De glooiende Mookerheide, de hellingbossen van het Rijk van Nijmegen, weidse uitzichten over de Maas, historie: deze tweedaagse OV-stapper (= oud NS-wandeling) biedt het allemaal. Tien jaar geleden wandelde ik hem in de lente, nu met de herfst in zicht is hij nóg mooier. Frankwandelt-rating AAA+!
Door de binnenstad van Cuijk loop je naar de veerpont, die je voor twee kwartjes naar de overkant vervoert. Tot het dorpje Mook loop je over een rustige asfaltweg langs de vriendelijke Maas. Geen onaardig stuk, maar al het mooie van deze topwandeling zit dan nog in het vat. En wie wat bewaart...
In het grensgebied van Brabant en Limburg is Nederland helemaal niet zo plat als het vooroordeel wil. Je moet vaak flink klimmen om ‘toppen’ te slechten als de Duivelsberg en de Sint Jansberg. Niet voor niets organiseren ze hier ook de beroemde (en pittige) Zevenheuvelenloop. Gelukkig hebben ze hier ook trappetjes.
Al snel begint de steile klim naar de Mookerheide, die begin september nog nét in bloei staat dit jaar (2021). Boven is het uitzicht prachtig. Ook als de Mookerheide niet in bloei staat, is hij trouwens mooi. In het voorjaar schildert bloeiende brem heldergele accenten in het weidse landschap. Vanaf half augustus, als de struikheide bloeit, komt dit gebied natuurlijk pas echt goed tot z’n recht. Camera mee!
Het heidegebied ligt op een uitloper van de Nijmeegse stuwwal. Op sommige plekken heb je weidse vergezichten en zie je de Maas schitteren in de diepte. In zomer en winter begrazen Drentse heideschapen en Schotse Hooglanders de heide om vergrassing tegen te gaan.
Behalve om z’n paarse pracht is de Mookerheide bekend om een beroemde veldslag tussen Hollanders en Spanjaarden. Het huurlingenleger van Willem van Oranje moest in 1574 het onderspit delven tegen het Spaanse leger. In 1870 werd een massagraf van de gesneuvelden ontdekt. Ook de aanvoerders, de graven Hendrik en Lodewijk van Nassau, broers van Willem de Zwijger bliezen hier hun laatste adem uit.
Na de heide duik je de bossen in. Daar is het begin september al een beetje herfstig. Kleine paadjes leiden je naar alweer een hoogtepunt: het Zevendal, dat bekend staat als een van de mooiste dalen van Limburg. En inderdaad: het is een heerlijk bloemrijk dal waar je helemaal omheen loopt.
Indrukwekkend zijn de vele tekenen die je onderweg tegenkomt van de strijd die in de Tweede Wereldoorlog is uitgevochten. Hier vonden in het laatste oorlogsjaar de beslissende slagen plaats: operaties Market Garden en Veritable.
Onder leiding van veldmaarschalk Montgomery trokken destijds zo’n 300.000 man het Duitse Rijngebied binnen. Duizenden jonge Canadezen en Britten werden hier per parachute gedropt, en kwamen in de strijd om het leven.
Het laat je niet onberoerd om bij Groesbeek over de Canadese begraafplaats te lopen en de rijen oorlogsgraven te zien. Het herdenkingsteken vermeldt de namen van ruim duizend in Noordwest Europa vermiste Britten. Een teken van beschaving dat we dit soort gedenkplekken koesteren in Nederland.
Aan het eind van de eerste wandeldag kun je in Groesbeek overnachten in hotel De Oude Molen. Die naam doet iets idyllisch vermoeden, maar verheug je niet te zeer. Toch: ik had een ruime, brandschone kamer, de bediening is zeer vriendelijk, het prijsniveau schappelijk.
Hotel De Oude Molen op Trivago.nl >>
Op wandeldag twee is het nog wat meer klimmen en dalen geblazen. Je wandelt over smalle paadjes langs glooiende weilanden en door bossen met hoogteverschillen tot 70 meter. De tocht gaat langs de Hel, de Duivelsberg en het Filosofendal.
De Kiekberg met 77 meter en de Sint-Maartensberg met 66 meter zijn de hoogste toppen van het ‘bergmassief’ Sint Jansberg, een voormalig landgoed met hellingbossen en akkers op de stuwwal van Nijmegen.
Aparte vermelding verdient de Duivelsberg, die tot 1949 Duits bezit is geweest, maar na grenscorrecties in Nederlandse handen viel. De naam: op de top van de berg lag volgens de overlevering een offerplaats voor heksen. Nu offreren ze er duivels lekkere pannenkoeken op het leuke terras van het restaurant. Verderop zie je door de bossen het oude kerkje van Persingen liggen in de Ooijpolder.
In het voorjaar is de rijk bloeiende flora in het Filosofendal heerlijk voor oog en neus. Hier bloeit de vogelkers, wilde appel, els en mispel, maar ook dotterbloem, sleutelbloem en aronskelk. Soms kom je langs ware bloementapijten op de hellingen van de Sint Jansberg en de Duivelsberg. Bij de aftrap van de herfst steken paddenstoelen hun kopjes op en ligt er een gouden glans over het landschap.
Dat bloemrijke landschap zal ongetwijfeld te maken hebben met de vele bronnen, beekjes en sprengen die je onderweg op je pad vindt en die flink bijdragen aan het wandelgenot. Reden in ieder geval voor dassen om hier hun domicilie te kiezen. Ik ontmoet vandaag alleen wat koeien en een slak op zoek naar z’n huisje.
Langzaamaan nader je Nijmegen. Een reeks schitterende villa’s verschijnt op je pad en je ziet een eeuwenoud kerkje dat baadt in een weelderige tuin. Na een klim heb je opeens weids zicht over de Ooijpolder en de Waalbrug in de verte.
Dan loop je het ook al prachtige, groene Valkhof binnen, een heuvel in het centrum van Nijmegen die de Bataven al gebruikten aan het begin van de jaartelling. Ga zeker even kijken bij de historische Sint-Nicolaaskapel uit het jaar 1000. Verderop in het centrum van Nijmegen is het goed neerploffen op een terras voordat je de trein weer in stapt.
Dit is zo'n schitterend gebied dat het veel wandelaars en mountainbikers trekt, vooral in het weekend. Goed om je hiervan bewust te zijn als je op een weekenddag op pad gaat.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!