GPS-wandeling Waterland: Durgerdam, Ransdorp & Zunderdorp GPS-wandeling Waterland: Durgerdam, Ransdorp & Zunderdorp
Noord-Holland – rondwandeling – 17km

GPS-wandeling Waterland: Durgerdam, Ransdorp & Zunderdorp

GPS-wandeling Waterland: Durgerdam, Ransdorp & Zunderdorp GPS-wandeling Waterland: Durgerdam, Ransdorp & Zunderdorp
Noord-Holland – rondwandeling – 17km

GPS-wandeling Waterland: Durgerdam, Ransdorp & Zunderdorp

In deze coronatijden wandel ik veel rond Amsterdam. Een straf is dat niet. Vooral niet als je naar Amsterdam-Noord fietst. En dan deze GPS-wandeling maakt. Je geniet van weidse uitzichten over het IJmeer. Van foeragerende weide- en watervogels. En van de idyllische dorpjes Durgerdam, Ransdorp en Zunderdorp.

Aan de wandel
Wandelkaart route

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Weidse uitzichten
  • Langs het IJmeer
  • Idyllische dorpjes
  • Boerenland vlak bij Amsterdam
  • Nieuwedammerdijk
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Genieten van het IJmeer

Het is best een eind fietsen, van hartje Amsterdam naar de voet van Durgerdam. En we moeten over de lange Schellingwoudebrug, waar je altijd een fikse tegenwind lijkt te hebben. Maar daarna heb je ook wat. Wij kijken genietend uit over het IJmeer. In de verte de contouren van IJburg, in de andere verte... helemaal niets, op wat dobberende zeilbootjes en watervogels na.

Kleurige houten huizen

Over de grasdijk wandelen we naar Durgerdam. Dit dijkdorpje naderen is een genot voor het oog. Het is een van de mooiste dorpjes die ik ken. Bijzonder schilderachtig rust het tegen de oever van het IJmeer. Met z’n kleurig geschilderde houten huizen. Z’n snoeperige kerkje. Z’n weggetje van oude klinkers. De was die op de dijk wappert in de wind.

GPS-wandeling Waterland | Durgerdam, Ransdorp & Zunderdorp

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Het nieuwe normaal

Langzaam wandelen we de dijk af, die in de 13de eeuw door boeren met schoppen werd opgeworpen. Het dorp links, het woelige water rechts. Af en toe ontwijken we een medewandelaar in het nieuwe normaal van de anderhalve meter-samenleving. Op deze zonnige zondag is het wat drukker dan we dachten, vooral met fietsers. Maar gepaste afstand houden lukt makkelijk.

De koeiendans

Na Durgerdam duiken we de polder in. We wandelen tussen de weilanden, met verderop grazende koeien. Hebben we de koeiendans dan al gehad?, vragen we ons af. Dat is de eerste dag in de lente dat de koeien weer de stal uit mogen. En dansend van vreugde de groene weide betreden. Ik word daar altijd bijzonder vrolijk van.

GPS-wandeling Waterland | Durgerdam, Ransdorp & Zunderdorp

Het platteland van Amsterdam

Eerst lopen we langs een rustige weg, maar al snel slaan we af naar een smal, kaarsrecht fietspad gelardeerd met sloten. Alleen maar horizon in de verte. Ongelofelijk dat je zo dicht bij Amsterdam zo intens het platteland kunt ervaren.

Blazende zwanen

We buigen af richting Ransdorp, komen langs monumentale boerderijen, en sloten met nestelende zwanen die naar ons blazen om ons op veel meer dan anderhalve meter afstand te houden. OK hoor, rustig maar...

GPS-wandeling Waterland | Durgerdam, Ransdorp & Zunderdorp

Intiem Ransdorp

Ransdorp heeft een heel ander karakter dan Durgerdam. Intiem en gesloten, tegenover de kleurrijke vrolijkheid van het dijkdorp aan het IJmeer. Die geslotenheid zie je ook aan de bekende kerktoren van Ransdorp uit 1525, die ongenaakbaar en donker 32 meter de blauwe lucht in steekt. Een enorme toren voor zo’n klein dorp. Hij herinnert aan de bloeiende scheepvaart, handel en bedrijvigheid die Ransdorp vooral in de vijftiende eeuw kende.

Landelijke idylle

We wandelen met onze neuzen richting Amsterdam, met in de vage verte de lichtjes van de Rembrandttoren. Kronkelend door het weidelandschap lopen we afwisselend over asfaltfietspaden en graspaden. Vaarten met gouden rietkragen, baltsende futen, grutto’s die hun eigen naam roepen, het is hier echt een landelijke idylle.

GPS-wandeling Waterland | Durgerdam, Ransdorp & Zunderdorp

Mooi Zunderdorp

Dwars door een weiland lopen we op Zunderdorp aan, alweer het derde mooie oude dorpje. Een paar dozijn prachtige huizen, sommige van hout, een fotogeniek kerkje, omgeven door uitgestrekte weilanden. Het is een herhaling van zetten, maar wel een heerlijke herhaling.

Op bezoek bij oma

Dan duiken we onder een drukke weg door en we sjouwen een kilometer door Nieuwendam, een saai deel van Amsterdam-Noord. Dat ademt nog steeds de dezelfde sfeer die ik zo goed ken van vroeger. M'n grootmoeder woonde hier in de jaren zeventig en we gingen op zondag vaak op bezoek. Bus 33 bracht ons naar een torenhoge flat voor een eindeloze middag opgeprikt zitten bij oma. Ik hield van oma, maar iets saaiers kon ik me niet voorstellen.

GPS-wandeling Waterland | Durgerdam, Ransdorp & Zunderdorp

Waterlandse invloeden

Maar ook hier wordt deze rondwandeling al snel mooier, met verrassende poortgebouwen die zijn ontworpen in de stijl van de Amsterdamse School. Grappig is dat je in de gebouwen ook Waterlandse invloeden ziet, herkenbaar aan de groengeverfde houten betimmeringen.

Nieuwendammerdijk

Dan komen we bij de Nieuwendammerdijk aan het IJ. Deze voormalige zeedijk was vroeger van levensbelang voor de bescherming van Waterland tegen de zee. Nu is het een heerlijk dijk om langs te wandelen, met alweer prachtige huizen en mooie zichten over het water.

GPS-wandeling Waterland | Durgerdam, Ransdorp & Zunderdorp

Schellingwoudebrug in zicht

In de verte zien we de lange Schellingwoudebrug alweer, waar we ongetwijfeld straks op de terugtocht weer tegenwind hebben. Dat nemen we graag op de koop toe, op deze dag waar verder alles meezit.

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
gps wandeling waterland-10
gps wandeling waterland-11
gps wandeling waterland-12
gps wandeling waterland-13
gps wandeling waterland-14
gps wandeling waterland-15
gps wandeling waterland-16
gps wandeling waterland-17
gps wandeling waterland-18
gps wandeling waterland-19
gps wandeling waterland-20
gps wandeling waterland-21
gps wandeling waterland-22
gps wandeling waterland-23
gps wandeling waterland-24
gps wandeling waterland-25
gps wandeling waterland-26
gps wandeling waterland-27
gps wandeling waterland-28
gps wandeling waterland-29
gps wandeling waterland-30
gps wandeling waterland-31
gps wandeling waterland-32
gps wandeling waterland-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy