Met fotograaf en wereldreiziger Jeroen Swolfs ga ik vandaag op pad. Jeroen fotografeerde in liefst 195 landen z’n fameuze expositie Streets of The World bij elkaar. Vandaag zoeken we het dichter bij huis. We maken een fraaie rondwandeling over de Amsterdamse grachten, waar ik zijn nieuwe online cursus smartphone-fotografie volg. En een leuke en leerzame ochtend beleef.
Een bof is het fotogenieke novemberweer als we elkaar treffen op de Dam. Met het starten van Jeroens app op m’n iPhone kan de online cursus beginnen. Het kaartje op het scherm vertelt dat we vlak bij het punt zijn waar de eerste opdracht wacht. Wanneer we dat punt naderen, verschijnen een kort tekstje en een fraai filmpje op het scherm. Daarin vertelt Jeroen wat me te doen staat: het Paleis op de Dam fotograferen, met behulp van het raster van de foto-app op m’n iPhone.
Dat raster – twee horizontale en twee verticale lijnen – maakt het simpel om de horizon recht op je foto’s te krijgen. Jeroen: “Een van de meest gemaakte fouten van fotografen is dat ze hun telefoon scheef houden. Daardoor zijn je foto’s ook uit het lood en zien gebouwen eruit alsof ze omvallen. Met het raster voorkom je dat heel eenvoudig.”
En inderdaad, ik schiet kaarsrechte foto’s van het paleis. En word tegelijk uitgedaagd om na te denken of het paleis rechttoe rechtaan op de foto te zetten wel zo spannend is. Wacht: met stadsduiven plus een man met een duif op z’n arm op de voorgrond verandert het plaatje compleet: de foto wordt direct levendiger en krijgt meer diepte.
Jeroen Swolfs reisde al fotograferend de hele wereld af. En dat is niet overdreven gesteld: van de 198 landen die onze aarde telt, bezocht hij er liefst 195. Drie landen gaven hem geen toegang, in welke bochten hij zich ook wrong.
Jeroens doel: voor zijn fotografieproject Streets of The World het straatleven in alle landen fotograferen. In zeven jaar tijd groeide dat uit tot een van de grootste fotografieprojecten ter wereld. Jeroen exposeert er wereldwijd mee. Ook dicht bij huis: een buiten-expositie op de Amsterdamse Zuidas (zie de foto hieronder). Leuk om eens heen te gaan.
Op het kaartje in de app licht de volgende marker ongeduldig op. Het kaartje werkt net zoals Google Maps, dus eenvoudig vinden we onze weg naar de Torensluis, een brede brug over de Singel. De opdracht: fotografeer met veel of juist weinig scherptediepte in je foto. Eerst maar eens een ragscherp beeld van iets typisch Amsterdams: fietsen tegen de brugleuning.
Het instructie-filmpje in de app vertelt hoe je delen van je foto vervaagt. Mijn idee: de roestige brugreling als scherpe hoofdrolspeler tegen de vage gracht in de achtergrond. Jeroen laat zien hoe ik de foto op m’n iPhone in zwartwit omzet, waardoor het bijna een kunstfoto wordt. Het resultaat zie je hieronder.
We wandelen over prachtige grachten naar de volgende fotografie-opdracht. Ondertussen vertelt Jeroen over de app, die hij tijdens corona heeft ontwikkeld toen al z’n projecten stil kwamen te liggen. “Omdat iedereen veel foto’s maakt met z’n smartphone, leek het me geweldig om te helpen met simpele maar effectieve fototips. Zodat al je foto’s beter worden. Hoe cool is dat?”
Zeker cool, denk ik, terwijl ik – opdracht 5 – een grachtenpand vastleg met een bijzonder scherpe hoek. Een foto die een stuk aan kracht wint dankzij de fotobewerkingtips in een van de filmpjes. In de slipstream schieten we ook nog even een selfie op de Prinsengracht. “Die ga ik misschien nog als opdracht toevoegen,” vertelt Jeroen.
Na Streets of The World zette Jeroen daarom ‘Photo Class’ op, een bedrijfje dat online fotografiecursussen met je smartphone aanbiedt. “Er is inmiddels een cursus over straatfotografie, eentje speciaal voor mama's en zelfs een cursus voor hondeneigenaren! Daarna heb ik Smartphone Citywalks bedacht.”
Een cursus smartphone-fotografie met een app die op je smartphone zit dus. En dat ook nog eens op een van de mooiste en meest gefotografeerde plekken ter wereld: de grachtengordel van Amsterdam. De app is ook in het Engels te raadplegen, want Jeroen hoopt de vele toeristen in de stad te interesseren voor z’n smartphone-cursus.
We wandelen intussen over de Keizersgracht. Bij de kruising met de Leidsegracht wacht me een opdracht op een van de meest gefotografeerde plekken van Amsterdam. Gouden licht scheert prachtig langs de gevels van monumentale grachtenpanden. En onder de vijf brugbogen komen vele boten tevoorschijn die precies hier een fraaie draai maken. Fotograferen maar! “Denk vooral om je compositie, die maakt of breekt je foto,” tipt Jeroen in het filmpje, terwijl de echte Jeroen kijkt of ik het goed doe.
Jeroen reisde voordat hij Streets of The World bedacht ook al de wereld over om foto’s voor kranten te schieten. Als fotojournalist merkte hij dat media veel nadruk leggen op wat er allemaal verkeerd gaat. “Op zich logisch, want er zijn natuurlijk veel problemen in de wereld.” Jeroen wilde daar iets tegenover zetten: laten zien dat mensen overal ter wereld vaak juist wél op een positieve manier met elkaar omgaan. Met fantastische foto’s als gevolg. Foto’s waar je lang naar kunt kijken en waar je vanzelf vrolijk van wordt, zoals onderstaande die is genomen in de haven van Yangon (Myanmar).
Vrolijk word ik inmiddels ook van de wandeling met Jeroen. Niet alleen omdat hij een begenadigd verteller is, ook omdat het hier mooi wandelen is en de cursus leuk én leerzaam is. Met elke foto-opdracht – er zijn er in totaal 10 – groeit m’n kennis en kunde. De belichting iets veranderen of net iets langer stilstaan bij de compositie maakt m’n foto’s zoveel beter. Ook de tips voor fotobewerking, heel simpel op je smartphone zelf, leiden direct tot betere platen.
We wandelen door ‘De 9 straatjes’ in de Jordaan waar zo ongeveer alles smeekt om gefotografeerd te worden. Even later, bij de Beulingsloot, staat Jeroen beteuterd te kijken. Met z’n fraaie pakhuizen en grachtenpanden met hoektorentjes is dit normaal gesproken een van de verborgen pareltjes van de grachtengordel. Maar nu even niet: werkmannen zijn het pareltje met steigers aan het bekleden.
Jeroen, lachend: “Ja dat heb je soms in zo’n oude binnenstad. Daar gaat m’n opdracht.” Aan een van de werklui vraagt hij naar de planning. Dat valt mee: vóór Kerst is alles pico bello in orde voor een geweldige smartphone-fotoshoot. Let dan ook even op de beeldjes van de kat, de muis en de beer op drie grachtenpanden, waarover Jeroen in z’n filmpje een grappige anekdote vertelt.
Even later komt de Dam weer in zicht, en daar wacht me een masterclass: het Paleis op de Dam opnieuw op de foto zetten, maar nu met alle tips die ik onderweg heb gekregen. Hieronder het resultaat. Niet slecht, al zeg ik het zelf.
Naast de grachtenwandeling kun je ook kiezen voor een fotografie-tocht door de Amsterdamse rosse buurt. In de toekomst komen er waarschijnlijk nog meer stadswandelingen bij.
Per wandeling betaal je €19,99. Een aardig bedrag, maar daar krijg je veel voor terug: een hele leuke ochtend of middag in Amsterdam én fotografie-vaardigheden waarmee al je smartphone-foto’s een oppepper krijgen. Benieuwd?
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.