natuurhuisje banner 750px
Boek een heerlijk vakantiehuisje op Natuurhuisje.nl

ANWB-wandeling Overveen | Dwars door de Kennemerduinen

ANWB-wandeling Overveen | Rondwandeling Kennemerduinen

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling19 km

Wat voor soort wandeling?ANWB-wandeling

Startplaats of station van deze wandelingOverveen (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 85/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Schitterende wandeling door een van de mooiste duingebieden van Nederland: de Kennemerduinen. Je loopt vrijwel alleen maar over onverharde schelpen- en zandpaadjes. Een groot deel voert door zeer afwisselend bos, dan door open duingebied waar je af en toe flink moet klimmen. Heel leuk: je komt langs drie prachtige duinmeertjes. Aanrader van jewelste!

Routebeschrijving snakt naar update

Gelijk maar even zeuren bij de ANWB: de routebeschrijving heeft dringend een update nodig. De beschrijving geeft te weinig houvast en sommige aanwijzingen kloppen niet (meer). Het is dat ik m'n gps bij me had, anders was ik zeker op een dwaalspoor beland.

GPS-track

Voor wie een gps heeft: ik heb een track gemaakt van de wandeling:

Download de gps-track >>

ANWB-wandeling Overveen | Rondwandeling Kennemerduinen

Verrassende paadjes

De Kennemerduinen ken ik op m'n duimpje, ik ben er al honderden keren geweest. Toch kom ik op deze ANWB-wandeling over verrassende paadjes waar ik nog nooit eerder ben geweest. En waar het op deze drukke zondagmiddag in de nazomer zeer stil is.

Bezoekerscentrum De Zandwaaier

Van stilte is weinig te merken rond het mooie bezoekerscentrum De Zandwaaier. Behalve voor informatie over dit duingebied kun je er terecht voor een drankje in het café met terras. En ook richting duinmeertje 't Wed (waar je mag zwemmen) is het razend druk met spelende kinderen, wandelgroepen, joggers en mountainbikers. Het lijkt wel of heel de wereld vandaag op het idee is gekomen de duinen in te duiken.

ANWB-wandeling Overveen | Rondwandeling Kennemerduinen De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Kleurexplosies van duindoorns

Maar loop je een kilometertje verder, dan is het opeens oorverdovend stil. Over slingerpaadjes loop je door afwisselend loof- en dennenbos. Begin september is de herfst hier al goed zichtbaar: eikels en verkleurde bladeren sieren de bomen, paddenstoelen steken hun kopjes voorzichtig boven het maaiveld. En opeens merk je hoeveel duindoorns hier eigenlijk zijn: overal zie je kleurexplosies van feloranje besjes.

Oosterplas: mooi stil meertje

Dan arriveer je bij de Oosterplas. Een rustig paadje voert je langs het zandstrand van dit spiegelgladde meertje. Daarna ga je de eindeloze duinen verkennen. Af en toe is het flink klimmen naar een uitzichtpunt. Dikke kans dat je in dit gebied een vos of ree op je pad treft als je een doordeweekse dag kiest.

ANWB-wandeling Overveen | Rondwandeling Kennemerduinen

Brederodeberg: hoogste punt

En dan wandel je over een paadje, zó mooi dat je er zelf ook stil van wordt. Een intiem bergpaadje is het, omgeven door dicht bos. Je hebt af en toe echt het gevoel ergens in de bergen te lopen. Je wandelt hier over de Brederodeberg, met 45 meter het hoogste punt in de Kennemerduinen. Door alle begroeiing heb je geen weids uitzicht over de omgeving, dat dan weer niet.

De Kennemerduinen

Sinds 1995 is het uitgestrekte duingebied van Zuid-Kennemerland een nationaal park, met de Kennemerduinen als grootste publiekstrekker. Waterwinning is hier gestopt, de beheerders laten de natuur weer zijn gang kan gaan. Het gebied telt veel zoogdieren, waaronder ree, damhert, vos en de zeldzame boommarter.

ANWB-wandeling Overveen | Rondwandeling Kennemerduinen

Klein Ezelwei, Koekoeksbos

In een weidse lus wandel je nu richting zee langs duingebiedjes met illustere namen als Klein Ezelwei, Koekoeksbos en Doornengat. De zee zien blijft een stil verlangen op deze wandeling: je buigt af naar het zuiden en arriveert bij nog iets bijzonder fraais: het Vogelmeer.

Vogelmeer: mooiste meer van de duinen

Graag wil ik dit meer, een eldorado voor vogels en vogelaars, nomineren als mooiste duinmeer van Nederland. Het oogt alsof het daar al ligt sinds de laatste ijstijd. Maar je wordt genept waar je bijstaat: het is in de jaren vijftig van de vorige eeuw gegraven, net als de andere duinmeertjes.

ANWB-wandeling Overveen | Rondwandeling Kennemerduinen

Plevieren & drie soorten futen

Op de zanderige oevers van het Vogelmeer broeden grauwe ganzen, kievieten, kleine plevieren en drie soorten futen. Het ijsvogeltje en de roerdomp worden er regelmatig gesignaleerd in de oevervegetatie. Flink wat oeverzwaluwen scheren met duivelse snelheid vlak langs me. En een kolonie aalscholvers domineert het eilandje.

Pittoreske landhuisstijl

Via een prachtige route – met voor mij onbekende paadjes – wandel je terug naar bezoekerscentrum De Zandwaaier. Mocht je naar station Overveen moeten, let dan even op de fraaie villa's vlakbij het station. Ze zijn gebouwd in de pittoreske landhuisstijl die eind negentiende eeuw in zwang kwam.

ANWB-wandeling Overveen | Rondwandeling Kennemerduinen ANWB-wandeling Overveen | Rondwandeling Kennemerduinen

Stationsgebouwtje uit 1881

Het leuke stationsgebouwtje dateert uit 1881 en is sinds de sluiting van het loket op 1 februari 1996 verbouwd tot tearoom. Mooie gelegenheid om bij een theetje of koffietje of wat sterkers na te genieten van deze wandeling die van begin tot eind wonderschoon is.

 

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

Tags: rondwandelingen, ANWB-wandelingen, Kennemerduinen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>