Groene Wissel Amsterdam CS (nr. 21): Waterland route 1 Groene Wissel Amsterdam CS (nr. 21): Waterland route 1
Noord-Holland – Groene Wissel – 20km

Groene Wissel Amsterdam CS (nr. 21): Waterland route 1

Groene Wissel Amsterdam CS (nr. 21): Waterland route 1 Groene Wissel Amsterdam CS (nr. 21): Waterland route 1
Noord-Holland – Groene Wissel – 20km

Groene Wissel Amsterdam CS (nr. 21): Waterland route 1

Met het pontje het IJ over is een traktatie: varen is leuk en Amsterdam oogt vanaf het water als nieuw. Deze wandeling heeft meer verrassingen. Zo slenter je over een idyllisch dijkje. En balanceer je op een drijvende vlonder te midden van rietkragen. Ondanks mindere stukken – drukke weg, tochtig kanaal – is deze rondwandeling de moeite waard.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Pontje over het IJ
  • Idyllisch dijkje
  • Struinen langs het IJ
  • Schilderachtig Nieuwendammerdijkje
  • Pittoreske dorpjes
  • Ook saaie en drukke stukken
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Twee Groene Wissels in Waterland

Dit is een van de twee Groene Wissel-wandelingen die ik wandelend vanuit m’n huis in de Amsterdamse binnenstad kan beginnen. Bijzonder is dat beide wissels me onbekende kanten van m’n ‘eigen’ stad wisten te tonen.

Bekijk Groene Wissel Waterland 2 >>

Langs het IJ

Na de overtocht met het pontje loop je een prachtig stuk langs het IJ, met ruim zicht op Amsterdam Centraal, het KNSM- en Java-eiland, en op de grote boten die langs varen.

Groene Wissel Amsterdam CS (nr. 21) | Waterland: route 1

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Bikkelen door de Vogelbuurt

Daarna is het even bikkelen door de Vogelbuurt (Vogelaarwijk?): deprimerende huizen plus een ruim aanbod van wat mijn oma altijd noemde: ‘schilderachtige types’. Eén zo’n schilderachtig type kieperde net een half patatje oorlog uit het raam van z’n pooierbak. Laf deed ik net of m’n neus bloedde.

Nieuwendammerdijkje

Echt schilderachtig is het stuk langs het Nieuwendammerdijkje. Daarna trek je Waterland in: een prachtig vogelrijk gebied met Ransdorp en Zunderdorp als toppertjes. Door Noord wandel je via een verrassend leuke route weer terug naar het pontje.

Groene Wissel Amsterdam CS (nr. 21) | Waterland: route 1

Authentieke huisjes

Die Nieuwendammerdijk, dat is echt met afstand het leukste straatje van Amsterdam Noord. Let goed op de vele verschillende huisjes langs de dijk: authentieke, vaak houten huisjes, sommige vervallen, andere mooi gerenoveerd.

De tekkel van café Het Sluisje

Af en toe wordt de rij dijkhuisjes onderbroken door een haventje, een sluisje, een kerkje. Je kijkt je ogen uit. Leuk is ook café Het Sluisje, met lekkere koffie, aardige bediening en een ronduit grappige café-tekkel.

Groene Wissel Amsterdam CS (nr. 21) | Waterland: route 1

Haven van Nieuwendam

Vlakbij dat sluisje is ook de ‘Kapiteinshemel’: een rijtje huizen die in de 17e eeuw werden gebouwd door kapitaalkrachtige kapiteins (bijvoorbeeld nummer 280). De kapiteins hadden aan twee kanten een mooi uitzicht. Aan de ene kant over het IJ, aan de andere kant over de haven van Nieuwendam. Een geliefde plek voor schepen in die tijd, want aanleggen was er goedkoper dan in de Amsterdamse haven. Grote zeilschepen gingen hier voor anker of overwinterden zelfs. De winkeliers deden er goede zaken.

Ransdorp

Je komt door twee prachtige dorpjes. Zunderdorp is aardig, maar Ransdorp springt er echt uit. Telt z’n rustige hoofdstraatje al veel mooie huisjes, op de kop staat de parel van de straat: de kerk met de stompe toren van 32 meter hoog die je al van verre boven het landschap ziet uitsteken.

Groene Wissel Amsterdam CS (nr. 21) | Waterland: route 1

Toren van Ransdorp

Die toren, daar is iets bijzonders mee. Hij werd gebouwd rond 1500 in gotische stijl. In 1542 was het geld op, zodat een torenspits er niet meer in zat. De aanpalende kerk is van latere datum; de oorspronkelijke ging in 1615 verloren door brand na blikseminslag.

Tachtigjarige Oorlog

Ransdorp is niet geboren onder een gelukkig gesternte. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd het dorp verwoest door zowel de Spanjaarden als de Geuzen. Van het oude Ransdorp is slechts die spitsloze toren overgebleven.

Groene Wissel Amsterdam CS (nr. 21) | Waterland: route 1

Spanjaarden & Geuzen

Niet alleen Spanjaarden en Geuzen teisterden Ransdorp: tot begin 20ste eeuw had het dorp te kampen met grote overstromingen. De Afsluitdijk maakte hier een einde aan.

Waterland

Dit weidse polderlandschap onder de rook van de stad ken ik goed van fietsen en skaten. Wandelen had ik er eigenlijk nog nooit gedaan. Het mooie van wandelen is: je gaat ook de kleine, onverharde paadjes op. En wandelend zie je veel meer: twee eenden die ‘het’ doen, een zwanenpaar dat druk doende is een nest te bouwen, bomen die aan het uitbotten zijn. Kortom: lente in de lucht!

Groene Wissel Amsterdam CS (nr. 21) | Waterland: route 1

Hollands landschap

Waterland is een schoolvoorbeeld van Hollands landschap: langs de sloten ritselend riet dat wuift in de wind; weilanden met koeien, schapen en heel veel vogels; sfeervolle stolpboerderijen en karakteristieke dorpen met houten huisjes. En van die mooie wolkenluchten waar Nederland patent op lijkt te hebben. Je zou bijna gaan terugverlangen naar de Hollandse gulden.

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling heb ik gedaan in november 2012. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Provinciewandelgids Noord-Holland

Dit is een van de wandelingen uit de heerlijke provinciewandelgids Noord-Holland van Bart van der Schagt. Met 22 leuke rondwandelingen door de veelzijdige wandelprovincie Noord-Holland. Wandelen door de natuur, maar ook in de stad. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer!

Meer info over deze gids >>

Deze wandelgids op Bol.com >>

Gidswandelingen op Frankwandelt

De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.

 

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

GW-Amsterdamcentraal011
GW-Amsterdamcentraal013
GW-Amsterdamcentraal014
GW-Amsterdamcentraal016
GW-Amsterdamcentraal017
GW-Amsterdamcentraal019
GW-Amsterdamcentraal022
GW-Amsterdamcentraal023
GW-Amsterdamcentraal026
GW-Amsterdamcentraal027
GW-Amsterdamcentraal032
GW-Amsterdamcentraal036
GW-Amsterdamcentraal040
GW-Amsterdamcentraal044
GW-Amsterdamcentraal046
GW-Amsterdamcentraal047
GW-Amsterdamcentraal049
GW-Amsterdamcentraal052
GW-Amsterdamcentraal055
GW-Amsterdamcentraal058
GW-Amsterdamcentraal063
GW-Amsterdamcentraal065
GW-Amsterdamcentraal067
GW-Amsterdamcentraal073
GW-Amsterdamcentraal075
GW-Amsterdamcentraal081

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy