Het leven is goed in het Brabantse land. Prachtige tocht over de grote heide bij Kampina, door de Oisterwijkse bossen en langs fijne vennetjes. Uitstekend gemarkeerd, boordevol afwisseling, lekkere terrassen op de juiste plekken. Topwandeling!
Die heide, daar moet je toch echt vanaf half augustus wezen. Dan bloeit-ie namelijk volop. Niet zo vol als vorig jaar – toen was De Posbank echt pimpelpaars – maar toch: aangenaam voor de ogen.
Grote heide bij Kampina
Briljante timing: loeiheet was het in Nederland toen ik besloot over de grote heide bij Kampina te sjokken. Het nadeel van heide: het is er altijd nog een paar graden warmer dan elders. De heide bleef daar vrolijk onder, die houdt wel van droog en heet. Hij stond te bloeien alsof het een lieve lust was. Prachtig gezicht, dacht ik, terwijl ik m’n oksels voelde klotsen.
Paarse hei, blauwe poep
Kampina is niet alleen heide wat de klok slaat. Het is een echt Brabants natuurgebied met behalve droge ook natte heide, bossen, beken en vennen. In de zomer tref je hier allerlei sporen van de dieren die van de bosbessen eten. Vos, duif, gaai en egel laten dan prachtig blauw gekleurde poepsporen achter op de paarse hei. Mmmmmm!
Bloeiende heide: half augustus tot begin september
Ik was er op het juiste moment: half augustus. Tot eind augustus is de gekleurde mozaïek van het heidegebied een lust voor het oog. Boven de vennen zie je met wat geluk boomvalken op libellen jagen. Andere bijzondere vogels: wulp, boompieper en roodborsttapuit.
Speciaal voor wandelaars: Canon Powershot Zoom
Camera en verrekijker in één: de droom van elke wandelaar. Met de compacte Canon Powershot Zoom kijk je die ijsvogel recht op z'n mooie snavel. En maak je er ook nog een foto of filmpje van. Hoe goed is hij?
Kom ook eens in november of maart naar Kampina. Dan maak je kans om kraanvogels te spotten. Zij rusten en eten hier tijdens de vogeltrek.
Verscholen vennetjes
Halverwege de wandeling duik je de verkoelende Oisterwijkse bossen in. Prachtig gevarieerde bossen zijn het, licht glooiend, met mooie slingerpaadjes. En het allermooiste: de bossen tellen vele verscholen vennetjes vol waterlelies.
Villawijk
Het is echt genieten om zo’n stil vennetje te zien opduiken tussen de dichte begroeiing. En dan te bedenken dat er rond 1913 plannen waren om de vennen droog te leggen voor de bouw van een villawijk.
Verzuring, vermesting, verdroging
In de bossen kom je langs drie vennen. Je wandelt telkens over smalle paadjes een stuk langs de oevers. Het fraaiste is het Voorste Goorven ('goor' betekent moeras), met z’n grillige oeverlijn. Op sommige plaatsen rijzen de beboste zandheuvels steil uit het water op. De meeste vennen zijn na de laatste ijstijd ontstaan door verstuiving.
Natuurmonumenten
Die vennetjes, dat zijn wel tere poppetjes. Ze werden ernstig bedreigd door verzuring, vermesting en verdroging. Natuurmonumenten, de beheerder van Kampina, greep in met een noodplan. Vennen werden uitgebaggerd, de oevers geplagd en de bomen aan de waterkant gekapt. Hulde aan Natuurmonumenten!
Moerashertshooi
Resultaat: de wind heeft nu meer vat op het open water en vallende herfstbladeren verstikken de vennen niet langer. Het water is minder zuur, voedselrijker en de vegetatie is een stuk gevarieerder. In het water kun je salamanders zien. Oeverkruid en moerashertshooi zijn terug van weggeweest.
Marialinde
Helemaal aan het eind van de wandeling kom je in Oisterwijk (‘de Parel van Brabant’) langs een prachtige oude linde. Het is de moeite waard om er even goed naar te kijken, of eronder te gaan zitten op het romantische bankje dat de stam omgeeft.
Bovennatuurlijke krachten
Misschien voel je dan wel contact met boven. De oorspronkelijke Oisterwijkse Marialinde dateert uit het jaar 1388. Bij een felle brand in de 16de eeuw bleef de linde op wonderlijke wijze gespaard. Daarna kreeg ze bovennatuurlijke krachten toebedeeld.
Oude raadhuis
De huidige linde is niet de boom uit 1388, maar is wel een bloedverwant (of moet je zeggen: sapverwant?). In de 19e eeuw bleek de oude linde op sterven na dood. Maar verrassend genoeg groeide in het vermolmde hart van de oude boom een nieuwe loot: de huidige linde. Let ook even op het mooie oude raadhuis uit 1899 naast de linde.
@boswachterfrans
Midden op de heide werd ik ingehaald door een boswachter op een zacht zoemend elektrisch brommertje. Eerste gedachte (slecht geweten): ik heb iets fout gedaan. Had ik een kaartje moeten kopen? Mag ik hier überhaupt wel komen?
IJslandse paarden
Maar nee: de (goedlachse) boswachter was op zoek naar z’n IJslandse paarden. Die moesten ergens op de heide rondbanjeren, maar waren ‘m blijkbaar gepeerd. Boswachter zijn, dat wil ik ook, later als ik groot ben. En dan op m’n coole brommertje m’n IJslandse paarden achterna!
Wandelende natuurencyclopedie
Natuurmonumenten heeft flink wat boswachters in natuurgebied Kampina rondlopen. Eén van hen is boswachter Frans Kapteijns. Boswachter Frans is een veel gevraagde gast in nieuwsprogramma's op radio en tv, en tevens een wandelende natuurencyclopedie.
Volg Frans
Frans is met 235.392 tweets ook lekker actief op social media. Z'n laatste 10 tweets zie je rechts.
Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes midden in de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.
Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.
Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!