natuurhuisje banner 750px
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Amsterdam CS (nr. 21) | Waterland: route 1

Groene Wissel Amsterdam CS (nr. 21) | Waterland: route 1

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling20 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingAmsterdam CS (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 70/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Met het pontje het IJ over is een traktatie: varen is leuk en Amsterdam oogt vanaf het water als nieuw. Deze wandeling heeft meer verrassingen. Zo slenter je over een idyllisch dijkje. En balanceer je op een drijvende vlonder te midden van rietkragen. Ondanks mindere stukken – drukke weg, tochtig kanaal – is deze rondwandeling de moeite waard.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Groene Wissels >>

De mooiste vakantiehuisjes van Nederland

Twee Groene Wissels in Waterland

Dit is een van de twee Groene Wissel-wandelingen die ik wandelend vanuit m’n huis in de Amsterdamse binnenstad kan beginnen. Bijzonder is dat beide wissels me onbekende kanten van m’n ‘eigen’ stad wisten te tonen.

Bekijk Groene Wissel Waterland 2 >>

Langs het IJ

Na de overtocht met het pontje loop je een prachtig stuk langs het IJ, met ruim zicht op Amsterdam Centraal, het KNSM- en Java-eiland, en op de grote boten die langs varen.

Groene Wissel Amsterdam CS (nr. 21) | Waterland: route 1

Bikkelen door de Vogelbuurt

Daarna is het even bikkelen door de Vogelbuurt (Vogelaarwijk?): deprimerende huizen plus een ruim aanbod van wat mijn oma altijd noemde: ‘schilderachtige types’. Eén zo’n schilderachtig type kieperde net een half patatje oorlog uit het raam van z’n pooierbak. Laf deed ik net of m’n neus bloedde.

Nieuwendammerdijkje

Echt schilderachtig is het stuk langs het Nieuwendammerdijkje. Daarna trek je Waterland in: een prachtig vogelrijk gebied met Ransdorp en Zunderdorp als toppertjes. Door Noord wandel je via een verrassend leuke route weer terug naar het pontje.

Groene Wissel Amsterdam CS (nr. 21) | Waterland: route 1

Authentieke huisjes

Die Nieuwendammerdijk, dat is echt met afstand het leukste straatje van Amsterdam Noord. Let goed op de vele verschillende huisjes langs de dijk: authentieke, vaak houten huisjes, sommige vervallen, andere mooi gerenoveerd.

De tekkel van café Het Sluisje

Af en toe wordt de rij dijkhuisjes onderbroken door een haventje, een sluisje, een kerkje. Je kijkt je ogen uit. Leuk is ook café Het Sluisje, met lekkere koffie, aardige bediening en een ronduit grappige café-tekkel.

Groene Wissel Amsterdam CS (nr. 21) | Waterland: route 1

Haven van Nieuwendam

Vlakbij dat sluisje is ook de ‘Kapiteinshemel’: een rijtje huizen die in de 17e eeuw werden gebouwd door kapitaalkrachtige kapiteins (bijvoorbeeld nummer 280). De kapiteins hadden aan twee kanten een mooi uitzicht. Aan de ene kant over het IJ, aan de andere kant over de haven van Nieuwendam. Een geliefde plek voor schepen in die tijd, want aanleggen was er goedkoper dan in de Amsterdamse haven. Grote zeilschepen gingen hier voor anker of overwinterden zelfs. De winkeliers deden er goede zaken.

Ransdorp

Je komt door twee prachtige dorpjes. Zunderdorp is aardig, maar Ransdorp springt er echt uit. Telt z’n rustige hoofdstraatje al veel mooie huisjes, op de kop staat de parel van de straat: de kerk met de stompe toren van 32 meter hoog die je al van verre boven het landschap ziet uitsteken.

Groene Wissel Amsterdam CS (nr. 21) | Waterland: route 1

Toren van Ransdorp

Die toren, daar is iets bijzonders mee. Hij werd gebouwd rond 1500 in gotische stijl. In 1542 was het geld op, zodat een torenspits er niet meer in zat. De aanpalende kerk is van latere datum; de oorspronkelijke ging in 1615 verloren door brand na blikseminslag.

Tachtigjarige Oorlog

Ransdorp is niet geboren onder een gelukkig gesternte. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd het dorp verwoest door zowel de Spanjaarden als de Geuzen. Van het oude Ransdorp is slechts die spitsloze toren overgebleven.

Groene Wissel Amsterdam CS (nr. 21) | Waterland: route 1

Spanjaarden & Geuzen

Niet alleen Spanjaarden en Geuzen teisterden Ransdorp: tot begin 20ste eeuw had het dorp te kampen met grote overstromingen. De Afsluitdijk maakte hier een einde aan.

Waterland

Dit weidse polderlandschap onder de rook van de stad ken ik goed van fietsen en skaten. Wandelen had ik er eigenlijk nog nooit gedaan. Het mooie van wandelen is: je gaat ook de kleine, onverharde paadjes op. En wandelend zie je veel meer: twee eenden die ‘het’ doen, een zwanenpaar dat druk doende is een nest te bouwen, bomen die aan het uitbotten zijn. Kortom: lente in de lucht!

Groene Wissel Amsterdam CS (nr. 21) | Waterland: route 1

Hollands landschap

Waterland is een schoolvoorbeeld van Hollands landschap: langs de sloten ritselend riet dat wuift in de wind; weilanden met koeien, schapen en heel veel vogels; sfeervolle stolpboerderijen en karakteristieke dorpen met houten huisjes. En van die mooie wolkenluchten waar Nederland patent op lijkt te hebben. Je zou bijna gaan terugverlangen naar de Hollandse gulden.

Snel prachtig wandelen? Alle Groene Wissels >>

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

Tags: rondwandelingen, 15-20 km, Groene Wissels, 20-25 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>