OV-stapper Mookerheide | Tweedaagse wandelroute vanuit Cuijk

De mooiste actieve vakanties van ANWB

OV-stapper Mookerheide | Van station Cuijk naar Nijmegen

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling16+16 km

Wat voor soort wandeling?OV-stapper (2-daagse)

Startplaats of station van deze wandelingCuijk (station)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 88/100

Download de routebeschrijvingRoutebeschrijving dag 1

Download de routebeschrijvingRoutebeschrijving dag 2

Weidse heidevelden, prachtige gemengde bossen, uitzichten over de Maas, rijke historie: de tweedaagse OV-stapper (= oud NS-wandeling) over de Mookerheide biedt het allemaal. Het glooiende, weelderig begroeide landschap brengt je in Franse sferen. Topwandeling!

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste NS-routes >>

Duivelsberg & Sint Jansberg

In het grensgebied van Brabant en Limburg is Nederland helemaal niet zo plat als het vooroordeel wil. Je moet vaak flink klimmen om ‘toppen’ te slechten als de Duivelsberg en de Sint Jansberg. Het is niet voor niets dat hier ook de vermaarde (en pittige) Zevenheuvelenloop wordt georganiseerd.

Vriendelijke Maas

Door de niet bijster boeiende binnenstad van Cuijk loop je naar de veerpont, die je naar de overkant brengt. Tot Mook loop je over een rustige weg langs de vriendelijke Maas.

OV-stapper Mookerheide | Van station Cuijk naar Nijmegen De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Historische Mookerheide

Dan begint al snel de steile klim naar de historische Mookerheide. Boven is het uitzicht prachtig. Je daalt en klimt naar het Zevendal, een mooie kennismaking met Limburg. Even verder sta je in natuurreservaat Sint Jansberg, in de IJstijd opgestuwd door een gletsjertong. Langs velden en bossen wandel je naar Groesbeek.

De Oude Molen

In Groesbeek kun je overnachten in hotel de Oude Molen. Die naam doet iets idyllisch vermoeden, maar verheug je niet te zeer. Onze kamer had zicht op camping, drukke verkeersweg en parkeerplaats, en haute cuisine staat niet op de kaart. Maar de kamer is lekker ruim en brandschoon, de bediening zeer vriendelijk, evenals het prijsniveau. Aardig: wandelaars krijgen een lunchpakketje mee.

OV-stapper Mookerheide | Van station Cuijk naar Nijmegen

Hel & Duivelsberg

Op dag twee is het nog wat meer klimmen en dalen geblazen. Je wandelt over smalle paadjes door weiland en bos, met hoogteverschillen tot 70 meter. De tocht gaat langs de Hel, de Duivelsberg en het Filosofendal. Vlak voor Nijmegen heb je prachtige zicht op de Ooijpolder. Ook het stuk door de rijke buitenwijken van Nijmegen is boeiend.

Bergen

OK, ‘bergen’ is wat overdreven, maar toch: het is af en toe flink klimmen op deze OV-stapper. Maar juist die klimmetjes geven daarna dankbare beloningen: mooie uitzichten over een rijk landschap van bossen en rivieren.

OV-stapper Mookerheide | Van station Cuijk naar Nijmegen

Sint Jansberg

De Kiekberg met 77 meter en de Sint-Maartensberg met 66 meter zijn de hoogste toppen van het ‘bergmassief’ Sint Jansberg, een voormalig landgoed met hellingbossen en akkers op de stuwwal van Nijmegen.

Duivelsberg

Aparte vermelding verdient de Duivelsberg, die tot 1949 Duits bezit is geweest, maar na grenscorrecties in Nederlandse handen viel. De naam: op de top van de berg lag volgens de overlevering een offerplaats voor heksen. Nu offreren ze er duivels lekkere pannenkoeken op het leuke terras van het restaurant.

OV-stapper Mookerheide | Van station Cuijk naar Nijmegen

Flora

In het voorjaar is de rijk bloeiende flora, zoals in het Filosofendal, heerlijk voor oog en neus. Hier bloeit de vogelkers, wilde appel, els en mispel, maar ook dotterbloem, sleutelbloem en aronskelk. Soms kom je langs ware bloementapijten op de hellingen van de Sint Jansberg en de Duivelsberg.

Beekjes & sprengen

Dat bloemrijke landschap zal ongetwijfeld te maken hebben met de vele bronnen, beekjes en sprengen die je onderweg op je pad vindt en die flink bijdragen aan het wandelgenot. Reden in ieder geval voor dassen om hier hun domicilie te kiezen, al waren ze helaas niet thuis (of gaven ze geen sjoege) toen wij langskwamen.

OV-stapper Mookerheide | Van station Cuijk naar Nijmegen

Mookerheide

Geloof me: de Mookerheide is ook mooi als hij niet in bloei staat. In het voorjaar schildert bloeiende brem heldergele accenten in het weidse landschap. Half augustus, als de struikheide bloeit, komt dit gebied natuurlijk pas echt goed tot z’n recht.

Schapen & Hooglanders

Het heidegebied ligt op een uitloper van de Nijmeegse stuwwal. Op sommige plekken heb je prachtige vergezichten over de Maas. In zomer en winter begrazen Drentse heideschapen en Schotse Hooglanders de heide om vergrassing tegen te gaan.

OV-stapper Mookerheide | Van station Cuijk naar Nijmegen

Willem van Oranje

Behalve om z’n paarse pracht is de Mookerheide bekend om een beroemde veldslag tussen Hollanders en Spanjaarden. Het huurlingenleger van Willem van Oranje moest in 1574 het onderspit delven tegen het Spaanse leger. In 1870 werd een massagraf van de gesneuvelden ontdekt. Ook de aanvoerders, de graven Hendrik en Lodewijk van Nassau, broers van Willem de Zwijger bliezen hier hun laatste adem uit.

Historie

Indrukwekkend zijn de vele tekenen die je onderweg tegenkomt van de strijd die in de Tweede Wereldoorlog is uitgevochten. Hier vonden in het laatste oorlogsjaar de beslissende slagen plaats: operaties Market Garden en Veritable.

OV-stapper Mookerheide | Van station Cuijk naar Nijmegen

Montgomery

Onder leiding van veldmaarschalk Montgomery trokken destijds zo’n 300.000 man het Duitse Rijngebied binnen. Duizenden jonge Canadezen en Britten werden hier per parachute gedropt, en kwamen in de strijd om het leven.

Teken van beschaving

Het laat je bepaald niet onberoerd om over de Canadese begraafplaats te lopen en de rijen oorlogsgraven te zien en het herdenkingsteken, dat de namen vermeldt van ruim 1.000 in Noordwest Europa vermiste Britten. Jongens van soms 19, 20 jaar van ver weg, die hier hun leven gaven voor de vrijheid. Een teken van beschaving dat dit soort gedenkplekken wordt gekoesterd in Nederland.

Druk in het weekend

Dit is zo'n schitterend gebied dat het veel wandelaars en mountainbikers trekt, vooral in het weekend. Goed om je hiervan bewust te zijn als je op een weekenddag op pad gaat.

Snel prachtig wandelen? Alle NS-routes >>

Update: NS-wandeling = OV-stapper

NS heeft deze wandeling uit de collectie gehaald. Gelukkig heeft Wandelnet hem omgedoopt tot OV-stapper. En deze wandelorganisatie onderhoudt de route en de routebeschrijving. Geweldig!

 

 

 

Foto’s van deze wandeling

ns mookerheide 007
ns mookerheide 014
ns mookerheide 015
ns mookerheide 019
ns mookerheide 025
ns mookerheide 028
ns mookerheide 030
ns mookerheide 031
ns mookerheide 034
ns mookerheide 036
ns mookerheide 039
ns mookerheide 046
ns mookerheide 049
ns mookerheide 052
ns mookerheide 054
ns mookerheide 058
ns mookerheide 061
ns mookerheide 072
ns mookerheide 077
ns mookerheide 080
ns mookerheide 081
ns mookerheide 082
ns mookerheide 087
ns mookerheide 094
ns mookerheide 097
ns mookerheide 100
ns mookerheide 103
ns mookerheide 117
ns mookerheide 118
ns mookerheide 128
ns mookerheide 134
ns mookerheide 138
ns mookerheide 141
ns mookerheide 151
ns mookerheide 152
ns mookerheide 155
ns mookerheide 157
ns mookerheide 159
ns mookerheide 162
ns mookerheide 164
ns mookerheide 166
ns mookerheide 167
ns mookerheide 180
ns mookerheide 181
ns mookerheide 183
ns mookerheide 185
ns mookerheide 186
ns mookerheide 189
ns mookerheide 190
ns mookerheide 192

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkers De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland De 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

NS-wandelingen, tweedaagse wandelingen, 30-35 km, lijnwandelingen

  • Hits: 28510

Copyright © 2021 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy