De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Amsterdam-Sloterdijk (nr. 235) | Drie prachtige stadsparken

Groene Wissel Amsterdam-Sloterdijk (nr. 235) | Drie prachtige stadsparken

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling12 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingAmsterdam-Sloterdijk (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 70/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Vanaf station Amsterdam-Sloterdijk voert deze wandeling door drie stadsparken en dwars door de levendige binnenstad. Erasmuspark, Rembrandtpark en Vondelpark hebben elk hun eigen karakter en sfeer. Het voorheen verloederde Bos en Lommer is een wijk in verandering, oudbouw en nieuwbouw staan schouder aan schouder.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Groene Wissels >>

Binnenstad van Amsterdam

Van de routier mag je na het Vondelpark zelf een route kiezen naar Amsterdam CS. Zijn voorgestelde route door Leidsestraat, over Rokin en Damrak is er eentje die alleen een niet-Amsterdammer zou verzinnen. Met alle respect. Laat vooral het door vreet- en gokpaleizen gedomineerde Damrak links liggen. Zie onderaan mijn routesuggestie voor een veel leuker traject door de Amsterdamse binnenstad.

Vondelpark: best wel leuk

Een leuker en beroemder park dan het Vondelpark bestaat natuurlijk niet, dat staat buiten kijf. Ik fiets er vrijwel dagelijks doorheen op weg naar m'n werk. Daardoor ben ik tamelijk blind geworden voor de schoonheid en de verrassingen van dit unieke park. Vreemd om, aan de hand van een routebeschrijving van een niet-Amsterdammer ditzelfde park te herontdekken.

Groene Wissel Amsterdam-Sloterdijk (nr. 235) | Drie prachtige stadsparken

Slingerpaadjes & hippe joggers

Wat ís het leuk: spannende slingerpaadjes, prachtige vijvers met fonteinen. Flanerende (en soms flirtende) meisjes/vrouwen/jongens/mannen. Hippe (en niet zo hippe) joggers, skaters met hun trukendoos. Een enorm rijke verzameling schitterende bomen.

Kune kune varkentjes

Met nieuwe ogen wandel ik door een nieuw Vondelpark en ik denk even terug aan de twee andere parken waar ik zojuist doorheen kwam. Het verstilde Erasmuspark met z'n prachtige beelden en bijzondere bruggen. En het bescheiden Rembrandtpark, met z'n leuke kinderboerderij. Bezoek daar de twee supergrappige varkentjes met koeienpatroon op hun vacht, volgens mij zijn dit kune kune varkens.

Groene Wissel Amsterdam-Sloterdijk (nr. 235) | Drie prachtige stadsparken

Mercator, Berlage & Aladdin

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

De binnenstad krijg je opgediend als smultoetje (zie hierboven), maar wandel je nog even mee terug naar het Mercatorplein? Dit plein uit 1925 is zowel beroemd als berucht (vanwege drugshandel in de jaren tachtig), en is vernoemd naar de cartograaf Gerardus Mercator. Berlage tekende voor het ontwerp.

Ontdekkingsreizigers

Opvallend zijn de beide poortgebouwen met torens aan de noord- en zuidzijde van het plein. Let ook even op het verrassende poortje in de Jan Evertsenstraat. Op de hoek daarvan is Aladdin's notenhoek, voor Amsterdammers al een halve eeuw een begrip. Ik koop een zakje warm gebrande noten en loop smullend door straten vernoemd naar ontdekkingsreizigers.

Groene Wissel Amsterdam-Sloterdijk (nr. 235) | Drie prachtige stadsparken

Routesuggestie binnenstad Amsterdam

De suggestie om over Rokin en Damrak naar Amsterdam CS te lopen, slaat natuurlijk nergens op. Alweer met alle respect. Gooi na het Vondelpark de routebeschrijving in een milieubewuste papierbak en loop bijvoorbeeld zo: (via je smartphone of met een geprint Google Maps kaartje op zak):

 • Vanaf het Vondelpark over het Max Euwe Plein naar het Leidseplein
 • Langs de Schouwburg de Leidsestraat in en linksaf de Prinsengracht op
 • Door de Runstraat (heerlijk winkelstraatje met leuke kroegjes) naar het Spui (bezoek Atheneum Boekhandel of het wereldberoemde Begijnhof)
 • De Spuistraat in, het Rokin met oogkleppen op oversteken
 • Loop richting Oudemanhuispoort, langs de Universiteitsgebouwen
 • Duik de Staalstraat in (superstraatje, heerlijke bonbonwinkel Puccini Bomboni)
 • Overbrug de Amstel en stiefel richting Waterlooplein
 • Laat je mond openvallen vanwege de pracht van De Waag
 • Schuim de Gelderse Kade af naar Amsterdam CS
Groene Wissel Amsterdam-Sloterdijk (nr. 235) | Drie prachtige stadsparken

Snel prachtig wandelen? Alle Groene Wissels >>

Groene Wissels & Trage Tochten: betaald per 2021

Groene Wissels en Trage Tochten waren altijd gratis te downloaden. Helaas zijn dit vanaf 2021 betaalde routes. Kijk voor meer informatie op Wandelzoekpagina.nl.

Ga naar Wandelzoekpagina.nl >>

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: Groene Wissels, 10-15 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
 • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
 • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

 • Middenin unieke natuurgebieden
 • Weg van de massa
 • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>