De Biesbosch per kano | Door geulen, gaten & kreken

Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Kanotocht door de Biesbosch

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling 18 km

Wat voor soort wandeling?Kanotocht

Startplaats of station van deze wandelingWerkendam (bushalte)

Hoe scoort deze wandeling? Frankwandelt-rating: 85/100

Mijn GPS-trackDownload de GPS-track

Wandelen door de Biesbosch? Vergeet het maar. Om dit schitterende natuurgebied echt te ervaren moet je varen. Daarom kiezen buurman Gerrit en ik vandaag het ruime sop. Hoewel ruim: we lopen regelmatig vast in ondiepe kreken. Maar mooi dat het is!

Gekrakeel over een kano

Bij het krieken van de dag kloppen we aan de poort van Jachthaven Van Oversteeg in Werkendam om onze boot op te halen. Gerrit en ik hadden een lange mailwisseling over de te huren boot. Moet het een kayak worden of een kano? Wat is het verschil eigenlijk? En kiezen we voor allebei een eenpersoons of één gezellige tweepersoons?

Bekijk kanoverhuur >>

Horrorscenario

Voor mij is één ding essentieel: ik wil niet omslaan. En mijn absolute horrorscenario: ik sla om, maar Gerrit niet. Daarom moest het een tweepersoons boot worden: samen uit, samen omslaan. En omdat een kano stabieler is dan een kayak, is de keuze ook weer geen breinbreker.

Kanotocht door de Biesbosch

 

Speciaal voor wandelaars: Canon Powershot Zoom

Camera en verrekijker in één: de droom van elke wandelaar. Met de compacte Canon Powershot Zoom kijk je die ijsvogel recht op z'n mooie snavel. En maak je er ook nog een foto of filmpje van. Hoe goed is hij?

Mijn ervaringen >>

Zigzaggend de haven uit

En dus stappen Gerrit en ik in onze gezellige tweepersoons Canadese kano. Gerrit achterin, ik voorin. De achterste man is de stuurman. En sturen is nog niet al te makkelijk, zo blijkt. Of Gerrit is onhandig, dat kan ook. In ieder geval zigzaggen we de jachthaven uit, terwijl de zongebruinde kano-verhuurman ons vriendelijk uitzwaait. Omkijkend zie ik dat hij in z’n vuistje lacht.

Rietkragen, wilgen & watervogels

Mooi is het vrijwel direct. Bijzonder om zo dicht op het water langs wuivende rietkragen, stokoude wilgen en badderende watervogels te glijden. Echt chill. Zilverreigers houden ons scherp in het oog, een zwanenfamilie maakt verontwaardigd plaats voor onze kano. Vogels onder de vogels voelen we ons. Al denken onze gevederde vrienden er zelf waarschijnlijk anders over.

Kanotocht door de Biesbosch

Ontstaan na de St. Elisabethsvloed

Nationaal Park De Biesbosch, ontstaan na de St. Elisabethsvloed van 1421, is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Een uniek gebied met wilgenvloedbossen, woeste eilandjes en verscholen kreken. De ruige en hoog opgaande wilgenbossen hebben beslist iets on-Nederlands.

Zoete eb & vloed

De zoete Biesbosch kent dus eb en vloed, en dat is uiterst zeldzaam. Vrijwel nergens ter wereld komt ‘op en neer gaand’ zoet water voor. Ondanks de Deltawerken is er hier nog steeds zo’n 80 centimeter getijdenverschil. Oorzaak is de open verbinding met zee. Het opkomende zeewater stuwt het zoete water van de rivieren de Biesbosch in. Bij eb stroomt het rivierwater weer richting de zee.

Kanotocht door de Biesbosch

Spindotter & noords walstro

Daardoor is ook bijzondere natuur ontstaan. Zeldzame flora komt hier voor, zoals de spindotter en noords walstro. Die gedijen goed bij wisselende zoetwaterstanden, dus vrijwel nergens anders dan in de Biesbosch.

Vliegende deuren

Wij komen vooral voor de dieren. De bever woont hier in groten getale, de visarend heeft hier z’n broedgebied, evenals de indrukwekkende zeearend. Met een spanwijdte tot 250 centimeter noemen ze die laatste ook wel ‘de vliegende deur’. Het is de grootste roofvogel van Noord-Europa.

Kanotocht door de Biesbosch

Joekel van een lens

En dus houden Gerrit en ik met één oog de lucht scherp in de gaten, terwijl ons andere oog het riet afspiedt op zoek naar beverburchten. Speciaal om die dieren te schieten heeft Gerrit een joekel van een lens bij zich. Die is zo groot dat we er een extra waterdichte ton voor hebben meegekregen van onze kano-verhuurman. En hij is zo zwaar dat onze kano door de extra diepgang regelmatig vastloopt in modderige slik.

Gat van Van Kampen

Afijn, we zigzaggen vrolijk verder, door een kreek met de naam Petrussloot. We steken het brede water van het Gat van Van Kampen over (er zal maar een gat naar je vernoemd worden...). Langs de Rietplaat varen we, die z’n naam eer aandoet. En we mikken onze kano een megasmal kreekje in.

Kanotocht door de Biesbosch

Doodstille kreek

Doodstil is het hier. Geen kip te bekennen op een chagrijnige kuifeend na. Elk moment verwachten we de onheilspellende schaduw van de vliegende deur die zich over onze kano werpt. Of een bever die brutaal komt buurten en onze kano in tweeën knaagt. Geen van beide gebeurt. Gerrits megalens blijft in z’n waterdichte ton.

Rietmassage

Dan moeten we, volgens het kaartje dat we meekregen van de kano-verhuurman, een nóg smaller kreekje in. Dat is zo nauw dat het riet m’n gezicht een schoonheidsmassage geeft. We schuren (dankzij Gerrits lens) over de bodem van de kreek. En plots heb ik sterk het gevoel dat ik de kano in m’n eentje door de kreek moet sleuren. “Hé Gerrit”, roep ik over m’n schouder, “roei je nog een beetje mee of hoe zit dat?” Waarbij ik net doe alsof ik nog vrolijk ben.

Kanotocht door de Biesbosch

Spannend filmpje

Gerrit had het even te druk met het schieten van een spannend filmpje (zie onderaan deze pagina). Maar uiteindelijk komen we – dankzij mijn immense spierkracht en doorzettingsvermogen – levend en wel de kreek uit. En opgelucht zien we de lucht en het licht van het Buiten Kooigat. Op een aanlegplaats eten we onze boterhammen. Gerrit en ik wisselen van positie en nu ben ik Stuurman Ahoy.

Fikse tegenwind

Via een hele reeks kreekjes, de ene nog mooier dan de andere, belanden we op bijzonder weids water, waar we opeens fikse tegenwind hebben. Dat schiet voor geen meter op, ook omdat we nog steeds zigzaggen. De wisseling van stuurman, waar ik veel van had verwacht, biedt geen soelaas.

Kanotocht door de Biesbosch

Honderden zwanen

De uitputting nabij ronden we het eiland Noorder Jonge Deen. Door het Noordergat van de Visschen koersen aan op honderden zwanen die lekker in de weg liggen voor de Deeneplaat. Traag kabbelen ze voor ons langs. En minzaam maken ze plaats zodat we een smal kreekje kunnen invaren.

Luxe zeiljacht rammen

Na vele vastlopers-in-het-slik (de lens van Gerrit...) komt de Jachthaven Van Oversteeg weer in zicht. Op de wal staat de kano-verhuurman ons lachend op te wachten. Plotseling zenuwachtig maak ik volkomen verkeerde stuurbewegingen, waardoor we slingerend op de kade afstevenen en een luxe zeiljacht net niet rammen.

Kanotocht door de Biesbosch

Aan de borrel?

Behulpzaam neemt de kano-verhuurman onze roeispanen aan. “Zijn jullie onderweg aan de borrel gegaan?” grapt hij droogjes. Ik lach als een boer met kiespijn. En al hebben we bevers noch vliegende deuren gezien (de lens van Gerrit fungeerde alleen als ballast), toch was het een heerlijke dag.

Zelf deze kanotocht maken?

Wil je zelf deze bijzondere tocht maken? Met alleen het kaartje is het lastig om je te oriënteren. Speciaal voor jullie heb ik een GPS-track gemaakt. Kun je op je GPS-apparaat zetten. Of met wat handigheid op je mobiele telefoon. Verdwalen wordt dan wel heel lastig.

Download de GPS-track >> >>

Bekijk een spannend filmpje

Kanovaren in de Biesbosch, het klinkt zo braaf. Maar wacht: we belanden met onze Canadese tweepersoons in de ondoordringbare rietjungle. En overleven het allemaal maar net...

 

 

Foto's van deze kanotocht

kanotocht biesbosch-10
kanotocht biesbosch-11
kanotocht biesbosch-12
kanotocht biesbosch-13
kanotocht biesbosch-14
kanotocht biesbosch-15
kanotocht biesbosch-16
kanotocht biesbosch-17
kanotocht biesbosch-18
kanotocht biesbosch-19
kanotocht biesbosch-20
kanotocht biesbosch-21
kanotocht biesbosch-22
kanotocht biesbosch-23
kanotocht biesbosch-24
kanotocht biesbosch-30
kanotocht biesbosch-31

CameraNU: de beste camera's, objectieven en verrekijkers De beste camera’s en verrekijkers!

Zoek je een geweldige camera of verrekijker voor onderweg? Ik heb de allerbeste camera's en kijkers voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews en testen van de experts.

 

De 10 mooiste vakantiehuisjes van Nederland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Nederland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes middenin natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

10 mooiste natuurhuisjes van Nederland >>

 

  • Hits: 8868

Copyright © 2022 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy