NS-wandeling Strabrechtse Heide: van Geldrop naar Heeze NS-wandeling Strabrechtse Heide: van Geldrop naar Heeze
Noord-Brabant – NS-wandeling – 17km

NS-wandeling Strabrechtse Heide: van Geldrop naar Heeze

NS-wandeling Strabrechtse Heide: van Geldrop naar Heeze NS-wandeling Strabrechtse Heide: van Geldrop naar Heeze
Noord-Brabant – NS-wandeling – 17km

NS-wandeling Strabrechtse Heide: van Geldrop naar Heeze

Mooie heideroute! Buiten augustus en september is het waarschijnlijk saaier wandelen hier, maar nu kan ik mijn heidehart flink ophalen. Over onverharde paden doorkruis ik paarse velden tot aan de horizon. Soms biedt een pluk bos even wat broodnodige schaduw. En een heerlijk laarzenpad zorgt voor afwisseling. Toetje: het mooie kasteel van Heeze.

Aan de wandel
Wandelkaart route
Highlights van deze wandeling
  • Uitgestrekte heidevelden
  • Heerlijk laarzenpad
  • Beekdal van de Kleine Dommel
  • Schaapskudde
  • Kasteel van Heeze
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Wanneer bloeit de heide?

Wanneer bloeit de heide? Het is altijd een beetje een gok. Is-ie vroeg, is-ie laat? En bloeit-ie sowieso een beetje mooi dit jaar. Vuistregel: vanaf half augustus moet het paarse goud te bewonderen zijn. En dan zeker tot begin september.

De Kleine Dommel

Vanuit de trein wandel je door Geldrop, langs een mooi terrasrijk plein. Dan loop je het dorp uit, aan de hand van het schattige riviertje De Kleine Dommel. Het beekdal van de Kleine Dommel gaat naadloos over in de Strabrechtse Heide.

NS-wandeling Strabrechtse Heide | Station Geldrop – Heeze

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Beekdal van de Kleine Dommel

Nog even over die Kleine Dommel. In het schaduwrijke riet zag ik beekwaterjuffers lieflijk dartelen. Van hun prachtige blauwe kleur en dansende vlucht word ik altijd enorm blij. Die Kleine Dommel loopt helemaal tot aan Heeze, en je komt hem onderweg een paar keer tegen.

Grote 'stille' heide

Na het beekdal krijg je even een doorbijtkilometertje rond de snelweg voor de kiezen. Maar dan zit je ook gelijk op de Grote Stille Heide. Hoewel: stil is het hier niet bepaald. Het is toch een doordeweekse dag, maar heel E-bike rijdend 60-plusser heeft besloten vandaag over de Strabrechtse Heide te gaan pendelen. Met een E-steuntje in de rug als een brutaal heuveltje zich aandient.

NS-wandeling Strabrechtse Heide | Station Geldrop – Heeze

Bloeiende heide > vrolijke mensen

Pufpuf, ik moet het allemaal maar op eigen spierkracht zien te rooien. Gelukkig zijn we allemaal vrolijk, zelfs ik, en we groeten elkaar lachend. Bloeiende heide lijkt iets vriendelijks in mensen los te maken. Ik raak er in ieder geval na al die jaren niet op uitgekeken. Sterker nog, ik beland in een volkomen gelukzalige stemming als ik niet oppas.

Het Rulse Laarzenpad

Voordat je een heerlijke, grote lus over de heide gaat maken, kun je de NS-wandeling uitbreiden met een rondwandelingetje over het Rulse Laarzenpad. Ik zeg: doen. Het is een schitterend paadje, hier en daar wat drassig maar goed te doen zonder lieslaarzen. Het prima gemarkeerde paadje voert je door verwilderde natuur en vogelrijke weilanden. Heerlijk tochtje, je mist echt iets als je het links laat liggen.

NS-wandeling Strabrechtse Heide | Station Geldrop – Heeze

De Strabrechtse Heide

Maar dan is het toch echt zo ver: je gaat de heide op om er voorlopig niet meer af te komen. Is ie zo mooi als De Posbank? Nee, maar die steekt dan ook met kop en schouders boven alle heidegebieden van Nederland uit (vind ik). Toch heeft de Strabrechtse Heide z'n eigen charme.

Kostbare mest & kostelijke heidehoning

Eeuwenlang bracht de Strabrechtse Heide flink geld in de laatjes van de inwoners van Heeze en omstreken. Plaggen hei vormden de basis voor kostbare mest. En dankzij de heide leverde de bijenteelt aardig wat kostelijke heidehoning. En nog steeds zoemt het hier van de nijvere bijen.

NS-wandeling Strabrechtse Heide | Station Geldrop – Heeze

Wulp & geelgors

Hier en daar zie ik een hagedisje wegschieten en zweeft een libelle langs. Je schijnt hier ook veel typische heidevogels als wulp en geelgors te kunnen zien vliegen. Ik kom langs wat mooie vennen, waar salamanders en padden zich thuisvoelen.

Gentiaan & kleine zonnedauw

Door begrazing van schapen en afplaggen is de grond hier voedselarm geworden. Dat klinkt akelig, maar juist op die arme grond groeien bijzondere planten als gentiaan en kleine zonnedauw.

NS-wandeling Strabrechtse Heide | Station Geldrop – Heeze

Schaapjes tellen

Een kudde van 350 Kempische heideschapen dwaalt rond over de heide, bewaakt door een herder met twee honden. En opeens zie ik die schapen achter een groepje schilderachtige berkjes grazen. De herder is in geen velden of wegen te bekennen. Ligt vast een tukje te doen onder een berkje, in slaap gesukkeld na het tellen van z'n 350 schapen.

Kasteel van Heeze

Fijne lange tocht over de heide al met al. En nog is de koek niet op. Ik arriveer bij het mooi gelegen kasteel van Heeze, dat richting het dorp uitkijkt op een lange statige oprijlaan van bemoste klinkers. Je krijgt hier 2 voor de prijs van 1, want eigenlijk bestaat Kasteel Heeze uit twee kastelen.

NS-wandeling Strabrechtse Heide | Station Geldrop – Heeze

Middeleeuwse burcht Eymerick

Achter het ongenaakbaar ogende 17e-eeuwse gebouw vind je namelijk het restant van de oude middeleeuwse burcht Eymerick. Die stamt al uit de 15e eeuw en heeft muren van bijna anderhalve meter dik. Het kasteel is sinds 1760 in het bezit van de familie Van Tuyll van Serooskerken. Ook nu nog woont hier een lid van deze adellijke familie. Mocht je puf hebben: je kunt je laten rondleiden. Misschien wel door de adelijke kasteelheer zelve.

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Mooiste natuurhuisjes van Noord-Brabant!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.
ns wandeling strabrechtse heide-10
ns wandeling strabrechtse heide-11
ns wandeling strabrechtse heide-12
ns wandeling strabrechtse heide-13
ns wandeling strabrechtse heide-14
ns wandeling strabrechtse heide-15
ns wandeling strabrechtse heide-16
ns wandeling strabrechtse heide-17
ns wandeling strabrechtse heide-18
ns wandeling strabrechtse heide-19
ns wandeling strabrechtse heide-20
ns wandeling strabrechtse heide-21
ns wandeling strabrechtse heide-22
ns wandeling strabrechtse heide-23
ns wandeling strabrechtse heide-24
ns wandeling strabrechtse heide-25
ns wandeling strabrechtse heide-26
ns wandeling strabrechtse heide-27
ns wandeling strabrechtse heide-28
ns wandeling strabrechtse heide-29
ns wandeling strabrechtse heide-30
ns wandeling strabrechtse heide-31
ns wandeling strabrechtse heide-32

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland! >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy