NS-wandeling Kampina | Wandeltocht over de heide rond Boxtel

Kampina: NS-wandeling van Boxtel naar Oisterwijk

Mijn wieg stond in Amsterdam, want anders had ik tijdens deze bijzondere NS-wandeling uit volle borst samen met De Deurzakkers gezongen: “Het leven is goed in m’n Brabantse land. De bossen, de vennen, de purperen hei. Een dorpje dat past in je hand.” Prachtige tocht over de grote heide bij Kampina, door de Oisterwijkse bossen en langs fijne vennetjes. Uitstekend gemarkeerd, boordevol afwisseling, lekkere terrassen op de juiste plekken. Need I say more? Frankwandelt-rating AAA+.

Bloeiende heide

Die heide, daar moet je toch echt vanaf half augustus wezen. Dan bloeit-ie namelijk volop. Niet zo vol als vorig jaar – toen was De Posbank echt pimpelpaars – maar toch: aangenaam voor de ogen.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Kampina

Kampina: NS-wandeling van Boxtel naar OisterwijkBriljante timing: loeiheet was het in Nederland toen ik besloot over de grote heide bij Kampina te sjokken. Het nadeel van heide: het is er altijd nog een paar graden warmer dan elders. De heide bleef daar vrolijk onder, die houdt wel van droog en heet. Hij stond te bloeien alsof het een lieve lust was. Prachtig gezicht, dacht ik, terwijl ik m’n oksels voelde klotsen.

Paarse hei, blauwe poep

Kampina is niet alleen heide wat de klok slaat. Het is een echt Brabants natuurgebied met behalve droge ook natte heide, bossen, beken en vennen. In de zomer tref je hier allerlei sporen van de dieren die van de bosbessen eten. Vos, duif, gaai en egel laten dan prachtig blauw gekleurde poepsporen achter op de paarse hei. Mmmmmm!

Bloeiende heide: half augustus tot begin september

Ik was er op het juiste moment: half augustus. Tot eind augustus is de gekleurde mozaïek van het heidegebied een lust voor het oog. Boven de vennen zie je met wat geluk boomvalken op libellen jagen. Andere bijzondere vogels: wulp, boompieper en roodborsttapuit.

Kraanvogels spotten

Kom ook eens in november of maart naar Kampina. Dan maak je kans om kraanvogels te spotten. Zij rusten en eten hier tijdens de vogeltrek.


Stadshotel Jeroen in Den BoschMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekendje. Mijn tip: Stadshotel Jeroen in Den Bosch.

Stadshotel Jeroen in Den BoschMisschien wel het leukste hotel van Den Bosch. Pal naast het Jheronimus Bosch Art Center en achter de beroemde Sint-Janskathedraal. Luxueuze suites met bad. Lekkere lunchroom, zalige salon. Krijgt van 752 gasten op Trivago.nl gemiddeld een 9,4: "Even in het buitenland in Den Bosch. Prachtige en centrale lokatie in de stad met uitzicht op de kathedraal. Mooie schone en moderne kamer met goede bedden. Zeer vriendelijke ontvangst en bediening."

Bekijk mijn foto's van deze wandeling

Hieronder een selectie van mijn foto's. Klik op een foto om te vergroten. Vervolgens kun je van foto naar foto doorklikken.


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Bekijk een filmpje van deze wandeling

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!