Leuke oude ANWB-wandeling door het dorpje Santpoort en omgeving. Je komt langs vele architectonische hoogtepunten boordevol geschiedenis. Hoogtepunt is uiteraard de naamgever van de wandeling: de schilderachtige Ruïne van Bredero. Nadeel: je loopt alleen maar over steen.
Santpoort, je kunt me er vaak spotten. De prachtige duinen trekken aan me als een magneet. Als ik er een paar maanden niet geweest ben, móét ik het boemeltje naar de Kennemerduinen pakken. En vlakbij station Santpoort-Zuid kijk ik altijd even naar het opvallende bord van de ANWB over de Brederode-route.
Vandaag laat ik de heerlijke duinen links liggen, en waag ik me – niet gepland – aan deze route. Het enige houvast dat ik heb: de ANWB-wegwijzertjes. Die zien eruit alsof ze daar al een eeuwigheid hangen. En dus weet ik niet of de route op die manier nog te volgen is.
Maar soms moet je iets uitdagends doen in je leven, toch? Alles eruithalen wat er inzit. Tegenwoordig heet dat ‘een Challenge’. Dus vandaag staat de Brederode Challenge op mijn program. En leef ik mijn leven – voor even – ‘to the max’.
Een leuke route is het. Je wandelt over slingerende lanen met klinkers, gelardeerd door oude bomen. Autoverkeer is helaas niet afwezig. Maar dit wordt meer dan goedgemaakt door de schitterende oude villa’s langs de route, die allemaal hun eigen verhaal te vertellen hebben.
Zoals een van de oudste villa’s van Santpoort: ‘The Briars’ (wilde roos). Die is in 1877 gebouwd voor Engelse ingenieurs die betrokken waren bij de aanleg van het Noordzee-kanaal. Later is de bekende Haarlemse schilder Kees Verwey hier opgegroeid. Als trefpunt van kunstenaars, zoals Frederik van Eeden en W.A. Witsen, werd het begin 20ste eeuw ook wel ‘Salon van Velsen’ genoemd.
Hoogtepunt is natuurlijk de Ruïne van Bredero uit de 13de eeuw. Die zie je tegen het einde van deze wandeling in de verte opdoemen. Schitterend gelegen: op de achtergrond hoge bomen, op de voorgrond groene weiden met paarden. Heerlijk rustgevend tafereeltje. Helemaal goed, niets meer aan doen.
Het mooie is: de route is met de ANWB-bordjes nog goed te volgen. Langs de route staan ook nog eens overal bordjes met nuttige informatie over de monumenten die je tegenkomt.
Deze rondwandeling van 8 kilometer is in 2001 door de ANWB ontwikkeld. Maar de ANWB heeft hem niet meer in z’n collectie, helaas. Gelukkig staat hij nog wel op de site van Stichting Santpoort. En ik heb er een GPS-track van gemaakt. Aardig hè?
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.