Black Friday & Manic Monday bij CameraNU.nl
Black Friday & Manic Monday bij CameraNU.nl

ANWB-wandeling Brederode vanuit Santpoort-Zuid

ANWB-wandeling Brederode vanuit Santpoort-Zuid Leuke wandeling door het dorpje Santpoort en omgeving. Je komt langs vele architectonische hoogtepunten boordevol geschiedenis. Hoogtepunt is uiteraard de naamgever van de wandeling: de schilderachtige Ruïne van Bredero. Nadeel: je loopt alleen maar over steen.

Kennemerduinen: een magneet

Santpoort, je kunt me er vaak spotten. De prachtige duinen trekken aan me als een magneet. Als ik er een paar maanden niet geweest ben, móét ik het boemeltje naar de Kennemerduinen pakken. En vlakbij station Santpoort-Zuid kijk ik altijd even naar het opvallende bord van de ANWB over de Brederode-route.

ANWB-wandeling Brederode vanuit Santpoort-Zuid

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling8 km

Wat voor soort wandeling?ANWB-wandeling

Startplaats of station van deze wandelingSantpoort-Zuid (station)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 72/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

ANWB-wegwijzers: betrouwbaar?

Vandaag laat ik de heerlijke duinen links liggen, en waag ik me – niet gepland – aan deze route. Het enige houvast dat ik heb: de ANWB-wegwijzertjes. Die zien eruit alsof ze daar al een eeuwigheid hangen. En dus weet ik niet of de route op die manier nog te volgen is.

Brederode Challenge

Maar soms moet je iets uitdagends doen in je leven, toch? Alles eruithalen wat er inzit. Tegenwoordig heet dat ‘een Challenge’. Dus vandaag staat de Brederode Challenge op mijn program. En leef ik mijn leven – voor even – ‘to the max’.

Slingerende klinkerlanen

Een leuke route is het. Je wandelt over slingerende lanen met klinkers, gelardeerd door oude bomen. Autoverkeer is helaas niet afwezig. Maar dit wordt meer dan goedgemaakt door de schitterende oude villa’s langs de route, die allemaal hun eigen verhaal te vertellen hebben.

Salon van Velsen

Zoals een van de oudste villa’s van Santpoort: ‘The Briars’ (wilde roos). Die is in 1877 gebouwd voor Engelse ingenieurs die betrokken waren bij de aanleg van het Noordzee-kanaal. Later is de bekende Haarlemse schilder Kees Verwey hier opgegroeid. Als trefpunt van kunstenaars, zoals Frederik van Eeden en W.A. Witsen, werd het begin 20ste eeuw ook wel ‘Salon van Velsen’ genoemd.

  Beste deals voor Black Friday & Cyber Monday bij CameraNU.nl

Ruïne van Bredero

Hoogtepunt is natuurlijk de Ruïne van Bredero uit de 13de eeuw. Die zie je tegen het einde van deze wandeling in de verte opdoemen. Schitterend gelegen: op de achtergrond hoge bomen, op de voorgrond groene weiden met paarden. Heerlijk rustgevend tafereeltje. Helemaal goed, niets meer aan doen.

Goed te volgen

Het mooie is: de route is met de ANWB-bordjes nog goed te volgen. Langs de route staan ook nog eens overal bordjes met nuttige informatie over de monumenten die je tegenkomt.

Route bekijken?

Deze rondwandeling van 8 kilometer is in 2001 door de ANWB ontwikkeld. Maar de ANWB heeft hem niet meer in z’n collectie, helaas. Gelukkig staat hij nog wel op de site van Stichting Santpoort. En ik heb er een GPS-track van gemaakt. Aardig hè?

Bekijk de route >>

Download de GPS-track >>

Hotel Bleecker in BloemendaalMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekendje. Mijn tip: Hotel Bleecker in Bloemendaal

Hotel Bleecker in hartje Bloemendaal is een prachtig klein boutiquehotel in het gezellige centrum en toch op loopafstand van de duinen. Krijgt van 425 gasten op Trivago.nl een 8,7. “Leuk hotel, prima uitvalsbasis voor een fiets- of wandeltocht in de prachtige Kennemerduinen.”

Tags: rondwandelingen, ANWB-wandelingen, 5-10 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!