Groene Wissel Bergen NH (nr. 401): Franschman & Philisteinen Groene Wissel Bergen NH (nr. 401): Franschman & Philisteinen
Noord-Holland – Groene Wissel – 15km

Groene Wissel Bergen NH (nr. 401): Franschman & Philisteinen

Groene Wissel Bergen NH (nr. 401): Franschman & Philisteinen Groene Wissel Bergen NH (nr. 401): Franschman & Philisteinen
Noord-Holland – Groene Wissel – 15km

Groene Wissel Bergen NH (nr. 401): Franschman & Philisteinen

Aardige wandelroute vol afwisseling. Je wandelt door het mooie kunstenaarsdorp Bergen langs kasten van villa's. Via slingerpaadjes trek je door Bergense Bossen en schitterende duinen. Dan schakel je over op een ander chapiter: de puur Hollandse Philisteinse polder. Wandelend over zalige – maar zompige – graspaadjes geniet je van weidse uitzichten met molentjesrijke horizonten.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Kunstenaarsdorp Bergen
  • Amsterdamse School-architectuur
  • Leuke bospaadjes
  • Uitgestrekte duinen
  • Dwars door de polder
  • Ook taaie / saaie stukken
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Taaie/saaie stukken

Toch krijgt deze Groene Wissel geen hoge score van Frankwandelt. Er zitten taaie stukken bij, vooral aan het eind. Een lang saai stuk over een saaie onverharde weg en een al even lang saai stuk over een saaie verharde weg. Saaie zin, maar spannender kan ik het niet maken. Toch zeker een aanrader al met al, deze Wissel.

Bergen: vakantiesfeer

Wat is het toch heerlijk om in Bergen te zijn! Er heerst altijd zo'n aangename, lichte vakantiesfeer in dit mooie dorp. Zelfs op deze sombere winterdag (met verdacht hoge temperaturen) merk ik dat. Bergen bezoeken is een feest.

Groene Wissel Bergen NH (nr. 401) | Franschman & Philisteinen

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Park Meerwijk: Amsterdamse School

Jammer genoeg komt deze Wissel niet door een van de mooiste buurten van Bergen: Park Meerwijk. Deze wijk is rond 1915 geheel in de stijl van de Amsterdamse School gebouwd. De markante villa's laten je telkens naar je camera grijpen.

Kunstenaarsdorp

Bergen staat bekend als kunstenaarsdorp. Veel schilders, schrijvers en architecten vestigden zich hier rond 1900. Museum Kranenburgh in Bergen – je komt er aan het eind van je wandeling langs – exposeert kunstwerken van deze Bergense School.

Groene Wissel Bergen NH (nr. 401) | Franschman & Philisteinen

Beroemdste bewoner van Bergen

Bij de grote kerkruïne, pal naast het busstation, passeer je het beeld van Adriaan Roland Holst. De ‘Prins der Nederlandse Dichters’ is wellicht de beroemdste bewoner van het dorp. Hij woonde er van 1918 tot zijn dood in 1976.

Bergense Bos: boom- en hondenrijk

Afijn, genoeg over de bewoonde wereld: we trekken de natuur in! Allereerst maak je een ontspannen ommetje door het Bergense Bos dat rijk is aan bomen, maar ook aan loslopende honden. Verderop opent het bos zich en trek je door duinen die steeds hoger en hoger worden. Zorgt voor prachtige uitzichten, helemaal tot aan zee.

Groene Wissel Bergen NH (nr. 401) | Franschman & Philisteinen

De Franschman

Je loopt hier door een duingebied dat De Franschman heet. Grappige naam? Zeker wel, maar de historie erachter is minder grappig. De naam is afgeleid van duinboerderij De Franschman, genoemd naar een Franse soldaat die hier sneuvelde in 1799 tijdens de Slag bij Bergen. De Fransen gaven hier (samen met de Bataven) de Britten en Russen overigens wel klop.

Blonde duinen

De duinen zijn hier bijzonder. 'Blonde duinen' worden ze genoemd. Heeft te maken met samenstelling en kleur van het duinzand: die zijn anders dan elders. Het zand is kalkrijk en daardoor blond van kleur, terwijl duinen meestal kalkarm en witgrijs zijn. Wat weet ik toch veel.

Groene Wissel Bergen NH (nr. 401) | Franschman & Philisteinen

Heide & grillige eiken

Dat heeft grote gevolgen voor de begroeiing in het duin. Minder kalk betekent vooral dat de bodem zuurder is. Heidevelden grijpen hun kans, en het duin is hier minder uitbundig begroeid en minder groen. De grillige vorm van de eiken en hun geringe hoogte verraden de strijd met de altijd aanwezige zeewind.

Philisteinse polder & molen

Dan loop je de duinen uit en een heel ander gebied in: de polder. De Philisteinse polder wel te verstaan. Ook al weer zo'n grappige naam. Die komt van de Philisteinse Molen waar je langskomt: een molen die de polder vanaf de 16e eeuw bemaalt. Waar de naam vandaan komt? Ik kon het nergens vinden. Jij wel? Dan wil ik dat heel graag horen: reageer onderaan dit artikel (je kunt er verder niets mee winnen, hoor).

Groene Wissel Bergen NH (nr. 401) | Franschman & Philisteinen

Hollands landschap (met natte voeten)

In de verte zie je nog meer molens. Toch zorgen ze niet helemaal voor droge voeten. Je moet door een flinke zompige zooi. Lekker. En ook leuk: je vindt aardig wat hekjes op je pad die je over moet. Een typisch Hollands landschap is het, met brede rietkragen, knotwilgen, bloemrijke weilanden. Wanneer je hier in de lente komt, zie je grutto, kievit en scholekster broeden.

Groene Wissel Bergen NH (nr. 401) | Franschman & Philisteinen

Ruïnekerk

Dan loop je – over die saaie (on)verharde wegen die ik eerder noemde – weer terug naar het heerlijke dorp Bergen. Neem ook nog even een kijkje bij de bijzondere Ruïnekerk uit de 15e-eeuw. De kerk werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog afgebrand door de Geuzen, maar de ruïne werd hierna weer deels herbouwd. Mooi gezicht, die ruïne. Bedankt, Geuzen!

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling hebben we gedaan in december 2015. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.

Bekijk op Wandelzoekpagina.nl >>

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

groene wissel bergen-10
groene wissel bergen-11
groene wissel bergen-12
groene wissel bergen-13
groene wissel bergen-14
groene wissel bergen-15
groene wissel bergen-16
groene wissel bergen-17
groene wissel bergen-18
groene wissel bergen-19
groene wissel bergen-20
groene wissel bergen-21
groene wissel bergen-22
groene wissel bergen-23
groene wissel bergen-24
groene wissel bergen-25

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy