Top 10 mooiste wandelgebieden van Nederland Top 10 mooiste wandelgebieden van Nederland

Top 10 mooiste wandelgebieden van Nederland

Top 10 mooiste wandelgebieden van Nederland Top 10 mooiste wandelgebieden van Nederland

Top 10 mooiste wandelgebieden van Nederland

Zin in een korte wandelvakantie of een wandelweekendje? Ver hoef je niet te reizen, want Nederland telt zeer mooie streken. Mijn persoonlijke Top 10 Mooiste Wandelgebieden van Nederland. Plus tips voor heerlijke korte wandelvakanties. “Hoe heerlijk is het als je na een hele dag wandelen, gewoon kunt aanschuiven voor het diner! 😊”

Bekijk alle natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl

Wat is jouw mooiste wandelgebied?

Wie reist in eigen land kan veel verhalen vertellen. Van wie was ook weer die beroemde uitspraak? Of was hij toch anders? Afijn: hieronder mijn persoonlijke top 10. De wandelgebieden staan in willekeurige volgorde.

1. Heuvelland | Limburg

Reis naar het uiterste zuiden van Nederland en het goddelijke Limburgse heuvelland ligt aan je voeten. Het is een van de fraaiste wandelgebieden van Nederland. Al wandelend geniet je van de veelzijdigheid van dit gebied.

Geuldal: mooiste landschap van NL

Kronkelende beken, graslanden, hellingbossen, heggen, holle wegen en boomgaarden wisselen elkaar af in het flink glooiende landschap. De typische vakwerkstijl van de boerenhoeven, de taal en de zuidelijke sfeer geven Limburg een status aparte in Nederland. Niet voor niets is het Geuldal uitgeroepen tot een van de twee mooiste landschappen van Nederland (het andere is de Drentsche Aa, hieronder in mijn top 10).

ns wandeling savelsbos maastricht 200pxSupertip voor een korte wandelvakantie

SNP Natuurreizen biedt een prachtige wandelvierdaagse door het glooiende mergelland van Zuid-Limburg en de Belgische Voerstreek.

Mooie reviews: “Fantastische dagen gehad in een bijzonder mooie omgeving. En hoe heerlijk is het als je na een hele dag wandelen, gewoon kunt aanschuiven voor het diner! :)”

Uniek aan deze reis:

 • Het fraaie Geuldal
 • Hoogstamboomgaarden
 • Kijkje in de Voerstreek
 • Plateau van Margraten
 • Beoordeling door SNP-reizigers: 88/100

Bekijk deze heerlijke vakantie >>

 

2. Drentsche Aa | Drenthe

Het beekdal van de Drentsche Aa met het omliggende esdorpenlandschap geldt als een van de twee mooiste landschappen van Nederland (het andere is het Geuldal, zie hierboven). En ik kan je uit ervaring vertellen: mooi dat het is!

De Drentsche Aa is de enige beek in Nederland die z’n oorspronkelijke meanderende loop heeft behouden. Wandelaars kunnen hier hun hart ophalen: het wemelt van de wandelroutes. Ook het beroemde Pieterpad komt door het beekdal van de Drentsche Aa. De vele authentieke esdorpjes maken het tot een gebied waar je elke keer weer naar terug wilt.

Mooiste wandelreizen in DrentheTips voor wandelvakanties & -weekendjes

In het stroomdal van de Drentsche Aa en de glooiende Hondsrug biedt SNP Natuurreizen een prachtige groepswandelreis aan. Je verblijft in een goed hotel aan de rand van een heideveld en stuifzand. Je struint over het Ballooërveld, komt door pittoreske dorpjes en loopt door de weidse beekdalen die dit gebied zo bekend en geliefd maken.

Bekijk deze heerlijke vakantie >>

 

3. De Veluwezoom | Gelderland

Met bijna 5000 hectare is Nationaal Park De Veluwezoom een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden in Nederland. Behalve uit oeroude bossen bestaat De Veluwezoom uit uitgestrekte heide (Posbank!), stuifzand en landgoederen.

De bossen vormen het domicilie van een grote variëteit aan planten en dieren als wilde zwijnen en edelherten. Het bos is adembenemend mooi. De schemerige beukenlanen, grillige eikenbomen en manshoge varens geven het bos een sprookjesachtige allure. Je hebt hier eindeloze wandelmogelijkheden met een hoge wauw-factor!

Wandelvakanties op de VeluwezoomMooiste hotel op de Veluwezoom

Lekker wandelen vanuit het mooiste hotel op de Veluwezoom? Het zeer charmante 19de eeuwse Villa Veertien ligt direct aan de IJssel in Dieren. Krijgt van 176 gasten op Booking.com een 8.8.

Bekijk Hotel Villa Veertien >>

 

4. De Hoge Veluwe | Gelderland

Hors concours is Nationaal Park de Hoge Veluwe. De natuur is hier overweldigend, en doet zelfs on-Nederlands aan. Als je door het Nationaal Park wandelt wisselen Veluwse landschappen elkaar continu af. Je komt door loof-, naald- en gemengde bossen, maar ook over heidevelden, grasvlakten, stuifzandlandschappen en vennen.

Het Park telt ruim 100 beschermde planten en dieren van de officiële ‘Rode Lijst’, zoals de tapuit en de draaihals (een grappig spechtje). De Hoge Veluwe is vermaard vanwege het groot wild: edelherten, reeën, Corsicaanse moeflons en wilde zwijnen. Verrekijker in de aanslag! Ook cultuurliefhebbers komen aan hun trekken met het beroemde Kröller-Müller Museum.

Bekijk het leukste hotel op de Hoge VeluweLeukste hotel op de Hoge Veluwe

Misschien wel het leukste hotel op de Hoge Veluwe is Boutique Hotel Sterrenberg in Otterlo. Krijgt op Booking.com een 8.8 van 1.116 gasten. Moet je toch iets goed doen....

Bekijk Boutique Hotel Sterrenberg >>

 

5. Waddeneilanden | Noord-Holland & Friesland

De 5 Waddeneilanden voor de kust van Noord-Holland en Friesland behoren tot mijn favoriete uitwaaigebieden. Vooral de eindeloze duinen en brede zandstranden hebben mijn wandelhart gestolen.

Neem Schiermonnikoog, een Waddeneiland dat constant in beweging is: aan de westkant kalft het af, aan de oostkant groeit het aan met stuifzand en kwelderslik. De natuur op het eiland staat garant voor rust en ruimte. En die overvloedige natuur vind je op alle Waddeneilanden. De eilanden zijn alleen per boot bereikbaar, en die boottocht alleen al geeft direct een heerlijk kriebelend vakantiegevoel.

De mooiste wandelvakanties op de WaddeneilandenTips voor (wandel)vakanties

 • Eigen-Wijze Reizen heeft een prachtige wandelvakantie op Vlieland en Terschelling. Al tijdens de boottocht over het wad waait alles van je af. Eenmaal aan wal word je bevangen door het bijzondere eilandgevoel. Je wandelt er door een uniek landschap met bossen, strand, duinvalleien en kwelders. Het enige dat je hoort zijn de vogels, de wind, de golven en het knisperen van het schelpenpad onder je voeten.
  Bekijk deze waddenwandelvakantie >>
 • SNP Natuurreizen heeft meerdere actieve vakanties op de Waddeneilanden. Ga wandelen en fietsen vanuit een goed hotel of maak een schitterende vogelreis!
  Bekijk deze actieve waddenvakanties >>

 

6. Zuid-Kennemerland | Noord-Holland

Als je van duinlandschap en brede zandstranden houdt, kom je in Zuid-Kennemerland ruimschoots aan je trekken. Zelf kom ik hier al mijn hele leven en ik blijf me elke keer verbazen over de schoonheid en de rust van het uitgestrekte natuurgebied tussen IJmuiden, Haarlem en Zandvoort.

Ruim 100 vogelsoorten leven hier. En herten, reeën, vossen, koniksen (wilde paarden) en Schotse hooglanders. Ook begraast de enige Nederlandse kudde wisenten, de Europese bizon, een deel van het 3800 hectare grote Nationaal Park. Eindeloos dwalen kun je hier over knisperende schelppaadjes.

Mooiste wandelvakanties in Zuid-KennemerlandCharmant boutiquehotel in hartje Bloemendaal

Hotel Bleecker in hartje Bloemendaal is een prachtig klein boutiquehotel in het gezellige centrum en toch op loopafstand van de duinen. Krijgt van 469 gasten op Booking.com een 8.6. “Leuk hotel, prima uitvalsbasis voor een fiets- of wandeltocht in de prachtige Kennemerduinen.”

Bekijk Hotel Bleecker >>

 

7. Utrechtse Heuvelrug | Utrecht

De Utrechtse Heuvelrug, ontstaan in de laatste ijstijd (150.000 jaar geleden), loopt van de Grebbeberg tot aan het Gooimeer. De rug heeft van bovenaf gezien de vorm van een krokodil. De 'bergtoppen' reiken hier boven de 50 meter.

Op de Veluwe na is de Utrechtse Heuvelrug het grootste bosgebied van Nederland. Het is een van mijn favoriete wandelstreken. Het gebied is enorm gevarieerd: van dichte bossen tot uitgestrekte heide, van hoogvlaktes tot diepe dalen. De heerlijkste paden doorkruisen de Heuvelrug. En wat dacht je van alle schitterende landgoederen en kastelen waar je langs komt?

De mooiste wandelvakanties op de Utrechtse HeuvelrugTips voor hotels om van te smullen

 • Bij Bed & Breakfast Het Gasthuys kun je sfeervol overnachten in een rijksmonument. Voorheen eigendom van de adellijke familie Bentinck (voormalige eigenaar Kasteel Amerongen) is dit B&B in 2012 door Omroep Max uitgeroepen tot beste B&B.
  Bekijk B&B Het Gasthuys >>
 • Familiehotel De Gouden Leeuw dateert uit 1851 maar is van alle moderne gemakken voorzien. Mooi gelegen in het schitterende centrum van Wijk bij Duurstede. Ruime kamers, prima ontbijtje, daverend diner. Krijgt van 209 gasten op Booking.com gemiddeld een 8.5: “We hebben genoten van de kamer, het eten en de gastvrijheid in een mooi, gezellig stadje.”
  Bekijk hotel De Gouden Leeuw >>

 

8. De Betuwe | Gelderland

De Betuwe: ook dit jaar heb ik weer ontdekt hoe mooi het hier is. Vooral als de fruitbomen in bloei staan natuurlijk, of als al dat fruit geoogst wordt. Geen gebied is mooier in de lente of de vroege herfst.

Maar ook in andere jaargetijden kun je hier schitterend wandelen. Neem landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, waar je al snel ontdekt waarom het 'Heerlijkheid' heet. Na al dat wandelen is het zalig rusten in de vele oude stadjes, zoals Buren, Culemborg en Tiel. Veel langeafstandsroutes doorkruisen dit schitterende wandelgebied, zoals het Utrechtpad en het Maarten van Rossumpad.

Mooiste wandelvakanties in de BetuweTips voor hotels

Wil je wandelend de Betuwe verkennen vanuit een geweldig hotel?

Mooiste hotels op De Betuwe >>

 

9. Loonse en Drunense Duinen | Noord-Brabant

De Brabantse Sahara, zo worden de Loonse en Drunense Duinen ook wel genoemd. En terecht: hier vind je één van de meest uitgestrekte stuifzandgebieden van West-Europa. Liefst 30 vierkante kilometer stuifzand dat nog steeds vrij rond kan waaien.

Het maakt dit natuurgebied tot een walhalla voor bijzondere flora en fauna. Maar ook voor wandelaars, al is het soms pittig lopen. Ook voor wandelaars met een hond is dit een leuk gebied; lekker lopen met je (aangelijnde) hond mag overal in de Loonse en Drunense Duinen.

Mooiste wandelvakanties op de Loonse en Drunense DuinenTip: superhotel in Den Bosch

Lekker wandelen over de Loonse en Drunense Duinen maar ook van het nabije Den Bosch genieten? Boek een leuk hotelletje in de stad van Jeroen Bosch. Bossche Suites, vlakbij station en stad, is het best gewaardeerde hotel van Den Bosch op Booking.com, met een score van gemiddeld 9.4 door 566 gasten.

Bekijk dit heerlijke hotel >>

 

10. Weerribben | Overijssel

Last but not least: Nationaal Park De Weerribben, met 100 vierkante kilometer één van de belangrijkste moerasgebieden van Europa. Elke vierkante meter van dit gebied is door mensenhanden gemaakt, toch kom je bijna niet dichter bij de natuur dan hier.

In de Weerribben kun je fantastisch wandelen, maar ook fietsen en varen. Leuk om een weekendje te bezoeken en dan je wandelingen af te wisselen met een spectaculaire kanotocht of een tocht in een fluisterboot. Je hond mag ook mee het Nationaal Park in, mits aangelijnd.

Mooiste wandelvakanties op de WeerribbenBeste hotel om de Weerribben te verkennen

Als er één hotel is vanwaaruit je de Weerribben goed kunt verkennen is dat wel Hotel Het Rietershuis in Kalenberg. Ruim 500 gasten geven gemiddeld een 8.4 op Booking.com. “Zeer vriendelijke en attente gastvrouw en bediening. Heerlijk ontbijt en diner. Verzorgde en sfeervolle inrichting van kamers en restaurant. Dit alles ideaal gelegen midden in het prachtige Nationaal Park Weerribben-Wieden. Prima uitvalbasis voor allerlei activiteiten. Kortom....een aanrader!!!!”

Bekijk Hotel Het Rietershuis >>

 

 

Bekijk de wandelreizen van SNPSmaak te pakken? Bekijk de mooiste wandelreizen van SNP

Actieve wandelreizen over de hele wereld: SNP Natuurreizen van de ANWB is er in gespecialiseerd. Ik heb veel gereisd met SNP en bewaar koffers prachtherinneringen!

Alle privé-reizen >>

Alle groepsreizen >>

 

 


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy