De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Groene Wissel Bergen NH (nr. 401) | Franschman & Philisteinen

Groene Wissel Bergen NH (nr. 401) | Franschman & Philisteinen

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling15 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingBergen NH (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 73/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk het wandelkaartje

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Download mijn GPS-trackDownload mijn GPS-track

Aardige wandelroute vol afwisseling. Je wandelt door het mooie kunstenaarsdorp Bergen langs kasten van villa's. Via slingerpaadjes trek je door Bergense Bossen en schitterende duinen. Dan schakel je over op een ander chapiter: de puur Hollandse Philisteinse polder. Wandelend over zalige – maar zompige – graspaadjes geniet je van weidse uitzichten met molentjesrijke horizonten.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste Groene Wissels >>

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Taaie/saaie stukken

Toch krijgt deze Groene Wissel geen hoge score van Frankwandelt. Er zitten taaie stukken bij, vooral aan het eind. Een lang saai stuk over een saaie onverharde weg en een al even lang saai stuk over een saaie verharde weg. Saaie zin, maar spannender kan ik het niet maken. Toch zeker een aanrader al met al, deze Wissel.

Bergen: vakantiesfeer

Wat is het toch heerlijk om in Bergen te zijn! Er heerst altijd zo'n aangename, lichte vakantiesfeer in dit mooie dorp. Zelfs op deze sombere winterdag (met verdacht hoge temperaturen) merk ik dat. Bergen bezoeken is een feest.

Groene Wissel Bergen NH (nr. 401) | Franschman & Philisteinen

Park Meerwijk: Amsterdamse School

Jammer genoeg komt deze Wissel niet door een van de mooiste buurten van Bergen: Park Meerwijk. Deze wijk is rond 1915 geheel in de stijl van de Amsterdamse School gebouwd. De markante villa's laten je telkens naar je camera grijpen.

Kunstenaarsdorp

Bergen staat bekend als kunstenaarsdorp. Veel schilders, schrijvers en architecten vestigden zich hier rond 1900. Museum Kranenburgh in Bergen – je komt er aan het eind van je wandeling langs – exposeert kunstwerken van deze Bergense School.

Groene Wissel Bergen NH (nr. 401) | Franschman & Philisteinen

Beroemdste bewoner van Bergen

Bij de grote kerkruïne, pal naast het busstation, passeer je het beeld van Adriaan Roland Holst. De ‘Prins der Nederlandse Dichters’ is wellicht de beroemdste bewoner van het dorp. Hij woonde er van 1918 tot zijn dood in 1976.

Bergense Bos: boom- en hondenrijk

Afijn, genoeg over de bewoonde wereld: we trekken de natuur in! Allereerst maak je een ontspannen ommetje door het Bergense Bos dat rijk is aan bomen, maar ook aan loslopende honden. Verderop opent het bos zich en trek je door duinen die steeds hoger en hoger worden. Zorgt voor prachtige uitzichten, helemaal tot aan zee.

Groene Wissel Bergen NH (nr. 401) | Franschman & Philisteinen

De Franschman

Je loopt hier door een duingebied dat De Franschman heet. Grappige naam? Zeker wel, maar de historie erachter is minder grappig. De naam is afgeleid van duinboerderij De Franschman, genoemd naar een Franse soldaat die hier sneuvelde in 1799 tijdens de Slag bij Bergen. De Fransen gaven hier (samen met de Bataven) de Britten en Russen overigens wel klop.

Blonde duinen

De duinen zijn hier bijzonder. 'Blonde duinen' worden ze genoemd. Heeft te maken met samenstelling en kleur van het duinzand: die zijn anders dan elders. Het zand is kalkrijk en daardoor blond van kleur, terwijl duinen meestal kalkarm en witgrijs zijn. Wat weet ik toch veel.

Groene Wissel Bergen NH (nr. 401) | Franschman & Philisteinen

Heide & grillige eiken

Dat heeft grote gevolgen voor de begroeiing in het duin. Minder kalk betekent vooral dat de bodem zuurder is. Heidevelden grijpen hun kans, en het duin is hier minder uitbundig begroeid en minder groen. De grillige vorm van de eiken en hun geringe hoogte verraden de strijd met de altijd aanwezige zeewind.

Philisteinse polder & molen

Dan loop je de duinen uit en een heel ander gebied in: de polder. De Philisteinse polder wel te verstaan. Ook al weer zo'n grappige naam. Die komt van de Philisteinse Molen waar je langskomt: een molen die de polder vanaf de 16e eeuw bemaalt. Waar de naam vandaan komt? Ik kon het nergens vinden. Jij wel? Dan wil ik dat heel graag horen: reageer onderaan dit artikel (je kunt er verder niets mee winnen, hoor).

Groene Wissel Bergen NH (nr. 401) | Franschman & Philisteinen

Hollands landschap (met natte voeten)

In de verte zie je nog meer molens. Toch zorgen ze niet helemaal voor droge voeten. Je moet door een flinke zompige zooi. Lekker. En ook leuk: je vindt aardig wat hekjes op je pad die je over moet. Een typisch Hollands landschap is het, met brede rietkragen, knotwilgen, bloemrijke weilanden. Wanneer je hier in de lente komt, zie je grutto, kievit en scholekster broeden.

Groene Wissel Bergen NH (nr. 401) | Franschman & Philisteinen

Ruïnekerk

Dan loop je – over die saaie (on)verharde wegen die ik eerder noemde – weer terug naar het heerlijke dorp Bergen. Neem ook nog even een kijkje bij de bijzondere Ruïnekerk uit de 15e-eeuw. De kerk werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog afgebrand door de Geuzen, maar de ruïne werd hierna weer deels herbouwd. Mooi gezicht, die ruïne. Bedankt, Geuzen!

Snel prachtig wandelen? Alle Groene Wissels >>

Groene Wissels & Trage Tochten: betaald per 2021

Groene Wissels en Trage Tochten waren altijd gratis te downloaden. Helaas zijn dit vanaf 2021 betaalde routes. Kijk voor meer informatie op Wandelzoekpagina.nl.

Ga naar Wandelzoekpagina.nl >>

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: rondwandelingen, Groene Wissels, 10-15 km, Noord-Hollands Duinreservaat

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>