Verrassende wandeling door de gezelligste duinen van Nederland: de Kennemerduinen. Dit is een van mijn lievelingsgebieden, ondanks drukte op mooie weekenddagen. Het is zo’n gebied waar je je direct thuis voelt. Leuke slingerende paadjes, mooie uitzichtpunten, het schitterende Vogelmeer en het strategisch gelegen Parnassia met een heerlijk terras aan het strand. Supertocht.
De afwisseling is groot. Soms loop je door een intiem bos, dan door open duinen met weidse vergezichten. Ik kom al ruim 20 jaar in deze duinen, maar ik heb toch weer over wat zalige nieuwe paadjes gelopen.
Overigens vind ik de NS-wandeling door dit gebied nog net wat rijker gevuld:
NS-wandeling Kennemerduinen >>
De wandeling gaat eerst dwars door het aardige Bloemendaal. Het dorp telt nogal wat vermogende inwoners. Je wandelt over een mooie laan met kapitale huizen die elkaar de loef proberen af te steken.
Beroemde inwoners heeft Bloemendaal ook gekend. Om er een paar te noemen: Jac. P. Thijsse, Anton Pieck, Godfried Bomans, Toon Hermans. Maar daar komen we allemaal niet voor, we komen om mooi te wandelen. Na een onbeduidend stukje Bloemendaalse Bos (hondenuitlaatplaats) ga je de duinen in.
En dan wordt de wandeling pas echt genieten. Rustige, smalle paadjes voeren langs de Oosterplas, een spiegelglad meertje met een zandstrand. Daarna ga je de eindeloze duinen verkennen. Af en toe is het flink klimmen naar een uitzichtpunt, waar je, je raadt het al, prachtig kunt uitkijken. Dikke kans dat je in dit gebied een vos of ree op je pad treft als je op doordeweekse dagen gaat.
Dit deel van de Kennemerduinen luistert naar de naam Bleek en Berg. Die naam herinnert aan de 17de eeuwse blekerijen. Aan de rand van de duinen bevond zich destijds zo’n blekersbedrijf: waar nu de sportvelden liggen, lagen grote lappen linnen te bleken op het gras. Met helder duinwater spoelden de blekers de stof.
Het zijn nog jonge duinen, gevormd vanaf de tiende eeuw na Christus. Die duinen zijn hier lekker breed, zo’n 5 kilometer. Genoeg ruimte om te dwalen dus. Extra leuk wordt het overigens tegen de avond in mei, als de vele nachtegalen hun hoogste lied zingen.
Zo halverwege de wandeling kom je langs het heerlijke Vogelmeer, een eldorado voor vogels en vogelaars. Het is het mooiste duinmeertje dat ik ken (ik ken ze allemaal) en het oogt alsof het daar al ligt sinds de laatste ijstijd. Schijnt bedriegt: het is in de jaren vijftig van de vorige eeuw gegraven.
Op de zanderige oevers broeden onder andere grauwe ganzen, kievieten, kleine plevieren en drie soorten futen. Het ijsvogeltje en de roerdomp worden er regelmatig gesignaleerd in de oevervegetatie.
Dan loop je zo zoetjesaan naar het strand, en minstens even belangrijk: heerlijke horeca. Strandtent Parnassia is niet meer zo leuk oubollig als vroeger. Hippere eigenaren hebben de tent gepimpt en omgedoopt in ‘Parnassia aan Zee’ (PAZ).
Van mij hoeft dat hippe niet zo. Serveer gewoon lekkere koffie en krokante kroketten. En dat doen ze gelukkig goed: biokoffie en kroketten van Van Dobbe. Magnifiek uitzicht op zee. Wereldterras bij mooi weer. Wel veel honden. En jengelende kinderen. Een kniesoor die daarop let. Helaas ben ik zo’n kniesoor.
Na het verwennen van de inwendige mens heb je nog een kilomotertje strand tegoed. En over geweldige paadjes slinger je tevreden terug richting Bloemendaal. Aan het eind kom je nog door een mooi bos met bijzondere bomen. Vooral de ‘liggende wilgen’ zijn een lust voor het oog.
Deze wandeling heb ik gedaan in februari 2015. In het kadertje hieronder zie je meer informatie over de gids waaruit de wandeling afkomstig is. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.
De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.