Groene Wissel Amsterdam-Muiderpoort (nr. 22): Waterland route 2 Groene Wissel Amsterdam-Muiderpoort (nr. 22): Waterland route 2
Noord-Holland – Groene Wissel – 21km

Groene Wissel Amsterdam-Muiderpoort (nr. 22): Waterland route 2

Groene Wissel Amsterdam-Muiderpoort (nr. 22): Waterland route 2 Groene Wissel Amsterdam-Muiderpoort (nr. 22): Waterland route 2
Noord-Holland – Groene Wissel – 21km

Groene Wissel Amsterdam-Muiderpoort (nr. 22): Waterland route 2

Vandaag is het schitterend lenteweer. Zelfs de droevige omgeving van station Amsterdam Muiderpoort ziet er stralend uit. Deze lange rondwandeling voert je door het schitterende Waterland. Op het programma staan vogelrijke polders, de authentieke dorpjes Durgerdam en Ransdorp, de Oranjesluizen en de fascinerende rafelranden van Amsterdam.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Prachtig Waterland
  • Pittoreske dorpjes
  • Vogelrijk natuurgebied
  • Door de Oranjesluizen
  • Rafelranden van Amsterdam
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Twee Groene Wissels in Waterland

Dit is een van de twee Groene Wissels die ik vanuit m’n huis in de Amsterdamse binnenstad kan beginnen. Bijzonder is dat beide wissels me onbekende kanten van m’n ‘eigen’ stad wisten te tonen.

Bekijk Groene Wissel Waterland 1 >>

Groene Wissel Amsterdam-Muiderpoort (nr. 22) | Waterland: route 2

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

De Schellingwouderbrug over

Vanaf station Muiderpoort ga je niet door een van de vrolijkste buurten van Amsterdam: de Indische Buurt. Door het Flevopark, dat wél leuk is, en over de drukke Schellingwouderbrug wandel je naar het dijkdorpje Durgerdam.

Weidse polder

Daar voorbij ga je de Bloemendalerweeren op, waar je geniet van het weidse vogelrijke polderlandschap. Nog een prachtig dorpje vind je op je pad: Ransdorp met z’n bekende stompe toren.

Groene Wissel Amsterdam-Muiderpoort (nr. 22) | Waterland: route 2

Rafelranden van Amsterdam

Daarna volgt nog een bijzonder traject langs de rafelranden van de stad: een rommelig gebied met een voormalig asielzoekerscentrum, oude industrieterreintjes volgepakt met roestige machines, een modderig bedrijventerrein met vage firma’s en pakhuizen die het daglicht prima buitensluiten.

Let ook even uit je ooghoeken op de, zoals m’n oma altijd zei, ‘schilderachtige types’ die daar rondstruinen (ze bijten – meestal – niet).

Oranjesluizen

Als klap op de vuurpijl ga je in slakkentempo – stoplichtje aan, stoplichtje uit – door de imposante Oranjesluizen bij Schellingwoude.

Groene Wissel Amsterdam-Muiderpoort (nr. 22) | Waterland: route 2

Durgerdam

Durgerdam zie je in de verte al liggen. Met z’n houten dijkhuisjes, z’n haventje en z’n witte kerkje is het dorp een lust voor het oog. Erdoorheen lopend kun je beide ogen goed de kost geven.

Overstroming van 1421

Durgerdam dankt z’n bestaan aan een zeer grote overstroming in 1421: de Sint-Elisabethsvloed. Om herhaling van een dergelijke ramp te voorkomen kregen de mensen in dit gebied toestemming een zeedijk aan te leggen. In de bocht van die dijk ontstond het dijkdorp.

Groene Wissel Amsterdam-Muiderpoort (nr. 22) | Waterland: route 2

Twee weken op een ijsschots

De Durgerdammers in vroeger eeuwen hielden zich vooral bezig met scheepvaart en handel. Toen daar in de achttiende eeuw minder emplooi in kwam, stapten velen over op de visserij. Met de afsluiting van de Zuiderzee, in 1932, verdween ook die inkomstenbron grotendeels. Tegenwoordig zijn vele inwoners (kapitaalkrachtige) forensen.

Durgerdam is mede bekend geworden door een beroemde gebeurtenis halverwege de 19e eeuw: drie mannen dreven twee weken rond op een ijsschots op de toenmalige Zuiderzee.

Waterland

Dit weidse polderlandschap onder de rook van de stad ken ik goed van fietsen en skaten. Wandelen had ik er eigenlijk nog nooit gedaan. Het mooie van wandelen is: je gaat ook de kleine paadjes op.

Groene Wissel Amsterdam-Muiderpoort (nr. 22) | Waterland: route 2

Lente in de lucht

En wandelend zie je veel meer: twee eenden die ‘het’ doen, een zwanenpaar dat druk doende is een nest te bouwen, bomen die aan het uitbotten zijn. Kortom: lente in de lucht!

Hollands landschap

Waterland is een schoolvoorbeeld van Hollands landschap: riet langs de sloten dat ritselend wuift in de wind; weilanden met koeien, schapen en heel veel vogels; sfeervolle stolpboerderijen en karakteristieke dorpen met houten huisjes. En van die mooie wolkenluchten waar Nederland patent op lijkt te hebben. Je zou bijna gaan terugverlangen naar de Hollandse gulden.

Groene Wissel Amsterdam-Muiderpoort (nr. 22) | Waterland: route 2

De Oranjesluizen

De indrukwekkende Oranjesluizen, op de grens tussen Binnen- en Buiten-IJ, zijn een complex van schutsluizen. Hun taak: de waterhoogte in het Noordzeekanaal op peil houden.

Van Schellingwoude naar het Zeeburgereiland

Het complex strekt zich uit van het dorp Schellingwoude tot de noordpunt van het Zeeburgereiland, een plek die vroeger bekend stond als de Paardenhoek. Het bestaat uit drie kleinere sluizen voor kleine beroepsvaart en pleziervaart, een grote sluis voor de binnenvaart, en twee ‘vispassages’.

Groene Wissel Amsterdam-Muiderpoort (nr. 22) | Waterland: route 2

120.000 schepen per jaar

Dat zal allemaal wel zo wezen, maar voor ons wandelaars is het vooral een prachtig gezicht als je erdoorheen loopt. Je moet telkens wachten voor rood voetgangerslicht omdat de sluisdeuren openstaan voor boten die daarna worden ‘geschut’ in een van de schutkolken. Jaarlijks passeren zo’n 120.000 schepen de sluizen.

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling heb ik voor het laatst gedaan in maart 2020. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
groene wissel amsterdam muiderpoort-10
groene wissel amsterdam muiderpoort-11
groene wissel amsterdam muiderpoort-12
groene wissel amsterdam muiderpoort-13
groene wissel amsterdam muiderpoort-14
groene wissel amsterdam muiderpoort-15
groene wissel amsterdam muiderpoort-16
groene wissel amsterdam muiderpoort-17
groene wissel amsterdam muiderpoort-18
groene wissel amsterdam muiderpoort-19
groene wissel amsterdam muiderpoort-20
groene wissel amsterdam muiderpoort-21
groene wissel amsterdam muiderpoort-22
groene wissel amsterdam muiderpoort-23
groene wissel amsterdam muiderpoort-24
groene wissel amsterdam muiderpoort-25
groene wissel amsterdam muiderpoort-26
groene wissel amsterdam muiderpoort-27
groene wissel amsterdam muiderpoort-28
groene wissel amsterdam muiderpoort-29
groene wissel amsterdam muiderpoort-30
groene wissel amsterdam muiderpoort-31
groene wissel amsterdam muiderpoort-32
groene wissel amsterdam muiderpoort-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy