Wisselvallige wandelingen

NS-wandelingen, Groene Wissels, tegenvallende wandelingenNiet alle wandelingen zijn even mooi. Soms valt het landschappelijk schoon tegen, is er veel herrie van wegen of mensen, of is de routebeschrijving abominabel. De wandelingen die ik minder vond, beschrijf ik kort hieronder. Ben je het niet met me eens: schroom niet om te reageren!

NS-wandeling De Beukenburg

De wandeling

Nee, deze route tussen Bilthoven en de stad Utrecht heeft het niet. Goed, er zitten wat leuke stukjes in. Maar de lange, rechte, geasfalteerde, saaie stukken voeren toch de boventoon. En als je die achter de kiezen hebt, mag je je tanden stukbijten op een barre tocht langs en onder snelweg A27. Niets aan te doen als je naar Utrecht wandelt. Maar een snelweg maakt de wandeling kilometerslang minder. Niet alleen vanwege de horizonvervuiling, maar vooral ook vanwege het luidruchtige autogeraas dat je nog lang achtervolgt.

Daar kun je anders over denken, getuige het commentaar van ene Leontien op de site van Eropuit: “Ik had gelezen dat er veel achtergrondrumoer was, maar ik heb tot aan Utrecht alleen vogeltjes gehoord.” Leontine, meid, jij moet wel een zeer positief en blij mens zijn, type 'glas is halfvol' zal ik maar zeggen. Of ben je soms medewerkster van Eropuit?

Wat is er wel leuk?

Leuk is de start in Bilthoven, waar je over een chique laan met oude beuken onder meer langs de beroemde Kees Boekeschool komt, waar ook de Oranjeprinsessen onderwezen werden.

En leuk is ook het stuk door de stad Utrecht. Eerst over de brede Maliebaan, met herenhuizen en flink wat kunstwerken. Dan het mooiste stuk: via groene singels met eeuwenoude bomen (onder meer de oudste iep van Nederland) loop je zo naar het station.
O ja, tot slot nog even zeuren: Hoog Catharijne, altijd goed voor een instant depressie, staat bij mij op de shortlist van ‘lelijkste plekken van Nederland’. Misschien denkt Leontine daar anders over?

Groene Wissel-wandeling Heerhugowaard

De wandeling

Groene Wissel-wandeling en de Stad van de ZonVriend Nico en ik hadden ons erop verheugd, op de Groene Wissel-wandeling 'De Heerhugowaard'. We hadden wel zin in mooi open landschap. Met onze Hollandse poten door de Hollandse polder banjeren, zeg maar. Dus aan de stemming lag het niet dat deze Wissel tegenviel.

Stad van de Zon

Misschien is het landschap best mooi. Jammer alleen dat er zoveel herrie-wegen doorheen lopen. En jammer dat je uitzicht flink verpest wordt door de anti-idyllische 'Stad van de Zon'. Volgens de gemeente Heerhugowaard is dit "een wijk die uniek is in zijn soort".

Dat kun je wel zeggen: de deprimerende lelijkheid spat er aan alle kanten vanaf. Op deze Groene Wissel heb je ruim de tijd om het unieke van alle kanten te concipiëren. Chapeau gemeente Heerhugowaard, bedankt Welstandscommissie.

Snakken naar koffie

We hadden extra pech: we snakten naar koffie met taart, maar konden die trek niet stillen in het beloofde café, dat maandagmorgen gesloten bleek. Ter hoogte van de unieke Stad van de Zon kwamen we nog wel langs een benzinestation waar ze behalve benzine ook koffie serveerden. Maar er zijn grenzen aan wat wij kunnen verdragen.

Hadden we nu alles gehad? Nee. Verderop langs het winderige en mistroostige kanaal werden we niet alleen ingehaald door een kano met middelbare mannen maar ook door een slagschip met zure appelen dat ons al langer met z'n waterige oogjes beloerde. Ook dat nog.

Leuke stukjes

Was het dan allemaal kommer en kwel? Nee, dat nou ook weer niet. De stationsweg is aardig en lommerrijk, het dorpje Overleek is pittoresk, je komt langs een wijngaard (uniek in zijn soort), en ach, je wandelt al kletsend best lekker.
En om misverstanden te voorkomen: ik blijf een enorme fan van de Groene Wissels. Ik heb alleen last van hooggespannen verwachtingen doordat de andere Wissels die ik liep zo mooi zijn.

Ga avontuurlijk wandelen met SNP

Bekijk de wandelreizen van SNP Actieve wandelreizen over de hele wereld, SNP is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

  • Groepsreizen: in klein gezelschap met deskundige reisleiding
  • Individuele reizen: alleen of met je eigen reisgezelschap
  • Lichte tochten, wildernistrekkings & natuurexpedities

FOX Verre Reizen van ANWB

Maak een verre reis met FOX Verre Reizen van ANWBZin in een zalige verre reis, maar geen zin om die zelf organiseren? FOX Verre Reizen van ANWB is de betrouwbare specialist. Wereldwijd aanbod van droomreizen.

  • Reizen in een groep, samen, met vrienden of als single
  • Verre rondreizen, ruim 50 landen
  • Goede kwaliteit, scherpe prijs
  • Winnaar Vakantie Award 2016!

Beste camera’s & kijkers

Beste camera's, verrekijkers en objectieven van dit momentOp zoek naar een nieuwe camera, verrekijker of objectief? Het beste van het beste heb ik voor je op een rij gezet in mijn toplijsten. Neem een kijkje!