NS-wandeling Strabrechtse Heide

NS-wandeling Strabrechtse Heide Mooie heideroute! Buiten augustus en september is het waarschijnlijk saaier wandelen hier, maar nu kan ik mijn heidehart flink ophalen. Over onverharde paden doorkruis ik paarse velden tot aan de horizon. Soms biedt een pluk bos even wat broodnodige schaduw. En een heerlijk laarzenpad zorgt voor afwisseling. Toetje: het mooie kasteel van Heeze.

Wanneer bloeit de heide?

Wanneer bloeit de heide? Het is altijd een beetje een gok. Is-ie vroeg, is-ie laat? En bloeit-ie sowieso een beetje mooi dit jaar. Vuistregel: vanaf half augustus moet het paarse goud te bewonderen zijn. En dan zeker tot begin september.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

NS-wandeling Strabrechtse Heide

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling17 km

Wat voor soort wandeling?NS-wandeling

Startplaats of station van deze wandelingGeldrop

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 76/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Vanuit de trein wandel je door Geldrop, langs een mooi terrasrijk plein. Dan loop je het dorp uit, aan de hand van het schattige riviertje De Kleine Dommel. Het beekdal van de Kleine Dommel gaat naadloos over in de Strabrechtse Heide.

Beekdal van de Kleine Dommel

Nog even over die Kleine Dommel. In het schaduwrijke riet zag ik beekwaterjuffers lieflijk dartelen. Van hun prachtige blauwe kleur en dansende vlucht word ik altijd enorm blij. Die Kleine Dommel loopt helemaal tot aan Heeze, en je komt hem onderweg een paar keer tegen.

Grote 'stille' heide

Na het beekdal krijg je even een doorbijtkilometertje rond de snelweg voor de kiezen. Maar dan zit je ook gelijk op de Grote Stille Heide. Hoewel: stil is het hier niet bepaald. Het is toch een doordeweekse dag, maar heel E-bike rijdend 60-plusser heeft besloten vandaag over de Strabrechtse Heide te gaan pendelen. Met een E-steuntje in de rug als een brutaal heuveltje zich aandient.

Bloeiende heide > vrolijke mensen

Pufpuf, ik moet het allemaal maar op eigen spierkracht zien te rooien. Gelukkig zijn we allemaal vrolijk, zelfs ik, en we groeten elkaar lachend. Bloeiende heide lijkt iets vriendelijks in mensen los te maken. Ik raak er in ieder geval na al die jaren niet op uitgekeken. Sterker nog, ik beland in een volkomen gelukzalige stemming als ik niet oppas.

 

Het Rulse Laarzenpad

Voordat je een heerlijke, grote lus over de heide gaat maken, kun je de NS-wandeling uitbreiden met een rondwandelingetje over het Rulse Laarzenpad. Ik zeg: doen. Het is een schitterend paadje, hier en daar wat drassig maar goed te doen zonder lieslaarzen. Het prima gemarkeerde paadje voert je door verwilderde natuur en vogelrijke weilanden. Heerlijk tochtje, je mist echt iets als je het links laat liggen.

De Strabrechtse Heide

Maar dan is het toch echt zo ver: je gaat de heide op om er voorlopig niet meer af te komen. Is ie zo mooi als De Posbank? Nee, maar die steekt dan ook met kop en schouders boven alle heidegebieden van Nederland uit (vind ik). Toch heeft de Strabrechtse Heide z'n eigen charme.

Kostbare mest & kostelijke heidehoning

Eeuwenlang bracht de Strabrechtse Heide flink geld in de laatjes van de inwoners van Heeze en omstreken. Plaggen hei vormden de basis voor kostbare mest. En dankzij de heide leverde de bijenteelt aardig wat kostelijke heidehoning. En nog steeds zoemt het hier van de nijvere bijen.

Wulp & geelgors

Hier en daar zie ik een hagedisje wegschieten en zweeft een libelle langs. Je schijnt hier ook veel typische heidevogels als wulp en geelgors te kunnen zien vliegen. Ik kom langs wat mooie vennen, waar salamanders en padden zich thuisvoelen.

Gentiaan & kleine zonnedauw

Door begrazing van schapen en afplaggen is de grond hier voedselarm geworden. Dat klinkt akelig, maar juist op die arme grond groeien bijzondere planten als gentiaan en kleine zonnedauw.

Schaapjes tellen

Een kudde van 350 Kempische heideschapen dwaalt rond over de heide, bewaakt door een herder met twee honden. En opeens zie ik die schapen achter een groepje schilderachtige berkjes grazen. De herder is in geen velden of wegen te bekennen. Ligt vast een tukje te doen onder een berkje, in slaap gesukkeld na het tellen van z'n 350 schapen.

Kasteel van Heeze

Fijne lange tocht over de heide al met al. En nog is de koek niet op. Ik arriveer bij het mooi gelegen kasteel van Heeze, dat richting het dorp uitkijkt op een lange statige oprijlaan van bemoste klinkers. Je krijgt hier 2 voor de prijs van 1, want eigenlijk bestaat Kasteel Heeze uit twee kastelen.

Middeleeuwse burcht Eymerick

Achter het ongenaakbaar ogende 17e-eeuwse gebouw vind je namelijk het restant van de oude middeleeuwse burcht Eymerick. Die stamt al uit de 15e eeuw en heeft muren van bijna anderhalve meter dik. Het kasteel is sinds 1760 in het bezit van de familie Van Tuyll van Serooskerken. Ook nu nog woont hier een lid van deze adellijke familie. Mocht je puf hebben: je kunt je laten rondleiden. Misschien wel door de adelijke kasteelheer zelve.

Foto's van deze wandeling


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Tags: NS-wandelingen, heidewandelingen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!