De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

ANWB-wandeling Brederode vanuit Santpoort-Zuid

ANWB-wandeling Brederode vanuit Santpoort-Zuid

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling8 km

Wat voor soort wandeling?ANWB-wandeling

Startplaats of station van deze wandelingSantpoort-Zuid (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 72/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk het wandelkaartje

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Download mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Leuke oude ANWB-wandeling door het dorpje Santpoort en omgeving. Je komt langs vele architectonische hoogtepunten boordevol geschiedenis. Hoogtepunt is uiteraard de naamgever van de wandeling: de schilderachtige Ruïne van Bredero. Nadeel: je loopt alleen maar over steen.

Kennemerduinen: een magneet

De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Santpoort, je kunt me er vaak spotten. De prachtige duinen trekken aan me als een magneet. Als ik er een paar maanden niet geweest ben, móét ik het boemeltje naar de Kennemerduinen pakken. En vlakbij station Santpoort-Zuid kijk ik altijd even naar het opvallende bord van de ANWB over de Brederode-route.

ANWB-wegwijzers: betrouwbaar?

Vandaag laat ik de heerlijke duinen links liggen, en waag ik me – niet gepland – aan deze route. Het enige houvast dat ik heb: de ANWB-wegwijzertjes. Die zien eruit alsof ze daar al een eeuwigheid hangen. En dus weet ik niet of de route op die manier nog te volgen is.

ANWB-wandeling Brederode vanuit Santpoort-Zuid

Brederode Challenge

Maar soms moet je iets uitdagends doen in je leven, toch? Alles eruithalen wat er inzit. Tegenwoordig heet dat ‘een Challenge’. Dus vandaag staat de Brederode Challenge op mijn program. En leef ik mijn leven – voor even – ‘to the max’.

Slingerende klinkerlanen

Een leuke route is het. Je wandelt over slingerende lanen met klinkers, gelardeerd door oude bomen. Autoverkeer is helaas niet afwezig. Maar dit wordt meer dan goedgemaakt door de schitterende oude villa’s langs de route, die allemaal hun eigen verhaal te vertellen hebben.

ANWB-wandeling Brederode vanuit Santpoort-Zuid ANWB-wandeling Brederode vanuit Santpoort-Zuid

Salon van Velsen

Zoals een van de oudste villa’s van Santpoort: ‘The Briars’ (wilde roos). Die is in 1877 gebouwd voor Engelse ingenieurs die betrokken waren bij de aanleg van het Noordzee-kanaal. Later is de bekende Haarlemse schilder Kees Verwey hier opgegroeid. Als trefpunt van kunstenaars, zoals Frederik van Eeden en W.A. Witsen, werd het begin 20ste eeuw ook wel ‘Salon van Velsen’ genoemd.

Ruïne van Bredero

Hoogtepunt is natuurlijk de Ruïne van Bredero uit de 13de eeuw. Die zie je tegen het einde van deze wandeling in de verte opdoemen. Schitterend gelegen: op de achtergrond hoge bomen, op de voorgrond groene weiden met paarden. Heerlijk rustgevend tafereeltje. Helemaal goed, niets meer aan doen.

ANWB-wandeling Brederode vanuit Santpoort-Zuid

Goed te volgen

Het mooie is: de route is met de ANWB-bordjes nog goed te volgen. Langs de route staan ook nog eens overal bordjes met nuttige informatie over de monumenten die je tegenkomt.

Route bekijken?

Deze rondwandeling van 8 kilometer is in 2001 door de ANWB ontwikkeld. Maar de ANWB heeft hem niet meer in z’n collectie, helaas. Gelukkig staat hij nog wel op de site van Stichting Santpoort. En ik heb er een GPS-track van gemaakt. Aardig hè?

Bekijk de route >>

Download de GPS-track >>

 

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: rondwandelingen, ANWB-wandelingen, 5-10 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>