De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl
De mooiste natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

NS-wandeling Kampina | Van station Boxtel naar Oisterwijk

NS-wandeling Kampina | Van station Boxtel naar Oisterwijk

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling18 km

Wat voor soort wandeling?NS-wandeling

Startplaats of station van deze wandelingBoxtel (station)

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 89/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Het leven is goed in het Brabantse land. Prachtige tocht over de grote heide bij Kampina, door de Oisterwijkse bossen en langs fijne vennetjes. Uitstekend gemarkeerd, boordevol afwisseling, lekkere terrassen op de juiste plekken. Topwandeling!

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste NS-routes >>

Bloeiende heide

Die heide, daar moet je toch echt vanaf half augustus wezen. Dan bloeit-ie namelijk volop. Niet zo vol als vorig jaar – toen was De Posbank echt pimpelpaars – maar toch: aangenaam voor de ogen.

Grote heide bij Kampina

Briljante timing: loeiheet was het in Nederland toen ik besloot over de grote heide bij Kampina te sjokken. Het nadeel van heide: het is er altijd nog een paar graden warmer dan elders. De heide bleef daar vrolijk onder, die houdt wel van droog en heet. Hij stond te bloeien alsof het een lieve lust was. Prachtig gezicht, dacht ik, terwijl ik m’n oksels voelde klotsen.

NS-wandeling Kampina | Van station Boxtel naar Oisterwijk

Paarse hei, blauwe poep

Kampina is niet alleen heide wat de klok slaat. Het is een echt Brabants natuurgebied met behalve droge ook natte heide, bossen, beken en vennen. In de zomer tref je hier allerlei sporen van de dieren die van de bosbessen eten. Vos, duif, gaai en egel laten dan prachtig blauw gekleurde poepsporen achter op de paarse hei. Mmmmmm!

Bloeiende heide: half augustus tot begin september

Ik was er op het juiste moment: half augustus. Tot eind augustus is de gekleurde mozaïek van het heidegebied een lust voor het oog. Boven de vennen zie je met wat geluk boomvalken op libellen jagen. Andere bijzondere vogels: wulp, boompieper en roodborsttapuit.

NS-wandeling Kampina | Van station Boxtel naar Oisterwijk De mooiste vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl

Kraanvogels spotten

Kom ook eens in november of maart naar Kampina. Dan maak je kans om kraanvogels te spotten. Zij rusten en eten hier tijdens de vogeltrek.

Verscholen vennetjes

Halverwege de wandeling duik je de verkoelende Oisterwijkse bossen in. Prachtig gevarieerde bossen zijn het, licht glooiend, met mooie slingerpaadjes. En het allermooiste: de bossen tellen vele verscholen vennetjes vol waterlelies.

NS-wandeling Kampina | Van station Boxtel naar Oisterwijk

Villawijk

Het is echt genieten om zo’n stil vennetje te zien opduiken tussen de dichte begroeiing. En dan te bedenken dat er rond 1913 plannen waren om de vennen droog te leggen voor de bouw van een villawijk.

Verzuring, vermesting, verdroging

In de bossen kom je langs drie vennen. Je wandelt telkens over smalle paadjes een stuk langs de oevers. Het fraaiste is het Voorste Goorven ('goor' betekent moeras), met z’n grillige oeverlijn. Op sommige plaatsen rijzen de beboste zandheuvels steil uit het water op. De meeste vennen zijn na de laatste ijstijd ontstaan door verstuiving.

NS-wandeling Kampina | Van station Boxtel naar Oisterwijk

Natuurmonumenten

Die vennetjes, dat zijn wel tere poppetjes. Ze werden ernstig bedreigd door verzuring, vermesting en verdroging. Natuurmonumenten, de beheerder van Kampina, greep in met een noodplan. Vennen werden uitgebaggerd, de oevers geplagd en de bomen aan de waterkant gekapt. Hulde aan Natuurmonumenten!

Moerashertshooi

Resultaat: de wind heeft nu meer vat op het open water en vallende herfstbladeren verstikken de vennen niet langer. Het water is minder zuur, voedselrijker en de vegetatie is een stuk gevarieerder. In het water kun je salamanders zien. Oeverkruid en moerashertshooi zijn terug van weggeweest.

NS-wandeling Kampina | Van station Boxtel naar Oisterwijk

Marialinde

Helemaal aan het eind van de wandeling kom je in Oisterwijk (‘de Parel van Brabant’) langs een prachtige oude linde. Het is de moeite waard om er even goed naar te kijken, of eronder te gaan zitten op het romantische bankje dat de stam omgeeft.

Bovennatuurlijke krachten

Misschien voel je dan wel contact met boven. De oorspronkelijke Oisterwijkse Marialinde dateert uit het jaar 1388. Bij een felle brand in de 16de eeuw bleef de linde op wonderlijke wijze gespaard. Daarna kreeg ze bovennatuurlijke krachten toebedeeld.

NS-wandeling Kampina | Van station Boxtel naar Oisterwijk

Oude raadhuis

De huidige linde is niet de boom uit 1388, maar is wel een bloedverwant (of moet je zeggen: sapverwant?). In de 19e eeuw bleek de oude linde op sterven na dood. Maar verrassend genoeg groeide in het vermolmde hart van de oude boom een nieuwe loot: de huidige linde. Let ook even op het mooie oude raadhuis uit 1899 naast de linde.

@boswachterfrans

Midden op de heide werd ik ingehaald door een boswachter op een zacht zoemend elektrisch brommertje. Eerste gedachte (slecht geweten): ik heb iets fout gedaan. Had ik een kaartje moeten kopen? Mag ik hier überhaupt wel komen?

NS-wandeling Kampina | Van station Boxtel naar Oisterwijk

IJslandse paarden

Maar nee: de (goedlachse) boswachter was op zoek naar z’n IJslandse paarden. Die moesten ergens op de heide rondbanjeren, maar waren ‘m blijkbaar gepeerd. Boswachter zijn, dat wil ik ook, later als ik groot ben. En dan op m’n coole brommertje m’n IJslandse paarden achterna!

Wandelende natuurencyclopedie

Natuurmonumenten heeft flink wat boswachters in natuurgebied Kampina rondlopen. Eén van hen is boswachter Frans Kapteijns. Boswachter Frans is een veel gevraagde gast in nieuwsprogramma's op radio en tv, en tevens een wandelende natuurencyclopedie.

NS-wandeling Kampina | Van station Boxtel naar Oisterwijk

Volg Frans

Frans is met 235.392 tweets ook lekker actief op social media. Z'n laatste 10 tweets zie je rechts.

Volg boswachter Frans Kapteijns op Twitter >>

Snel prachtig wandelen? Alle NS-routes >>

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenMooiste huisjes middenin de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust.

Bij veel huisjes is ‘contactloos verblijf’ mogelijk. Dit houdt in dat je tijdens je verblijf met niemand in contact hoeft te komen. Wel zo veilig!

Bekijk de mooiste natuurhuisjes >>

 

Foto’s van deze wandeling

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van NederlandDe 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

Tags: NS-wandelingen, 15-20 km, heidewandelingen, lijnwandelingen

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

Individuele wandelreizen >>

Wandelreizen met een groep >>

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!

Jouw huisje middenin de natuur

Bekijk de mooiste huisjes middenin natuurgebiedenOp Natuurhuisje.nl vind je unieke vakantiehuisjes middenin de natuur. In een natuurhuisje kun je je heerlijk terugtrekken van het drukke, dagelijkse bestaan. Je komt helemaal tot rust te midden van de natuur.

  • Middenin unieke natuurgebieden
  • Weg van de massa
  • Niet op een groot vakantiepark

Bekijk alle natuurhuisjes >>