Groene Wissel Bloemendaal (nr. 62): Kennemerduinen & Parnassia Groene Wissel Bloemendaal (nr. 62): Kennemerduinen & Parnassia
Noord-Holland – Groene Wissel – 20km

Groene Wissel Bloemendaal (nr. 62): Kennemerduinen & Parnassia

Groene Wissel Bloemendaal (nr. 62): Kennemerduinen & Parnassia Groene Wissel Bloemendaal (nr. 62): Kennemerduinen & Parnassia
Noord-Holland – Groene Wissel – 20km

Groene Wissel Bloemendaal (nr. 62): Kennemerduinen & Parnassia

Verrassende wandeling door de gezelligste duinen van Nederland: de Kennemerduinen. Dit is een van mijn lievelingsgebieden, ondanks drukte op mooie weekenddagen. Het is zo’n gebied waar je je direct thuis voelt. Leuke slingerende paadjes, mooie uitzichtpunten, het schitterende Vogelmeer en het strategisch gelegen Parnassia met een heerlijk terras aan het strand. Supertocht.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Schitterend duingebied
  • Veel schelpen- en zandpaadjes
  • Uitzichtpunten
  • Vogelrijk Vogelmeer
  • Strandtent Parnassia
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Zalige paadjes

De afwisseling is groot. Soms loop je door een intiem bos, dan door open duinen met weidse vergezichten. Ik kom al ruim 20 jaar in deze duinen, maar ik heb toch weer over wat zalige nieuwe paadjes gelopen.

Overigens vind ik de NS-wandeling door dit gebied nog net wat rijker gevuld:

NS-wandeling Kennemerduinen >>

Het dorp Bloemendaal

De wandeling gaat eerst dwars door het aardige Bloemendaal. Het dorp telt nogal wat vermogende inwoners. Je wandelt over een mooie laan met kapitale huizen die elkaar de loef proberen af te steken.

Groene Wissel Bloemendaal (nr. 62) | Kennemerduinen & Parnassia

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Godfried Bomans & Toon Hermans

Beroemde inwoners heeft Bloemendaal ook gekend. Om er een paar te noemen: Jac. P. Thijsse, Anton Pieck, Godfried Bomans, Toon Hermans. Maar daar komen we allemaal niet voor, we komen om mooi te wandelen. Na een onbeduidend stukje Bloemendaalse Bos (hondenuitlaatplaats) ga je de duinen in.

Oosterplas: mooi stil meertje

En dan wordt de wandeling pas echt genieten. Rustige, smalle paadjes voeren langs de Oosterplas, een spiegelglad meertje met een zandstrand. Daarna ga je de eindeloze duinen verkennen. Af en toe is het flink klimmen naar een uitzichtpunt, waar je, je raadt het al, prachtig kunt uitkijken. Dikke kans dat je in dit gebied een vos of ree op je pad treft als je op doordeweekse dagen gaat.

Groene Wissel Bloemendaal (nr. 62) | Kennemerduinen & Parnassia

Bleek en Berg: 17de eeuwse blekerijen

Dit deel van de Kennemerduinen luistert naar de naam Bleek en Berg. Die naam herinnert aan de 17de eeuwse blekerijen. Aan de rand van de duinen bevond zich destijds zo’n blekersbedrijf: waar nu de sportvelden liggen, lagen grote lappen linnen te bleken op het gras. Met helder duinwater spoelden de blekers de stof.

Brede duinen met nachtegalen

Het zijn nog jonge duinen, gevormd vanaf de tiende eeuw na Christus. Die duinen zijn hier lekker breed, zo’n 5 kilometer. Genoeg ruimte om te dwalen dus. Extra leuk wordt het overigens tegen de avond in mei, als de vele nachtegalen hun hoogste lied zingen.

Groene Wissel Bloemendaal (nr. 62) | Kennemerduinen & Parnassia

Vogelmeer: mooiste meer van de duinen

Zo halverwege de wandeling kom je langs het heerlijke Vogelmeer, een eldorado voor vogels en vogelaars. Het is het mooiste duinmeertje dat ik ken (ik ken ze allemaal) en het oogt alsof het daar al ligt sinds de laatste ijstijd. Schijnt bedriegt: het is in de jaren vijftig van de vorige eeuw gegraven.

Plevieren & drie soorten futen

Op de zanderige oevers broeden onder andere grauwe ganzen, kievieten, kleine plevieren en drie soorten futen. Het ijsvogeltje en de roerdomp worden er regelmatig gesignaleerd in de oevervegetatie.

Groene Wissel Bloemendaal (nr. 62) | Kennemerduinen & Parnassia

Parnassia aan Zee

Dan loop je zo zoetjesaan naar het strand, en minstens even belangrijk: heerlijke horeca. Strandtent Parnassia is niet meer zo leuk oubollig als vroeger. Hippere eigenaren hebben de tent gepimpt en omgedoopt in ‘Parnassia aan Zee’ (PAZ).

Wereldterras met uitzicht op zee

Van mij hoeft dat hippe niet zo. Serveer gewoon lekkere koffie en krokante kroketten. En dat doen ze gelukkig goed: biokoffie en kroketten van Van Dobbe. Magnifiek uitzicht op zee. Wereldterras bij mooi weer. Wel veel honden. En jengelende kinderen. Een kniesoor die daarop let. Helaas ben ik zo’n kniesoor.

Groene Wissel Bloemendaal (nr. 62) | Kennemerduinen & Parnassia Groene Wissel Bloemendaal (nr. 62) | Kennemerduinen & Parnassia

Liggende wilgen

Na het verwennen van de inwendige mens heb je nog een kilomotertje strand tegoed. En over geweldige paadjes slinger je tevreden terug richting Bloemendaal. Aan het eind kom je nog door een mooi bos met bijzondere bomen. Vooral de ‘liggende wilgen’ zijn een lust voor het oog.

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling heb ik gedaan in februari 2015. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Provinciewandelgids Noord-Holland

Dit is een van de wandelingen uit de heerlijke provinciewandelgids Noord-Holland van Bart van der Schagt. Met 22 leuke rondwandelingen door de veelzijdige wandelprovincie Noord-Holland. Wandelen door de natuur, maar ook in de stad. Goed bereikbaar met het openbaar vervoer!

Meer info over deze gids >>

Deze wandelgids op Bol.com >>

Gidswandelingen op Frankwandelt

De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.

 

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

groenewissel bloemendaal-08
groenewissel bloemendaal-09
groenewissel bloemendaal-10
groenewissel bloemendaal-11
groenewissel bloemendaal-11a
groenewissel bloemendaal-11b
groenewissel bloemendaal-11c
groenewissel bloemendaal-12
groenewissel bloemendaal-13
groenewissel bloemendaal-13a
groenewissel bloemendaal-13b
groenewissel bloemendaal-13c
groenewissel bloemendaal-13d
groenewissel bloemendaal-14
groenewissel bloemendaal-15
groenewissel bloemendaal-16
groenewissel bloemendaal-17
groenewissel bloemendaal-28
groenewissel bloemendaal-29
groenewissel bloemendaal-29b
groenewissel bloemendaal-30
groenewissel bloemendaal-31

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy