Rondwandeling door de Maasheggen vanuit Vierlingsbeek

Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Rondwandeling door de Maasheggen vanuit Vierlingsbeek

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling 18 km

Wat voor soort wandeling?Rondwandeling

Startplaats of station van deze wandelingVierlingsbeek (station)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 80/100

Download de routebeschrijvingNaar de routebeschrijving

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Het luistert nauw met de Maasheggen. Na een vergeefse poging eind april om de Brabantse meidoornheggen in bloei te zien, onderneem ik vandaag een nieuwe poging. Gelukkig wint de aanhouder: de heggen bloeien prachtig. Deze rondwandeling is een van de mooiste in dit gebied, zelfs als de meidoorn verstek laat gaan.

Meanderende Molenbeek

Je start bij het station van Vierlingsbeek – Baek in Brabants dialect. De naam van het dorp is afgeleid van de Molenbeek die door het dorp stroomt en de rijke familie Vielinc die erlangs woonde. Die meanderende beek pak je al snel op, en vanaf een houten bruggetje geniet je van z’n bloemrijke dal. In de verte zie je de eeuwenoude Beekse Molen.

Rondwandeling door de Maasheggen vanuit Vierlingsbeek

Speciaal voor wandelaars: Canon Powershot Zoom

Camera en verrekijker in één: de droom van elke wandelaar. Met de compacte Canon Powershot Zoom kijk je die ijsvogel recht op z'n mooie snavel. En maak je er ook nog een foto of filmpje van. Hoe goed is hij?

Mijn ervaringen >>

Bloemen & pluizebollen

Bloemrijk is een understatement voor alle weides waar je vervolgens langsloopt. Paadjes omzoomd door fluitenkruid leiden je door schilderachtige velden met een zee aan bloemen plus ontelbare pluizenbollen van gestorven paardenbloemen.

Rondwandeling door de Maasheggen vanuit Vierlingsbeek

Langs de Maas

Voorbij een leeuw die naar wandelaars gromt, koers je aan op het brede water van de Maas, waar je een halve kilometer langsloopt. Aan de oevers staan vandaag (4 mei 2022) al flink wat bloeiende meidoorns. En over de heggen langs het fietspad overzie je het Maasheggen-landschap dat je straks uitgebreid gaat verkennen.

Rondwandeling door de Maasheggen vanuit Vierlingsbeek Rondwandeling door de Maasheggen vanuit Vierlingsbeek

Mozaïek van meidoorns

De Brabantse Maasheggen vormen een uniek landschap langs de Maas. Ze zijn het oudste cultuurlandschap van Nederland. En nergens anders in West-Europa komt zo’n omvangrijk heggengebied voor als juist hier. Een fraai mozaïek van meidoorn- en sleedoornheggen, weides en oude knotwilgen.

Rondwandeling door de Maasheggen vanuit Vierlingsbeek

Unesco biosfeergebied

Eeuwen geleden waren de heggen een natuurlijke afrastering voor het vee. Door de uitvinding van het prikkeldraad verdwenen veel heggen. Gelukkig kwamen ze er op tijd achter hoe bijzonder de heggen zijn. Ze zijn nu beschermd en het is zelfs het enige Nederlandse Unesco biosfeergebied.

Rondwandeling door de Maasheggen vanuit Vierlingsbeek

Julius Caesar

Een onverhard paadje trekt je dat bijzondere heggenlandschap binnen. Na de weidse zichten langs de Maas kun je nu opeens alleen vooruit en achteruit kijken: de meidoorn-heggen omhullen je aan beide kanten. Een bijzondere ervaring die herinneringen oproept aan de holle paden in Zuid-Limburg. Niet iedereen was vroeger trouwens blij met de heggen. Julius Caesar vervloekte ze in zijn boek De Bello Gallico omdat zijn legioen vastliep in de stekels.

Rondwandeling door de Maasheggen vanuit Vierlingsbeek

Glooiende weides

De meidoorns zijn veel hoger dan gedacht, soms schieten ze wel een meter of vier de lucht in. Af en toe openen de heggen zich en kijk je uit over glooiende weides vol boter- en pinksterbloemen en bloeiende meidoornheggen in de verte.

Rondwandeling door de Maasheggen vanuit Vierlingsbeek

Slecht meidoornjaar?

Een mooi gezicht is het, maar ik zie ook heel wat meidoorns die niet bloeien, terwijl begin mei toch echt de bloeitijd van deze struik is. Ze zien er ook niet uit of ze nog in bloei komen of al uitgebloeid zijn. Is het net als met de heide die het ene jaar veel uitbundiger bloeit dan het andere?

Broedplaats voor de vogels

Gelukkig valt er genoeg te genieten, want het is en blijft een mooi intiem landschap. Dat vinden ook vogels als kneu, zanglijster, staartmees en winterkoninkje. De dichte heggen zijn een prima broedplaats: ze bieden beschutting én de meidoorns leveren voedsel. Voortdurend hoor ik ook de koekoek, die het arbeidsintensieve broedwerk met genoegen aan andere vogels uitbesteedt.

Rondwandeling door de Maasheggen vanuit Vierlingsbeek

Bosjes okselhaar

Paadje na intiem paadje knoopt deze prachtige tocht aan elkaar. M’n app Plantnet vertelt dat je éénstijlige en tweestijlige meidoorns hebt. De verschillen zitten vooral in de bladeren, die bij de tweestijlige minder diep zijn ingesneden, met rondere toppen. De tweestijlige heeft minder stekels en de ‘bosjes haar’ in de oksels van de nerven ontbreken.

Rondwandeling door de Maasheggen vanuit Vierlingsbeek

Beboste rivierduinen

Verderop verandert het landschap. Opeens wandel je over kronkelpaadjes door de Groeningsche Bergen en de Vortumse Bergjes, twee beboste rivierduinen. Helemaal in het noorden pakt de wandeling een smal paadje pal tussen bos en weides. Nieuwsgierige koeien komen me even besnuffelen. Op een bankje geniet ik van het vredige landschap.

Rondwandeling door de Maasheggen vanuit Vierlingsbeek Rondwandeling door de Maasheggen vanuit Vierlingsbeek

Schepen door de weilanden

De terugweg knoopt Maasheg aan Maasheg. In de verte varen grote binnenvaartschepen dwars door de weilanden, zo lijkt het: de Maas stroomt hier op een steenworp afstand. De laatste kilometers gaan over rustig asfalt. Je krijgt mooi zicht op het kerktorentje van het dorpje Bergen aan gene zijde van de Maas.

Rondwandeling door de Maasheggen vanuit Vierlingsbeek Rondwandeling door de Maasheggen vanuit Vierlingsbeek

Joodse begraafplaats

Je passeert een van de oudste Joodse begraafplaatsen van Nederland, anno 1771. En opnieuw die grommende leeuw. Heerlijke tocht al met al.

Nachtegalen & kruidkoek

Een wandelaar mailde me dat ik twee highlights heb gemist. Ten eerste de uitbundig zingende nachtegalen, “prachtig en ontroerend tegelijk”. En ten tweede restaurant De Schutkooi, ongeveer halverwege, zo’n 200 meter van de route. “Een mooie plek met heerlijke kruidkoek!”

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Nikon Z7 II, een fullframe systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

rondwandeling-maasheggen-vierlingsbeek-10
rondwandeling-maasheggen-vierlingsbeek-11
rondwandeling-maasheggen-vierlingsbeek-12
rondwandeling-maasheggen-vierlingsbeek-13
rondwandeling-maasheggen-vierlingsbeek-14
rondwandeling-maasheggen-vierlingsbeek-15
rondwandeling-maasheggen-vierlingsbeek-16
rondwandeling-maasheggen-vierlingsbeek-17
rondwandeling-maasheggen-vierlingsbeek-18
rondwandeling-maasheggen-vierlingsbeek-19
rondwandeling-maasheggen-vierlingsbeek-20
rondwandeling-maasheggen-vierlingsbeek-21
rondwandeling-maasheggen-vierlingsbeek-22
rondwandeling-maasheggen-vierlingsbeek-23
rondwandeling-maasheggen-vierlingsbeek-24
rondwandeling-maasheggen-vierlingsbeek-25
rondwandeling-maasheggen-vierlingsbeek-26
rondwandeling-maasheggen-vierlingsbeek-27
rondwandeling-maasheggen-vierlingsbeek-28
rondwandeling-maasheggen-vierlingsbeek-29
rondwandeling-maasheggen-vierlingsbeek-30
rondwandeling-maasheggen-vierlingsbeek-31
rondwandeling-maasheggen-vierlingsbeek-32
rondwandeling-maasheggen-vierlingsbeek-33

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkers De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

rondwandelingen, 15-20 km

  • Hits: 677

Copyright © 2022 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy