond hoef-24
gw egmond hoef-24a
gw egmond hoef-25
gw egmond hoef-26
gw egmond hoef-27
gw egmond hoef-28
gw egmond hoef-29
gw egmond hoef-30
gw egmond hoef-31
gw egmond hoef-32

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy