Groene Wissel Drie stadsparken en binnenstad | Wandeling vanuit Amsterdam Sloterdijk

Groene Wissel vanuit Amsterdam Sloterdijk door drie stadsparken en binnenstad

Vanaf station Amsterdam Sloterdijk voert deze leuke wandeling door drie stadsparken en dwars door de levendige binnenstad naar Amsterdam CS. De drie parken - Erasmuspark, Rembrandtpark, Vondelpark - hebben elk hun eigen karakter en sfeer. Het voorheen verloederde Bos en Lommer in het begin van de wandeling is een wijk in verandering, oudbouw en nieuwbouw staan schouder aan schouder.

Binnenstad van Amsterdam

Van de routier mag je na het Vondelpark zelf een route kiezen naar Amsterdam CS. Zijn voorgestelde route door Leidsestraat, over Rokin en Damrak is er eentje die alleen een niet-Amsterdammer zou verzinnen. Met alle respect. Laat vooral het door vreet- en gokpaleizen gedomineerde Damrak links liggen. Zie onderaan mijn routesuggestie voor een veel leuker traject door de Amsterdamse binnenstad.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

  Groene Wissel vanuit Amsterdam Sloterdijk door drie stadsparken en binnenstad
 

Aan de wandel?

  Afstand van deze wandeling12 km
  Soort wandelingGroene Wissel
  Startplaats of station van deze wandelingStation Amsterdam Sloterdijk
  ratingFrankwandelt-rating: 70/100
  Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling
  Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Een leuker en beroemder park dan het Vondelpark bestaat natuurlijk niet, dat staat buiten kijf. Ik fiets er vrijwel dagelijks doorheen op weg naar m'n werk. Daardoor ben ik tamelijk blind geworden voor de schoonheid en de verrassingen van dit unieke park. Vreemd om, aan de hand van een routebeschrijving van een niet-Amsterdammer ditzelfde park te herontdekken.

Slingerpaadjes & kune kune varkentjes

Wat ís het leuk: spannende slingerpaadjes, prachtige vijvers met fonteinen. Flanerende (en soms flirtende) meisjes/vrouwen/jongens/mannen. Hippe (en niet zo hippe) joggers, skaters met hun trukendoos. Een enorm rijke verzameling schitterende bomen.

Met nieuwe ogen wandel ik door een nieuw Vondelpark en ik denk even terug aan de twee andere parken waar ik zojuist doorheen kwam. Het verstilde Erasmuspark met z'n prachtige beelden en bijzondere bruggen. En het bescheiden Rembrandtpark, met z'n leuke kinderboerderij. Bezoek daar de twee supergrappige varkentjes met koeienpatroon op hun vacht, volgens mij zijn dit kune kune varkens.

Mercator, Berlage & Aladdin

De binnenstad krijg je opgediend als smultoetje (zie hierboven), maar wandel je nog even mee terug naar het Mercatorplein? Dit plein uit 1925 is zowel beroemd als berucht (vanwege drugshandel in de jaren tachtig), en is vernoemd naar de cartograaf Gerardus Mercator. Berlage tekende voor het ontwerp.

Opvallend zijn de beide poortgebouwen met torens aan de noord- en zuidzijde van het plein. Let ook even op het verrassende poortje in de Jan Evertsenstraat. Op de hoek daarvan is Aladdin's notenhoek, voor Amsterdammers al een halve eeuw een begrip. Ik koop een zakje warm gebrande noten en loop smullend door straten vernoemd naar ontdekkingsreizigers.

Routesuggestie binnenstad Amsterdam

De suggestie om over Rokin en Damrak naar Amsterdam CS te lopen, slaat natuurlijk nergens op. Alweer met alle respect. Gooi na het Vondelpark de routebeschrijving in een milieubewuste papierbak en loop bijvoorbeeld zo: (via je smartphone of met een geprint Google Maps kaartje op zak):

 • Vanaf het Vondelpark over het Max Euwe Plein naar het Leidseplein
 • Langs de Schouwburg de Leidsestraat in en linksaf de Prinsengracht op
 • Door de Runstraat (heerlijk winkelstraatje met leuke kroegjes) naar het Spui (bezoek Atheneum Boekhandel of het wereldberoemde Begijnhof)
 • De Spuistraat in, het Rokin met oogkleppen op oversteken
 • Loop richting Oudemanhuispoort, langs de Universiteitsgebouwen
 • Duik de Staalstraat in (superstraatje, heerlijke bonbonwinkel Puccini Bomboni)
 • Overbrug de Amstel en stiefel richting Waterlooplein
 • Laat je mond openvallen vanwege de pracht van De Waag
 • Schuim de Gelderse Kade af naar Amsterdam CS

Kijk, dát noemen we een route door de binnenstad van Amsterdam!

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
 • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
 • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

 • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
 • Verre rondreizen, ruim 50 landen
 • Goede kwaliteit, scherpe prijs
 • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!