NS-wandeling Hart van het Groene Woud | Boxtel – Best

Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

NS-wandeling Hart van het Groene Woud | Boxtel – Best

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling 15 km

Wat voor soort wandeling?NS-wandeling

Startplaats of station van deze wandelingBoxtel (station)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 78/100

Download de routebeschrijvingNaar de routebeschrijving

Leuke NS-wandeling door het Groene Woud: het groene hart tussen Eindhoven, Tilburg en Den Bosch. We wandelen een flink stuk langs een zacht kabbelend beekje, door fluisterstille bossen en over twee landgoederen. De beloofde edelherten houden zich gedeisd.

Snel prachtig wandelen? De 7 mooiste NS-routes >>

Natuurpark Boscheind

Vanaf het station van Boxtel leidt de wandeling ons over een op deze zondag uitgestorven bedrijventerrein. Maar al snel zwaaien we de beveiligingscamera’s vaarwel en betreden het aardige Natuurpark Boscheind, met vlinder- en bijenweides, een kruidentuin plus een reconstructie van een boerderij uit de Romeinse tijd.

Pleisterplaats Den Eijngel

Mis in het gehuchtje Lennisheuvel de bezienswaardigheid niet: Den Eijngel, een rijksmonument uit 1494. Vroeger deed het dienst als achtereenvolgens bierbrouwerij, herberg en boerderij. Het was een geliefde pleisterplaats omdat het aan de handelsroute van Den Bosch naar Turnhout lag. Als wij er langslopen is een verbouwing gaande: de nieuwe eigenaars willen het pand inrichten als expositieruimte en Bed & Breakfast, in de sfeer van de oude herberg.

NS-wandeling Hart van het Groene Woud | Boxtel – Best

 

Speciaal voor wandelaars: Canon Powershot Zoom

Camera en verrekijker in één: de droom van elke wandelaar. Met de compacte Canon Powershot Zoom kijk je die ijsvogel recht op z'n mooie snavel. En maak je er ook nog een foto of filmpje van. Hoe goed is hij?

Mijn ervaringen >>

Bosanemonen & slanke sleutelbloemen

Dan laten we de bebouwing achter ons. Tussen weidse velden koersen we aan op de bossen van landgoed Heerenbeek. Daar wandelen we langs de Heerenbeekloop, een mooi beekje dat ons kilometers lang begeleidt met zacht geklater. De oevers zijn bezaaid zijn met bosanemonen en slanke sleutelbloemen, prachtig gezicht.

Drassige paden

Zeggen dat de paden onverhard zijn, is een understatement. Ze zijn zo drassig en modderig dat we met gekke sprongen en omweggetjes onze voeten droog proberen te houden. Na een regenperiode zijn hoge, waterdichte schoenen zeker aan te bevelen.

NS-wandeling Hart van het Groene Woud | Boxtel – Best

Het Groene Woud: lekker groen

De naam van deze NS-wandeling verwijst naar Nationaal Landschap Het Groene Woud: het groene hart tussen Eindhoven, Tilburg en Den Bosch. En groen is het hier zeker. De oude landgoedbossen uit de tweede helft van de 18de eeuw bestaan hier vooral uit vochtig loofbos met veel populieren. Talloze kruiden vind je tussen het groen. En we zien de eerste vlinders van dit jaar al vrolijk fladderen. Broedvogels als boomvalk, torenvalk, uil en houtsnip komen hier ook graag.

Edelhertenroute

Evenals, sinds kort, één van de Nederlandse ‘Big Five’: het edelhert. De NS-wandeling volgt grotendeels de ‘Edelhertenroute’, die hier door lokale verenigingen is uitgezet. Tot zo’n 150 jaar geleden leefden er veel van deze edele dieren in Brabant. En nu zijn ze weer terug: begin 2017 is in natuurgebied De Scheeken een kleine groep uitgezet. En de eerste kalfjes zijn inmiddels al geboren.

NS-wandeling Hart van het Groene Woud | Boxtel – Best

Maar waar zijn ze nou?

Door de zoete belofte edelherten in het wild te kunnen zien, staan we al vanaf de start in de ‘edelhertenstand’. OK, op het bedrijventerrein waren we niet echt teleurgesteld dat we ze niet tegen het lijf liepen. Maar nu, kilometers gaans langs de Heerenbeekloop, willen we nou toch eindelijk wel eens de beloofde edelherten live zien.

Burlende herten

Maar waar we ook speuren, geen wild te bekennen. Wel aardig wat medewandelaars: het is druk op het pad op deze mooie zondag. Meeste kans om een edelhert te spotten (en weinig medewandelaars) schijnt trouwens bij schemering te zijn op een doordeweekse dag. In het najaar, tijdens de bronstijd, kun je de herten met wat geluk horen burlen (een zwaar loeiend geluid). Ze zijn op zoek naar een vrouwtje.

NS-wandeling Hart van het Groene Woud | Boxtel – Best

‘Kasteel’ Heerenbeek

Dan komen we bij het mooie landhuis Heerenbeek. Gelegen in een prachtige tuin, schemert het tussen de hoge bomen. Door z’n witte gepleisterde muren en hangtorens lijkt het op een kasteeltje.

Vlaamse schuur

Al in 1650 stond het huis op de kaart ingetekend als kleine hoeve, middenin een moerassig gebied. Een eeuw later veranderde de eigenaar, Marcellus van Bles - Heer van Moergestel - de hoeve in een groot landhuis. Van het omliggende boerenland met heide maakte hij een landgoed. Let even op de originele Vlaamse schuur achter het landhuis, het oudste gebouw op het landgoed. En op de prachtige Kaukasische vleugelnoot (=boom) in de tuin voor het huis.

NS-wandeling Hart van het Groene Woud | Boxtel – Best

Nog meer gekke sprongen

Voorbij het landhuis volgt meer van het zalige zelfde. Bosanemonen. Slanke sleutelbloemen. Gebrek aan edelherten. Drassige paadjes. Gekke sprongen om natte voeten te vermijden. Welgemutst lopen we naar station Best.

Snel prachtig wandelen? Alle NS-routes >>

 

Foto’s van deze wandeling

Alle foto's in dit artikel heb ik geschoten met de Fujifilm X-T3, een compacte systeemcamera. Benieuwd naar deze camera? Bekijk mijn review. Of bekijk mijn Top 10 Systeemcamera's.

ns wandeling boxtel best-10
ns wandeling boxtel best-11
ns wandeling boxtel best-12
ns wandeling boxtel best-13
ns wandeling boxtel best-14
ns wandeling boxtel best-15
ns wandeling boxtel best-16
ns wandeling boxtel best-17
ns wandeling boxtel best-18
ns wandeling boxtel best-19
ns wandeling boxtel best-20
ns wandeling boxtel best-21
ns wandeling boxtel best-22
ns wandeling boxtel best-23
ns wandeling boxtel best-24
ns wandeling boxtel best-25
ns wandeling boxtel best-26

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkers De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

NS-wandelingen, 15-20 km, 10-15 km

  • Hits: 10135

Copyright © 2022 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy