Met hooggespannen verwachtingen begin ik aan deze NS-wandeling vanuit Breda. Het prachtige Brabantse land plus een heerlijk zuidelijk stadje plus het oudste naaldbos van Nederland. Dat moet wel een heerlijk dagje worden, toch? Helaas valt het onze razende wandelreporter allemaal nogal tegen.
Geen slechte wandeling, begrijp me goed. Maar:
Na de mindere aanloopkilometers wandel je opeens langs een aardig riviertje: De Mark. Dat tekent brede krullen door het landschap en tot het Mastbos blijf je het volgen, wat niet onaangenaam is.
Dan duik je het Mastbos in. Zo'n bos dat alle Bredase hondenbezitters uitstekend weten te vinden. En alle joggers. En alle verliefde stelletjes. Kortom, de rust is ver te zoeken. Verderop, dieper het bos in, wordt het gelukkig stiller, en dan kun je genieten van lekker gevarieerd bos.
Het Mastbos bestaat dit jaar 500 jaar. Het is het oudste aangeplante naaldbos van Nederland en de bomen hebben al heel wat zien langskomen. Het bos overleefde stormen, oorlogen, insectenplagen en kaalslag. Al eind 19e eeuw genoot het Mastbos landelijke bekendheid en trok het drommen bezoekers.
Leuk om te beseffen dat hier tot 1925 de paardentram reed. Over de statige Baronielaan pendelde die tram tussen Hotel Mastbosch (dat nog steeds bestaat) en het centrum. De combinatie van horeca en natuur sprak mensen uit alle lagen van de bevolking aan. Veel welgestelden vestigden zich in de statige huizen aan de rand van het Mastbos.
Graaf Hendrik III van Nassau, oompje van Willem van Oranje, liet het bos in 1515 aanleggen met dennenzaad uit Duitsland. Het Mastbos leverde hout voor onder meer de Spaanse vloot, scheepsmasten en de mijnbouw. Ook diende het bos als jachtgebied voor de Nassaus. Ze knalden op groot wild en zetten valkeniers in voor de jacht op reigers, patrijzen en konijnen.
Halverwege wandel je langs een hoge aarden wal: de kogelvanger. Die werd in 1899 aangelegd om bosarbeiders en bezoekers te beschermen tegen rondvliegende kogels. Achter de wal lagen namelijk de schietbanen van het garnizoen van Breda. Nu ligt hier een natuurgebied met vennetjes en greppels. De grote verschillen in droge en natte delen en de weldadige rust zijn ideaal voor dieren. Jagende boomvalken kun je spotten, en grazende reeën.
Na het bos wandel je door de uiterwaarden van riviertje De Mark. Een mooie, parkachtige omgeving. En nu moet ik even bekennen dat ik het hoogtepunt gemist heb: Kasteel Bouvignie, dat er op de foto's prachtig uitziet. Had ik een black-out? Komt de route er niet langs? Geen idee. Maar zwaar de pest in heb ik wel.
Want nu moet ik het doen met Kasteel Breda, waar je in het begin van de wandeling langskomt, maar dat op mij weinig indruk maakte. Afijn, Kasteel Bouvignie, mis het niet. In de 17de en 18de eeuw was het kasteel, dat toen nog Boeverie heette, in bezit van de Prinsen van Oranje. In de omgeving zitten trouwens ijsvogels, waarvan ik er eentje een minuut lang heb mogen observeren, dus mijn dag was weer goed!
Na Kasteel Bouvignie loop je de stad weer in. Eerst een flink stuk door Ginneken, vroeger een zelfstandig villadorp, nu vergroeid met Breda. Let even op het oude raadhuis uit 1792, met het mooie gemeentewapen op de gevel.
Door aardige winkelstraten wandel je nu naar het centrum van Breda. Voor cultuursnuivers: je komt langs een aantal musea, waaronder het Museum Breda, en het moderne Chassé Theater.
Verderop, op de Grote Markt valt je mond wel even open vanwege de schitterende Grote of Onze Lieve Vrouwekerk. Ze geldt als een van de mooiste kerken van Nederland en is hét pronkstuk van Breda. De Nassaus leverden in de 15e en 16e eeuw een belangrijke bijdrage aan de totstandkoming. Negen Nassaus en de eerste Prins van Oranje liggen er begraven.
En wat nu zo jammer is: net vandaag is de kerk gesloten voor gewoon bezoek. Vanwege een evenement dat luistert naar de naam 'Bredaose Les van de Paoters Terrepetijn en Sjaggerijn'. Ze halen met deze les geld op voor het onderhoud van de kerk. Compleet uitverkocht, dus geen plek meer voor Frankwandelt. Verdorie, dat heb ik weer!
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Lekker eropuit in eigen land. Een minivakantie wandelen of fietsen vanuit een superlekker natuurhuisje. Ik selecteerde de tien allermooiste!