OV-stapper Mookerheide | Tweedaagse wandelroute vanuit Cuijk

Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

OV-stapper Mookerheide | Van station Cuijk naar Nijmegen

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling 16+16 km

Wat voor soort wandeling?OV-stapper (oude NS-wandeling)

Startplaats of station van deze wandelingCuijk (station)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 90/100

Download de routebeschrijvingNaar de routebeschrijving

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

De glooiende Mookerheide, de hellingbossen van het Rijk van Nijmegen, weidse uitzichten over de Maas, historie: deze tweedaagse OV-stapper (= oud NS-wandeling) biedt het allemaal. Tien jaar geleden wandelde ik hem in de lente, nu met de herfst in zicht is hij nóg mooier. Frankwandelt-rating AAA+!

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste NS-routes >>

Zoek je de allermooiste wandelingen? Mijn toppers >>

Veerpontje over de Maas

Door de binnenstad van Cuijk loop je naar de veerpont, die je voor twee kwartjes naar de overkant vervoert. Tot het dorpje Mook loop je over een rustige asfaltweg langs de vriendelijke Maas. Geen onaardig stuk, maar al het mooie van deze topwandeling zit dan nog in het vat. En wie wat bewaart...

OV-stapper Mookerheide | Van station Cuijk naar Nijmegen

Duivelsberg & Sint Jansberg

In het grensgebied van Brabant en Limburg is Nederland helemaal niet zo plat als het vooroordeel wil. Je moet vaak flink klimmen om ‘toppen’ te slechten als de Duivelsberg en de Sint Jansberg. Niet voor niets organiseren ze hier ook de beroemde (en pittige) Zevenheuvelenloop. Gelukkig hebben ze hier ook trappetjes.

OV-stapper Mookerheide | Van station Cuijk naar Nijmegen

Mookerheide: nog nét in bloei

Al snel begint de steile klim naar de Mookerheide, die begin september nog nét in bloei staat dit jaar (2021). Boven is het uitzicht prachtig. Ook als de Mookerheide niet in bloei staat, is hij trouwens mooi. In het voorjaar schildert bloeiende brem heldergele accenten in het weidse landschap. Vanaf half augustus, als de struikheide bloeit, komt dit gebied natuurlijk pas echt goed tot z’n recht. Camera mee!

OV-stapper Mookerheide | Van station Cuijk naar Nijmegen

Schapen & Hooglanders

Het heidegebied ligt op een uitloper van de Nijmeegse stuwwal. Op sommige plekken heb je weidse vergezichten en zie je de Maas schitteren in de diepte. In zomer en winter begrazen Drentse heideschapen en Schotse Hooglanders de heide om vergrassing tegen te gaan.

OV-stapper Mookerheide | Van station Cuijk naar Nijmegen

Willem van Oranje

Behalve om z’n paarse pracht is de Mookerheide bekend om een beroemde veldslag tussen Hollanders en Spanjaarden. Het huurlingenleger van Willem van Oranje moest in 1574 het onderspit delven tegen het Spaanse leger. In 1870 werd een massagraf van de gesneuvelden ontdekt. Ook de aanvoerders, de graven Hendrik en Lodewijk van Nassau, broers van Willem de Zwijger bliezen hier hun laatste adem uit.

OV-stapper Mookerheide | Van station Cuijk naar Nijmegen

Zevendal: mooiste van Limburg

Na de heide duik je de bossen in. Daar is het begin september al een beetje herfstig. Kleine paadjes leiden je naar alweer een hoogtepunt: het Zevendal, dat bekend staat als een van de mooiste dalen van Limburg. En inderdaad: het is een heerlijk bloemrijk dal waar je helemaal omheen loopt.

OV-stapper Mookerheide | Van station Cuijk naar Nijmegen

 

Speciaal voor wandelaars: Canon Powershot Zoom

Camera en verrekijker in één: de droom van elke wandelaar. Met de compacte Canon Powershot Zoom kijk je die ijsvogel recht op z'n mooie snavel. En maak je er ook nog een foto of filmpje van. Hoe goed is hij?

Mijn ervaringen >>

Historie

Indrukwekkend zijn de vele tekenen die je onderweg tegenkomt van de strijd die in de Tweede Wereldoorlog is uitgevochten. Hier vonden in het laatste oorlogsjaar de beslissende slagen plaats: operaties Market Garden en Veritable.

Montgomery

Onder leiding van veldmaarschalk Montgomery trokken destijds zo’n 300.000 man het Duitse Rijngebied binnen. Duizenden jonge Canadezen en Britten werden hier per parachute gedropt, en kwamen in de strijd om het leven.

OV-stapper Mookerheide | Van station Cuijk naar Nijmegen

Teken van beschaving

Het laat je niet onberoerd om bij Groesbeek over de Canadese begraafplaats te lopen en de rijen oorlogsgraven te zien. Het herdenkingsteken vermeldt de namen van ruim duizend in Noordwest Europa vermiste Britten. Een teken van beschaving dat we dit soort gedenkplekken koesteren in Nederland.

OV-stapper Mookerheide | Van station Cuijk naar Nijmegen

De Oude Molen

Aan het eind van de eerste wandeldag kun je in Groesbeek overnachten in hotel De Oude Molen. Die naam doet iets idyllisch vermoeden, maar verheug je niet te zeer. Toch: ik had een ruime, brandschone kamer, de bediening is zeer vriendelijk, het prijsniveau schappelijk.

Hotel De Oude Molen op Trivago.nl >>

Hel & Duivelsberg

Op wandeldag twee is het nog wat meer klimmen en dalen geblazen. Je wandelt over smalle paadjes langs glooiende weilanden en door bossen met hoogteverschillen tot 70 meter. De tocht gaat langs de Hel, de Duivelsberg en het Filosofendal.

OV-stapper Mookerheide | Van station Cuijk naar Nijmegen

Sint Jansberg

De Kiekberg met 77 meter en de Sint-Maartensberg met 66 meter zijn de hoogste toppen van het ‘bergmassief’ Sint Jansberg, een voormalig landgoed met hellingbossen en akkers op de stuwwal van Nijmegen.

OV-stapper Mookerheide | Van station Cuijk naar Nijmegen

Duivelsberg

Aparte vermelding verdient de Duivelsberg, die tot 1949 Duits bezit is geweest, maar na grenscorrecties in Nederlandse handen viel. De naam: op de top van de berg lag volgens de overlevering een offerplaats voor heksen. Nu offreren ze er duivels lekkere pannenkoeken op het leuke terras van het restaurant. Verderop zie je door de bossen het oude kerkje van Persingen liggen in de Ooijpolder.

OV-stapper Mookerheide | Van station Cuijk naar Nijmegen

Flora in het Filosofendal

In het voorjaar is de rijk bloeiende flora in het Filosofendal heerlijk voor oog en neus. Hier bloeit de vogelkers, wilde appel, els en mispel, maar ook dotterbloem, sleutelbloem en aronskelk. Soms kom je langs ware bloementapijten op de hellingen van de Sint Jansberg en de Duivelsberg. Bij de aftrap van de herfst steken paddenstoelen hun kopjes op en ligt er een gouden glans over het landschap.

OV-stapper Mookerheide | Van station Cuijk naar Nijmegen

Beekjes & sprengen

Dat bloemrijke landschap zal ongetwijfeld te maken hebben met de vele bronnen, beekjes en sprengen die je onderweg op je pad vindt en die flink bijdragen aan het wandelgenot. Reden in ieder geval voor dassen om hier hun domicilie te kiezen. Ik ontmoet vandaag alleen wat koeien en een slak op zoek naar z’n huisje.

OV-stapper Mookerheide | Van station Cuijk naar Nijmegen

Ooijpolder & Nijmegen

Langzaamaan nader je Nijmegen. Een reeks schitterende villa’s verschijnt op je pad en je ziet een eeuwenoud kerkje dat baadt in een weelderige tuin. Na een klim heb je opeens weids zicht over de Ooijpolder en de Waalbrug in de verte.

OV-stapper Mookerheide | Van station Cuijk naar Nijmegen

Valkhof & Sint-Nicolaaskapel

Dan loop je het ook al prachtige, groene Valkhof binnen, een heuvel in het centrum van Nijmegen die de Bataven al gebruikten aan het begin van de jaartelling. Ga zeker even kijken bij de historische Sint-Nicolaaskapel uit het jaar 1000. Verderop in het centrum van Nijmegen is het goed neerploffen op een terras voordat je de trein weer in stapt.

OV-stapper Mookerheide | Van station Cuijk naar Nijmegen

Druk in het weekend

Dit is zo'n schitterend gebied dat het veel wandelaars en mountainbikers trekt, vooral in het weekend. Goed om je hiervan bewust te zijn als je op een weekenddag op pad gaat.

Snel prachtig wandelen? Alle NS-routes >>

Update: NS-wandeling = OV-stapper

NS heeft deze wandeling uit de collectie gehaald. Gelukkig heeft Wandelnet hem omgedoopt tot OV-stapper. En deze wandelorganisatie onderhoudt de route en de routebeschrijving. Geweldig!

 

 

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T4, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

 

ns wandeling mookerheide-11
ns wandeling mookerheide-12
ns wandeling mookerheide-13
ns wandeling mookerheide-14
ns wandeling mookerheide-15
ns wandeling mookerheide-16
ns wandeling mookerheide-17
ns wandeling mookerheide-18
ns wandeling mookerheide-19
ns wandeling mookerheide-20
ns wandeling mookerheide-21
ns wandeling mookerheide-22
ns wandeling mookerheide-23
ns wandeling mookerheide-24
ns wandeling mookerheide-25
ns wandeling mookerheide-26
ns wandeling mookerheide-26a
ns wandeling mookerheide-27
ns wandeling mookerheide-28
ns wandeling mookerheide-29
ns wandeling mookerheide-30
ns wandeling mookerheide-31
ns wandeling mookerheide-32
ns wandeling mookerheide-33
ns wandeling mookerheide-34
ns wandeling mookerheide-35
ns wandeling mookerheide-36
ns wandeling mookerheide-37
ns wandeling mookerheide-38
ns wandeling mookerheide-39
ns wandeling mookerheide-40
ns wandeling mookerheide-41
ns wandeling mookerheide-42
ns wandeling mookerheide-43
ns wandeling mookerheide-44
ns wandeling mookerheide-45
ns wandeling mookerheide-46
ns wandeling mookerheide-47
ns wandeling mookerheide-48
ns wandeling mookerheide-49
ns wandeling mookerheide-50
ns wandeling mookerheide-51
ns wandeling mookerheide-52
ns wandeling mookerheide-53

 

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkers De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

NS-wandelingen, tweedaagse wandelingen, 30-35 km, lijnwandelingen

  • Hits: 42431

Copyright © 2022 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy