Rondwandeling Heerenbeek en De Mortelen Rondwandeling Heerenbeek en De Mortelen
Noord-Brabant – rondwandeling – 14km

Rondwandeling Heerenbeek en De Mortelen

Rondwandeling Heerenbeek en De Mortelen Rondwandeling Heerenbeek en De Mortelen
Noord-Brabant – rondwandeling – 14km

Rondwandeling Heerenbeek en De Mortelen

Op het spoor gezet door tv-programma Vroege Vogels verkennen we vandaag landgoed Heerenbeek en landschapsreservaat De Mortelen. Twee ‘natuurparels’ in het hart van Nationaal Landschap Het Groene Woud in Brabant. Deze rondwandeling voert over beide, over bijna alleen maar onverharde paden. Houd ogen en oren open voor edelhert en boomkikker. “Kè-kè-kè-kè-kè-kè!”

Aan de wandel
  • 14km
  • Rondwandeling
  • Oirschot (parkeerplaats, niet met OV te bereiken)
  • Frankwandelt-rating: 82/100
  • Naar routebeschrijving
Wandelkaart route

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Highlights van deze wandeling
  • Natuurparels in Brabantse land
  • Landhuis Heerenbeek
  • Boomkikkers en edelherten
  • Schitterend coulisselandschap
  • De Vrolijke Jager met terras
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

De Vrolijke Jager

We starten goed, bij herberg De Vrolijke Jager waar ze ook de koffie vrolijk serveren. Daarna lopen we al snel landgoed Heerenbeek in, dat grotendeels uit vochtig loofbossen bestaat. Vooral veel populieren zijn hier aangeplant, en dat merk je aan het aangenaam ruisen van de bladeren. Een oud landgoedbos is het ook, het stamt al uit de 18de eeuw.

Rondwandeling Heerenbeek en De Mortelen

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Landhuis Heerenbeek

Je pad golft mee met de oevers van een onooglijk beekje, die zijn overwoekerd door varens en wilde bloemen. Even later krijg je landhuis Heerenbeek in het vizier, dat zich verschuilt achter hoge bomen. Door de wit gepleisterde muren en hangtorens heeft het statige huis uit 1864 iets weg van een kasteeltje. Let op de monumentale Kaukasische vleugelnoot die met z’n gigantische boomkroon het landhuis overschaduwt.

Rondwandeling Heerenbeek en De Mortelen

Slanke sleutelbloem, zwarte rapunzel

De paden zijn soms modderig, zelfs in deze gortdroge periode. Oorzaak: leemlagen in de bodem voorkomen dat regenwater wegzakt. Daardoor komen hier ook vochtminnende planten voor, zoals speenkruid, bosanemoon, slanke sleutelbloem, zwarte rapunzel en kleine valeriaan. Ze bloeien vooral in het vroege voorjaar uitbundig.

Rondwandeling Heerenbeek en De Mortelen

Koning van het Groene Woud

We passeren een bordje van de Edelhertenroute. Deze leden van de ‘Big Five’ verwacht je misschien alleen op de Veluwe, maar ook hier in Brabant kun je ze tegen het lijf lopen. In 2016 heeft Stichting Brabants Landschap 15 herten uitgezet. Doordat ze grote planten eten, zorgen ze voor meer variatie in het boslandschap. De ‘Koning van het Groene Woud’ gedijt hier uitstekend, maar helaas zien we hem niet. Ter compensatie zien we een enorme meikever.

Rondwandeling Heerenbeek en De Mortelen

Kleinschalig mozaïek

Verderop wandelen we over een smalle laan met hoge populieren, die voor Italiaanse sferen zorgt. De bossen openen zich en we betreden landschapsreservaat De Mortelen. Een bijzonder landschap dat je in Nederland bijna nergens meer vindt. Geen grootschalig landbouwgebied zoals elders, maar een mozaïek van kleine weides met koeien, hooilanden, houtwallen en slootjes, afgewisseld met loof- en naaldbossen en akkers.

Rondwandeling Heerenbeek en De Mortelen

Zonken en donken

Die grote variatie van landschappen komt door de twee grondsoorten die elkaar hier ontmoeten. De lager gelegen ‘zonken’ zorgen voor vochtige weiden en loofbossen. Op de hoger liggende ‘donken’ gedijen naaldbossen en akkertjes. Een oud cultuurlandschap dat is gevormd in de twaalfde eeuw.

Rondwandeling Heerenbeek en De Mortelen

Van vader op zoon

De kleine percelen die je hier ziet, zijn ontstaan door overerving: iedere keer als een stuk land van een vader op zijn zoons overging, werd het verder opgeknipt. Het natte landschap – ontstaan door de ondoordringbare leemlaag – is nooit aantrekkelijk geweest voor grootschalige ruilverkaveling. De kleine stukken land werden met houtwallen en houtsingels gemarkeerd en zo is een fraai coulisselandschap ontstaan.

Rondwandeling Heerenbeek en De Mortelen

Zeldzame boomkikkers

Nu wandelen we langs zo’n houtwal, waar bramenstruiken welig tieren. Een medewandelaar had ons getipt dat hier boomkikkers te ontdekken zijn. En verdomd als het niet waar is: op een bramenblad zit een grasgroen kikkertje lekker te zonnebaden. Handig zijn z’n zuignapjes op vingers en tenen, waardoor hij goed kan klimmen. Op zwoele nachten kun je koren van kwakende mannetjes tot op wel een kilometer afstand horen – “kè-kè-kè-kè-kè-kè!”

Rondwandeling Heerenbeek en De Mortelen

Fladderiepen met plankwortels

Zeldzaam is ook de fladderiep waar we voortdurend naar uitkijken. Een prachtige boom, herkenbaar aan z’n op de wind fladderende vruchtjes en z’n plankwortels, die hem meer grip geven op de vochtige bodem. In de beelden van Vroege Vogels (14 mei 2022, bekijk hem hier) zien die wortels er inderdaad als planken uit. Helaas is hij zo zeldzaam dat wij hem niet in beeld krijgen.

Rondwandeling Heerenbeek en De Mortelen

Piepende draaihekjes

Een smal spoor leidt ons dwars door weides met veel bloemen en hoge grassen. Wolkjes vlinders fladderen voor ons op. Piepende draaihekjes die een drup olie verdienen, voeren ons van perceel naar perceel. Door de hoge houtwallen ontstaat hier een intiem landschap. En af en toe pakken we overwoekerde paadjes door dicht bos dat aan een jungle doet denken.

Rondwandeling Heerenbeek en De Mortelen Rondwandeling Heerenbeek en De Mortelen

De Scheeken

Het is hier heerlijk rustig wandelen. We passeren soms een boerderij en wat andere wandelaars. Vlakbij ligt ook natuurgebied De Scheeken dat tegen De Mortelen aanschurkt. Dat gaan we op een volgende wandeling maar eens ontdekken.

Goed om te weten: deze wandeling kun je niet met het OV bereiken, alleen met de auto.

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Mooiste natuurhuisjes van Noord-Brabant!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Nikon Z7 II, een fullframe systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
rondwandeling-de-mortelen-heerenbeek-10
rondwandeling-de-mortelen-heerenbeek-11
rondwandeling-de-mortelen-heerenbeek-12
rondwandeling-de-mortelen-heerenbeek-13
rondwandeling-de-mortelen-heerenbeek-14
rondwandeling-de-mortelen-heerenbeek-15
rondwandeling-de-mortelen-heerenbeek-16
rondwandeling-de-mortelen-heerenbeek-17
rondwandeling-de-mortelen-heerenbeek-18
rondwandeling-de-mortelen-heerenbeek-19
rondwandeling-de-mortelen-heerenbeek-20
rondwandeling-de-mortelen-heerenbeek-21
rondwandeling-de-mortelen-heerenbeek-22
rondwandeling-de-mortelen-heerenbeek-23
rondwandeling-de-mortelen-heerenbeek-24
rondwandeling-de-mortelen-heerenbeek-25
rondwandeling-de-mortelen-heerenbeek-26
rondwandeling-de-mortelen-heerenbeek-27
rondwandeling-de-mortelen-heerenbeek-28
rondwandeling-de-mortelen-heerenbeek-29
rondwandeling-de-mortelen-heerenbeek-30
rondwandeling-de-mortelen-heerenbeek-31
rondwandeling-de-mortelen-heerenbeek-32
rondwandeling-de-mortelen-heerenbeek-33

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland! >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy