ANWB-wandeling Overveen: dwars door de Kennemerduinen ANWB-wandeling Overveen: dwars door de Kennemerduinen
Noord-Holland – ANWB-wandeling – 19km

ANWB-wandeling Overveen: dwars door de Kennemerduinen

ANWB-wandeling Overveen: dwars door de Kennemerduinen ANWB-wandeling Overveen: dwars door de Kennemerduinen
Noord-Holland – ANWB-wandeling – 19km

ANWB-wandeling Overveen: dwars door de Kennemerduinen

Schitterende wandeling door een van de mooiste duingebieden van Nederland: de Kennemerduinen. Je loopt vrijwel alleen maar over onverharde schelpen- en zandpaadjes. Een groot deel voert door zeer afwisselend bos, dan door open duingebied waar je af en toe flink moet klimmen. Heel leuk: je komt langs drie prachtige duinmeertjes. Aanrader van jewelste!

Aan de wandel

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Schitterend duingebied
  • Veel schelpen- en zandpaadjes
  • Uitzichtpunten
  • Oosterplas & Vogelmeer
  • Routebeschrijving soms onduidelijk
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Routebeschrijving snakt naar update

Gelijk maar even zeuren bij de ANWB: de routebeschrijving heeft dringend een update nodig. De beschrijving geeft te weinig houvast en sommige aanwijzingen kloppen niet (meer). Het is dat ik m'n gps bij me had, anders was ik zeker op een dwaalspoor beland. Ziet het kadertje bovenaan voor de GPS-track.

Verrassende paadjes

De Kennemerduinen ken ik op m'n duimpje, ik ben er al honderden keren geweest. Toch kom ik op deze ANWB-wandeling over verrassende paadjes waar ik nog nooit eerder ben geweest. En waar het op deze drukke zondagmiddag in de nazomer zeer stil is.

ANWB-wandeling Overveen | Rondwandeling Kennemerduinen

Bezoekerscentrum De Zandwaaier

Van stilte is weinig te merken rond het mooie bezoekerscentrum De Zandwaaier. Behalve voor informatie over dit duingebied kun je er terecht voor een drankje in het café met terras. En ook richting duinmeertje 't Wed (waar je mag zwemmen) is het razend druk met spelende kinderen, wandelgroepen, joggers en mountainbikers. Het lijkt wel of heel de wereld vandaag op het idee is gekomen de duinen in te duiken.

ANWB-wandeling Overveen | Rondwandeling Kennemerduinen

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Kleurexplosies van duindoorns

Maar loop je een kilometertje verder, dan is het opeens oorverdovend stil. Over slingerpaadjes loop je door afwisselend loof- en dennenbos. Begin september is de herfst hier al goed zichtbaar: eikels en verkleurde bladeren sieren de bomen, paddenstoelen steken hun kopjes voorzichtig boven het maaiveld. En opeens merk je hoeveel duindoorns hier eigenlijk zijn: overal zie je kleurexplosies van feloranje besjes.

Oosterplas: mooi stil meertje

Dan arriveer je bij de Oosterplas. Een rustig paadje voert je langs het zandstrand van dit spiegelgladde meertje. Daarna ga je de eindeloze duinen verkennen. Af en toe is het flink klimmen naar een uitzichtpunt. Dikke kans dat je in dit gebied een vos of ree op je pad treft als je een doordeweekse dag kiest.

ANWB-wandeling Overveen | Rondwandeling Kennemerduinen

Brederodeberg: hoogste punt

En dan wandel je over een paadje, zó mooi dat je er zelf ook stil van wordt. Een intiem bergpaadje is het, omgeven door dicht bos. Je hebt af en toe echt het gevoel ergens in de bergen te lopen. Je wandelt hier over de Brederodeberg, met 45 meter het hoogste punt in de Kennemerduinen. Door alle begroeiing heb je geen weids uitzicht over de omgeving, dat dan weer niet.

De Kennemerduinen

Sinds 1995 is het uitgestrekte duingebied van Zuid-Kennemerland een nationaal park, met de Kennemerduinen als grootste publiekstrekker. Waterwinning is hier gestopt, de beheerders laten de natuur weer zijn gang kan gaan. Het gebied telt veel zoogdieren, waaronder ree, damhert, vos en de zeldzame boommarter.

ANWB-wandeling Overveen | Rondwandeling Kennemerduinen

Klein Ezelwei, Koekoeksbos

In een weidse lus wandel je nu richting zee langs duingebiedjes met illustere namen als Klein Ezelwei, Koekoeksbos en Doornengat. De zee zien blijft een stil verlangen op deze wandeling: je buigt af naar het zuiden en arriveert bij nog iets bijzonder fraais: het Vogelmeer.

Vogelmeer: mooiste meer van de duinen

Graag wil ik dit meer, een eldorado voor vogels en vogelaars, nomineren als mooiste duinmeer van Nederland. Het oogt alsof het daar al ligt sinds de laatste ijstijd. Maar je wordt genept waar je bijstaat: het is in de jaren vijftig van de vorige eeuw gegraven, net als de andere duinmeertjes.

ANWB-wandeling Overveen | Rondwandeling Kennemerduinen

Plevieren & drie soorten futen

Op de zanderige oevers van het Vogelmeer broeden grauwe ganzen, kievieten, kleine plevieren en drie soorten futen. Het ijsvogeltje en de roerdomp worden er regelmatig gesignaleerd in de oevervegetatie. Flink wat oeverzwaluwen scheren met duivelse snelheid vlak langs me. En een kolonie aalscholvers domineert het eilandje.

Pittoreske landhuisstijl

Via een prachtige route – met voor mij onbekende paadjes – wandel je terug naar bezoekerscentrum De Zandwaaier. Mocht je naar station Overveen moeten, let dan even op de fraaie villa's vlakbij het station. Ze zijn gebouwd in de pittoreske landhuisstijl die eind negentiende eeuw in zwang kwam.

ANWB-wandeling Overveen | Rondwandeling Kennemerduinen ANWB-wandeling Overveen | Rondwandeling Kennemerduinen

Stationsgebouwtje uit 1881

Het leuke stationsgebouwtje dateert uit 1881 en is sinds de sluiting van het loket op 1 februari 1996 verbouwd tot tearoom. Mooie gelegenheid om bij een theetje of koffietje of wat sterkers na te genieten van deze wandeling die van begin tot eind wonderschoon is.

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
anwb wandeling overveen-10
anwb wandeling overveen-11
anwb wandeling overveen-12
anwb wandeling overveen-13
anwb wandeling overveen-14
anwb wandeling overveen-15
anwb wandeling overveen-16
anwb wandeling overveen-17
anwb wandeling overveen-18
anwb wandeling overveen-19
anwb wandeling overveen-20
anwb wandeling overveen-21
anwb wandeling overveen-22
anwb wandeling overveen-23
anwb wandeling overveen-24
anwb wandeling overveen-25
anwb wandeling overveen-26
anwb wandeling overveen-27
anwb wandeling overveen-28
anwb wandeling overveen-29
anwb wandeling overveen-30

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy