ANWB-wandeling over ’s-Gravelandse buitenplaatsen

ANWB-wandeling 's-Graveland Heerlijke ANWB-wandeling over de buitenplaatsen rond 's-Graveland in 't Gooi. Je wandelt hier door de Gooise Lusthoven, en dat betekent vrij vertaald: een Lust voor al je Zintuigen. Een ideaal wandelgebied is het, met gevarieerde bossen, tuinen, landhuizen. Lekkere verwenwandeling!

Routebeschrijving & GPS-track

De wandeling is niet gemarkeerd, dus goed opletten als je de routebeschrijving volgt. Met het kaartje erbij moet je eruitkomen. En download anders mijn GPS-track voor op je GPS-systeem of (als je een beetje handig bent) op je smartphone.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

ANWB-wandeling 's-Graveland

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling15 km

Wat voor soort wandeling?ANWB-wandeling

Startplaats of station van deze wandeling's-Graveland (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 78/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Direct vanaf het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten duik je de gevarieerde bossen in van de 's-Gravelandse buitenplaatsen. Dichte bossen met leuke slingerpaadjes langs romantische vijvers met - als je mazzel hebt - uitbundig bloeiende rododendrons.

Mooie doorkijkjes

Al zit het voorjaar stevig in de lucht en staat de natuur zo ongeveer op springen, het weer valt niet mee vandaag. Maar zelfs op deze grijzige dag is het hier lekker lopen. De hoge beuken en eiken gunnen me mooie doorkijkjes op oude boerderijen en frisgroene weilanden. Vers ingezaaide akkers snakken, net als ik, naar wat zonnestralen.

Oudste bio-dynamische tuinderij van NL

Je komt langs 'Land en Boschzigt', de oudste biologisch-dynamische tuinderij in ons land. Verscholen tussen de bossen telen ze hier sinds 1947 boontjes, bietjes, sla en basilicum, net wat het seizoen te bieden heeft. De oude sfeervolle tuinschuur herbergt een uitgebreide natuurvoedingswinkel, met groenten en fruit verser dan vers van het land.

Wijngaard met geschiedenis

Leuk: sinds 2011 bottelen ze hier ook hun eigen wijn. Waar nu 2000 wijnranken staan, ligt een flinke brok historie. Al in de Gouden Eeuw teelden ze hier perziken, ananassen en abrikozen. De laatste 50 jaar was de prachtige tuin volkomen overwoekerd door berenklauwen, bramen en struikgewas. De tuinders van Land en Boschzigt hebben de stokoude tuin weer tot leven gewekt en omgetoverd tot een wijngaard. Die schijnt een soepel wit wijntje op te leveren. Met de geur van perzik, ananas en abrikoos...

Buitenplaatsen voor rijke Amsterdammers

Intussen grossieren ze hier in buitenplaatsen. Je wandelt ongemerkt van de ene naar de andere. Gooilust, Spanderswoud, Hilverbeek en Boekesteyn: klinkende namen die staan voor oude loofbossen, houtwallen, vijverpartijen en weilanden. Halverwege de 17e eeuw hebben rijke Amsterdamse kooplieden ze aangelegd. Net als ik zagen ze het als een mooie kans om de hectiek van de stad te ontvluchten.

Kangoeroes, bizons & gnoes

Nu volgt iets heel grappigs! In de schitterende Siertuin Gooilust staan de exotische bomen van Frans Blaauw. Hij was de laatste bewoner van het landgoed en verzamelde er rond 1900 bijzondere planten en dieren. Zo hield hij er kangoeroes, bizons en gnoes op na, en tientallen volières en flamingo's in de vijvers. En hij legde een sterrenbos aan met een rododendronvallei. Die vallei ligt er nog steeds, direct na de siertuin loop je er dwars doorheen. Velen kennen Gooilust daarom als 'Het Bos van Blauw'. Leuk toch?

Cursus bijenhouden

Nog meer moois vind je op je pad, te veel om op te noemen. Wat dacht je van een Bijenschans, waar vrijwillige imkers zich over hun bijenvolken ontfermen. Bij hen kun je trouwens ook terecht voor een cursus bijenhouden. Of de kleurrijke botanische tuin Dr. Costerus, boordevol zeldzame planten en bloemen. En dan moet je de bijzondere beeldentuin De Zanderij nog krijgen.

Brandnetelsoeppie

Overigens staat in de leuke routebeschrijving van de ANWB een heerlijk recept voor brandnetelsoep van Sissie, de eigenaresse van Tuinderij Land en Boschzigt waar je langskomt op deze wandeling. Een beetje off topic misschien, maar hij is superlekker!

Artland Bed & Breakfast in 's-Graveland op Trivago.nlMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekendje. Mijn tip: Artland Bed & Breakfast in 's-Graveland.

Artland Bed & Breakfast is gevestigd in een monumentaal gebouw uit 1890 en biedt een kamer met uitzicht op omringende weilanden. Krijgt van 48 gasten op Trivago.nl gemiddeld een 8,7: "Prachtige locatie, zeer gastvrije ontvangst, heerlijk bed en ontbijt. Heel smaakvol ingericht en een heerlijk balkon."

Foto's van deze wandeling


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Tags: rondwandelingen, ANWB-wandelingen, 15-20 km, 10-15 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!