NS-wandeling Fort de Roovere

NS-wandeling Fort de Roovere Soms is het maar het beste om gelijk met het ergste te beginnen. 'Eat that frog' heet die methode. Mijn 'kikker': ik heb Fort de Roovere, het hoogtepunt van deze wandeling, totaal gemist. En ik kan je verzekeren: mis je dat fort, dan is deze wandeling niet echt een aanrader.

Geen mooie wandeling

Want overdreven mooi is deze NS-wandeling niet. Daarvoor moet je te veel drukke wegen kruisen, voert hij te veel over steen, en is herrie nooit ver te zoeken. De stukken die wel mooi zijn, zoals Landgoed Zoom, zijn niet dikgezaaid. Op Fort de Roovere na (kan ik dus niks over vertellen), is er wel één ander aantrekkelijk hoogtepunt: Bergen op Zoom. Gelukkig maakt dat mooie stadje veel goed.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

NS-wandeling Fort de Roovere

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling13, 16 of 18 km

Wat voor soort wandeling?NS-wandeling

Startplaats of station van deze wandelingBergen op Zoom

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 65/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Volgens de NS kun je de wandeling inkorten “door eerst een stukje met de bus te reizen. Zo slaat u meteen een stukje route over dat door sommigen als minder aantrekkelijk wordt ervaren.”

Frankwandelt = niet diplomatiek

Hahahaha: 'door sommigen' en 'minder aantrekkelijk'. De NS moet natuurlijk een beetje diplomatiek zijn, om niemand te beledigen. De gemeente Bergen op Zoom bijvoorbeeld. Of bewoners van dit stadje. Ik hoef daar gelukkig geen rekening mee te houden. En dus zeg ik klip en klaar: de eerste 3 kilometers zijn SPUUGLELIJK! OVERSLAAN DIE HAP!

Landgoed Zoomland

Daarna wordt de wandeling gelukkig wat leuker. Je doorkruist Landgoed Zoomland, een samenraapseltje van 4 oude landgoederen die 17de eeuwers net buiten de stad hebben aangelegd. Je treft hier aardig wat afwisseling. Loof- en naaldbos, weiland, heide, stuifzand en moeras.

Rijk aan vogels

Daardoor is Zoomland ook lekker rijk aan zangvogels. En op deze prille bijna-lentedag gaan ze helemaal uit hun plaat. Nachtegaal, zwartkop en vink vind je hier. En torenvalk, 3 soorten spechten, wielewaal, wintertaling en ransuil. Jammer dat je Zoomland al zo snel weer achter je moet laten.

 

Floris V Pad & GR5

De heenweg van deze NS-wandeling loop je over het Floris V Pad, een langeafstandswandelpad (lang woord) tussen Amsterdam en Bergen op Zoom. De terugweg voert over een nog veel langer pad: de GR5 (GR staat voor Grande Randonnée). Die loopt helemaal van Hoek van Holland naar Nice aan de Middellandse Zee, 2000 kilometer lang en lekker. Grote delen hiervan heb ik ooit gelopen.

Fort de Roovere: mis het niet...

Na Zoomland kruis je een snelweg. En dan is Het Grote Moment daar. Tenminste: voor wie oplet. Zoals gezegd ben ik straal langs Fort de Roovere gewandeld zonder daar iets van te merken. Dat komt door het volgende.

Een overduidelijk (ander) fort

Ik heb in mijn oren geknoopt dat ik door een bijzonder fort zou komen. Dus wanneer ik een overduidelijk fort op m'n pad tref, denk ik dat dát Fort de Roovere is. “Mooi hoor”, denk ik, om me heen kijkend. En ik begin voor de zekerheid als een idioot foto's te schieten. “Hé”, schiet nog door m'n hoofd, “kon ik hier niet ergens wat te drinken krijgen? En heb ik ook niet in de routebeschrijving gelezen dat ik hier als Mozes door het water kon lopen?” Ik zie niks, maar wel heel duidelijk een fort.

Twee forten!

Ruim een wandeluur verder, in een saaie woonwijk op een saai bankje, sla ik de routebeschrijving er nog eens op na. En zie ik dat je voor Fort de Roovere iets van de route moet afwijken. En dat je op deze wandeling dus door liefst 2 forten komt. Een hele bijzondere. En een veel minder bijzondere. Shoot! Hoogtepunt gemist. Zin om terug te gaan heb ik niet meer.

Als Mozes over het water

Met de pest in mijn lijf loop ik verder. Want ik had toch graag even over de loopgraafbrug willen lopen. Die hebben ze speciaal voor wandelaars aangelegd. Via de brug kun je, net als Mozes dat vroeger deed, dwars door het water wandelen. De naam van de brug is dan ook: 'Mozesbug'.

West-Brabantse Waterlinie

Fort de Roovere is een van de drie forten die Frederik Hendrik in 1628 liet bouwen om Bergen op Zoom te verdedigen. Sowieso stikte het hier in die tijd van de forten. Ze maakten allemaal deel uit van de West-Brabantse Waterlinie, die ook Holland moesten verdedigen tegen de vijand. Bijvoorbeeld door de boel onder water te zetten.

Markiezenhof

Het traject na de forten is nogal saai, maar in Bergen op Zoom is het wel heel leuk. De NS-wandeling loopt dwars door het prachtige Markiezenhof: het voormalige woonpaleis van de heren en markiezen van Bergen op Zoom, gebouwd tussen 1485 en 1525. De laatgotische gebouwen zijn gegroepeerd rond drie binnenplaatsen.

Dwalen door zalen

Je kunt het ook bezoeken, er is een historisch museum gevestigd in het paleis. Daar kun je dwalen door zalen, kamers, galerijen, binnenplaatsen en tuinen. En je krijgt een indruk van hoe de bewoners hier vroeger leefden.

Grote Markt

Dan kom je bij een prachtig hoogtepunt van de wandeling: de Grote Markt. Een heerlijke plek, het staat bekend als een van de mooiste pleinen van Nederland, en dat kan ik me voorstellen. Na de wandeling is het goed toeven op een van de uitnodigende terrassen.

Stadhuis & Peperbus

Grootste blikvanger op het plein is het stadhuis, waar het stadsbestuur al vanaf 1516 zetelt. Schitterend gebouw met rood-witte luiken. Niet te missen is de Gertrudiskerk uit 1370. De toren, die overal bovenuit steekt, noemen ze ook wel 'De Peperbus', vanwege zijn vorm.

Logeren in De Draak

En let ook even op het opvallende spierwitte pand naast het stadhuis: Hotel De Draak, de oudste herberg van Nederland. Al vanaf 1392 kun je hier logeren. Mooi stadje, Bergen op Zoom, ik kom zeker nog een keer terug. En dan boek ik natuurlijk een kamer in Hotel De Draak!


Hotel De DraakMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekendje. Mijn tip: Grand Hotel en Résidence De Draak in Bergen op Zoom!

Het beroemde Hotel De Draak ligt aan de Grote Markt, het mooiste plein van Nederland. Krijgt van 826 gasten op Trivago.nl gemiddeld een 8.4: "Schitterend hotel op een mooie locatie in de stad. En dan vervolgens die vreselijke mooie karakteristieke kamer...... geweldig."

Foto's van deze wandeling


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Tags: rondwandelingen, NS-wandelingen, 15-20 km

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!