Gps-wandeling Schoorlse Duinen | Rondwandeling vanuit Schoorl Gps-wandeling Schoorlse Duinen | Rondwandeling vanuit Schoorl
Noord-Holland – rondwandeling – 25km

Gps-wandeling Schoorlse Duinen | Rondwandeling vanuit Schoorl

Gps-wandeling Schoorlse Duinen | Rondwandeling vanuit Schoorl Gps-wandeling Schoorlse Duinen | Rondwandeling vanuit Schoorl
Noord-Holland – rondwandeling – 25km

Gps-wandeling Schoorlse Duinen | Rondwandeling vanuit Schoorl

Heb je een gps en wil je een lekkere lange wandeling maken door duinen en over strand? Dan is deze rondwandeling een onvervalste aanrader. De Schoorlse Duinen in Noord-Holland behoren tot de mooiste en breedste duinen van Nederland. Mooi en breed is ook het strand waar je halverwege overheen komt. Het schattige kerkje van Groet krijg je cadeau als smakelijk tussendoortje.

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Schitterend duingebied
  • Veel schelpen- en zandpaadjes
  • Uitzichtpunten
  • Natuurgebied De Kerf
  • Witte kerkje van Groet
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Gps-track op je smartphone zetten

Met een beetje gegoochel kun je de gps-track ook op je mobieltje krijgen. Mij is dat ooit gelukt, dus dan moet het jou zeker lukken. Via een beetje googelen vind je op internet tal van handige handleidingen. Ook moet je een gps-app op je mobiel zetten, GPX Viewer bijvoorbeeld, die gebruik ik regelmatig.

Klimduin van Schoorl

Je start in Schoorl bij het beroemde klimduin, een 51 meter hoge en steile zandheuvel. Als jochie ben ik daar een keer vanaf gehold, waarbij m’n beentjes volkomen een eigen leven gingen leiden. Grappig om te zien dat andere jochies nu hetzelfde overkomt.

Gps-wandeling Schoorlse Duinen | Rondwandeling vanuit Schoorl

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Hoogste & breedste duinen

Dat klimduin laat je links liggen en over onverharde paadjes en paden wandel je door de hoogste en breedste duinen van Nederland (op sommige plekken wel vijf kilometer breed). En de mooiste, vind ik.

Schitterend panorama

Al snel merk je hoe steil de duinen hier zijn, veel steiler dan elders langs de kust. Na een pittige klim sta je op het hoogste duin van dit gebied. Schitterend panorama over de hele duinen krijg je, in de verte lonkt de eindeloze zee.

Gps-wandeling Schoorlse Duinen | Rondwandeling vanuit Schoorl

Het bos van Staring

Ook kun je van hieraf goed zien hoe bebost dit gebied is. Dat overvloedige bos is te danken aan Winand Carel Hugo Staring, een landbouwkundige die hier 150 jaar geleden de strijd aanbond met stuivend zand. Honderdduizenden dennen liet hij planten in de enorme zandbak die de Schoorlse Duinen toen nog waren. Het eentonige dennenbos is door Staatsbosbeheer de laatste decennia omgetoverd tot natuurlijker ogend bos.

De Kerf

Verderop openen de dichte bossen is en klim je naar het tweede uitzichtpunt bij De Kerf, een schitterend natuurgebied vlakbij de zee. De Kerf is een inham in de duinen waar zeewater bij hoogtij de duinen in kan stromen. In 1997 is De Kerf gegraven en ze geldt als eerste grote voorbeeld van ‘dynamisch kustbeheer’, dat nu overal elders langs de kust opgeld doet.

Gps-wandeling Schoorlse Duinen | Rondwandeling vanuit Schoorl

Parnassiavallei

De natuur profiteert volop van het brakke water in deze ‘Parnassiavallei’. Hier leven tal van soorten die op de rode lijst van bedreigde planten staan, zoals gelobde melde, strandbiet, gewortelde champignonzwam en zilt torkruid. Maar ook al zie je die niet, toch kun je volop genieten van het fascinerende landschap dat hier is ontstaan door het samenspel van stuivend zand en zeewater.

Ruig duingebied & mountainbikers

Door ruig duingebied wandel je naar het strand. Pas onderweg op voor al die ruige mountainbikers die langs je racen! Dat strand waar je belandt, biedt weer hele andere genoegens: het is oogverblindend wit en buitengewoon breed (bij eb). Je stuit gelijk op een lekker strandpaviljoen. Chill!

Gps-wandeling Schoorlse Duinen | Rondwandeling vanuit Schoorl

Paardenhemel & Van het Reve

Tot Hargen aan Zee (met een handjevol strandtenten) loop je over dat superbrede strand. Daarna duik je de duinen weer in en steven je af op alweer een prachtig uitzichtpunt met zicht op de duinen en de uitgestrekte polders in het binnenland. Van hieraf zie je ook de Paardenhemel liggen, waar vroeger heel wat paarden hun laatste rustplaats vonden. Op de aanpalende camping De Paardenhemel logeerden Gerard en Karel van het Reve in hun jeugd regelmatig met hun ouders.

Uitgestrekte heide

Na de Paardenhemel kom je door een gebied waar nog een van de pronkjuwelen van de Schoorlse Duinen te vinden is: uitgestrekte heidevelden. Die zijn natuurlijk op hun mooist vanaf half augustus als ze in bloei staan. Maar ook buiten het heideseizoen zorgen ze voor kleurrijke tekening in de duinen. Bijzonder aan deze heide is dat ze hier van nature voorkomt.

Gps-wandeling Schoorlse Duinen | Rondwandeling vanuit Schoorl

Pyromaan van Bergen

Je slingert hier door een gebied waar de pyromaan van Bergen op 28 augustus 2009 heeft toegeslagen. Vooral de heide heeft erg te lijden gehad onder de branden die pyro heeft aangestoken. Het mooie: de natuur heeft zich nu alweer grotendeels hersteld. Natuur – pyromaan: 1 – 0.

Gps-wandeling Schoorlse Duinen | Rondwandeling vanuit Schoorl

Witte kerkje van Groet

En nog is de koek niet op: je loopt langs de rand van Groet naar een van de meest fotogenieke kerkjes die ik ken. Menig bruidspaartje is met het witte kerkje van Groet uit de 18de eeuw op de foto gegaan. In Groet bevindt zich trouwens ook het kleinste raadhuis van Nederland, uit de 17e eeuw. Bekendste Groetenaar is de Olympisch atlete Lornah Kiplagat, de trots van het dorp. De 10 kilometer loopt ze in een dik halfuurtje. Red ik ook wel. Op de fiets.

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

gps wandeling schoorlse duinen-10
gps wandeling schoorlse duinen-11
gps wandeling schoorlse duinen-12
gps wandeling schoorlse duinen-13
gps wandeling schoorlse duinen-14
gps wandeling schoorlse duinen-15
gps wandeling schoorlse duinen-16
gps wandeling schoorlse duinen-17
gps wandeling schoorlse duinen-18
gps wandeling schoorlse duinen-19
gps wandeling schoorlse duinen-20
gps wandeling schoorlse duinen-21
gps wandeling schoorlse duinen-22
gps wandeling schoorlse duinen-23
gps wandeling schoorlse duinen-24
gps wandeling schoorlse duinen-25
gps wandeling schoorlse duinen-26
gps wandeling schoorlse duinen-27
gps wandeling schoorlse duinen-28
gps wandeling schoorlse duinen-29
gps wandeling schoorlse duinen-30

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy