Groene Wissel Drunen | De Brabantse Sahara

Groene Wissel De Loonse en Drunense Duinen Het is zomer, dus hoog tijd voor een wandeltocht door de Sahara. Goed, de echte Sahara is het niet, het is de Brabantse variant. En dat klinkt gelijk heel GezelliG met 2 zachte G's. De Loonse en Drunense Duinen: wat een prachtige zandbak. De bossen eromheen mogen er ook wezen. Heerlijke wandeldag al met al. Maar oei: we verdwalen! En oase's zijn ver te zoeken.

Veilig zwerven met GPS (dacht ik)

Routemaker WandelBart had er al voor gewaarschuwd: dit is een lastige tocht om louter met de routebeschrijving te lopen. Het is een ideale tocht met een GPS-apparaat op zak. Godzijdank heb ik die. En ik kan er inmiddels goed mee uit de voeten. Maar dat blijkt niet genoeg. Lees & huiver.

Wat is er zo leuk aan deze wandeling?

Groene Wissel De Loonse en Drunense Duinen

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling17 km

Wat voor soort wandeling?Groene Wissel

Startplaats of station van deze wandelingDrunen

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 80/100

Bekijk het wandelkaartjeBekijk een kaartje van deze wandeling

Naar de routebeschrijvingDownload de routebeschrijving

Na een kilometertje arriveren we in de uitgestrekte en gevarieerde bossen die natuurgebied De Loonse en Drunense Duinen omgeven. Het is hier heerlijk koel en rustig, we komen op deze zomerse zondag geen andere wandelaars tegen.

Levend stuifzand

Leuke kronkelpaadjes voeren ons naar het absolute hoogtepunt van deze wandeling: één van de meest uitgestrekte 'levende' stuifzandgebieden van West-Europa. Liefst 30 vierkante kilometer aan stuifzand kan hier vrij rondwaaien.

Bloeiende heide & miauwende buizerds

Tot aan de einder zien we een enorme heuvelachtige zandvlakte, hier en daar bespikkeld met wat vliegendennen. En velden met bloeiende heide, beschermd door een heuse herder met zijn schaapskudde. Jammer genoeg zien we die niet. Wel een koppeltje buizerds dat miauwend cirkelt boven zinderende zand. Paden zijn hier niet, wel een tv-mast in de verte die dient als oriëntatiepunt.

Wandeltocht voor avonturiers

Tjonge, durven we het wel aan eigenlijk? WandelBart heeft z'n routebeschrijving volgepakt met waarschuwingen. Bij mist of nevel kunnen we de tocht beter afblazen, want dan verdwalen we geheid omdat paden ontbreken. En in de zomer kan de temperatuur hier tot ver boven de 30 graden stijgen, met intensieve zonnestraling door de weerkaatsing op al dat zand. We moeten ons van top tot teen insmeren. En een sloot water meenemen, minimaal 2 liter.

 

Kamelen & verdwaal-mist

Zijn we nou gek of zien we daar in de verte een optocht van Arabieren op kamelen? En dat wolkje in de verte, is dat het begin van een dikke vette verdwaal-mist? Afijn, we wagen ons leven. Met knikkende knieën ploegen we door het mulle zand. Dat valt niks mee, na een paar honderd meter lopen we al te hijgen.

Verlaten landschap

Maar tjonge, wat is dit een bijzonder mooi gebied. Het witte zand reikt tot aan de verre einder. En afgezien van die verre Arabieren geen mens te bekennen. We zijn hier helemaal alleen in dit verlaten landschap.

Dieren in de duinen

In de zomer kunnen de temperatuurverschillen in het stuifzand tussen dag en nacht flink oplopen, tot wel 50 graden! Gelukkig zijn sommige zandloopkevers maar ook de planten zandzegge, buntgras en rendiermos prima opgewassen tegen deze extreme schommelingen in celsius.

Grootste roofdier van NL

En ook het grootste roofdier van ons land is hittebestendig: de das. Hier leven in totaal meer dan 100 dassen. Schuwe dieren zijn het, ze leven in families en wonen in burchten die meerdere ingangen en gangen hebben, soms wel tientallen meters lang.

Sneller dan Dafne

Een andere recordhouder die je in het zand kunt treffen, is de groene zandloopkever. Dit beestje is naar verhouding de snelste sprinter ter wereld. Heel veel sneller dan dan het sprintkanon uit Utrecht, onze Dafne. Zelf loopt hij 8 kilometer per uur. Maar reken je dat om naar Dafne's lengte, dan is dat meer dan 500 kilometer per uur. Op z'n sloffen.

Knappe boomvalk

En nog veel meer leuke of zeldzame dieren bevolken de duinen. De boomleeuwerik bijvoorbeeld, de zeldzame nachtzwaluw, de havik en de boomvalk. Die laatste is zo rap en kan zo goed vliegen dat hij een razendsnelle zwaluw zo uit de lucht hapt. Geen leuk verhaal (vooral niet voor zwaluwen). Maar knap is het wel, toch?

Nationaal Park: meer dan een giga zandbak

De Brabantse Sahara, het is geen verzinsel. Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen wordt echt zo genoemd vanwege de grote vlaktes en heuvels met wit stuifzand. Maar er is meer dan een giga zandbak. Je vindt hier ook flink wat heide en het geheel wordt omsloten door prachtige gevarieerde bossen.

Bedekt met oerbossen

Geniet je er een beetje van dat je lekker door het zand loopt te stampen? Doen hoor. Want het had er net zo goed niet kunnen zijn. Lange tijd was het zand namelijk met oerbossen bedekt. In de veertiende eeuw werden ze gekapt. De wind kreeg weer vat op de zandhopen.

Natuurmonumenten

Het stuifzandgebied dat nu onder je voeten ligt is zo uniek dat beheerder Natuurmonumenten er alles aan doet om het te behouden. Zo kan het zand lekker vrij in de rondte waaien. Cool!

Om te stikken

Hoewel, cool is het niet echt. Inmiddels is het om te stikken zo warm. Terwijl onze tong inmiddels op onze schoenen hangt, zien we de kamelen met Arabieren naderen. En als we het stuifzand uit onze ogen hebben gewreven, blijken het oer-Hollandse dames op oer-Brabantse knollen te zijn. Een parmantige poedel hobbelt erachter aan.

Baasjes natspetteren

Dan arriveren we bij een oase in de Sahara waar we lang niet de enige zijn. Heel veel honden proberen in het vennetje hun baasjes nat te spetteren. Wij kattenmensen lopen snel door, naar het aanpalende terras van uitspanning Bosch & Duin. We zijn niet de enigen en stellen vast dat Brabanders echte hondenliefhebbers zijn.

Bullmastifs & pitbull

Net als we aan de eerste hap van onze appeltaart met slagroom willen beginnen, strijkt vlak achter ons een gezelschap neer met twee onrustige bullmastiffs plus een pitbull die jaloers naar onze appeltaart kijkt. In sneltreinvaart werken we die taart weg en we kiezen het hazenpad.

Onduidelijke paadjes & lege batterijen

Door mooi heuvelachtig bos gaat onze tocht, aan het randje van de Sahara die steeds schilderachtig door de bomen schemert. Eindelijk zijn we van het mulle zand af, maar de paadjes zijn nog even onduidelijk of gewoon afwezig. Gelukkig hebben we een GPS, zeggen we nog tegen elkaar. En net op dat moment blazen de batterijen hun laatste adem uit.

Slimme Frank

Godzijdank heb ik altijd reserve-batterijen bij me, lach ik. En ik feliciteer mezelf met mijn slimheid. Maar jeetje: die reserve-batterijen zijn ook zo dood als een pier. Wat een sukkel ben ik toch!

Verdwalen in de Sahara

GPS-loos vervolgen we ons pad dat geen pad mag heten. De routebeschrijving is gedetailleerd maar toch presteren we het om ergens een paadje te missen. Tjonge, verdwalen in de Sahara, da's niet voor de poes. M'n iPhone biedt uitkomst. Maar aan Groene Wissel-paadjes doet Google Maps niet en we belanden op een bloedsaaie weg die ons naar Drunen brengt.

Avontuurlijke wandeltocht

Beetje teleurstellend eind van een avontuurlijke wandeltocht. Die ga ik zeker nog eens herhalen. Neem ik wel een enorme jerrycan water mee. Plus een dozijn volle batterijen voor m'n GPS.


Stadshotel Jeroen in Den BoschMooi hotelletje in de buurt

Wil je er echt een heerlijk uitje van maken? Boek dan een hotelletje in de buurt en je hebt een superweekendje. Mijn tip: Stadshotel Jeroen in Den Bosch.

Stadshotel Jeroen in Den BoschMisschien wel het leukste hotel van Den Bosch. Pal naast het Jheronimus Bosch Art Center en achter de beroemde Sint-Janskathedraal. Luxueuze suites met bad. Lekkere lunchroom, zalige salon. Krijgt van 752 gasten op Trivago.nl gemiddeld een 9,4: "Even in het buitenland in Den Bosch. Prachtige en centrale lokatie in de stad met uitzicht op de kathedraal. Mooie schone en moderne kamer met goede bedden. Zeer vriendelijke ontvangst en bediening."

Foto's van deze wandeling


Cameranu: de beste camera's, objectieven en verrekijkersDe beste camera's en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

Tags: rondwandelingen, 15-20 km, Groene Wissels

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!