De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Wandelingen Duin en Kruidberg | 3 wandelroutes Kennemerduinen

Duin en Kruidberg en het aanpalende Kennemerduinen zijn al ruim twintig jaar mijn lievelingsgebied om te wandelen. Je kunt er zoveel kanten op. De duinen zijn prachtig, de bossen zijn prachtig, altijd is daar de zee. En elk seizoen brengt weer andere schoonheden voor het voetlicht. Drie mooie wandelingen tussen 5 en 16 kilometer.

Wandelroutes Duin en Kruidberg & Kennemerduinen | 5, 14, 16km

 

1. NS-wandeling | 16km

De NS-wandeling door de landgoederen Duin en Kruidberg en Midden Herenduin is een klassieker. Ik loop hem al bijna twintig jaar zo nu en dan.

De route combineert een pracht van een duingebied met de geneugten van het strand. Deze wandeling is uitgebreid beschreven elders op Frankwandelt.nl.

Bekijk deze NS-wandeling >>

Wandelroutes Duin en Kruidberg & Kennemerduinen | 5, 14, 16km

 

Afwisselende wandeling door duin en bos en langs grazende viervoeters2. Bos en duin-wandeling | 14km

Eerst voert deze afwisselende rondwandeling door mooie stille bossen, met een mengeling van loof- en dennenbomen. Na een wat somber ogende brede sloot komt er plots licht in de duisternis en loop je verder door open duinlandschap met aardige klimmetjes.

Grazende Schotse hooglanders houden je gezelschap; soms kunnen ze je met z’n allen koeiig de doorgang versperren (ze bijten niet, voor zover ik weet). Aan het eind stuit je op een pad dat naar een mooi (naakt)strand gaat.

De nudisten laat je rechts liggen. Je loopt dus niet naar zee, maar je pakt de ‘blauwe route’ op naar links: een mooi paadje dat door een variatie aan landschappen terugleidt naar je startpunt.

Wat is er leuk aan?

Ik ken niet veel wandelingen met zo’n rijk palet aan landschappen. Deze route heb ik misschien wel dertig keer gelopen, vervelen doet-ie nooit en in elk seizoen toont dit duingebied weer een ander gezicht.Nu, eind augustus, is het volop bessentijd: allerlei soorten hangen glimmend van trots in trosjes bij elkaar, van licht oranje tot diep rood. Feest voor het oog.
De bossen zijn hier echt opmerkelijk. Ik ken geen ander duingebied met zoveel bos en met zoveel variatie. Let even op aan het eind van de wandeling: je pad voert tussen een laan van kastanjebomen, echt schitterend.

Praktische informatie

 • Begin- en eindpunt: ingang Midden Herenduinen
 • Openbaar vervoer: startpunt ligt vijf minuten lopen van station Santpoort-Noord
 • Auto: je kunt je auto bij het begin van de wandeling goed kwijt
 • Toegankelijkheid: vrij wandelen op paden en wegen.
 • Routebeschrijving: dit is een wandeling van Natuurmonumenten, de beheerder van dit gebied. Ga voor meer informatie, routebeschrijving en kaartje naar de website van Natuurmonumenten. LET OP: Natuurmonumenten loopt 'mijn' route precies andersom: eerst volg je de blauwe route tot het strand en daar ga je door open duinlandschap weer terug naar het begin. Kan ook natuurlijk.
Wandelroutes Duin en Kruidberg & Kennemerduinen | 5, 14, 16km

 

3. Herenduin-wandeling | 5km

Wie zin heeft in een leuk ommetje, kan goed terecht bij landgoed. Twee prima paaltjes-wandelingen voeren door een mooi oud duinbos, met een variatie aan bomen.

De wandeling gaat grotendeels over onverharde, makkelijk begaanbare paadjes. Meestal is het hier lekker stil, alleen op zonnige zondagen kan het wat drukker zijn. Fijne niets-aan-de-hand-wandelingen voor verloren uurtjes.

Wat is er leuk aan?

De stilte en het mooie bos zijn de grootste troeven van deze ommetjes. En dat je lekker lui kunt slenteren. Een kaart heb je niet nodig, de paaltjes wijzen de weg.
En wat ik zelf mooi vind, al mag het niet van de boswachter: van het pad afdwalen. Een hert of ree kom je dan soms tegen. Eén keer zag ik een schuwe vos die vliegensvlug het hazenpad koos. Op een keer moest ik zelf vliegensvlug het hazenpad kiezen, toen de (vrouwelijke) boswachter me betrapte bij zo'n gewaagde expeditie.

Praktische informatie

 • Begin- en eindpunt: ingang Midden Herenduin
 • Openbaar vervoer: vijf minuten lopen van station Santpoort-Noord
 • Auto: je kunt je auto bij het begin van de wandeling kwijt
 • Toegankelijkheid: vrij wandelen op paden en wegen.
 • Routebeschrijving: niet nodig. Volg de rode (5km) of de gele (3km) paaltjesroute.
Wandelroutes Duin en Kruidberg & Kennemerduinen | 5, 14, 16km

 

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: rondwandelingen, 10-15 km, 5-10 km, Kennemerduinen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
 • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
 • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

 • Middenin unieke natuurgebieden
 • Weg van de massa
 • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>