ANWB-wandeling Brederode vanuit Santpoort-Zuid

Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

ANWB-wandeling Brederode vanuit Santpoort-Zuid

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling 8 km

Wat voor soort wandeling?ANWB-wandeling

Startplaats of station van deze wandelingSantpoort-Zuid (station)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 72/100

Download de routebeschrijvingNaar de routebeschrijving

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Leuke oude ANWB-wandeling door het dorpje Santpoort en omgeving. Je komt langs vele architectonische hoogtepunten boordevol geschiedenis. Hoogtepunt is uiteraard de naamgever van de wandeling: de schilderachtige Ruïne van Bredero. Nadeel: je loopt alleen maar over steen.

Snel prachtig wandelen? De mooiste ANWB-routes >>

Kennemerduinen: een magneet

Santpoort, je kunt me er vaak spotten. De prachtige duinen trekken aan me als een magneet. Als ik er een paar maanden niet geweest ben, móét ik het boemeltje naar de Kennemerduinen pakken. En vlakbij station Santpoort-Zuid kijk ik altijd even naar het opvallende bord van de ANWB over de Brederode-route.

ANWB-wegwijzers: betrouwbaar?

Vandaag laat ik de heerlijke duinen links liggen, en waag ik me – niet gepland – aan deze route. Het enige houvast dat ik heb: de ANWB-wegwijzertjes. Die zien eruit alsof ze daar al een eeuwigheid hangen. En dus weet ik niet of de route op die manier nog te volgen is.

ANWB-wandeling Brederode vanuit Santpoort-Zuid

 

Speciaal voor wandelaars: Canon Powershot Zoom

Camera en verrekijker in één: de droom van elke wandelaar. Met de compacte Canon Powershot Zoom kijk je die ijsvogel recht op z'n mooie snavel. En maak je er ook nog een foto of filmpje van. Hoe goed is hij?

Mijn ervaringen >>

Brederode Challenge

Maar soms moet je iets uitdagends doen in je leven, toch? Alles eruithalen wat er inzit. Tegenwoordig heet dat ‘een Challenge’. Dus vandaag staat de Brederode Challenge op mijn program. En leef ik mijn leven – voor even – ‘to the max’.

Slingerende klinkerlanen

Een leuke route is het. Je wandelt over slingerende lanen met klinkers, gelardeerd door oude bomen. Autoverkeer is helaas niet afwezig. Maar dit wordt meer dan goedgemaakt door de schitterende oude villa’s langs de route, die allemaal hun eigen verhaal te vertellen hebben.

ANWB-wandeling Brederode vanuit Santpoort-Zuid ANWB-wandeling Brederode vanuit Santpoort-Zuid

Salon van Velsen

Zoals een van de oudste villa’s van Santpoort: ‘The Briars’ (wilde roos). Die is in 1877 gebouwd voor Engelse ingenieurs die betrokken waren bij de aanleg van het Noordzee-kanaal. Later is de bekende Haarlemse schilder Kees Verwey hier opgegroeid. Als trefpunt van kunstenaars, zoals Frederik van Eeden en W.A. Witsen, werd het begin 20ste eeuw ook wel ‘Salon van Velsen’ genoemd.

Ruïne van Bredero

Hoogtepunt is natuurlijk de Ruïne van Bredero uit de 13de eeuw. Die zie je tegen het einde van deze wandeling in de verte opdoemen. Schitterend gelegen: op de achtergrond hoge bomen, op de voorgrond groene weiden met paarden. Heerlijk rustgevend tafereeltje. Helemaal goed, niets meer aan doen.

ANWB-wandeling Brederode vanuit Santpoort-Zuid

Goed te volgen

Het mooie is: de route is met de ANWB-bordjes nog goed te volgen. Langs de route staan ook nog eens overal bordjes met nuttige informatie over de monumenten die je tegenkomt.

Route bekijken?

Deze rondwandeling van 8 kilometer is in 2001 door de ANWB ontwikkeld. Maar de ANWB heeft hem niet meer in z’n collectie, helaas. Gelukkig staat hij nog wel op de site van Stichting Santpoort. En ik heb er een GPS-track van gemaakt. Aardig hè?

Bekijk de route >>

Download de GPS-track >>

Snel prachtig wandelen? Alle ANWB-wandelingen >>

 

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

anwb wandeling brederode-10
anwb wandeling brederode-11
anwb wandeling brederode-12
anwb wandeling brederode-13
anwb wandeling brederode-14
anwb wandeling brederode-15
anwb wandeling brederode-16
anwb wandeling brederode-17
anwb wandeling brederode-18
anwb wandeling brederode-19
anwb wandeling brederode-20
anwb wandeling brederode-21
anwb wandeling brederode-22
anwb wandeling brederode-23
anwb wandeling brederode-24
anwb wandeling brederode-25
anwb wandeling brederode-26
anwb wandeling brederode-27

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkers De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

rondwandelingen, ANWB-wandelingen, 5-10 km

  • Hits: 7276

Copyright © 2022 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy