Amsterdam in 10.000 stappen: door de Plantage Amsterdam in 10.000 stappen: door de Plantage
Noord-Holland – stadswandeling – 6km

Amsterdam in 10.000 stappen: door de Plantage

Amsterdam in 10.000 stappen: door de Plantage Amsterdam in 10.000 stappen: door de Plantage
Noord-Holland – stadswandeling – 6km

Amsterdam in 10.000 stappen: door de Plantage

Je dagelijkse portie van 10.000 stappen halen en tegelijk een mooie stadswandeling maken: dat lukt heel goed met de wandelgids ‘Amsterdam in 10.000 stappen’. Op deze wandeling door de Plantage stak ik al stappend veel op over deze wijk waar ik al ruim twintig jaar woon. Aanrader!

Aan de wandel
Wandelkaart route

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Highlights van de Plantagebuurt
  • Magere Brug & Stopera
  • Hortus Botanicus & Artis
  • Scheepvaartmuseum & Marineterrein
  • Hoogste houten molen van Nederland
  • Informatieve en inspirerende wandelgids
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Magere Brug & Stopera

De wandeling start bij de Blauwbrug, met aan je ene hand de Magere Brug en aan je andere de Stopera. Gelijk al over die twee onderwerpen is veel te vertellen. En dat doen Hannah Bakx en Roos Hamelink, auteurs van de wandelgids, met smaak. Over de meest iconische en meest gefotografeerde brug van Amsterdam is bijvoorbeeld een leuk weetje dat hij bij de bouw in 1670 zo smal was dat je elkaar nauwelijks kon passeren.

Amsterdam in 10.000 stappen: door de Plantage

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

De zusjes Mager

Dat hij zo smalletjes was, verklaart waarschijnlijk z’n naam, maar veel leuker is de verklaring die de auteurs opdissen: hij is gebouwd voor de gezusters Mager, die in de 17de eeuw aan weerszijden van de Amstel woonden. “Naarmate de dames ouder en slechter ter been werden, werd het steeds lastiger om elkaar te bezoeken. De brug bood uitkomst.” Of het waar is, is een tweede, grappig is het wel. Dit verhaal doet het goed op de vele rondvaartboten die er onderdoor varen.

Amsterdam in 10.000 stappen: door de Plantage

Het Kunstgebit

Wandelend langs de Stopera – het Amsterdamse stadhuis en operagebouw – herinnert de gids aan alle gedoe rondom de bouw, waartegen destijds heftige protesten losbarsten. Dat liep zo hoog op dat bij de feestelijke opening de politie met getrokken pistolen tegenover de actievoerders stond. Nu kijkt Spinoza vanaf z’n sokkel vreedzaam toe op ‘Het Kunstgebit’, een van de bijnamen die de Amsterdammers het witte gebouw hebben gegeven.

Amsterdam in 10.000 stappen: door de Plantage

Vaardige pen

En zo krijg je flink wat anekdotes te lezen terwijl je je 10.000 stappen wegtrapt. Twintig pagina’s lectuur maar liefst, voor een wandeling van zo’n zes kilometer (overigens in mijn geval – paslengte: 85cm – lang geen 10.000 stappen). Gelukkig zijn de verhalen interessant én lezen ze als een trein: de auteurs zijn behept met een vaardige pen.

Portugese Synagoge

Je wandelt over het Waterlooplein – waar je steeds meer kramen treft met armoedige bergen tweedehands kleding. De gids verhaalt over de joodse geschiedenis van deze buurt, waar een van de grootste synagogen ter wereld verrees, de Portugese Synagoge. Je passeert even later het standbeeld van de Dokwerker, waar altijd wel bloemen liggen.

Amsterdam in 10.000 stappen: door de Plantage Amsterdam in 10.000 stappen: door de Plantage

23 pestuitbraken

Bloemen vind je ook volop in de Hortus Botanicus, waar de route vervolgens langsvoert. Deze tuin met medicinale planten is in 1638 aangelegd om uitbraken van de pest te bestrijden. Bij elke pestepidemie overleed gemakkelijk 10 procent van de stadsbevolking, en Amsterdam telde liefst 23 van dit soort uitbraken. In de Hortus konden chirurgijns en apothekers boodschappen doen voor de medicijnen die ze maakten.

Amsterdam in 10.000 stappen: door de Plantage

Door de Plantagebuurt

Nu trekt de 10.000-stappentocht de Plantagebuurt in. Langs plekken die herinneren aan de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog, zoals de Hollandse Schouwburg. En door de buurt die een eeuw geleden een belangrijk uitgaanscentrum was, met veel vermaak en theaters. Je komt langs Artis, een van de eerste dierentuinen van Europa, waar je een blik kunt werpen op de felroze pelikanen die, op één poot staand, terugkijken.

Amsterdam in 10.000 stappen: door de Plantage

Amsterdam Light Festival

De route komt langs een van de toegangspoorten tot Amsterdam: de Muiderpoort. En passeert het langste gebouw van Europa, de Oranje-Nassau Kazerne, gebouwd om Napoleons troepen te huisvesten. Leuk wie deze tocht in de donkere maanden volgt: hij loopt hier deels samen met de route van het Amsterdam Light Festival.

Amsterdam in 10.000 stappen: door de Plantage

Scheepvaartmuseum

Op het Entrepotdok zie je de fraaie oude pakhuizen waar goederen van de scheepvaart werden opgeslagen. En dan kom je al snel bij het Scheepvaartmuseum, dat fotogeniek aan het water van het Oosterdok ligt te zonnen.

Amsterdam in 10.000 stappen: door de Plantage

Voor de oorlogsvloot

In slechts negen maanden werd het uit de grond gestampt, in 1656. Het classicistische gebouw, gestut door liefst 2300 heipalen, fungeerde destijds als ‘s Lands Zeemagazijn: een pakhuis volgestouwd met kanonnen, zeilen en scheepsuitrusting, waarmee ze de oorlogsvloot snel konden bevoorraden.

Amsterdam in 10.000 stappen: door de Plantage

Zonnen op het Marineterrein

Erachter ligt het Marineterrein, dat je nu gaat verkennen. In de Gouden Eeuw was dit een compleet nieuw havenkwartier, waar handelsschepen hun voorraden konden lossen en waar oorlogsschepen werden gebouwd. Destijds moet het hier gekrioeld hebben van de timmerlieden, mastenmakers, schilders en zagers. Nu tref je op zomerdagen vooral zonnebadende buurtgenoten die een verfrissende duik nemen in het Oosterdok.

Amsterdam in 10.000 stappen: door de Plantage

Markerhuisje

Verderop, op de kunstmatige eilanden van Kattenburg en Wittenburg, vind je het schattige Markerhuisje. En even later wandel je bij de Oosterkerk langs een mozaïek waarin kunstenaars stenen uit tal van wereldsteden hebben verwerkt. Duizend keer ben ik er langsgelopen, maar ik heb het nooit eerder gezien.

Amsterdam in 10.000 stappen: door de Plantage Amsterdam in 10.000 stappen: door de Plantage

Meppen van de Russische tsaar

Op de Oostenburgergracht wandel je langs het pand waar niemand minder dan Peter de Grote heeft gewoond – de boomlange Russische tsaar die flinke meppen kon uitdelen aan fans die te dichtbij kwamen. En dan is het eindpunt niet ver meer: molen De Gooyer, de hoogste houten molen van Nederland. Pal ernaast staat Brouwerij ‘t IJ. Je 10.000 stappen zijn volbracht, hoog tijd om de dorst te lessen met een IJndejaarsbiertje!

Amsterdam in 10.000 stappen: door de Plantage

Of loop een rondje

Nadeel van deze fraaie wandeling: je moet weer terug naar het beginpunt. Voordeel: door er een rondje van te maken kom je met gemak aan je 10.000 stappen… Wil je ook het rondje lopen dat ik maakte, dan kun je onderstaande GPS-track gebruiken.

Mijn GPS-track >>

Wandelgids 'Amsterdam in 10.000 stappen'

De wandelgids waarin deze wandeling beschreven staat, is onmisbaar: Amsterdam in 10.000 stappen van Hannah Bakx & Roos Hamelink. De gids bevat veel toegankelijk geschreven achtergrondinformatie en allerlei leuke weetjes over wat je onderweg allemaal tegenkomt. Zo haal je wel heel makkelijk je dagelijkse portie van 10.000 stappen.

Lees mijn recensie >>

Deze wandelgids op Bol.com >>

Gidswandelingen op Frankwandelt

De volgende wandelroutes uit deze gids staan ook op Frankwandelt, volgens het bekende recept: een verhaaltje gelardeerd met foto’s.

 

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
amsterdam-10000-stappen-plantage-010
amsterdam-10000-stappen-plantage-011
amsterdam-10000-stappen-plantage-012
amsterdam-10000-stappen-plantage-013
amsterdam-10000-stappen-plantage-014
amsterdam-10000-stappen-plantage-015
amsterdam-10000-stappen-plantage-016
amsterdam-10000-stappen-plantage-017
amsterdam-10000-stappen-plantage-018
amsterdam-10000-stappen-plantage-019
amsterdam-10000-stappen-plantage-020
amsterdam-10000-stappen-plantage-021
amsterdam-10000-stappen-plantage-022
amsterdam-10000-stappen-plantage-023
amsterdam-10000-stappen-plantage-024
amsterdam-10000-stappen-plantage-025
amsterdam-10000-stappen-plantage-026
amsterdam-10000-stappen-plantage-027
amsterdam-10000-stappen-plantage-028
amsterdam-10000-stappen-plantage-029
amsterdam-10000-stappen-plantage-030
amsterdam-10000-stappen-plantage-031
amsterdam-10000-stappen-plantage-032
amsterdam-10000-stappen-plantage-033

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland >>

 

6x de leukste vakantiehuisjes aan zee!

Zoek je een heerlijk vakantiehuisje langs de Nederlandse kust? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes vlak bij duinen en zee. Lekker uitwaaien langs het strand of een duinwandeling maken. Speciaal voor jou selecteerde ik 6 unieke huisjes!

Leukste vakantiehuisjes aan zee >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy