Bomenroute 's-Gravelandse Buitenplaatsen | Natuurmonumenten Bomenroute 's-Gravelandse Buitenplaatsen | Natuurmonumenten
Noord-Holland – rondwandeling – 14km

Bomenroute 's-Gravelandse Buitenplaatsen | Natuurmonumenten

Bomenroute 's-Gravelandse Buitenplaatsen | Natuurmonumenten Bomenroute 's-Gravelandse Buitenplaatsen | Natuurmonumenten
Noord-Holland – rondwandeling – 14km

Bomenroute 's-Gravelandse Buitenplaatsen | Natuurmonumenten

Bijzondere wandelroute over schitterende buitenplaatsen met een glansrijke hoofdrol voor bomen. En wat zijn ze mooi: de schitterende tulpenboom, de zevenarmige linde, de sprookjesachtige plataan en al die andere eeuwenoude woudreuzen. Allemaal kandidaten voor de Oscar ‘De Mooiste Boom van NL’.

Aan de wandel

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
 • Heerlijke buitenplaatsen
 • Monumentale bomen
 • Moerascipres met luchtwortels
 • Dikste grove den van NL
 • Zevenarmige linde
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Vier andere wandelroutes

Liefst vier andere wandelroutes voeren over de ‘s Gravelandse Buitenplaatsen. Ze zijn allemaal net even anders, maar allemaal prachtig. Dit zijn ze:

Speciale route van de boswachter

Hier op de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen barst het van de bijzondere bomen. Je ontdekt ze tijdens een speciale bomenroute die boswachter Johan van Galen Last van Natuurmonumenten heeft uitgestippeld. Een beetje stom van mij om deze wandeling midden in de winter te ondernemen: er zit nu natuurlijk geen blad of bloem aan de bomen.

Le quattro stagioni

Toch heeft het wel wat. De bomen zijn diep in winterslaap en laten hun eeuwenoude staken scherp afsteken tegen de azuurblauwe hemel. Opeens bedenk ik: in alle 4 seizoenen ga ik deze prachtige wandelroute doen, waarbij ik met m’n camera de verschillen vastleg. ‘Bomenroute | Le quattro stagioni’ doop ik dit project, Vivaldi’s vier jaargetijden indachtig. Hou Frankwandelt.nl in de gaten!

Bomenroute 's-Gravelandse Buitenplaatsen | Natuurmonumenten

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Lijkt op...

Heel nieuw is deze route niet voor mij: hij lijkt als twee druppels water op de wandeling van Natuurmonumenten die ik eerder maakte. Maar leg je de twee routes naast elkaar, dan zie je toch wel verschillen. Voor een beschrijving van dit prachtige gebied en de verschillende buitenplaatsen waar je langskomt, verwijs ik graag naar die eerdere route.

Wandelroute ‘s-Gravelandse Buitenplaatsen >>

Bewust naar bomen kijken

Wat deze wandelroute volstrekt anders maakt: je oriëntatie op de bijzondere bomen die op deze eeuwenoude landgoederen en buitenplaatsen staan. Dankzij deze route ga je veel bewuster naar bomen kijken. En zie je kenmerken (of vogels) die je anders nooit gezien had.

Bomenroute 's-Gravelandse Buitenplaatsen | Natuurmonumenten Bomenroute 's-Gravelandse Buitenplaatsen | Natuurmonumenten

Greep uit de bomen

Op deze bijzondere bomenroute kom je onder veel meer de volgende bomen tegen:

 • Prachtige Oosterse plataan. Een weinig voorkomende variëteit die rond 1880 is geplant. Door zijn gevorderde leeftijd heeft hij enorm doorhangende takken, waardoor een brede kroon is ontstaan. De boom is zo'n 28 meter hoog en heeft een stamomtrek van ruim 3,5 meter.
 • De dikste grove den van Nederland. De zware onderstam heeft een omtrek van 3,5 meter. Geplant rond 1860 is het ook de oudste grove den van Noord-Holland.
 • Ontzagwekkende eik op landgoed Hilverbeek. Deze welgevormde zomereik staat middenin een weiland en is omstreeks 1731 geplant door de toenmalige eigenaar van Hilverbeek, Hendrik Bicker.
 • Zevenarmige linde bij boerderij Stofbergen. Deze levensechte sprookjesboom is rond 1700 geplant. De boom werd al in 1783 in een lofdicht beschreven en prijkt op een fraai schilderij van Jan van Ravenswaaij. Genoot ook bekendheid als de Zeven Provinciënboom.
 • Imponerende moerascipres. Staat langs de waterkant op de buitenplaats Jagtlust en stamt uit circa 1880. Bijzonder zijn de luchtwortels die als kabouters rond de stam lijken te dansen.
 • Magnifieke tulpenboom. Deze schitterende boom is rond 1880 geplant door Jan Pieter Six, destijds eigenaar van Jagtlust. De boom heeft een enorme karakteristieke bult door wondweefsel.
Bomenroute 's-Gravelandse Buitenplaatsen | Natuurmonumenten

Steun Natuurmonumenten

Mocht je onder de indruk zijn van deze bomenpracht (en dat ben je), dan is het misschien leuk om de beheerder van dit gebied te steunen. Natuurmonumenten verricht prachtig werk om dit soort unieke buitenplaatsen in stand te houden en verder te ontwikkelen.

Ja, ik word lid van Natuurmonumenten >>

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
bomenroute sgravelandse buitenplaatsen-10
bomenroute sgravelandse buitenplaatsen-11
bomenroute sgravelandse buitenplaatsen-12
bomenroute sgravelandse buitenplaatsen-13
bomenroute sgravelandse buitenplaatsen-14
bomenroute sgravelandse buitenplaatsen-15
bomenroute sgravelandse buitenplaatsen-16
bomenroute sgravelandse buitenplaatsen-17
bomenroute sgravelandse buitenplaatsen-18
bomenroute sgravelandse buitenplaatsen-19
bomenroute sgravelandse buitenplaatsen-20
bomenroute sgravelandse buitenplaatsen-21
bomenroute sgravelandse buitenplaatsen-22
bomenroute sgravelandse buitenplaatsen-23
bomenroute sgravelandse buitenplaatsen-24
bomenroute sgravelandse buitenplaatsen-25
bomenroute sgravelandse buitenplaatsen-26
bomenroute sgravelandse buitenplaatsen-27
bomenroute sgravelandse buitenplaatsen-28
bomenroute sgravelandse buitenplaatsen-29
bomenroute sgravelandse buitenplaatsen-30
bomenroute sgravelandse buitenplaatsen-31
bomenroute sgravelandse buitenplaatsen-32
bomenroute sgravelandse buitenplaatsen-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy