Black Friday & Manic Monday bij CameraNU.nl
Black Friday & Manic Monday bij CameraNU.nl

NS-wandeling Mookerheide | Tweedaagse wandelroute vanuit Cuijk

NS-wandeling Mookerheide Weidse heidevelden, prachtige gemengde bossen, uitzichten over de Maas, rijke historie: de tweedaagse NS-wandeling over de Mookerheide biedt het allemaal. Het glooiende, weelderig begroeide landschap brengt je in Franse sferen. Het mooie voorjaarsweer droeg daar zeker toe bij. Topwandeling!

Duivelsberg & Sint Jansberg

In het grensgebied van Brabant en Limburg is Nederland helemaal niet zo plat als het vooroordeel wil. Je moet vaak flink klimmen om ‘toppen’ te slechten als de Duivelsberg en de Sint Jansberg. Het is niet voor niets dat hier ook de vermaarde (en pittige) Zevenheuvelenloop wordt georganiseerd.

NS-wandeling Mookerheide

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling16 + 16km

Wat voor soort wandeling?NS-wandeling (2-daagse)

Startplaats of station van deze wandelingCuijk (station)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 88/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Vriendelijke Maas

Door de niet bijster boeiende binnenstad van Cuijk loop je naar de veerpont, die je naar de overkant brengt. Tot Mook loop je over een rustige weg langs de vriendelijke Maas.

Historische Mookerheide

Dan begint al snel de steile klim naar de historische Mookerheide. Boven is het uitzicht prachtig. Je daalt en klimt naar het Zevendal, een mooie kennismaking met Limburg. Even verder sta je in natuurreservaat Sint Jansberg, in de IJstijd opgestuwd door een gletsjertong. Langs velden en bossen wandel je naar Groesbeek.

De Oude Molen

In Groesbeek kun je overnachten in hotel de Oude Molen. Die naam doet iets idyllisch vermoeden, maar verheug je niet te zeer. Onze kamer had zicht op camping, drukke verkeersweg en parkeerplaats, en haute cuisine staat niet op de kaart. Maar de kamer is lekker ruim en brandschoon, de bediening zeer vriendelijk, evenals het prijsniveau. Aardig: wandelaars krijgen een lunchpakketje mee.

Hel & Duivelsberg

Op dag twee is het nog wat meer klimmen en dalen geblazen. Je wandelt over smalle paadjes door weiland en bos, met hoogteverschillen tot 70 meter. De tocht gaat langs de Hel, de Duivelsberg en het Filosofendal. Vlak voor Nijmegen heb je prachtige zicht op de Ooijpolder. Ook het stuk door de rijke buitenwijken van Nijmegen is boeiend.

  Beste deals voor Black Friday & Cyber Monday bij CameraNU.nl

Bergen

OK, ‘bergen’ is wat overdreven, maar toch: het is af en toe flink klimmen op deze NS-wandeling. Maar juist die klimmetjes geven daarna dankbare beloningen: mooie uitzichten over een rijk landschap van bossen en rivieren.

Sint Jansberg

De Kiekberg met 77 meter en de Sint-Maartensberg met 66 meter zijn de hoogste toppen van het ‘bergmassief’ Sint Jansberg, een voormalig landgoed met hellingbossen en akkers op de stuwwal van Nijmegen.

Duivelsberg

Aparte vermelding verdient de Duivelsberg, die tot 1949 Duits bezit is geweest, maar na grenscorrecties in Nederlandse handen viel. De naam: op de top van de berg lag volgens de overlevering een offerplaats voor heksen. Nu offreren ze er duivels lekkere pannenkoeken op het leuke terras van het restaurant.

Flora

In het voorjaar is de rijk bloeiende flora, zoals in het Filosofendal, heerlijk voor oog en neus. Hier bloeit de vogelkers, wilde appel, els en mispel, maar ook dotterbloem, sleutelbloem en aronskelk. Soms kom je langs ware bloementapijten op de hellingen van de Sint Jansberg en de Duivelsberg.

Beekjes & sprengen

Dat bloemrijke landschap zal ongetwijfeld te maken hebben met de vele bronnen, beekjes en sprengen die je onderweg op je pad vindt en die flink bijdragen aan het wandelgenot. Reden in ieder geval voor dassen om hier hun domicilie te kiezen, al waren ze helaas niet thuis (of gaven ze geen sjoege) toen wij langskwamen.

Mookerheide

Geloof me: de Mookerheide is ook mooi als hij niet in bloei staat. In het voorjaar schildert bloeiende brem heldergele accenten in het weidse landschap. Half augustus, als de struikheide bloeit, komt dit gebied natuurlijk pas echt goed tot z’n recht.

Schapen & Hooglanders

Het heidegebied ligt op een uitloper van de Nijmeegse stuwwal. Op sommige plekken heb je prachtige vergezichten over de Maas. In zomer en winter begrazen Drentse heideschapen en Schotse Hooglanders de heide om vergrassing tegen te gaan.

Willem van Oranje

Behalve om z’n paarse pracht is de Mookerheide bekend om een beroemde veldslag tussen Hollanders en Spanjaarden. Het huurlingenleger van Willem van Oranje moest in 1574 het onderspit delven tegen het Spaanse leger. In 1870 werd een massagraf van de gesneuvelden ontdekt. Ook de aanvoerders, de graven Hendrik en Lodewijk van Nassau, broers van Willem de Zwijger bliezen hier hun laatste adem uit.

Historie

Indrukwekkend zijn de vele tekenen die je onderweg tegenkomt van de strijd die in de Tweede Wereldoorlog is uitgevochten. Hier vonden in het laatste oorlogsjaar de beslissende slagen plaats: operaties Market Garden en Veritable.

Montgomery

Onder leiding van veldmaarschalk Montgomery trokken destijds zo’n 300.000 man het Duitse Rijngebied binnen. Duizenden jonge Canadezen en Britten werden hier per parachute gedropt, en kwamen in de strijd om het leven.

Teken van beschaving

Het laat je bepaald niet onberoerd om over de Canadese begraafplaats te lopen en de rijen oorlogsgraven te zien en het herdenkingsteken, dat de namen vermeldt van ruim 1.000 in Noordwest Europa vermiste Britten. Jongens van soms 19, 20 jaar van ver weg, die hier hun leven gaven voor de vrijheid. Een teken van beschaving dat dit soort gedenkplekken wordt gekoesterd in Nederland.Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

 

Tags: NS-wandelingen, tweedaagse wandelingen, 30-35 km, lijnwandelingen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!