De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

GPS-wandeling Bussumerheide & De Vuursche | Bussum-Zuid

GPS-wandeling Bussumerheide & De Vuursche | Bussum-Zuid

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling16 km

Wat voor soort wandeling?GPS-wandeling

Startplaats of station van deze wandelingBussum-Zuid (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Prachtige heide- en boswandeling. Je doorkruist de immense Bussumer- en Westerheide over heerlijke onverharde paadjes. De uitzichten zijn weids, terwijl je toch dicht bij stedelijk gebied en snelwegen loopt. Van de heide wandel je de uitgestrekte bossen van het Gooi in, die begin december nog steeds mooi herfstig kleuren. Aanrader!

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Route van Marjolein

Een van de leuke kanten van mijn wandelwebsite: bezoekers sturen me soms hele leuke wandeltips. Zo mailt bezoekster Marjolein me: “Ik heb een prachtige tocht uitgezet van Bussum-Zuid naar Hollandse Rading. Graag wil ik deze met je delen zodat misschien meer mensen er plezier van kunnen hebben.”

Geen fraaie start

Zo’n bewering moet natuurlijk stevig gefactcheckt worden. En dat doen we op deze stralende dag aan het eind van de herfst. Waarbij we kritisch constateren dat de eerste anderhalve kilometer niet al fraai is. Bussum-Zuid klinkt idyllischer dan het is.

GPS-wandeling Bussumerheide & De Vuursche | Bussum-Zuid

Betoverende Bussumerheide

Dat zijn we gelukkig snel vergeten als we even later de Bussumerheide op lopen. Het heeft gevroren vannacht en de heide is berijpt met een witte deken die zacht oplicht in de ochtendzon. Betoverend gezicht, we staan een tijdje stil te genieten en m’n camera draait overuren.

Charolais runderen

Het licht glooiende heideveld betreden we over een smal paadje. In de verte proberen bosranden hun herfsttooi nog even vast te houden, totdat de eerste storm korte metten zal maken met alle kleurenpracht. Dichterbij staat een koppel Charolais runderen dromerig het landschap op te leuken. Ze zien er knuffelbaar uit, maar we weten dat schijn bedriegt en houden gepast afstand.

GPS-wandeling Bussumerheide & De Vuursche | Bussum-Zuid

Half augustus: bloeiende heide

Van de Bussumerheide wandelen we de Zuiderheide op, die er eigenlijk precies hetzelfde uitziet: prachtig. Vanaf half augustus is het hier nog mooier. Dan kun je genieten van de paarse pracht van volop bloeiende heide.

Mammoetbotten

Die Zuiderheide is niet alleen mooi, hij is ook rijk aan historie. De kuilen in het landschap zijn ontstaan door leem-, zand- en grindwinning. Al deze delfstoffen zijn afgezet door de voorlopers van de Maas en Rijn en het Scandinavisch landijs dat hier zo’n 130.000 jaar langs kwam schuiven. In dit gebied zijn ook mammoetbotten gevonden.

GPS-wandeling Bussumerheide & De Vuursche | Bussum-Zuid

Grootste urnenveld van Europa

Liefst 14 grafheuvels uit de prehistorie telt de Zuiderheide. Plus een urnenveld dat tot de grootste van Europa behoort. In het Goois Museum te Hilversum kun je allerlei vondsten bezichtigen, zoals klokbekers en pijlpunten, mocht je daar oren naar hebben.

Horeca onderweg

Wij hebben meer oren naar koffie met appeltaart. En die vinden we bij café-restaurant ‘De Kuil La Place’, pal aan de route. Even verder scheert de route overigens langs Theehuis ‘t Bluk. Dat klinkt leuker, en 686 bezoekers hebben er gemiddeld een 8,4 voor over, zie ik op Google Maps. Ik geef het maar even door.

GPS-wandeling Bussumerheide & De Vuursche | Bussum-Zuid

Over de handelsroute naar Bremen

We lopen nu over de Oude Postweg, een breed zandpad dat ooit onderdeel was van de handelsroute tussen Amsterdam en Amersfoort die helemaal doorliep tot het Duitse Bremen. Met een beetje fantasie zie je de postkoets zo aan je voorbij stuiven. Hier stuurt de route je het bos in waarbij je even later iets onaangenaams moet doen: snelweg A27 onderdoor.

Boswachterij De Vuursche

Een vlekkeloze route is het niet, constateren we al factcheckend. Af en toe moet je een spoor of een drukke weg over. En bij snelweg A27 duurt het ook wel even voor je hem helemaal niet meer hoort. Maar daar staat veel tegenover. Want nu lopen we de uitgestrekte bossen van boswachterij De Vuursche binnen.

GPS-wandeling Bussumerheide & De Vuursche | Bussum-Zuid

63 vogelsoorten & de das

Het is een van mijn favoriete bosgebieden, met statige beukenlanen maar ook flink wat naaldbomen. Liefst 63 soorten vogels broeden hier, waaronder alle 4 soorten spechten die in ons land voorkomen. Hier schijnt bovendien de meest westelijke dassen-populatie van Nederland te wonen, al heb ik helaas nooit een das mogen spotten.

GPS-wandeling Bussumerheide & De Vuursche | Bussum-Zuid

Opgelet: snelle mountainbikers

Wat je in deze contreien trouwens bijzonder veel ziet, veel te veel naar mijn smaak: mannen in strakke lycra pakjes op mountainbikes. Je herkent ze heel makkelijk, want ze zitten zonder uitzondering onder de vette modderkluiten. Oppassen geblazen voor ons wandelaars, want ze zijn snel, ze schreeuwen naar elkaar, ze duiken soms volkomen onverwachts op en ze hebben een bloedhekel aan remmen.

Maar afgezien van deze licht irritante diersoort: dit is een schitterende, gevarieerde wandeling waar we Marjolein graag van harte voor bedanken. Meer routes uitzetten, Marjolein!

Bekijk de wandelreizen van SNPPlan je wandelvakantie bij SNP voor 2021

Actieve wandelreizen: SNP Natuurreizen is erin gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen. Bekijk de mogelijkheden voor als we weer mogen!

Vakantieplannen maken

Uiteraard houdt SNP zich aan het advies om tot medio maart 2021 niet naar het buitenland op vakantie te gaan. Maar plannen maken voor daarna mag natuurlijk wel. Dat kan zonder zorgen: je mag bij SNP tot 30 dagen voor vertrek je reis kosteloos omboeken of annuleren. En ze vragen géén aanbetaling. Zo kun jij met een goed gevoel nu al je vakantie voor 2021 boeken.

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: 15-20 km, GPS-wandelingen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>