natuurhuisje banner 750px
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Bloemendaal (nr. 62) | Kennemerduinen & Parnassia

Groene Wissel Bloemendaal (nr. 62) | Kennemerduinen & Parnassia

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling20 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingBloemendaal (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Verrassende wandeling door de gezelligste duinen van Nederland: de Kennemerduinen. Dit is een van mijn lievelingsgebieden, ondanks drukte op mooie weekenddagen. Het is zo’n gebied waar je je direct thuis voelt. Leuke slingerende paadjes, mooie uitzichtpunten, het schitterende Vogelmeer en het strategisch gelegen Parnassia met een heerlijk terras aan het strand. Supertocht.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Groene Wissels >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Zalige paadjes

De afwisseling is groot. Soms loop je door een intiem bos, dan door open duinen met weidse vergezichten. Ik kom al ruim 20 jaar in deze duinen, maar ik heb toch weer over wat zalige nieuwe paadjes gelopen.

Overigens vind ik de NS-wandeling door dit gebied nog net wat rijker gevuld:

NS-wandeling Kennemerduinen >>

Het dorp Bloemendaal

De wandeling gaat eerst dwars door het aardige Bloemendaal. Het dorp telt nogal wat vermogende inwoners. Je wandelt over een mooie laan met kapitale huizen die elkaar de loef proberen af te steken.

Groene Wissel Bloemendaal (nr. 62) | Kennemerduinen & Parnassia

Godfried Bomans & Toon Hermans

Beroemde inwoners heeft Bloemendaal ook gekend. Om er een paar te noemen: Jac. P. Thijsse, Anton Pieck, Godfried Bomans, Toon Hermans. Maar daar komen we allemaal niet voor, we komen om mooi te wandelen. Na een onbeduidend stukje Bloemendaalse Bos (hondenuitlaatplaats) ga je de duinen in.

Oosterplas: mooi stil meertje

En dan wordt de wandeling pas echt genieten. Rustige, smalle paadjes voeren langs de Oosterplas, een spiegelglad meertje met een zandstrand. Daarna ga je de eindeloze duinen verkennen. Af en toe is het flink klimmen naar een uitzichtpunt, waar je, je raadt het al, prachtig kunt uitkijken. Dikke kans dat je in dit gebied een vos of ree op je pad treft als je op doordeweekse dagen gaat.

Groene Wissel Bloemendaal (nr. 62) | Kennemerduinen & Parnassia

Bleek en Berg: 17de eeuwse blekerijen

Dit deel van de Kennemerduinen luistert naar de naam Bleek en Berg. Die naam herinnert aan de 17de eeuwse blekerijen. Aan de rand van de duinen bevond zich destijds zo’n blekersbedrijf: waar nu de sportvelden liggen, lagen grote lappen linnen te bleken op het gras. Met helder duinwater spoelden de blekers de stof.

Brede duinen met nachtegalen

Het zijn nog jonge duinen, gevormd vanaf de tiende eeuw na Christus. Die duinen zijn hier lekker breed, zo’n 5 kilometer. Genoeg ruimte om te dwalen dus. Extra leuk wordt het overigens tegen de avond in mei, als de vele nachtegalen hun hoogste lied zingen.

Groene Wissel Bloemendaal (nr. 62) | Kennemerduinen & Parnassia

Vogelmeer: mooiste meer van de duinen

Zo halverwege de wandeling kom je langs het heerlijke Vogelmeer, een eldorado voor vogels en vogelaars. Het is het mooiste duinmeertje dat ik ken (ik ken ze allemaal) en het oogt alsof het daar al ligt sinds de laatste ijstijd. Schijnt bedriegt: het is in de jaren vijftig van de vorige eeuw gegraven.

Plevieren & drie soorten futen

Op de zanderige oevers broeden onder andere grauwe ganzen, kievieten, kleine plevieren en drie soorten futen. Het ijsvogeltje en de roerdomp worden er regelmatig gesignaleerd in de oevervegetatie.

Groene Wissel Bloemendaal (nr. 62) | Kennemerduinen & Parnassia

Parnassia aan Zee

Dan loop je zo zoetjesaan naar het strand, en minstens even belangrijk: heerlijke horeca. Strandtent Parnassia is niet meer zo leuk oubollig als vroeger. Hippere eigenaren hebben de tent gepimpt en omgedoopt in ‘Parnassia aan Zee’ (PAZ).

Wereldterras met uitzicht op zee

Van mij hoeft dat hippe niet zo. Serveer gewoon lekkere koffie en krokante kroketten. En dat doen ze gelukkig goed: biokoffie en kroketten van Van Dobbe. Magnifiek uitzicht op zee. Wereldterras bij mooi weer. Wel veel honden. En jengelende kinderen. Een kniesoor die daarop let. Helaas ben ik zo’n kniesoor.

Groene Wissel Bloemendaal (nr. 62) | Kennemerduinen & Parnassia Groene Wissel Bloemendaal (nr. 62) | Kennemerduinen & Parnassia

Liggende wilgen

Na het verwennen van de inwendige mens heb je nog een kilomotertje strand tegoed. En over geweldige paadjes slinger je tevreden terug richting Bloemendaal. Aan het eind kom je nog door een mooi bos met bijzondere bomen. Vooral de ‘liggende wilgen’ zijn een lust voor het oog.

Snel prachtig wandelen? Alle Groene Wissels >>

 

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

Tags: rondwandelingen, 15-20 km, Groene Wissels, 20-25 km, Kennemerduinen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>