Leuke Groene Wissel vlakbij de drukke stad. En dan moet je wat wild geraas van verkeer en vliegtuigen voor lief nemen. Maar de afwisseling is groot, de paadjes zijn leuk, het Amstelpark is aangenaam en de eigengemaakte appeltaart bij Het Kalfje gaat er buitengewoon goed in.
Knap dat een route door zo’n stedelijke omgeving zoveel groen weet aan te doen. Het Amstelpark is natuurlijk een inkoppertje. Maar ook het laatste stuk langs de Amstel – de stad ligt op een baksteenworp afstand – voert dwars door weilanden.
Zowel op de heen- als op de terugweg wandel je een flink stuk pal langs de Amstel. Je gaat weliswaar over asfalt, maar er valt veel te genieten: de weidse uitzichten over de brede rivier en de prachtige, jaloersmakende villa’s aan de mooie oevers. In de zomer kan het hier druk zijn met fietsers en joggers, en zijn er vele bijna-aanvaringen tussen roeiers en watervogels.
Het Amstelpark is een verhaal apart. Het is aangelegd voor de Floriade van 1972. Daarna bleef een fraai park over, inclusief veel voorzieningen die speciaal voor het evenement waren aangelegd: smalspoortreintje, doolhof, rosarium, oranjerie, rododendronvallei en parkgalerie Papillon. Aangename plek voor getormenteerde Amsterdammers op de vlucht voor stadse stress.
Na het Amstelpark duik je de Middelpolder in, die vanaf het jaar 1000 werd ontgonnen. Er wordt hier flink geboerd, maar de agrariërs houden wel rekening met de natuur. Zo zetten ze zich in voor de bescherming van weidevogels zoals grutto en kievit. Aardig. De roerdomp, geheimzinnig neefje van de blauwe reiger, zit weggedoken tussen het riet.
Deze Groene Wissel scheert langs de buitenrand van Ouderkerk aan de Amstel. Laat de wandelroute even links liggen en loop door het mooie oude dorpje, je zult er geen spijt van krijgen.
Ouderkerk ligt op het snijvlak van twee prachtige gebieden. Aan de ene kant de Amstel met z’n heerlijke oevers. Aan de andere kant de Ronde Hoep, vermaard bij fietsend Amsterdam en omstreken. Een prachtige polder is het, zo’n 20 kilometer in omtrek, waar veel gebioboerd wordt.
Het dorp beschouwt Amsterdam als z’n kleine broertje, want het heeft twee eeuwen extra op de teller staan. De Portugees-Joodse begraafplaats Beth Haim met unieke gebeeldhouwde graven is waarschijnlijk de plek waar het kasteel van de Heren van Aemstel gestaan heeft, van waaruit het Amstelland ontgonnen is en ook Amsterdam ontstaan is.
Het oude gedeelte van het dorp kent een rijk cultuurgoed, met een 18e eeuwse hervormde kerk en een 19e eeuwse neogotische katholieke kerk (de Urbanuskerk) naar ontwerp van Pierre Cuypers. Als je van al dat cultuur snuiven je maag voelt knorren, dan kun je terecht in een van de vele leuke restaurantjes in het dorp.
Onder de rook van stad, snelweg en aanvliegroute naar Schiphol beland je op een van de hoogtepunten van deze Wissel: het Laarzenpad in de Duivendrechtse Polder. Die polder is overigens leeggemaald door De Zwaan, de vier eeuwen oude molen langs de Amstel waar je eerder langskwam.
Op het Laarzenpad stamp je via overstapjes dwars door natte weilanden, waar koeien en schapen grazen en weidevogels broeden. Af en toe is het zo zompig dat het een lieslaarzenpad wordt. Waterdicht hoog schoeisel is hier geen overbodige luxe. En dan nog liepen m’n schoenen een keer vol. Heerlijk!
Uit het integraal beheerplan: “De Laarzenpaden vormen een bij de taak en doelstelling van Groengebied Amstelland passende recreatieve voorziening.” Ik word er altijd zo vrolijk van dat ik dit soort teksten niet hoef te schrijven.
Het is raar, maar ik werd ook vrolijk van de snelweg die de route aantikt. Ik weet niet waarom, misschien door het contrast met de omgeving die hier zo weids en prachtig is. En misschien doordat ik tegelijk bijna opgezogen werd door de modderige weide terwijl schaapjes me schaapachtig aanstaarden. Soms word ik van hele gekke dingen gelukkig.
Dit is een vogelrijk gebied. Ik zag een ooievaar, vele setjes zwanen, foeragerende rotganzen, troepjes kuifeenden, tafeleenden en smienten. En vele vogels die ik niet bij naam kende. Had ik nou dat boekje van Nico de Haan maar wat beter bestudeerd.
De natuur, die wordt hier serieus beheerd onder auspiciën van een bestuurlijke stuurgroep die een integraal beheerplan heeft laten opstellen door een duur extern bureau. Maar dit terzijde. Want de dieren zijn er superblij mee.
Zo liggen langs de oevers van de Amstel stepping stones: drijvende eilandjes met planten waar de dieren kunnen uitrusten. En geloof het of niet: er liggen uitstapplankjes zodat kleine zoogdieren en ringslangen in en uit het water kunnen hoppen.
Die ringslang, die ligt na een maal van kikkers en padden graag te zonnen op een grote steen of in het zand. Het ontbreekt alleen nog aan een badman die hem leert zwemmen en zegt dat hij bruin is. Waren ze vergeten in het integraal beheerplan.
Deze wandeling heb ik gedaan in december 2012. De meest recente versie van routebeschrijving, kaartje en gps-track kun je (met een abonnement of tegen betaling) downloaden op Wandelzoekpagina.nl.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.