NS-wandeling Mastbos: rondwandeling vanaf station Breda NS-wandeling Mastbos: rondwandeling vanaf station Breda
Noord-Brabant – NS-wandeling – 14km

NS-wandeling Mastbos: rondwandeling vanaf station Breda

NS-wandeling Mastbos: rondwandeling vanaf station Breda NS-wandeling Mastbos: rondwandeling vanaf station Breda
Noord-Brabant – NS-wandeling – 14km

NS-wandeling Mastbos: rondwandeling vanaf station Breda

Met hooggespannen verwachtingen begin ik aan deze NS-wandeling vanuit Breda. Het prachtige Brabantse land plus een heerlijk zuidelijk stadje plus het oudste naaldbos van Nederland. Dat moet wel een heerlijk dagje worden, toch? Helaas valt het onze razende wandelreporter allemaal nogal tegen.

Aan de wandel
Highlights van deze wandeling
  • Oudste naaldbos van Nederland
  • Kasteel Bouvignie
  • Grote of Onze Lieve Vrouwekerk
  • Lange saaie aanloop
  • Veel loslopende honden
  • Breda is geen Den Bosch
Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Druk, HOP & geen Den Bosch

Geen slechte wandeling, begrijp me goed. Maar:

  • Ten eerste duurt het lang voor je drukte, verkeer en spuuglelijke nieuwbouw achter je hebt gelaten.
  • Ten tweede is het oudste naaldbos van NL een enorme HOP (Honden Ontmoetings Plaats).
  • En ten derde is Breda minder mooi en sfeervol dan ik dacht. Nee, Breda is geen Den Bosch.

Riviertje De Mark

Na de mindere aanloopkilometers wandel je opeens langs een aardig riviertje: De Mark. Dat tekent brede krullen door het landschap en tot het Mastbos blijf je het volgen, wat niet onaangenaam is.

NS-wandeling Mastbos | Rondwandeling vanaf station Breda

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Honden, joggers & verliefden

Dan duik je het Mastbos in. Zo'n bos dat alle Bredase hondenbezitters uitstekend weten te vinden. En alle joggers. En alle verliefde stelletjes. Kortom, de rust is ver te zoeken. Verderop, dieper het bos in, wordt het gelukkig stiller, en dan kun je genieten van lekker gevarieerd bos.

500 jaar Mastbos

Het Mastbos bestaat dit jaar 500 jaar. Het is het oudste aangeplante naaldbos van Nederland en de bomen hebben al heel wat zien langskomen. Het bos overleefde stormen, oorlogen, insectenplagen en kaalslag. Al eind 19e eeuw genoot het Mastbos landelijke bekendheid en trok het drommen bezoekers.

NS-wandeling Mastbos | Rondwandeling vanaf station Breda

Paardentram naar Hotel Mastbosch

Leuk om te beseffen dat hier tot 1925 de paardentram reed. Over de statige Baronielaan pendelde die tram tussen Hotel Mastbosch (dat nog steeds bestaat) en het centrum. De combinatie van horeca en natuur sprak mensen uit alle lagen van de bevolking aan. Veel welgestelden vestigden zich in de statige huizen aan de rand van het Mastbos.

Hout voor de Spaanse vloot

Graaf Hendrik III van Nassau, oompje van Willem van Oranje, liet het bos in 1515 aanleggen met dennenzaad uit Duitsland. Het Mastbos leverde hout voor onder meer de Spaanse vloot, scheepsmasten en de mijnbouw. Ook diende het bos als jachtgebied voor de Nassaus. Ze knalden op groot wild en zetten valkeniers in voor de jacht op reigers, patrijzen en konijnen.

NS-wandeling Mastbos | Rondwandeling vanaf station Breda

Kogelvangers & jagende boomvalken

Halverwege wandel je langs een hoge aarden wal: de kogelvanger. Die werd in 1899 aangelegd om bosarbeiders en bezoekers te beschermen tegen rondvliegende kogels. Achter de wal lagen namelijk de schietbanen van het garnizoen van Breda. Nu ligt hier een natuurgebied met vennetjes en greppels. De grote verschillen in droge en natte delen en de weldadige rust zijn ideaal voor dieren. Jagende boomvalken kun je spotten, en grazende reeën.

Kasteeltje gemist

Na het bos wandel je door de uiterwaarden van riviertje De Mark. Een mooie, parkachtige omgeving. En nu moet ik even bekennen dat ik het hoogtepunt gemist heb: Kasteel Bouvignie, dat er op de foto's prachtig uitziet. Had ik een black-out? Komt de route er niet langs? Geen idee. Maar zwaar de pest in heb ik wel.

NS-wandeling Mastbos | Rondwandeling vanaf station Breda

IJsvogels spotten

Want nu moet ik het doen met Kasteel Breda, waar je in het begin van de wandeling langskomt, maar dat op mij weinig indruk maakte. Afijn, Kasteel Bouvignie, mis het niet. In de 17de en 18de eeuw was het kasteel, dat toen nog Boeverie heette, in bezit van de Prinsen van Oranje. In de omgeving zitten trouwens ijsvogels, waarvan ik er eentje een minuut lang heb mogen observeren, dus mijn dag was weer goed!

Ginniken

Na Kasteel Bouvignie loop je de stad weer in. Eerst een flink stuk door Ginneken, vroeger een zelfstandig villadorp, nu vergroeid met Breda. Let even op het oude raadhuis uit 1792, met het mooie gemeentewapen op de gevel.

NS-wandeling Mastbos | Rondwandeling vanaf station Breda

Museum Breda

Door aardige winkelstraten wandel je nu naar het centrum van Breda. Voor cultuursnuivers: je komt langs een aantal musea, waaronder het Museum Breda, en het moderne Chassé Theater.

Grote of Onze Lieve Vrouwekerk

Verderop, op de Grote Markt valt je mond wel even open vanwege de schitterende Grote of Onze Lieve Vrouwekerk. Ze geldt als een van de mooiste kerken van Nederland en is hét pronkstuk van Breda. De Nassaus leverden in de 15e en 16e eeuw een belangrijke bijdrage aan de totstandkoming. Negen Nassaus en de eerste Prins van Oranje liggen er begraven.

NS-wandeling Mastbos | Rondwandeling vanaf station Breda

Bredaose Les van de Paoters

En wat nu zo jammer is: net vandaag is de kerk gesloten voor gewoon bezoek. Vanwege een evenement dat luistert naar de naam 'Bredaose Les van de Paoters Terrepetijn en Sjaggerijn'. Ze halen met deze les geld op voor het onderhoud van de kerk. Compleet uitverkocht, dus geen plek meer voor Frankwandelt. Verdorie, dat heb ik weer!

 

Mooiste natuurhuisjes op de Veluwe!

Lekker eropuit naar de Veluwe. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Mooiste natuurhuisjes van Noord-Brabant!

Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!

Natuurhuisjes >>

Foto's van deze wandeling

ns wandeling breda mastbos-10
ns wandeling breda mastbos-11
ns wandeling breda mastbos-12
ns wandeling breda mastbos-13
ns wandeling breda mastbos-14
ns wandeling breda mastbos-14a
ns wandeling breda mastbos-15
ns wandeling breda mastbos-16
ns wandeling breda mastbos-17
ns wandeling breda mastbos-18
ns wandeling breda mastbos-19
ns wandeling breda mastbos-20
ns wandeling breda mastbos-21
ns wandeling breda mastbos-22
ns wandeling breda mastbos-23
ns wandeling breda mastbos-24
ns wandeling breda mastbos-25
ns wandeling breda mastbos-26
ns wandeling breda mastbos-27

De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

10x de leukste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Nederland! >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy