GPS-wandeling Bussumerheide & De Vuursche vanuit Bussum-Zuid GPS-wandeling Bussumerheide & De Vuursche vanuit Bussum-Zuid
Noord-Holland – rondwandeling – 19km

GPS-wandeling Bussumerheide & De Vuursche vanuit Bussum-Zuid

GPS-wandeling Bussumerheide & De Vuursche vanuit Bussum-Zuid GPS-wandeling Bussumerheide & De Vuursche vanuit Bussum-Zuid
Noord-Holland – rondwandeling – 19km

GPS-wandeling Bussumerheide & De Vuursche vanuit Bussum-Zuid

Prachtige heide- en boswandeling. Je doorkruist de immense Bussumer- en Westerheide over heerlijke onverharde paadjes. De uitzichten zijn weids, terwijl je toch dicht bij stedelijk gebied en snelwegen loopt. Van de heide wandel je de uitgestrekte bossen van het Gooi in, die begin december nog steeds mooi herfstig kleuren. Aanrader!

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Enorm heidegebied
  • Charolais runderen
  • Grootste urnenveld van Europa
  • Theehuis ‘t Bluk
  • Minder leuke start
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Route van Marjolein

Een van de leuke kanten van mijn wandelwebsite: bezoekers sturen me soms hele leuke wandeltips. Zo mailt bezoekster Marjolein me: “Ik heb een prachtige tocht uitgezet van Bussum-Zuid naar Hollandse Rading. Hij is mega-groen en onverhard. Graag wil ik deze met je delen zodat misschien meer mensen er plezier van kunnen hebben.”

Geen fraaie start

Zo’n bewering moet natuurlijk stevig gefactcheckt worden. En dat doen we op deze stralende dag aan het eind van de herfst. Waarbij we kritisch constateren dat de eerste anderhalve kilometer niet al fraai is. Bussum-Zuid klinkt idyllischer dan het is.

GPS-wandeling Bussumerheide & De Vuursche | Bussum-Zuid

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Betoverende Bussumerheide

Dat zijn we gelukkig snel vergeten als we even later de Bussumerheide op lopen. Het heeft gevroren vannacht en de heide is berijpt met een witte deken die zacht oplicht in de ochtendzon. Betoverend gezicht, we staan een tijdje stil te genieten en m’n camera draait overuren.

Charolais runderen

Het licht glooiende heideveld betreden we over een smal paadje. In de verte proberen bosranden hun herfsttooi nog even vast te houden, totdat de eerste storm korte metten zal maken met alle kleurenpracht. Dichterbij staat een koppel Charolais runderen dromerig het landschap op te leuken. Ze zien er knuffelbaar uit, maar we weten dat schijn bedriegt en houden gepast afstand.

GPS-wandeling Bussumerheide & De Vuursche | Bussum-Zuid

Half augustus: bloeiende heide

Van de Bussumerheide wandelen we de Zuiderheide op, die er eigenlijk precies hetzelfde uitziet: prachtig. Vanaf half augustus is het hier nog mooier. Dan kun je genieten van de paarse pracht van volop bloeiende heide.

Mammoetbotten

Die Zuiderheide is niet alleen mooi, hij is ook rijk aan historie. De kuilen in het landschap zijn ontstaan door leem-, zand- en grindwinning. Al deze delfstoffen zijn afgezet door de voorlopers van de Maas en Rijn en het Scandinavisch landijs dat hier zo’n 130.000 jaar langs kwam schuiven. In dit gebied zijn ook mammoetbotten gevonden.

GPS-wandeling Bussumerheide & De Vuursche | Bussum-Zuid

Grootste urnenveld van Europa

Liefst 14 grafheuvels uit de prehistorie telt de Zuiderheide. Plus een urnenveld dat tot de grootste van Europa behoort. In het Goois Museum te Hilversum kun je allerlei vondsten bezichtigen, zoals klokbekers en pijlpunten, mocht je daar oren naar hebben.

Horeca onderweg

Wij hebben meer oren naar koffie met appeltaart. En die vinden we bij café-restaurant ‘De Kuil La Place’, pal aan de route. Even verder scheert de route overigens langs Theehuis ‘t Bluk. Dat klinkt leuker, en 686 bezoekers hebben er gemiddeld een 8,4 voor over, zie ik op Google Maps. Ik geef het maar even door.

GPS-wandeling Bussumerheide & De Vuursche | Bussum-Zuid

Over de handelsroute naar Bremen

We lopen nu over de Oude Postweg, een breed zandpad dat ooit onderdeel was van de handelsroute tussen Amsterdam en Amersfoort die helemaal doorliep tot het Duitse Bremen. Met een beetje fantasie zie je de postkoets zo aan je voorbij stuiven. Hier stuurt de route je het bos in waarbij je even later iets onaangenaams moet doen: snelweg A27 onderdoor.

Boswachterij De Vuursche

Een vlekkeloze route is het niet, constateren we al factcheckend. Af en toe moet je een spoor of een drukke weg over. En bij snelweg A27 duurt het ook wel even voor je hem helemaal niet meer hoort. Maar daar staat veel tegenover. Want nu lopen we de uitgestrekte bossen van boswachterij De Vuursche binnen.

GPS-wandeling Bussumerheide & De Vuursche | Bussum-Zuid

63 vogelsoorten & de das

Het is een van mijn favoriete bosgebieden, met statige beukenlanen maar ook flink wat naaldbomen. Liefst 63 soorten vogels broeden hier, waaronder alle 4 soorten spechten die in ons land voorkomen. Hier schijnt bovendien de meest westelijke dassen-populatie van Nederland te wonen, al heb ik helaas nooit een das mogen spotten.

GPS-wandeling Bussumerheide & De Vuursche | Bussum-Zuid

Opgelet: snelle mountainbikers

Wat je in deze contreien trouwens bijzonder veel ziet, veel te veel naar mijn smaak: mannen in strakke lycra pakjes op mountainbikes. Je herkent ze heel makkelijk, want ze zitten zonder uitzondering onder de vette modderkluiten. Oppassen geblazen voor ons wandelaars, want ze zijn snel, ze schreeuwen naar elkaar, ze duiken soms volkomen onverwachts op en ze hebben een bloedhekel aan remmen.

Maar afgezien van deze licht irritante diersoort: dit is een schitterende, gevarieerde wandeling waar we Marjolein graag van harte voor bedanken. Meer routes uitzetten, Marjolein!

Wandeldatum en routebeschrijving

Deze wandeling hebben we gedaan in december 2019. De meest recente versie van de gps-track kun je downloaden op Routeyou.nl. Marjolein heeft ook nog een variant op deze route gemaakt. Die gaat vanaf het station gelijk over de heide.

Deze route op Routeyou.nl >>

Variant van deze route op Routeyou.nl >>

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
gps wandeling bussum hollandsche rading-10
gps wandeling bussum hollandsche rading-11
gps wandeling bussum hollandsche rading-12
gps wandeling bussum hollandsche rading-13
gps wandeling bussum hollandsche rading-14
gps wandeling bussum hollandsche rading-15
gps wandeling bussum hollandsche rading-16
gps wandeling bussum hollandsche rading-17
gps wandeling bussum hollandsche rading-18
gps wandeling bussum hollandsche rading-19
gps wandeling bussum hollandsche rading-20
gps wandeling bussum hollandsche rading-21
gps wandeling bussum hollandsche rading-22
gps wandeling bussum hollandsche rading-23
gps wandeling bussum hollandsche rading-24
gps wandeling bussum hollandsche rading-25
gps wandeling bussum hollandsche rading-26
gps wandeling bussum hollandsche rading-27
gps wandeling bussum hollandsche rading-28
gps wandeling bussum hollandsche rading-29
gps wandeling bussum hollandsche rading-30
gps wandeling bussum hollandsche rading-31
gps wandeling bussum hollandsche rading-32

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy