ANWB-wandeling Duinen van Zuid-Kennemerland ANWB-wandeling Duinen van Zuid-Kennemerland
Noord-Holland – ANWB-wandeling – 10km

ANWB-wandeling Duinen van Zuid-Kennemerland

ANWB-wandeling Duinen van Zuid-Kennemerland ANWB-wandeling Duinen van Zuid-Kennemerland
Noord-Holland – ANWB-wandeling – 10km

ANWB-wandeling Duinen van Zuid-Kennemerland

Korte rondwandeling door de aangename duinlandschappen van Duin en Kruidberg en de Midden-Herenduinen. De route start als een boswandeling waar de vogelzang je in een vrolijke stemming brengt. Dan beklim je duinen met intrigerende veldnamen als Bokkenvlak en Aardbeienvlak. De zandpaadjes maken de wandeling pittig. Vergeet niet landgoed Duin en Kruidberg te bezoeken.

Aan de wandel
Wandelkaart route

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Landgoed Duin en Kruidberg
  • Schitterend duingebied
  • Uitgestrekte bossen
  • Mooie uitkijkpunten
  • Landhuis met horeca
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Dieren in het bos

In het startende voorjaar is het hier niet verkeerd. Je wandelt door uitgestrekte bossen waar de blaadjes langzaam ontspruiten, de vogels er hoorbaar zin in hebben en je zelfs kans maakt om een ree of hert te spotten. Ooit zag ik een boommarter wegschieten in de gevarieerde bossen. En op een duintopje stond ik oog in oog met een roodbruine vos. Je komt langs een ijskelder waar vleermuizen huizen.

ANWB-wandeling Duinen van Zuid-Kennemerland | Santpoort-Noord

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Kleurenspektakel in de duinen

Verderop hou je de bossen voor gezien en wandel je het open duingebied in. Midden in dit enorme duingebied is het in de herfst misschien wel op z’n mooist. Je geniet dan van een waar kleurenspektakel: felrode meidoornbessen, diepzwarte Amerikaanse vogelkersen, roze en oranje vruchten van de kardinaalsmuts en oranje duindoornbessen strijden om je aandacht. En de naaldbomen steken groen af tegen de bont gekleurde loofbossen.

Mulle zandpaadjes & uitkijkpunt

Op z’n mooist heb ik het hier in de winter gezien, onder een dik pak sneeuw. Maar eigenlijk is het hier altijd prachtig. Intussen stap je over mulle zandpaadjes die het wandelen pittig maken, vooral als het ook nog omhoog gaat. En dat gaat het. Zo hoog, dat je een uitkijkpunt bereikt. Onder het genot van weidse uitzichten kun je even uitpuffen. Je overziet in 360 graden het enorme beboste duingebied, met zee en Zandvoort in de verte.

ANWB-wandeling Duinen van Zuid-Kennemerland | Santpoort-Noord ANWB-wandeling Duinen van Zuid-Kennemerland | Santpoort-Noord

Tankgracht uit WO II

Je daalt weer af, duikt opnieuw de bossen in en krijgt nog iets moois te zien: een tankgracht uit de Tweede Wereldoorlog. Hij is onderdeel van de ‘Atlantikwall’ die de Duitsers aanlegden om de geallieerden te stuiten. Nu is het een vredig natuurreservaat dat uitstekende broedplaatsen biedt aan tal van vogels en reptielen. Langs de wild begroeide oevers maak je kans om de ijsvogels te spotten. Ik zie alleen een minuscuul kikkertje.

ANWB-wandeling Duinen van Zuid-Kennemerland | Santpoort-Noord ANWB-wandeling Duinen van Zuid-Kennemerland | Santpoort-Noord

Landgoed Duin en Kruidberg

Vlak voor het eindpunt kom je pal langs het fraaie landgoed Duin en Kruidberg. De ANWB vergeet je door de schitterende tuinen te leiden, met z’n vijver, z’n karakteristieke landhuis met oude en moderne beelden, en z’n eeuwenoude eiken en beuken. Maak dat rondje even, je komt er pal langs. Zie ook mijn kaartje, waar de route aan het eind een gekke duikeling maakt langs een vijver: daar moet je wezen.

ANWB-wandeling Duinen van Zuid-Kennemerland | Santpoort-Noord

Prachtige korte route

Langs uitgestrekte weilanden, een hans-en-grietje-huis en een manage met lieve paarden wandel je weer terug naar het station. Prachtige korte wandeling al met al.

ANWB-wandeling Duinen van Zuid-Kennemerland | Santpoort-Noord

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Nikon Z7 II, een fullframe systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
anwb wandeling santpoort noord-10
anwb wandeling santpoort noord-11
anwb wandeling santpoort noord-12
anwb wandeling santpoort noord-13
anwb wandeling santpoort noord-14
anwb wandeling santpoort noord-15
anwb wandeling santpoort noord-16
anwb wandeling santpoort noord-17
anwb wandeling santpoort noord-18
anwb wandeling santpoort noord-19
anwb wandeling santpoort noord-20
anwb wandeling santpoort noord-21
anwb wandeling santpoort noord-22
anwb wandeling santpoort noord-23
anwb wandeling santpoort noord-24
anwb wandeling santpoort noord-25
anwb wandeling santpoort noord-26
anwb wandeling santpoort noord-27
anwb wandeling santpoort noord-28
anwb wandeling santpoort noord-29
anwb wandeling santpoort noord-30
anwb wandeling santpoort noord-31
anwb wandeling santpoort noord-32

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy