Groene Wissel door Waterland | Rondwandeling vanuit Amsterdam CS

Groene Wissel-wandeling door Waterland vanaf Amsterdam-Centraal

Met het pontje het IJ over is altijd een traktatie: varen is leuk en Amsterdam oogt vanaf het water als nieuw. Deze wandeling heeft meer verrassende elementen. Zo slenter je over een idyllisch dijkje in het verder sombere Amsterdam Noord, en balanceer je over een drijvende vlonder temidden van rietkragen. Ondanks mindere stukken – drukke weg, tochtig kanaal – is deze Groene Wissel de moeite waard.

Twee Groene Wissels in Waterland

Dit is een van de twee Groene Wissel-wandelingen die ik wandelend vanuit m’n huis in de Amsterdamse binnenstad kan beginnen. Bijzonder is dat beide wissels me onbekende kanten van m’n ‘eigen’ stad wisten te tonen.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Wandeling

Groene Wissel-wandeling door Waterland vanaf Amsterdam-CentraalNa de overtocht met het pontje loop je een prachtig stuk langs het IJ, met ruim zicht op Amsterdam Centraal, het KNSM- en Java-eiland, en op de grote boten die langs varen.

Bikkelen door de Vogelbuurt

Daarna is het even bikkelen door de Vogelbuurt (Vogelaarwijk?): deprimerende huizen plus een ruim aanbod van wat mijn oma altijd noemde: ‘schilderachtige types’. Eén zo’n schilderachtig type kieperde net een half patatje oorlog uit het raam van z’n pooierbak. Laf deed ik net of m’n neus bloedde.

Nieuwendammerdijkje

Echt schilderachtig is het stuk langs het Nieuwendammerdijkje. Daarna trek je Waterland in: een prachtig vogelrijk gebied met Ransdorp en Zunderdorp als toppertjes. Door Noord wandel je via een verrassend leuke route weer terug naar het pontje.


Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.

Bekijk mijn filmpje van deze wandeling

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!