Prachtige heide- en boswandeling. Je doorkruist de immense Bussumer- en Westerheide over heerlijke onverharde paadjes. De uitzichten zijn weids, terwijl je toch dicht bij stedelijk gebied en snelwegen loopt. Van de heide wandel je de uitgestrekte bossen van het Gooi in, die begin december nog steeds mooi herfstig kleuren. Aanrader!
Een van de leuke kanten van mijn wandelwebsite: bezoekers sturen me soms hele leuke wandeltips. Zo mailt bezoekster Marjolein me: “Ik heb een prachtige tocht uitgezet van Bussum-Zuid naar Hollandse Rading. Hij is mega-groen en onverhard. Graag wil ik deze met je delen zodat misschien meer mensen er plezier van kunnen hebben.”
Zo’n bewering moet natuurlijk stevig gefactcheckt worden. En dat doen we op deze stralende dag aan het eind van de herfst. Waarbij we kritisch constateren dat de eerste anderhalve kilometer niet al fraai is. Bussum-Zuid klinkt idyllischer dan het is.
Dat zijn we gelukkig snel vergeten als we even later de Bussumerheide op lopen. Het heeft gevroren vannacht en de heide is berijpt met een witte deken die zacht oplicht in de ochtendzon. Betoverend gezicht, we staan een tijdje stil te genieten en m’n camera draait overuren.
Het licht glooiende heideveld betreden we over een smal paadje. In de verte proberen bosranden hun herfsttooi nog even vast te houden, totdat de eerste storm korte metten zal maken met alle kleurenpracht. Dichterbij staat een koppel Charolais runderen dromerig het landschap op te leuken. Ze zien er knuffelbaar uit, maar we weten dat schijn bedriegt en houden gepast afstand.
Van de Bussumerheide wandelen we de Zuiderheide op, die er eigenlijk precies hetzelfde uitziet: prachtig. Vanaf half augustus is het hier nog mooier. Dan kun je genieten van de paarse pracht van volop bloeiende heide.
Die Zuiderheide is niet alleen mooi, hij is ook rijk aan historie. De kuilen in het landschap zijn ontstaan door leem-, zand- en grindwinning. Al deze delfstoffen zijn afgezet door de voorlopers van de Maas en Rijn en het Scandinavisch landijs dat hier zo’n 130.000 jaar langs kwam schuiven. In dit gebied zijn ook mammoetbotten gevonden.
Liefst 14 grafheuvels uit de prehistorie telt de Zuiderheide. Plus een urnenveld dat tot de grootste van Europa behoort. In het Goois Museum te Hilversum kun je allerlei vondsten bezichtigen, zoals klokbekers en pijlpunten, mocht je daar oren naar hebben.
Wij hebben meer oren naar koffie met appeltaart. En die vinden we bij café-restaurant ‘De Kuil La Place’, pal aan de route. Even verder scheert de route overigens langs Theehuis ‘t Bluk. Dat klinkt leuker, en 686 bezoekers hebben er gemiddeld een 8,4 voor over, zie ik op Google Maps. Ik geef het maar even door.
We lopen nu over de Oude Postweg, een breed zandpad dat ooit onderdeel was van de handelsroute tussen Amsterdam en Amersfoort die helemaal doorliep tot het Duitse Bremen. Met een beetje fantasie zie je de postkoets zo aan je voorbij stuiven. Hier stuurt de route je het bos in waarbij je even later iets onaangenaams moet doen: snelweg A27 onderdoor.
Een vlekkeloze route is het niet, constateren we al factcheckend. Af en toe moet je een spoor of een drukke weg over. En bij snelweg A27 duurt het ook wel even voor je hem helemaal niet meer hoort. Maar daar staat veel tegenover. Want nu lopen we de uitgestrekte bossen van boswachterij De Vuursche binnen.
Het is een van mijn favoriete bosgebieden, met statige beukenlanen maar ook flink wat naaldbomen. Liefst 63 soorten vogels broeden hier, waaronder alle 4 soorten spechten die in ons land voorkomen. Hier schijnt bovendien de meest westelijke dassen-populatie van Nederland te wonen, al heb ik helaas nooit een das mogen spotten.
Wat je in deze contreien trouwens bijzonder veel ziet, veel te veel naar mijn smaak: mannen in strakke lycra pakjes op mountainbikes. Je herkent ze heel makkelijk, want ze zitten zonder uitzondering onder de vette modderkluiten. Oppassen geblazen voor ons wandelaars, want ze zijn snel, ze schreeuwen naar elkaar, ze duiken soms volkomen onverwachts op en ze hebben een bloedhekel aan remmen.
Maar afgezien van deze licht irritante diersoort: dit is een schitterende, gevarieerde wandeling waar we Marjolein graag van harte voor bedanken. Meer routes uitzetten, Marjolein!
Deze wandeling hebben we gedaan in december 2019. De meest recente versie van de gps-track kun je downloaden op Routeyou.nl. Marjolein heeft ook nog een variant op deze route gemaakt. Die gaat vanaf het station gelijk over de heide.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.