OV-stapper Maasheggen | Boxmeer – Vierlingsbeek
Aan de wandel?
14 km
OV-stapper
Boxmeer (station)
Frankwandelt-rating: 85/100
Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste NS-routes >>
Boxmeer & Sint-Petrusbasiliek
De start in Boxmeer is niet overdreven charmant. Langs een drukke weg wandel je een kilometertje door deze plaats, die niet vooraan heeft gestaan toen het dorpsschoon werd uitgedeeld. De Sint-Petrusbasiliek in het centrum doet moedig z’n best, maar kan niet verhullen dat het een replica is van een in 1944 platgebombardeerde kerk.
Kasteel van Jan Boc
Maar al snel komen we bij Kasteel Boxmeer, gesticht door Jan Boc I, die z’n naam ook leende aan Boxmeer. Het is zeker niet het mooiste kasteel dat we ooit gezien hebben, maar het ligt er wel schitterend bij in de uiterwaarden van de Maas. Het is het belangrijkste historisch monument van Boxmeer. Tegenwoordig is er een klooster in gevestigd.
Kasteeltje vernietigen
De oorsprong van het kasteel ligt in de dertiende eeuw. Waarna een uiterst vermoeiende geschiedenis van verwoesting en wederopbouw begint. Kasteeltje vernietigen is eeuwenlang een nationale sport geweest. Vooral in de 80-jarige oorlog hadden ze er een handje van. 80 jaar oorlog voeren, ook al zo vermoeiend.
Ahhh de Maas!
Maar goed, fraai zicht hebben we wel, en al snel arriveren we bij iets bijzonder aangenaams: de Maas, waar een heerlijk graspad pal langsvoert. De eindeloze rivier, de begroeide oevers met hun rijkdom aan bloemen en vlinders, de eerste bloeiende meidoorns, de grote schepen die het water doorklieven – we worden er zowaar vrolijk van.

890 kilometer lang
Een indrukwekkende rivier is het. Niet alleen door z’n forse breedte, maar vooral als je bedenkt hoe lang hij is: 890 kilometer maar liefst. Hij ontspringt op het plateau van Langres in Noord-Frankrijk, baant zich een weg door Wallonië en stroomt in Eijsden Nederland binnen.
Bochtjes afsnijden
Om van nut te kunnen zijn voor de scheepvaart moesten ze de rivier flink temmen. Kanalisatie ging wisselende waterstanden tegen. Dat kun je al wandelend goed zien aan de afgesneden bochten en de aangelegde stuwen en sluizen.
Sluizen bij Sambeek
Getemd of niet, het pad is zalig en we volgen het kilometers lang. De markeringen van het Maas- en Peelliniepad, een Streekpad door het Land van Cuijk, leiden ons de weg. En we koersen af op het sluizencomplex van Sambeek in de verte. Rond 1928 zijn ze gebouwd om de waterstand van de Maas beheersbaar te maken.
Schepen schutten
Even later arriveren we bij die sluizen. Vanaf het uitzichtplateau hebben we mooi zicht op het ‘schutten’ van de schepen. Talloze mensen zitten op bankjes of op hun eigen terrasstoeltjes bij de waterkant om het schouwspel gade te slaan, ondertussen hun boterhammetjes oppeuzelend.
De Meerstoel: aanrader
Wij schuiven voor onze welverdiende versnapering aan op het vriendelijke terras van restaurant De Meerstoel. Lekker is hier het eigengemaakte kwarktaartje. Dat het leven in het Brabantse land goed is, wisten we al uit een bekend liedje. Maar nu ervaren we het ook aan den lijve.
Maasheggen in zicht
Met spijt zwaaien we de Maas vaarwel. Gelukkig naderen nu het hoogtepunt van deze toch al mooie route: het Maasheggen-landschap. Over mooie onverharde weggetjes wandelen we tussen dichte meidoornhagen die de grasgroene uiterwaarden verdelen in kleinere weilanden. Oude rivierduinen en wat bos zorgen voor afwisseling.
Erfscheiding & veekering
De heggen werden honderden jaren geleden geplant als erfscheiding en veekering. Het hout werd gebruikt om gereedschap te maken (hamerstelen bijvoorbeeld), als brandstof voor de open haard en bouwmateriaal. Door de uitvinding van het prikkeldraad en mechanisering van de landbouw zijn veel heggen verdwenen.
Uniek landschap
Dat dat jammer is kwamen ze gelukkig bijtijds achter. Het is een landschap dat nergens anders meer voorkomt in Nederland. Bovendien zijn de heggen een waar paradijs voor vogels, zoals de kneu, zanglijster, staartmees en winterkoning. De heggen bieden beschutting én de meidoorns leveren voedsel.
Smullen van regenwormen
In dit gebied vertoeven ook nogal wat dassen. Speciaal voor hen zijn wissels (gangen) in de heggen gemaakt, zodat ze niet belemmerd worden op hun zoektocht naar regenwormen en andere smulpaperijen.
Intiem landschap
Ook voor ons wandelaars zou het jammer zijn als de Maasheggen zouden verdwijnen. De hoge heggen maken de wandeling intiem. En als de heggen zich hier en daar openen, bieden ze prachtig zicht op bloemrijke weiden met gelukkige koeien.
Maasheggen op hun mooist
Op deze zaterdag (12 mei 2018) zijn we eigenlijk nét te laat: de meidoorn is grotendeels uitgebloeid. Het luistert heel nauw als je de Maasheggen op hun mooist wilt zien. Kom je te vroeg, dan is er nog geen bloempje te bekennen; drie weken later kun je alweer te laat zijn.
Feestelijke linten
Wandel je hier op het juiste tijdstip, dan wacht je een betoverend schouwspel: uitbundig bloeiende meidoorn- en sleedoornheggen die als feestelijke lange linten het landschap versieren. Wij zien daar nog de resten van en zijn zeker van plan deze wandeling volgend jaar nogmaals te maken.
Filmpje over de Maasheggen
Bekijk een leuk filmpje over de Maasheggen uit het programma Binnenstebuiten van Diewertje Blok.
Update: NS-wandeling = OV-stapper
Plan je wandelvakantie bij SNP voor 2021
Vakantieplannen maken
Uiteraard houdt SNP zich aan het advies om tot medio maart 2021 niet naar het buitenland op vakantie te gaan. Maar plannen maken voor daarna mag natuurlijk wel. Dat kan zonder zorgen: je mag bij SNP tot 30 dagen voor vertrek je reis kosteloos omboeken of annuleren. En ze vragen géén aanbetaling. Zo kun jij met een goed gevoel nu al je vakantie voor 2021 boeken.
Foto’s van deze wandeling
Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
De beste camera’s en verrekijkers!
Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.
Tags: NS-wandelingen, 10-15 km, OV-stappers