Bomenroute 's-Gravelandse Buitenplaatsen | Natuurmonumenten

Bomenroute 's-Gravelandse Buitenplaatsen | Natuurmonumenten Bijzondere wandelroute over schitterende buitenplaatsen met een glansrijke hoofdrol voor bomen. En wat zijn ze mooi: de schitterende tulpenboom, de zevenarmige linde, de sprookjesachtige plataan en al die andere eeuwenoude woudreuzen. Allemaal kandidaten voor de Oscar ‘De Mooiste Boom van NL’.

Speciale route van de boswachter

Hier op de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen barst het van de bijzondere bomen. Je ontdekt ze tijdens een speciale bomenroute die boswachter Johan van Galen Last van Natuurmonumenten heeft uitgestippeld. Een beetje stom van mij om deze wandeling midden in de winter te ondernemen: er zit nu natuurlijk geen blad of bloem aan de bomen.

Bomenroute 's-Gravelandse Buitenplaatsen | Natuurmonumenten

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling14 km

Wat voor soort wandeling?Bomenroute

Startplaats of station van deze wandeling’s-Graveland

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Download GPS-trackDownload GPS-track

Le quattro stagioni

Toch heeft het wel wat. De bomen zijn diep in winterslaap en laten hun eeuwenoude staken scherp afsteken tegen de azuurblauwe hemel. Opeens bedenk ik: in alle 4 seizoenen ga ik deze prachtige wandelroute doen, waarbij ik met m’n camera de verschillen vastleg. ‘Bomenroute | Le quattro stagioni’ doop ik dit project, Vivaldi’s vier jaargetijden indachtig. Hou Frankwandelt.nl in de gaten!

Lijkt op...

Heel nieuw is deze route niet voor mij: hij lijkt als twee druppels water op de wandeling van Natuurmonumenten die ik eerder maakte. Maar leg je de twee routes naast elkaar, dan zie je toch wel verschillen. Voor een beschrijving van dit prachtige gebied en de verschillende buitenplaatsen waar je langskomt, verwijs ik graag naar die eerdere route.

Wandelroute ‘s-Gravelandse Buitenplaatsen >>

Bewust naar bomen kijken

Wat deze wandelroute volstrekt anders maakt: je oriëntatie op de bijzondere bomen die op deze eeuwenoude landgoederen en buitenplaatsen staan. Dankzij deze route ga je veel bewuster naar bomen kijken. En zie je kenmerken (of vogels) die je anders nooit gezien had.

Greep uit de bomen

Op deze bijzondere bomenroute kom je onder veel meer de volgende bomen tegen:

 • Prachtige Oosterse plataan. Een weinig voorkomende variëteit die rond 1880 is geplant. Door zijn gevorderde leeftijd heeft hij enorm doorhangende takken, waardoor een brede kroon is ontstaan. De boom is zo'n 28 meter hoog en heeft een stamomtrek van ruim 3,5 meter.
 • De dikste grove den van Nederland. De zware onderstam heeft een omtrek van 3,5 meter. Geplant rond 1860 is het ook de oudste grove den van Noord-Holland.
 • Ontzagwekkende eik op landgoed Hilverbeek. Deze welgevormde zomereik staat middenin een weiland en is omstreeks 1731 geplant door de toenmalige eigenaar van Hilverbeek, Hendrik Bicker.
 • Zevenarmige linde bij boerderij Stofbergen. Deze levensechte sprookjesboom is rond 1700 geplant. De boom werd al in 1783 in een lofdicht beschreven en prijkt op een fraai schilderij van Jan van Ravenswaaij. Genoot ook bekendheid als de Zeven Provinciënboom.
 • Imponerende moerascipres. Staat langs de waterkant op de buitenplaats Jagtlust en stamt uit circa 1880. Bijzonder zijn de luchtwortels die als kabouters rond de stam lijken te dansen.
 • Magnifieke tulpenboom. Deze schitterende boom is rond 1880 geplant door Jan Pieter Six, destijds eigenaar van Jagtlust. De boom heeft een enorme karakteristieke bult door wondweefsel.

Steun Natuurmonumenten

Mocht je onder de indruk zijn van deze bomenpracht (en dat ben je), dan is het misschien leuk om de beheerder van dit gebied te steunen. Natuurmonumenten verricht prachtig werk om dit soort unieke buitenplaatsen in stand te houden en verder te ontwikkelen.

Ja, ik word lid van Natuurmonumenten >>Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 

Tags: rondwandelingen, 10-15 km, Natuurmonumenten, buitenplaatsen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
 • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
 • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

 • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
 • Verre rondreizen, ruim 50 landen
 • Goede kwaliteit, scherpe prijs
 • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!