Groene Wissel Amstel & Amstelland | Rondwandeling vanuit Amsterdam-Amstel

Groene Wissel-wandeling langs de Amstel en door Amstelland

IJzig koud was het. En winderig. En kletsnat. Maar de pret mocht dat niet drukken. Want wat een leuke Groene Wissel-wandeling. Goed, er is wat wild geraas van verkeer en vliegtuigen. En OK, de stad grijnst altijd wel ergens aan de horizon. Maar de afwisseling is groot, de paadjes zijn leuk (vooral dat zompige Laarzenpad), het Amstelpark is aangenaam en de eigengemaakte appeltaart bij Het Kalfje gaat er buitengewoon goed in. Aanrader!

Langs de Amstel

Knap dat een route door zo’n stedelijke omgeving zoveel groen weet aan te doen. Het Amstelpark is natuurlijk een inkoppertje. Maar ook het laatste stuk langs de Amstel – de stad ligt op een baksteenworp afstand – voert dwars door weilanden.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Amstel(park)

Groene Wissel-wandeling langs de Amstel en door Amstelland

Zowel op de heen- als op de terugweg wandel je een flink stuk pal langs de Amstel. Je gaat weliswaar over asfalt, maar er valt veel te genieten: de weidse uitzichten over de brede rivier en de prachtige, jaloersmakende villa’s aan de mooie oevers. In de zomer kan het hier druk zijn met fietsers en joggers, en zijn er vele bijna-aanvaringen tussen roeiers en watervogels.

Amstelpark: Floriade 1972

Het Amstelpark is een verhaal apart. Het is aangelegd voor de Floriade van 1972. Daarna bleef een fraai park over, inclusief veel voorzieningen die speciaal voor het evenement waren aangelegd: smalspoortreintje, doolhof, rosarium, oranjerie, rododendronvallei en parkgalerie Papillon. Aangename plek voor getormenteerde Amsterdammers op de vlucht voor stadse stress.

Middelpolder

Na het Amstelpark duik je de Middelpolder in, die vanaf het jaar 1000 werd ontgonnen. Er wordt hier flink geboerd, maar de agrariërs houden wel rekening met de natuur. Zo zetten ze zich in voor de bescherming van weidevogels zoals grutto en kievit. Aardig. De roerdomp, geheimzinnig neefje van de blauwe reiger, zit weggedoken tussen het riet.

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.

Bekijk een filmpje van deze wandeling

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!