Nationaal Park De Veluwezoom: gemaakt om te wandelen Nationaal Park De Veluwezoom: gemaakt om te wandelen
Nationaal Park De Veluwezoom: gemaakt om te wandelen Nationaal Park De Veluwezoom: gemaakt om te wandelen

Nationaal Park De Veluwezoom: gemaakt om te wandelen

Een van de mooiste wandelgebieden in Nederland is Nationaal Park De Veluwezoom. Minder bekend dan de Hoge Veluwe, maar minstens zo prachtig en veelzijdig. Grootste troef: de heuvelachtige Posbank die in augustus en september paars kleurt van de bloeiende heide.

NS-wandeling Veluwezoom | Van Dieren naar Velp of Rheden

Verliefd op de Veluwezoom

Precies op tijd, eind augustus 2016, besluiten wij de schitterende NS-wandeling Veluwezoom in de herhaling te gooien. Ik liep hem een paar jaar geleden en kwalificeerde hem als 'mooiste wandeling van Nederland'. En ik kan je vertellen: ik ben er nog steeds smoorverliefd op.

Eerste Nationaal Park van NL

Met bijna 5000 hectare is Nationaal Park De Veluwezoom een van de grootste aaneengesloten natuurgebieden in Nederland. In 1930 kreeg de Veluwezoom als eerste natuurgebied in Nederland de status van Nationaal Park. Behalve uit oeroude bossen bestaat De Veluwezoom uit heide (Posbank!), stuifzand en landgoederen. De bossen vormen het domicilie van een grote variëteit aan planten en dieren.

Edelherten & wilde zwijnen

Van juni tot en met oktober is de kans het grootst om wild te spotten, vooral in de ochtend- of avondschemering. De dieren zijn dan namelijk het actiefst. Op de Veluwe en Veluwezoom samen leven zo'n 5000 wilde zwijnen en rond 1500 edelherten.

Sprookjesachtige bossen

De bossen van de Veluwezoom zijn adembenemend mooi. Schemerige beukenlanen, grillige eikenbomen en manshoge varens geven het bos sprookjesachtige allure. Je hebt hier eindeloze wandelmogelijkheden met een hoge wauw-factor!

Stervend als een Drama Queen

En wauw zeggen we vaak, wandelend van Dieren naar Velp. Al snel na station Dieren duikt onze NS-wandeling een prachtig beukenbos in, waar de varens eind augustus al flink aan het sterven zijn. Prachtige roodbruine schittering tussen de oude bomen, stervend als een Drama Queen in een gouden gewaad.

Bekijk alle wandelreizen op Snp.nl

Restaurant Carolinahoeve

Dan kun je even op adem komen van al dat moois bij restaurant Carolinahoeve, met een lekker ruim terras. Aan de voet van de Carolinahoeve begint alweer iets bijzonders: een prachtige, kilometerslange laan door de Onzalige Bossen, want zo heten de bossen hier. Het pad stijgt en daalt voortdurend en is omzoomd door oude beuken. Alsof je door een erehaag loopt van statige beschermheren.

Koningswegen door Onzalig Bossen

Het is een van de Koningswegen die de Veluwezoom rijk is. De Konings- of jachtwegen zijn in de 17e eeuw op bevel van Koning-stadhouder Willem III aangelegd. Via deze wegen begaf de Koninklijke stoet zich op wildezwijnen- en hertenjacht – met karossen, wagens, ruiters en honden.

De Posbank bloeit volop

Dan kom je bij de absolute topper van deze etappe: De Posbank. Een enorme, met heide begroeide stuwwal. De heide is natuurlijk het allermooist in de bloeitijd (half augustus – half september), maar de Posbank steelt eigenlijk altijd de show. Het gigantische heidegebied glooit mooi, waarbij groepjes bomen de heuvels en diep uitgesleten dalen extra cachet geven.

IJsseldal & Achterhoek

Onze heerlijke wandeling over die heide begint bij uitzichtpunt De Posbank. Vanaf een hoogte van 90 meter boven NAP krijg je een fenomenaal uitzicht over het IJsseldal en de Achterhoek. Bij helder weer kun je gluren bij de buren in Duitsland. Alleen ben je niet: de bloeiende heide trekt nogal wat bekijks.

ANWB-pionier G.A. Pos

Deze heuveltop is genoemd naar een stenen bank die daar in 1918 werd geplaatst ter ere van ANWB-pionier G.A. Pos. Bij Paviljoen De Posbank is het dringen geblazen voor de koffie met taart. Dan doorkruis je de meer dan schitterende heidevelden die zich uitstrekken naar de einder. Een van de mooiste tochten die je kunt maken in Nederland.

Beekhuizerbeek

En nog is NS-wandeling Veluwezoom niet afgelopen. Na de Posbank duik je zo mogelijk nog mooiere bossen in, kronkel je mee met de heerlijke Beekhuizerbeek, moet je af en toe flink klimmen en dalen en rond je een verstild meertje waarin enorme rododendrons zich spiegelen (die bloeien in juni).

Park Sonsbeek: Parel in de Veluwezoom

Nationaal Park De Veluwezoom heeft tussen Arnhem en Laag Soeren nog veel meer moois in de aanbieding. Wat dacht je van het beroemde Park Sonsbeek, ook wel de Parel in de Veluwezoom genoemd. Als je erdoorheen wandelt snap je waarom: het is bijzonder fraai.

Lekker kuren in Laag-Soeren

In het noordoosten van het Nationaal Park ligt het mooie Laag-Soeren. Dat het hier goed toeven is, wisten ze al in de 19e eeuw: Laag-Soeren kreeg grote bekendheid als Nederlands eerste kuuroord. Allemaal dankzij de aanwezigheid van zuiver Veluws sprengenwater en de bosrijke omgeving met frisse, schone lucht.

Warnsborn: juweeltje van een landgoed

Als Sonsbeek de Parel van de Veluwezoom is, dan zijn de vele landgoederen de juwelen. De Veluwezoom telt nogal wat van die wonderschone landgoederen. Vooral Warnsborn fonkelt als een ster, met z’n fraaie oranjerie, heideveldjes, graslandjes, brede beukenlanen en kronkelende paadjes, beekjes en vijvers. Je kunt er zelfs logeren.

Aan de wandel?

Afstand van deze wandeling14 of 11 km

Wat voor soort wandeling?NS-wandeling

Startplaats of station van deze wandelingDieren

Hoe scoort deze wandeling?Frankwandelt-rating: 95/100

Download de routebeschrijvingNaar de routebeschrijving

 

Foto's van deze wandeling

ns wandeling veluwezoom-11
ns wandeling veluwezoom-12
ns wandeling veluwezoom-13
ns wandeling veluwezoom-14
ns wandeling veluwezoom-15
ns wandeling veluwezoom-16
ns wandeling veluwezoom-17
ns wandeling veluwezoom-18
ns wandeling veluwezoom-19
ns wandeling veluwezoom-20
ns wandeling veluwezoom-21
ns wandeling veluwezoom-22
ns wandeling veluwezoom-23
ns wandeling veluwezoom-24
ns wandeling veluwezoom-25
ns wandeling veluwezoom-26
ns wandeling veluwezoom-27
ns wandeling veluwezoom-28
ns wandeling veluwezoom-29
ns wandeling veluwezoom-30
ns wandeling veluwezoom-31
ns wandeling veluwezoom-32
ns wandeling veluwezoom-33

 

Wandelingen op de Veluwezoom

Hieronder staan alle wandelingen die ik gelopen heb op de Veluwezoom.

  • Je kunt de wandelingen sorteren door op de bovenkopjes te klikken
  • En je kunt zoeken door een woord of getal in te typen in het veldje naast 'Zoek:'
  • Leuk hè?

ProvincieStartplaatsSoort wandelingNaamLengteRating
GelderlandDierenGroene WisselVeluwezoom>17 km75/100
GelderlandOosterbeekGroene WisselMariëndal>17 km90/100
GelderlandRhedenGroene WisselPosbank>16 km85/100
GelderlandOosterbeekMaarten van Rossum10. Oosterbeek>19 km70/100
GelderlandVelpMaarten van Rossum11. Velp>19 km85/100
GelderlandLaag SoerenMaarten van Rossum12. Laag Soeren>18 km71/100
GelderlandArnhemNS-wandelingWarnsborn>18 km80/100
GelderlandDierenNS-wandelingLaag Soeren>19,5 km77/100
GelderlandDierenNS-wandelingVeluwezoom>14 km95/100
GelderlandArnhemTrage TochtSonsbeek>15 km85/100

 

 

 

10x de leukste vakantiehuisjes van Gelderland!

Zoek je een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland? Natuurhuisje.nl heeft een prachtig aanbod van huisjes midden in natuurgebieden. Ver weg van de massa geniet je van diepe rust en heerlijke natuur. Speciaal voor jou selecteerde ik de 10 mooiste!

Leukste vakantiehuisjes Gelderland >>


Copyright © 2024 Frankwandelt.nl | Cookies & privacy